Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja słuszałam, że do 3 lat może się nawet okrywa zmienić, więc nie wiem jak to jest :roll: Choć chyba juz widać gatunek włosa od początku? Bo przecież szybko kazdy mowi jaki wlos ma jego piesek :)

• Replies 980
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ok sprobuje ci pokazac etapy rozwuju wlosa
na zywym przykladzie

suka okolo 3 miesiecy
[URL]http://img108.imageshack.us/img108/46/agility8tp.jpg[/URL]

5 miesiecy

[URL]http://img108.imageshack.us/img108/5549/dsc010808cy.jpg[/URL]

8 miesiecy
[URL]http://img144.imageshack.us/img144/1526/bispuppy6gv.jpg[/URL]

10 miesiecy
[IMG]http://img108.imageshack.us/img108/8194/dsc06785a7aq.jpg[/IMG]

tu chyba miala 18 miesiecy
[url]http://img144.imageshack.us/img144/9874/dsc08463m9vy.jpg[/url]

tu niecale 2 lata

[url]http://img161.imageshack.us/img161/1632/dsc060049bo.jpg[/url]

3lata
[URL]http://img126.imageshack.us/img126/7822/23sn1.jpg[/URL]
[URL]http://img144.imageshack.us/img144/2834/wiesia4yv.jpg[/URL]

Posted

kurcze, nie ma mnie caly dzien a wy sie tak rozpisujecie - i jak tu sensownie odpowiedziec:evil_lol:. Zaraz przeczytam wszystko jeszcze raz i jakos sie do tego odniose ;) ...

Posted

[quote name='SiedzacyWoll2']A czemu przepraszasz , ktos niezainteresowany po prostu nie bedzie czytal .[/quote]
Przepraszam, bo jednak takie kolosy gorzej sie czyta, nawet jak ktos jest zainteresowany, czlowiek ma wrazenie ze utknal w miejscu:evil_lol:

[quote]W standardzioe oczywiscie ze nie ma podzialayu na typy ! nigdzie nie napisalam ze jest taki podzial - ale na calym swiecie mowi sie o typach wlosa - wiec nie widze powodu , dlaczego ja mam nie mowic.[/quote]
Wiem, ze nie powiedzialas o typach w standardzie, ale ja o tym wspomnialam wlasnie dlatego, ze uzywajac takich nazw mozna wprowadzic w blad osobe, ktora nie jest tak bardzo obeznana w rasie i zreszta ja sama na poczatku "wpadlam" w ta slowna pulapke i przez pewien czas uwazalam, ze "typ" okresla sie tylko na podstawie wlosa, co jest bledem, poniewaz skladaja sie na niego takze inne cechy....Pojecie "typu" u softow zaczeli uzywac ludzie, ktorzy nie hodowali do konca zgodnie ze standardem, a konkretnie zmianie ulegla siersc. Nie mogli przeciez powiedziec, ze ich pies jest niezgodny z wzorcem, wiec zaczeli mowic, ze jest to inny "typ" softa, z innym "typem" wlosa. Na poczatku, ten wlos byl tylko troche gorszy od standardowego, ale z czasem wada ta poglebiala sie, a okreslenie zostalo i tak przyjelo sie mowic o "typach". Tak bylo poprostu latwiej dla zwolennikow niestandardowego wlosa. Takie podejscie nie jest zreszta wyjatkowe tylko dla softow, dzieje sie tak rowniez w przypadku innych ras, ale o tych innych tu nie dyskutujemy. Tak czy tak, czasem przydaloby sie ludziom odswierzyc pamiec i przypomniec co jest napisane w standardzie i czego powinni sie wystrzegac. Sila mas jest duza i czesto jedno zachowanie jest bezmyslnie kopiowane przez coraz wieksze rzesze ludzi, z reguly powodowane pierwszym wrazeniem "innosci" i pozornej atrakcyjnosci...pozniej juz nikt nie pamieta od czego to wszystko sie zaczelo, bo ludzie z przyzwyczajenia postepuja wedlug tego co gdzies kiedys widzieli czy uslyszeli, sieganie do zrodel nawet nie przejdzie im przez mysl.

[quote]Standardy sie zmieniaja - nie jest to stala niezmienna.[/quote]
Do zmiany standardu prawo ma tylko i wylacznie kraj, z ktorego dana rasa pochodzi. Jesli tak sie nie dzieje to standard JEST "stala niezmienna".

[quote name='sh maniak']
Wy wiecznie o tym włosie .... ilez można pisać o czyms co jest oczywiste :-o [/quote]
No niestety Marta, nie dla wszystkich jest to oczywiste i wlasnie dlatego dak duzo trzeba o tym mowic.

[quote]Jeden wlos jest tylko dobry, reszta odstepstwa od normy, wada jedna z najwiekszych i to widoczna gołym okiem. Wada na równi z wnetrostwem to daje do myslenia![/quote]
Doskonale jest to porownanie, ale jak widac nie kazdy doczytuje wszyskie wady dyskwalifikujace w standardzie....

