Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 599
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wyniki badań - w porządku , tylko nadal trochę podniesiony mocznik i znów obnizył sie poziom hormonu tarczycowego - musieliśmy więc wrócić do podawania Euthyrox-u. Poza tym Maksik nadal nie ma zamiaru zaprzyjaźnić się z Piracikiem i chyba , (a raczej na pewno) nigdy nie będą mogli być razem - Maks mieszka nadal w "swoim pokoju" (mam z tego powodu starsznego "kaca moralnego" , bo przecież to nie warunki jakie bym chciała mu zapewnić :shake::shake::shake:
Ma ogromny apetyt - je 4 razy dziennie i wydaje mi się, ze ciut zaokrągliły muy się zapadnięte pośladki , ale czy to moje złudzenie czy fakt okaże się w piątek na wadze ...... Maksio uwielbia mojego męża - gdy "jego pan" woła go do siebie do pokoju - Maks od razu wskakuje na tapczan i kładzie sie przytulony obok niego i tak oglądaja sobie TV - ja wtedy nie istnieję dla Maksa , a wręcz wzrokiem ostrzega mnie " nie próbuj sie wtrącać między nas , bo cie pogonię zębami.....:razz: Na spacerkach jest już bardziej ożywiony , zainteresowany otoczeniem , potrafi nawet napyskować (tzn obszczekać) kogoś jak mu sie nie spodoba ..... No i jest strasznym spryciarzem - kombinatorem - w ubiegłym tygodniu rozbawił mnie do łez (ale o tym za chwilę)

Posted

[quote name='Faro'] No i jest strasznym spryciarzem - kombinatorem - w ubiegłym tygodniu rozbawił mnie do łez (ale o tym za chwilę)[/quote]
za chwile, za chwile... obiecanki cacanki ;)

Posted

[quote name='karusiap']a ja wiem,a ja wiem:eviltong:wczoraj w hotelu sie dowiedzialam;)ale nie powiem:diabloti:bo nie czuje sie upowazniona...ale Maxik cwaniak jest;)[/quote]
e tam, wyciągne z Ciebie to jutro, jeżeli Faro do tego czasu nie napisze ;)

Posted

Dziś było ważenie chudzinki - choć tego wcale po nim nie widać waga pokazała 22.800 kg - czyli przez 3 tygodnie Maksik przytył 1,20 :multi::multi::multi:
mam nadzieję, ze powolutku "wychodzi na prostą" :lol:
.........................
opowiadanie o kombinacjach Maksika będzie w wekend jak będę mniej "zagoniona"

• 3 weeks later...
Posted

Z pampersami to i owszem gania............ MAKS.
Tak, tak, bym nie musiała 4 razy dziennie myć klatki schodowej od 3 piętra do parteru (Maksowi czesto zdarza sie "pokropić" schody nim dobiegnie do wyjścia ) odkąd zostałam babcia wpadłam na rewelacyjny pomysł - zakładam w mieszkaniu Maksowi pampersa (tak częściowo - na jednego rzepa:evil_lol:) i zdejmuje gdy wyjdziemy z klatki . W ten sposób zamiast myć schody - wyrzucam pampersa do najbliższego kosza na śmieci :evil_lol::evil_lol::evil_lol:
(grunt to racjonalizacja i dobre pomysły) .

