SiedzacyWoll2 Posted July 12, 2006 Posted July 12, 2006 Dazenie do standardu to podstawa hodowli ! Swiadomie sprowadzilam Softa z Finlandii o wlosie posrednim miedzy irlandzkim a amerykanskim . Dla mnie bardzo wazne byly TE czesci budowly ktore skaldaja sie na jak najblizszy standardowi eksterier dla innych widocznie maja mniejsze znaczenie . Dla mnie soft ma byc taki jak maja Finladczycy , ktorzy maja ogromne sukcesy hodowlane:fantastyczny eksterier i piekny wlos i kolor . Nie sadze aby miedzynarodowy sedzia kynologiczny hodowal psy nietrzymajac sie wzorca . Jest to gestszy wlos ( szczegolnie w okresie szczeniecym ) ale nie jest tez amerykanski . Sprobuje tez pokazac jak z wiekeim taki wlos sie zmienia - na przykladzie Wiesi wlosa , sadze ze ciagle jest w fazie zmian . W dalszej hodolwi mam jakis cel i tym celem zasze bedzie dazenie do satndardu w mozliwie jak najlbizej formie . Ale nigdy kosztem eksterieru , raczej nie widze mozliwosic krycia psem o doskonalej siersci z kiepskim ruchem – bo po co ? Spojrzmy w rodowody psow , ktore sa w rekach polskich wystawcow tych z typowym standardowym irlandzkim wlosem - w rodowodzie maja mieszanych rodzicow . wiec uzycie ich w hodowli tez bedzie wiazala sie z ryzykiem wyhodowania psa z mniej lub bardziej poprawnym wlosem – czy te osoby nie podejma ryzyka hodowli? CZy mamy prawo im tego zabronic? Raczej nie ! Nawet irlandczycy sprowadzili sporo importow z ameryki . po co ? zeby tylko je ogladac? Napewno nie po to . Nie zalecam hodowli amerykanow , choc sama mam chrapke na amerykanskie krycie . NA szczescie pies ma rodowod pol finski pol niemiecki . Widzialam czyste amerykany na Crufcie, na zywo – nie podobaja mi sie, jesli chodzi o wlos, ale powalaja na glowe reszte ruchem . Nie podoba mi sie strzyzenie amerykanskie takie jak na kerry blue . Nie podoba mie sie wiele rzeczy np. waskie glowy , slaba kosc , wysokosc . Ale hodowla polega na tym aby dobrym kryciem te wady korygowac , raz to wychodiz raz nie . Wazne jest aby informowac przyszlych wlascicieli softa o roznicach we wlosie i innych niuansach rasy . Moze w kolejnym mailu pokaze kilka zdjec siersci – prosze czy ktos jest na tyle odwazny aby napisac ktory wlos jest jakiego typu ?
Tuathadea1 Posted July 12, 2006 Posted July 12, 2006 Każdy hoduje takie psy, jakie mu się podobają. Jeszcze nie spotkałam hodowcy patrzącego ze wstrętem na swoje psy :evil_lol: . Natomiast, ja tylko chcę zaznaczyć, że oceniając softa sędzia powinien brać pod uwagę typ włosa, kolor oraz inne cechy (ruch, budowę, ogólny eksterier). Śmiem twierdzić, że jeżeli sędzia nie sprawdza włosa u softa, to nie może to być rasa, w której sędzia się specjalizuje. Wiadomo kolor, układ włosa (fale, prosty, skręcony) sędzia zaobserwuje bez dotykania, ale struktury włosa nie - musi dotkąć. SOFT w nazwie rasy do czegoś zobowiązuje i musi być jednym z poważnych wyznaczników oceny. Pamiętam sędziowanie na klubówkach 2005 (Max King) i 2006 (nie pamiętam nazwiska sędziny: Utaap pomóż) - macania i dotykania było baaaardzo dużo.