[quote]....tylko aby zmieny nie poszty tak daleko, aby faktycznie trzeba było zmienic wzorzec.
[/QUOTE]
Niestety zmiany w kwestii tolerancji nietypowego wlosa poszly juz tak daleko, ale na szczescie Irlandzki Kennel Club nie zamierza tutaj nic zmieniac, bo to byloby rownoznaczne z przekresleniem calego standardu i "wyrzuceniem do kosza" podstaw na bazie ktorych wogole wyodrebniono rase.

Posted

Zaczynam w nowym poscie z powodow juz przeze mnie wymienionych wczesniej;)

[U][quote name='UTAAP']Co do koloru, wczesniej napisalas:[/quote][/U][quote name='UTAAP']
[U]Uwazam ze jest to wprowadzanie w blad, poniewaz po pierwsze bialy kolor u softow jest wada dyskwalifikujaca, po drugie wiekszosc softow ma kolor jesnej pszenicy i ten kolor nie jest niczym dziwnym - poprostu takie byly w wiekszosci softy od zawsze w Irlandii, ale poniewaz zdarzaly sie tez egzemplarze o ciemniejszym odcieniu(jak wspomniany Brian O'Kelly), uwzgledniono to rowniez w standardzie. Nie jest to jednak zadnym dodatkowym atutem, jesli soft ma ciemniejszy pszeniczny odcien, jedynie stanowi jedna z mozliwosci uwzglednionych w standardzie.[/U]
Stwierdzam fakty - widze bardzo duzo softow z tzw, irlandzkim wlosem bialym - czyli takze nie standardowe i maja championaty ale tych sie nie krytukuje bo sa super bo przynjamniej maja tzw. irlandzki [/quote]
NIE, WCALE TAK NIE JEST ze "ich sie nie krytykuje bo przynajmniej maja irlandzki". Ja tez moge powiedziec, ze widzialam duzo softow z matowym wlosem bialym i co, i tez nie byly dyskwalifikowane i tez sa championami. Dlatego tez nie podoba mi sie uzywanie tych nazw "irlandzki, amerykanski", bo to nie pochodzenie tu chodzi! Bialy kolor widzialam zarowno u psow z typowym, jak i z nietypowym wlosem i uwazam ze oba powinny byc dyskwalifikowane. Tak samo kolor pszeniczny, czy to jasny czy ciemniejszy, widzialam u psow z typowym i z nietypowym, matowym wlosem i jesli chodzi o kolor to wszytskie byly jak najbardziej w porzadku, ale jesli chodzi o strukture - nie wszystkie.

[U][quote]Niestety Kasia, moglabys sie zdziwic...[/quote][/U][quote]
Moglabym , ale tych ktore uwazam za topowe takie nie sa a ja pisze o tych np Wheaten Rebels[/quote]
Hmmm....Wheaten Rebel's byla kiedys wspaniala hodowla, rodzily sie tam psy najwyzszej klasy, pieknie zbudowane i z eleganckim jedwabistym, blyszczacym wlosem. Kazdy chcial miec Wheaten Rebelsy w rodowodzie swoich psow i pani Moller-Sieber eksportowala szczeniaki do calej Europy i do USA. Jednak profil jej hodowli zmienil sie, nie wiem dokladnie dlaczego, ale ma to zwiazek z psem Danterri Wheaten Man About Town(DWMAT), ktory pojawil sie w jej hodowli. Ten pies mial swietna motoryke, temperament, idealne katowania, no wszystko pieknie ALE jego wlos nie byl typowy. Nie mial az takiego polysku, generalnie bylo go duzo wiecej niz "normalnie", juz jako szczenie byl zupelnie inny niz typowy wheaten...to nie sa jakies straszne wady, ale w efekcie byl porostu INNY. Taki wizerunek zaczal sie podobac niektorym sedziom, szczegolnie, ze ruch byl imponujacy i calosciowo pies sie wyroznial. I od tego sie zaczelo. DWMAT zwracal na siebie uwage, wygrywal na coraz to nowych wystawach i w konsekwencji byl bardzo porzadany jako reproduktor. Kryl duzo i czesto i teraz jego imie wiele razy powtarza sie prawie we wszystkich rodowodach softow w Europie. Jego popularnosc odbila sie jednak na jakosci innych cech, miedzy innymi nieszczesnego wlosa(silnie przekazywany potomstwu), na ktorego jakosc przestano zwracac uwage, a kiedy przestano zwracac uwage, coraz mniej przypominal on wlos opisany w standardzie...Teraz psy z przydomkiem Wheaten Rebel's nie przypominaj juz tych, od ktorych zaczela pani Moller-Sieber. W zasadzie to trudno powiedziec w jakim stopniu zwraca uwage na wlos, bo rodza sie u niej szczeniaki zarowno z typowym jak i z nietypowym, jak i z "niewiadomo jakim" wlosem i wszystkie sa uzywane w hodowli. Dla mnie obecny Wheaten Rebel's to juz nie jest ten dawny, wspanialy Wheaten Rebel's, zreszta nie tylko dla mnie. Wiem, ze ludzie, ktorzy kiedys bardzo cenili ta hodowle, teraz nie interesuja sie tymi psami, chyba ze u psa ktory ich interesuje w rodowodzie sa te wczesniejsze softy, sprzed DWMAT.