• 4 weeks later...
Posted

Wróciliśmy właśnie z ważenia - 24,94 kg:multi:
Jak więc widać Maksik powolutku , powolutku "idzie do przodu" . Odkąd jest u mnie przytył z 20,30 kg (to było 20 lipca) do dzisiejszego 24,94 kg.
Zaczął też ładnie porastać - uda już nie są łyse, szyjka ładnie zarosła, a i na klatce pojawia się nowa sierść. Można powiedzieć , że jego stan zdrowotny jest ustabilizowany - fakt Maks nigdy nie będzie całkiem zdrowym psem , do końca życia będzie na ŚCISŁEJ diecie żywieniowej, do końca życia będzie zażywał leki , ale (jak to powiedział p. Dokotor) "będzie jeszcze z niego porządny bokser" :lol:
"Leczymy" też psychikę - nigdy w życiu nie widziałam tak przerażonego boksera , gdy podam mu jakąś komendę .....:shake::shake:
Staramy się pokonać ten strach - Maks już wie, że nic z mojej strony mu nie zagrażą, mimo to nadal kuli się podając łapę i wykonując "leżeć".
A widok Maksa "pełzającego" z brzuchem przywartym do ziemi po komendzie "Maks - do mnie " :shake::shake:
Człowiek / ludzie, z którymi zetknął się w swym życiu Maks musieli go bardzo skrzywdzić , strach w pewnym momencie obrócił się w agresję i pewmnie dlatego Maks wylądował w schronie , gdzie jeszcze pogłębili jego problemy.
Maks jest "charakternym" psem, trzeba z nim postępować spokojnie lecz konsekwentnie . Mam nadzieję , że nie tylko fizycznie uda mi się go "podreperować" , ale i odbudować jego psychikę i pokazać, że z człowiekiem można współdziałać nie na zasadzie strachu lecz przyjaźni.
Nie ukrywan ,że zycie z Maksem jako drugim psem jest bardzo trudne, ale skoro los tak chciał ...... ..
Jest to duże dla mnie wyzwanie - może uda mi się mu pomóc by odzyskał "bokserską radość bycia z człowiekiem" ?

• 1 month later...
Posted

Dziękujemy i pozdrawiamy wszystkich, którzy są myślami przy nas.
Miniony rok był bardzo trudny dla Maksa - dwukrotnie walczył o zycie balansując na cienkiej granicy między zyciem i śmiercią.........
Dwukrotnie wygrał dzięki wspaniałemu lekarzowi , który wierzył w niego (mimo iż inni "spisali go na straty" nie wierząc , że wyjdzie z tego) i pomagał mi wlaczyc o niego.
Miniony rok przyniósł wielkie zmiany w życiu Maksa - z psa "bandyty" , którego trzeba było premedykować by zrobic badania ratujac jego zycie zmienił sie w psa , który bez problemu pozwala sobie założyc kaganiec , chętnie wkracza do gabinetu lekarskiego, pozwala sie "miziać" lekarzowi i pracownikom lecznicy i bez problemu daje sobie pobrac krew .
Fakt - nadal jest trudnym psem, nadal tylko ja i mąż możemy sie z nim spoufalać , nadal musi być izolowany od Piracika , ale jak na jeden rok to i tak OLBRZYMIA zmiana . No i ta najważniejsza -Maksymilian nie jest bezdomnym sierotą - jest MOIM psem i tak juz pozostanie do końca jego dni. (mimo iż nie ma luksusowych warunków, bo nadal nie zgadza sie z moim Piratem i chyba nigdy sie nie zgodzi - z tego powodu większość czasu spędza w swoim pokoju to myślę, że wie , że znalazł już swoje miejsce na ziemi gdzie jest bezpieczny i kochany)

Posted

Wszystkiego co najlepsze, najpiękniejsze dla Ciebie, Faro, Twoich Bliskich, niech spełnią się Wasze marzenia, plany, oczekiwania.:lol:
Boksiom życzę zdrowia, resztę mają...;)

Posted

Byliśmy się ważyć - "stuknęło" nam 27 kg :multi::multi::multi::multi:
Gruuubas waży dziś 27,01 kg :evil_lol: (tak naprawdę to dalej z niego chudzinka, ale już nie szkieletor ;))
- przy okazji wszystkich naszych "fanów" zapraszam na [URL="http://www.bokserywpotrzbie.pl"]www.bokserywpotrzebie.pl[/URL] można tam obejrzeć kalendarz na biurko z uratowanymi bokserami - wprawdzie nie ma w nim Maksa, ale kto wie ..... w następnej edycji ...... (tylko muszę mu zamówić sesję zdjęciową:diabloti:) - kalendarz już w sprzdaży a pieniążki pójdą na ratowanie kolejnych boksiów.