UTAAP Posted July 12, 2006 Posted July 12, 2006 [quote name='SiedzacyWoll2'] Dla mnie soft ma byc taki jak maja Finladczycy , ktorzy maja ogromne sukcesy hodowlane:fantastyczny eksterier i piekny wlos i kolor . [/quote] Co do koloru, wczesniej napisalas: [quote]im bardziej zblizony wlos do [B]standardu[/B] tym [B]bielszy[/B] [/quote] Uwazam ze jest to wprowadzanie w blad, poniewaz po pierwsze bialy kolor u softow jest wada dyskwalifikujaca, po drugie [quote]DODATEK - blizszy standardu tym bielszy oczywisice ze nie wszystkie powinnam napisac ze znaczna wiekszosc [/quote] wiekszosc softow ma kolor jesnej pszenicy i ten kolor nie jest niczym dziwnym - poprostu takie byly w wiekszosci softy od zawsze w Irlandii, ale poniewaz zdarzaly sie tez egzemplarze o ciemniejszym odcieniu(jak wspomniany Brian O'Kelly), uwzgledniono to rowniez w standardzie. Nie jest to jednak zadnym dodatkowym atutem, jesli soft ma ciemniejszy pszeniczny odcien, jedynie stanowi jedna z mozliwosci uwzglednionych w standardzie. [quote]Nie sadze aby miedzynarodowy sedzia kynologiczny hodowal psy nietrzymajac sie wzorca . [/quote] Niestety Kasia, moglabys sie zdziwic... [quote]Jest to gestszy wlos ( szczegolnie w okresie szczeniecym ) ale nie jest tez amerykanski .[/quote] Gestosc wlosa ma duze znaczenie jesli chodzi o to jak go nazwiemy, ale... ostatnio ktos mnie uswiadomil co do nazywania wlosa u softow "irlandzkim", czy "amerykanskim" czy jeszcze inaczej....w standardzie nie ma podzialu wlosa na typy: irlandzki, amerykanski, angielski. Jest tylko jeden WZORCOWY/TYPOWY rodzaj wlosa u softa(jaki ma byc, opisano w standardzie), jesli nie odpowiada standardowi, to jest nietypowy, niewzorcowy. Przyklejanie etykietek jest mylace, poniewaz zarowno pies wyhodowany w Anglii czy Ameryce moze miec wzorcowy wlos, jak i pies wyhodowany w Irlandii moze miec wlos nietypowy. [quote]W dalszej hodolwi mam jakis cel i tym celem zasze bedzie dazenie do satndardu w mozliwie jak najlbizej formie . Ale nigdy kosztem eksterieru , raczej nie widze mozliwosic krycia psem o doskonalej siersci z kiepskim ruchem – bo po co ?[/quote] Dla mnie zalezy w czym jest ten ruch kiepski - czy dlatego, ze pies mocno macha lapami ale tak naprawde malo porusza sie do przodu(soft jako terier stworzony do pracy powinien miec wydajny ruch a nie efektowny), czy dlatego, ze jego ruch poprostu nie wyglada tak efektownie(pies dobrze porusza sie do przodu, ale patrzac na niego nie zapiera mi dechu w piersiach). Mamy teraz takie mozliwosci, ze nikt nie jest skazany na jednego reproduktora, mozna wybierac i przebierac i wybrac tego najlepszego, najblizszego standardowi. Majac taka mozliwosc wyboru, wolalabym pokryc psem/uzyc suki z dobrym ruchem i budowa, ale pod warunkiem, ze nie posiada wad dyskwalifikujacych w innych cechach. Bo chocby nie wiem jak pieknie biegal(a), ale mial(a)by jakas inna wade dyskwalifikujaca, to od razu rezygnuje z tego egzemplarza i kropka, koniec dyskusji. [quote]Spojrzmy w rodowody psow , ktore sa w rekach polskich wystawcow tych z typowym standardowym irlandzkim wlosem - w rodowodzie maja mieszanych rodzicow . wiec uzycie ich w hodowli tez bedzie wiazala sie z ryzykiem wyhodowania psa z mniej lub bardziej poprawnym wlosem – czy te osoby nie podejma ryzyka hodowli? CZy mamy prawo im tego zabronic? Raczej nie ![/quote] A kto im broni?! [quote]Nawet irlandczycy sprowadzili sporo importow z ameryki . po co ? zeby tylko je ogladac? Napewno nie po to . [/quote] Sprowadzili poniewaz to byly piekne egzemplarze....wywodzace sie z psow wyhodowanych w Irlandii. [quote]Widzialam czyste amerykany na Crufcie, na zywo – nie podobaja mi sie, jesli chodzi o wlos, ale powalaja na glowe reszte ruchem .