[U][quote]Gestosc wlosa ma duze znaczenie jesli chodzi o to jak go nazwiemy, ale...[/quote][/U][quote]
[U]ostatnio ktos mnie uswiadomil co do nazywania wlosa u softow "irlandzkim", czy "amerykanskim" czy jeszcze inaczej....w standardzie nie ma podzialu wlosa na typy: irlandzki, amerykanski, angielski. Jest tylko jeden WZORCOWY/TYPOWY rodzaj wlosa u softa(jaki ma byc, opisano w standardzie), jesli nie odpowiada standardowi, to jest nietypowy, niewzorcowy. Przyklejanie etykietek jest mylace, poniewaz zarowno pies wyhodowany w Anglii czy Ameryce moze miec wzorcowy wlos, jak i pies wyhodowany w Irlandii moze miec wlos nietypowy.[/U]

Caly swiat operuje tymi typami - wiec nie widze powodu dla ktorych my mamy tak nie pisac .
Jesli nie bedziemy uzywac =- to mozemy tu na forum tak przyjac - ze jedne sa BARDZIEJ zblizone do STANDARDU inne MNIEJ = bo idealnego softa nie widzialam , bo
to bylby koniec hodowli to byloby juz tylko powielanie osobnikow .[/quote]
Kasia, bedziesz mowila jak bedziesz chciala, nikog nie bede zmuszac. Ja juz powiedzialam, dlaczego uwazam to za nieprawidlowe i mylace. Zgadza sie, jedne psy sa bardziej inne mniej zblizone do standardu, ale jesli PIES MA WADE DYSKWALIFIKUJACA, to jak mozna powiedziez,ze w kwestii tej cechy jest "mniej zblizony do standardu"?! On jest pod wzgledem tej cechy DYSKWALIFIKUJACO NIEZGODNY ZE STANDARDEM i nie powinien byc rozmnazany!!

[U][quote]wydajny ruch a nie efektowny[/quote][/U][quote]
A moze przyblizysz mam - czym w detalach wedlug ciebiIe roznia sie oba "ruchy"
dla mnie ruch efektowny moze byc wydajny a wydajny mozna nazwac efektownym
zalezy co przyjmiemy za ruch efektowny ? drobienie?? nie sadze [/quote]
Wszystko sie zgadza, moze niezbyt jasno napisalam o co mi chodzi. Chodzi mi o to ze, wrazenie na sedziach(nieznajacych rasy), ogladajacej widowni na wystawie, wywiera czest ruch nietypowy dla rasy. Wlasnie wspomniane przez ciebie drobienie(bo pies sie wydaje taki... jakby zaraz mial wystrzelic i tylko sie powstrzymuje przed rozladowaniem energii), czy paradowanie(pies wysoko podnosi w ruchu konczyny tak jakby maszerowal i to podoba sie wielu ludziom, uwazaja ze pies jest wtedy taki dostojny, tylko ze jego ruch jest wtedy malo wydajny, bo wymaga duzo pracy a pies i tak malo porusza sie do przodu - a to nietypowe dla softa) wielu osobom wydaje sie prawidlowe. Dla mnie jest to nieprawidlowe i, jak rozumiem, dla Ciebie tez, ale niektorzy mysla odwrotnie i "pielegnuja" te cechy.

[U][quote]Mamy teraz takie mozliwosci, ze nikt nie jest skazany na jednego reproduktora, mozna wybierac i przebierac i wybrac tego najlepszego, najblizszego standardowi.[/quote][/U][quote]

CZemu wiec kryje sie ciagle i tym samym ?[/quote]
To juz nie do mnie pytanie, a raczej do wlasciciela suki/reproduktora, ktory zgadza sie na taka sytuacje. Nie ma tak, ze tylko jeden pies jest odpowiedni, naprawde jest w czym wybierac. Tylko niestety niektorym sie nie chce poszukac troche dalej - albo z ignorancji, albo z niewiedzy jak nie zaszkodzic calej hodowli danej rasy, a nie tylko pilnowac "wlasnego ogrodka".

[U][quote]Majac taka mozliwosc wyboru, wolalabym pokryc psem/uzyc suki z dobrym ruchem i budowa, ale pod warunkiem, ze nie posiada wad dyskwalifikujacych w innych cechach. Bo chocby nie wiem jak pieknie biegal(a), ale mial(a)by jakas inna wade dyskwalifikujaca, to od razu rezygnuje z tego egzemplarza i kropka, koniec dyskusji.[/quote][/U][quote]

WADA jest tez bialy kolor - i mase takich psow jest uzywana w hodowli[/quote]
Na ten temat juz sie wypowiedzialam.

[U][quote]Sprowadzili poniewaz to byly piekne egzemplarze....wywodzace sie z psow wyhodowanych w Irlandii.[/quote][/U][quote]
Nie tylko . [/quote]
Przepraszam, nie rozumiem - nie tylko co? Nie tylko dlatego ze byly piekne, czy nie tylko wywodzace sie od psow hodowanych w Irlandii?

Posted

Wiem, ze tutaj Kasia odpowiadala sh maniaki, ale pozwolilam sobie tez sie ustosunkowac do info w tym poscie...

[quote name='SiedzacyWoll2'][INDENT][U][quote name='sh_maniak']Wy wiecznie o tym włosie .... ilez można pisać o czyms co jest oczywiste :-o [/quote][/U][quote name='sh_maniak']

[U]Jeden wlos jest tylko dobry, reszta odstepstwa od normy, wada jedna z najwiekszych i to widoczna gołym okiem. Wada na równi z wnetrostwem to daje do myslenia![/U]
[U]Softy ze złym włosem nie sa ( jak dla mnie) sofcie w wyrazie, głowy ich przypominaja bardziej westa,a ciało kerraka, ruch czy exterier nie ma tu znaczenia w tym momencie gdyz nie widac piękna rasy, a o to hodowcy powinni przedewszystkim dbać.[/U]

Wedlug tego co pisze Paulina - nie ma typow - wiec sa wlosy jedne blize lub dalsze standardowi .[/quote]
Nie tylko wg mnie! Sam standard nie przewiduje "typow" wg wlosa!
[quote]Czy masz wystarczajaca wiedze aby zdecydowac ktory jest wada ?[/quote]
Tak! Wystarczy przeczytac punkty "Wady" i "Wady dyskwalifikujace" w standardzie i zastosowac w praktyce!
[quote]JAk dotad nie widzialam aby sedzia zdjol za bialy kolor softa to czemu ma zdejmowac za bardziej odbiegajacy od satandardu??[/quote]
Tez mi sie nie podoba, ze biale nie sa dyskwalifikowane. Czasem jest to etap w procesie dojrzewania wlosa, ale skoro standard wyznaczyl to na wade eliminujaca to taki pies powinien byc eliminowany na wystawie....jesli to kwestia dojrzewania, to jego wlos sie zmieni i wtedy bedzie mial wieksze szanse. Wada dyskwalifikujaca to wada dyskwalifikujaca - standard: ż[COLOR=black]ółte oczy;w[/COLOR][SIZE=2][COLOR=black]łos matowy, gruby, o wełnistej lub bawełnianej strukturze;[/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=black] biały włos; brązowy włos.
Psy posiadające którekolwiek z powyższych wad dyskwalifikujących nigdy nie powinny być rozmnażane. - jasno i wyraznie.[/COLOR][/SIZE]
[quote]DLA mnie malo sofci w wyrazie jest plasko ozebrowany soft , drobiacy , z waska glowa z drobna koscia i powyzej 48 cm wzrostu .
Soft ma byc mocny, umiesniony z gleboka klatka o dobrze wysklepionych zebrach przy tym ruch hramonijny lekki i swobodny .
Soft nie moze byc drobny i filogranowy , to nie begdinkton .[/quote]
Dla mnie wazne sa wszystkie te cechy, ale nie maja one najmniejszego znaczenia jesli pies ma wade dyskwalifikujaca - ktorakolwiek., bo te sa najgorsze i eliminuja z hodowli...w teoriii, bo w praktyce jak widac wiekszosc osob zwraca uwage na te mniejsze wady, a udaje ze nie widzi dyswkalifikujacych - paranoja:shake:

[/INDENT]

Posted

[quote name='sh_maniak']Rozmawiajcie, to wasz topic :)
Lilu jak wlos wyjasnial i zrobił sie prawie biały obnizono ocene i prawidłowo.

To ten włos własnie wyróznia softy od innych terierów, dla mnie to np zrozumiałe.

Wady budowy znajdzą się u wielu wielu ras, bo to typowe wady wystepujące powszechnie, a włos sofci to włos sofci :) jego wizytówka.

Wada ruchu to też poowszechyny problem, jak krótkonożnosć (teraz nagminna), długonożnosć, czy mizerne katowanie, słabo zaznaczone kolano, odstające łokcie itd ... ale włos jest tylko sofci :)
[/indent][/quote]

No wlasnie Marta, fajnie to ujelas, zreszta TuathaDea tez zwracala na to uwage;) . Wlos jest wizytowka softa - od razu rzuca sie w oczy i jest(powinien) byc od razu rozpoznawalny. U softa moze byc wiele roznych wad budowy, motoryki, charakteru, ktore rownie czesto wystepuja i sa tak samo nieporzadane u innych ras, ale wlos jest jedyny w swoim rodzaju, to cecha charakterystyczna dla rasy, wyrozniajaca ja sposrod innych. Jesli Wheaten jej nie ma, to....juz jakby nie byl Wheatenem. Dla porownania, taki dalmatynczyk, wszyscy wiemy jak wyglada. Moze miec wady jak, slabe katy, zbyt niski/wysoki, za duza glowa...itp,itd. Ale co jest jego cecha charakterystyczna - plamki. Moga byc czarne lub watrobiane, ale MUSZA byc plamki, to wizytowka rasy! Gdyby przyprowadzono na wystawe egzemplarz bez plamek, zapewne zostalby zdyskwalifikowany - dlaczego tak nie jest u softow?

Posted

[quote name='SiedzacyWoll2']wzorzec nie pisze o TYPIE wlosa - pokarz mi takie wzorzec gdzie napisane jest TYP WLOSA [/quote]
No wlasnie Kasia, nie ma mowy o "typie wlosa", a jednak ludzie uzywaja okreslen "typ irlndzki", "typ amerykasnki" i innych - hmmmm, jak to jest:razz:

[quote]w standardzie jest opis jak ma wygladac wlos
[LEFT][I][FONT=Century Gothic][B]--> [/B][/FONT][/I][FONT=Century Gothic][U][B][I]OKRYWA WŁOSOWA[/I][/B][/U][/FONT][/LEFT]

[FONT=Century Gothic]Miękka, w dotyku jedwabista, a nie twarda . Nie dotyczy to młodych psów. Korygowanie szaty jest dozwolone. Brak podszerstka. [/FONT]
[/quote]

[LEFT]Tam dalej w standardzie tez sa wazne slowa:,,[COLOR=#00cc00][COLOR=black]Miękki, falisty lub luźno skręcony z jedwabistym połyskiem.", zacytowalam gdyby ktos nie zauwazyl...[/COLOR] [/COLOR][/LEFT]

[LEFT][FONT=Century Gothic][quote]NIE MA NIC NAPISANE ILE MA TEJ SIERSCI BYC WIEC MOZE BYC GESTA I RZADKA WIEC NIE ILOSC WLOSA A MIEKKOSC MA BYC WYZNACZNIKIEM [/quote] [/FONT][FONT=Verdana]Jesli chodzi o standard, to przyznaje, rzeczywiscie nie ma tam nic o gestosci, ale jak mi wiadomo z doswiadczen hodowcow, jesli wlos jest zbyt gesty, to nie bedzie wygladal typowo pomimo prawidlowej struktury, dlatego tez wczesniej napisalam, ze gestosc takze determinuje to jak go nazwiemy(jesli juz mamy uzywac tych nieszczesnych okreslen). Widzialam, psy z wlosem o prawidlowej strukturze, ale byl za gesty i pies nie wygladal typowo, nie bylo polysku - "typ angielski", "typ skandynawski" i inne. Jesli do tej gestosci dolozymy prosty wlos, w strukturze watowaty, to okreslilbysmy go jako"typ amerykanski", a te ktore nie sa az tak geste i maja blask w siersci to "typ irlandzki". Tych okreslen uzylam tylko do wyjasnienia, ale bede sie starac ich nie uzywac, bo naprawde moga namieszac w glowie:typ to nie tylko siersc, a o "typie wlosa" w standardzie nie ma wogole mowy, co juz zostalo zauwazone.[/FONT]
Nie wiem czy ja to dobrze wyjasnilam, doswiadczony hodowca juz u mlodego szczeniaka potrafi okreslic jaki wlos bedzie mial. Najlatwiej okreslic typowy wlos: beda go mialy szczeniaki w wieku 7-8tyg z mala iloscia wlosa, ktory jest szorstki i dosc scisle przylega do ciala, jest koloru pszenicy. Potem zupelnie nietypowe szczeniaki z mieciusienkim, bardzo gestym wloskiem, szczegolnie obfitym na lapach. Pozostale to juz kwestia doswiadczenia hodowcy w wyborze, co wyrosnie z czego, spore ryzyko, bo w nich zacieraja sie roznice miedzy tym co prawidlowe a co nieprawidlowe jesli chodzi o wlos.
Ja nie mam jeszcze doswiadczenia w tych sprawach, ale takie informacje zebralam o hodowcow.[/LEFT]

[LEFT][FONT=Century Gothic][quote]Wlos pszeniczniaka sie zmienia u jednych szybciej u drugich wolniej [/quote][/FONT][/LEFT]

[quote]

[LEFT][FONT=Century Gothic]jedni widza tylko jedna sluszna droge - TYLKo i wylacznie WLOS [/FONT][/LEFT]

[LEFT][FONT=Century Gothic]ja nie bronie amerykanow - juz napisalam ze TYP ktorego nie ma wedlug Was nie jest dla mnie wzorem do nasladowania[/FONT][/LEFT]

[LEFT][FONT=Century Gothic]Dla mnie rowniez wazne jest jaki wlos ma byc: miekki jedwabny w dotyku [/FONT][/LEFT]

[LEFT][FONT=Century Gothic]ale wole taki wlos jaki maja finlanczycy czy anglicy , gdzie tego wlosa jest wiecej ale nadal jest miekki i jedwabny [/FONT][/LEFT]

[/quote]

[LEFT]Zgadza sie czas dojrzewania wlosa moze byc rozny i przewidziano to w standardzie, ale jesli w ktoryms momencie swojego rozwoju ma wady dyskwalifikujace, to powinien byc odpowiednio traktowany na wystawie. Mozliwe, ze pare miesiecy/rok pozniej zmieni sie na tyle, ze po wadzie dyskwalifikujacej nie bedzie sladu, ale poki ta wada jest jak moze wygrywac?![/LEFT]

[LEFT]Nie chodzi tylko o strukture wlosa! Sa jeszcze inne wady dyskwalifikujace, jak kolor bialy czy brazowy, czy chocby zolte oczy! Gdyby zolte oczy byly powszechna wada u softow, ale pomijana przez sedziow/hodowcow, to wlasnie o nich bysmy teraz dyskutowali. Tak sie jednak sklada, ze zolte oczy zdarzaja sie juz rzadko(na szczescie), za to nagminne jest wykorzystywanie w hodowli psow z matowym czy bialym wlosem i dlatego glownie o tym rozmawiamy, co nie oznacza, ze pozostale cechy sa niewazne. Gdyby wada dyskwalifikujaca byl nadmierny wzrost i wystepowal powszechnie, gadalibysmy wtedy o nim,...ale tak nie jest.[/LEFT]

[LEFT][FONT=Century Gothic][quote]BRAK ZWRACANIA UWAGI NA KOLOR , WZROST TEZ JEST NACIAGANEIM NA SWOJA KORZYSC - to tez sa atrybuty softa - niektorzy widza tylko jeden = ja softa widze jako caloksztal cech ! [/quote][/FONT][/LEFT]
[quote]
[/quote]
[LEFT]Juz napisalam wczesniej. Z kolorem bialym i brazowym sie zgadzam. Kurcze, jesli odbiegajacy nieco od wzorca wzrost jest naciaganiem, to jak nazwac matowy wlos wyrozniony jako dyskwalifikacja?!:shake:[/LEFT]

Posted

Tak jak Kasia pisała włos może się kształtować i w strukturze i w kolorze do 2-3 roku zycia psa. Mogę wam przedstawić zmiany u Britki, która w pewnym momencie wybielała, ale teraz według mnie jest pszeniczna.

Klubówka 2005 lub wiosenny Nowy Dwór Mazowiecki - Britka w młodzieży, jasna ale jeszcze nie biała

[IMG]http://i1.tinypic.com/1zxw6sx.jpg[/IMG]

Dalej Radom 2005 - lato wystawa krajowa II i III grupy, oraz wcześniejsze zdjęcia z przygotowania do tej wystawy. Britka tak jakby biała, a już szczególnie, jak świeci słońce.

[IMG]http://i2.tinypic.com/1zxw75w.jpg[/IMG]

[IMG]http://i2.tinypic.com/1zxw8ig.jpg[/IMG]

a potem następuje zmiana od jesieni (tutaj październik 2005)

[IMG]http://i1.tinypic.com/1zxw8pz.jpg[/IMG]

i dalej upszenicznianie się Britki (grudzień 2005)

[IMG]http://i2.tinypic.com/1zxw8ww.jpg[/IMG]

I na koniec klubówka, gdzie moim zdaniem jest już fajnie pszeniczna (może nie jest to ciemna pszenica, ale pszenica)

[IMG]http://i1.tinypic.com/1zxw95c.jpg[/IMG]

Po analizie tych zdjęć, wydaje mi się, że Britka miała fazę białą latem 2005, ale to już za nami :loveu:

Posted

Tuathadea1 pytala o tego psa
[URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=1915095&postcount=910"]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=1915095&postcount=910[/URL]
Wlasnie, nie moglam nigdzie sie dokopac jak sie nazywa...
Z budowy mi sie podoba, ladnie osadzony i noszony ogon, umiarkowane katowania z tylu, szyja moze ciut za krotka. Wlos w ladnym kolorze, ale matowy, praktycznie bez fal, za gesty, czarne wlosy na uszach niepotrzebnie odsloniete przez ostrzyzenie maszynka, na glowie niepotrzebny tzw.'top knot" czyli zostawione wiecej wlosa na czubku glowy, i troche bym tez sciela wiecej z karku bo za bardzo przypomina kerry blue.

A jak Tobie sie podoba Tuathadea1?

Posted

[quote name='Tuathadea1']Tak jak Kasia pisała włos może się kształtować i w strukturze i w kolorze do 2-3 roku zycia psa. Mogę wam przedstawić zmiany u Britki, która w pewnym momencie wybielała, ale teraz według mnie jest pszeniczna.

Klubówka 2005 lub wiosenny Nowy Dwór Mazowiecki - Britka w młodzieży, jasna ale jeszcze nie biała

[url]http://i1.tinypic.com/1zxw6sx.jpg[/url]

Dalej Radom 2005 - lato wystawa krajowa II i III grupy, oraz wcześniejsze zdjęcia z przygotowania do tej wystawy. Britka tak jakby biała, a już szczególnie, jak świeci słońce.

[url]http://i2.tinypic.com/1zxw75w.jpg[/url]

[url]http://i2.tinypic.com/1zxw8ig.jpg[/url]

a potem następuje zmiana od jesieni (tutaj październik 2005)

[url]http://i1.tinypic.com/1zxw8pz.jpg[/url]

i dalej upszenicznianie się Britki (grudzień 2005)

[IMG]http://i2.tinypic.com/1zxw8ww.jpg[/IMG]

I na koniec klubówka, gdzie moim zdaniem jest już fajnie pszeniczna (może nie jest to ciemna pszenica, ale pszenica)

[url]http://i1.tinypic.com/1zxw95c.jpg[/url]

Po analizie tych zdjęć, wydaje mi się, że Britka miała fazę białą latem 2005, ale to już za nami :loveu:[/quote]
No wlasnie, ladnie to widac na tych zdjeciach, ze ok. roku zbielala, a potem wlos zaczal ciemniec. Zaraz, moze ja tez mam takie przekrojowe zdjecia Gajki, poszperam....

Posted

[IMG]http://i1.tinypic.com/1zxw0fc.jpg[/IMG]

Jak dla mnie bardzo ładny ten jasny kerrak :)

[IMG]http://www.akc.org/images/breeds/kerry_blue_terrier/lg_artwork.jpg[/IMG]

Posted

On ma te odcienie bo siersc sie inaczej uklada. Tam gdzie jest krotsza-jest nastroszonai nie ma plaszczyzny do odbijania swiatla i dlatego jest tam z pozoru ciemniejszy, niz tam gdzie wlos jest dluzszy i odbija swiatlo...chociaz moze tez byc ze rzeczywiscie jest tam ciemniejszy, no ale ze zdjecia tego nie mozna byc pewnym

Posted

To przez cięcie te szyje wydają się takie u napuszonych krótkie czy takie w wiekszości są. Wiesz Paulina , ze juz jakiś czas ci truje o tych szyjach:d

Sidzący Woll2 - faktycznie widac na twoich zdjęciach zmieniający sie wlos, tworzą sie loczki :). Sunia po cięzy pieknieje i zawsze dostaje super włosa :) Ja pamietam twą sunie z Poznania 2005, ile wtedy miała?

Posted

[quote name='sh_maniak']To przez cięcie te szyje wydają się takie u napuszonych krótkie czy takie w wiekszości są. Wiesz Paulina , ze juz jakiś czas ci truje o tych szyjach:d[/quote]
Nie Marta, to nie chodzi o to, ze "napuszone" maja krotsze szyje, a te z lejacym sie wlosem maja dlugie, czy tez odwrotnie - to nie ma zwiazku z wlosem. Za dluga czy za krotka szyja moze sie zdazyc u kazdego psa, niezaleznie od tego jakie futro nosi:evil_lol: . Wiele psow wyhodowanych w Ameryce ma labedzie szyje bo tak im sie podoba, ale nie jest to zgodne z wzorcem, przynajmniej FCI. Wiele psow z Ameryki ma takze zbyt glebokie katowania, za krotki grzbiet, za dlugie nogi, za dlugie glowy...itd, poniewaz takie sa trendy w Ameryce, gdzie niestety lubi sie przesade, takie im sie bardziej podobaja i tak wielu amerykanskich hodowcow selekcjonuje szczeniaki, niezaleznie od tego czy akurat chca miec wzorcowy wlos czy nie. Z tego wzgledu szczegolnie ostanio pojawia sie tam coraz wiecej psow z pieknym wlosem, ale budowa bardziej przypominaja kerry blue niz softy i sa sprzeczne ze standardem FCI.
Ciecie bedzie mialo wplyw na to jaka ta szyja sie wydaje(krotsza, dluzsza), jak wszedzie, cieciem mozna nieco zmienic, ale przy typowej siersci zmiany beda niewielkie(bo sie nie da), a przy wlosie bardziej gestym mozna sobie....wyrzezbic np taka szyje a la "kerry blue":eviltong:

Posted

Alez my akurat piszemy o tym psie

nie piszemy ogolnie sa psy ze zbyt krotka szyja
gorszymi katowanaimi , ale na boga po to jest hodowla aby to porawiac !
nikt nie ma doskonalego softa - no juz ciagniecie ze hoduje sie wszytkie softy nie zgodnie ze standardenm to juz zakrawa mi na paranoje

kazdy soft bedzie mial wady /niedoskonalosci

co do szyji mozemy przeczytac ze szyja softa ma byc sredneij dlugosci
[LEFT][FONT=Century Gothic][SIZE=2][/SIZE][/FONT]
[FONT=Century Gothic][SIZE=2][B]cyt:[/B][/SIZE][/FONT]
[FONT=Century Gothic][SIZE=2][B]SZYJA:[/B] Mocna, średniej długości, podgardle nie może być luźne.[/SIZE][/FONT][/LEFT]

Posted

Sh maniak spytala sie ogolnie ,,To przez cięcie [B]te szyje wydają się takie u napuszonych krótkie[/B] czy takie w wiekszości są" - a nie czy "u tego psa", wiec odnioslam sie do wszystkich.

Nigdzie nie napisalam, ze takich psow nie mozna u nas(pod patronatem FCI) rozmnazac! Napisalam ze ,,sa sprzeczne ze standardem FCI", tak samo jak Ty mowisz, ze za dlugie czy za krotkie softy sa niewzorcowe. Oczywiscie,ze sa to wady ktore mozna poprawic w hodowli, nigdzie nie napisalam, ze sa softy bez wad.

Posted

Jest wiele psow ktore maja cos gorzej zbudowane inne lepiej .
MOZE SA LUDZIE, KTORZY TAK HODUJA ZE NIE ZWRACAJA UWAGE NA TO CO TWORZA (nie popieram)
Ale czy aby napewno robia to swiadomie ? Czy my mozemy sadzic ich kierunek hodowli nie znajac ich zamiarow?
A moze im nie wychodzi ? przeciez zwierze to zespol genow - a hodowla to bardzo trudne hobby.

Czemu wszytsko jest NIE ZGODNE ze standardem ?
Wzorzec to spis cech psa do ktorych sie dazy w HODOWLI !
A nie odwortnie hodowla nie polega na specjalnym odbieganiu od standardu .
A moze dany hodwca oceniany przez Ciebie negatywnie ma jakis cel - nie sadze aby ten cel mogl osiagnas np. jednym miotem - czy tez uwazasz ze nie powinien opierac hodowli na psach niedoskonalych ?

W hodowli raz wyjdzie krycie raz nie .
JA tez mam zastrzezenia co do kierunkow w hodowli , mam obrany swoj typ psa . I taki bede propagowac , moim zdaniem, jak najbliszy standardowi .

Czesto wyznacznikiem kierunku hodowli sa oceny z ringow .

I wracmy do sedna sprawy - ocana sedziego jest subiektywna . Sedzia czesto hodowca , tez ma SWOJ typ psa . Zawsze mamy prawo napisac odwolanie od wynikow sedziowania , jest takie prawo czemu jesli sie nie zgadzasz z sedziowaniem nie napisac odwolania?
Paulina zgadzasz sie z kazdym sedziowaniem Swojej suki ?
Jesli choc raz mialas wrazenie , ze zle ja oceniono czy wystawpilas z wnioskiem?

Posted

[quote name='UTAAP']Tuathadea1 pytala o tego psa
[URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=1915095&postcount=910"]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=1915095&postcount=910[/URL]
Wlasnie, nie moglam nigdzie sie dokopac jak sie nazywa... [/quote]

Trzeba zapytać czapli, bo to ona strzeliła to zdjęcie w zeszłym roku na Cacibie na Litwie. Czyba się do niej usmiechnę ....:evil_lol:

[quote name='UTAAP'] Z budowy mi sie podoba, ladnie osadzony i noszony ogon, umiarkowane katowania z tylu, szyja moze ciut za krotka. Wlos w ladnym kolorze, ale matowy, praktycznie bez fal, za gesty, czarne wlosy na uszach niepotrzebnie odsloniete przez ostrzyzenie maszynka, na glowie niepotrzebny tzw.'top knot" czyli zostawione wiecej wlosa na czubku glowy, i troche bym tez sciela wiecej z karku bo za bardzo przypomina kerry blue.

A jak Tobie sie podoba Tuathadea1?[/quote]

Też bym ścięła więcej z karku, też uważam, że ma za dużo włosa (trzebaby podegażować :diabloti: ). W każdym razie patrząc na to zdjęcie mam ochotę pomacać tego psa, gdyż tak nie pierwszy rzut oko, patrząc na zdjęcie, mam wrażenie, że może mieć szorstki włos :cool1: .

Paulina, wiem co sądzisz o typie włosa u softa, ale czy jesteś w stanie określić strukturę włosa po zdjęciu?

Jak dla mnie jest jakby za bardzo zwarty, bym mu wydłużyła grzbiet choć o 2 cm. :razz:

Nie podoba mi się też wycięcie włosów z nad oczu (nie opadają na boki :shake: ).

Front ładny, kątowanie ładne, oko ładne, szyja jak dla mnie za krótka, klatka raczej dobrze wysklepiona.

Może ktoś robił to zdjęcie pod dziwnym kącie, ale ja mam wrażenie, że grzebiet ma spadzisty (albo jest to kwestia strzyżenia :roll: ).

Posted

Kasia, tak hoduja w [U]wiekszosci[/U](podkreslam, bo wczesniej tez uzylam tego slowa celowo) w Ameryce, nie dlatego ze im inaczej nie wychodzi tylko dlatego, ze takie sa tam preferencje. Np. dlugosc grzbietu - przeczytaj sobie w ichnim standardzie jak mierza dlugosc grzbietu, a jak mierza dlugosc grzbietu w krajach FCI lub chocby w Anglii - roznica jest nieunikniona.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...