[/quote]Nie wiem, czy tam byly jakies czyste amerykany, z tego co zauwazylam, to raczej wiekszosc jest z hodowli "mieszajacych".Co z tego ze ruch jest super, jesli wlos jest dyskwalifikuajcy wg standardu FCI... [quote]Nie podoba mi sie strzyzenie amerykanskie takie jak na kerry blue . Nie podoba mie sie wiele rzeczy np. waskie glowy , slaba kosc , wysokosc . Ale hodowla polega na tym aby dobrym kryciem te wady korygowac , raz to wychodiz raz nie . [/quote] Strzyzenie inne nie moze byc, jesli wlos jest puchem i jest go tak duzo. Co do poprawiania wad - jak mozna "naprawiac" szczegoly jesli, nikt nie zauwaza ewidentnych wad dyskwalifikujacych... [quote]Wazne jest aby informowac przyszlych wlascicieli softa o roznicach we wlosie i innych niuansach rasy .[/quote] Z tym sie calkowicie zgadzam, choc moze powiedzialabym nie o roznicach(bo ich wg standardu nie powinno byc;patrz tez wyzej, nie ma podzialu na typy wlosa) a raczej o wlosie typowym i nietypowym. Przepraszam wszystkich, ze ten post taaaaki dlugi wyszedl:oops:
SiedzacyWoll2 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 A czemu przepraszasz , ktos niezainteresowany po prostu nie bedzie czytal . W standardzioe oczywiscie ze nie ma podzialayu na typy ! nigdzie nie napisalam ze jest taki podzial - ale na calym swiecie mowi sie o typach wlosa - wiec nie widze powodu , dlaczego ja mam nie mowic. Standardy sie zmieniaja - nie jest to stala niezmienna.
sh_maniak Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 Wy wiecznie o tym włosie .... ilez można pisać o czyms co jest oczywiste :-o Jeden wlos jest tylko dobry, reszta odstepstwa od normy, wada jedna z najwiekszych i to widoczna gołym okiem. Wada na równi z wnetrostwem to daje do myslenia! Softy ze złym włosem nie sa ( jak dla mnie) sofcie w wyrazie, głowy ich przypominaja bardziej westa,a ciało kerraka, ruch czy exterier nie ma tu znaczenia w tym momencie gdyz nie widac piękna rasy, a o to hodowcy powinni przedewszystkim dbać. Takie jest moje zdanie, a co hoaduje hodwla x i y leży w ich zamysle hodowlanym i oni firmuja to swoim nazwiskiem, tylko aby zmieny nie poszty tak daleko, aby faktycznie trzeba było zmienic wzorzec.
SiedzacyWoll2 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 [INDENT][U][quote name='UTAAP']Co do koloru, wczesniej napisalas: [/U] [U]Uwazam ze jest to wprowadzanie w blad, poniewaz po pierwsze bialy kolor u softow jest wada dyskwalifikujaca, po drugie wiekszosc softow ma kolor jesnej pszenicy i ten kolor nie jest niczym dziwnym - poprostu takie byly w wiekszosci softy od zawsze w Irlandii, ale poniewaz zdarzaly sie tez egzemplarze o ciemniejszym odcieniu(jak wspomniany Brian O'Kelly), uwzgledniono to rowniez w standardzie. Nie jest to jednak zadnym dodatkowym atutem, jesli soft ma ciemniejszy pszeniczny odcien, jedynie stanowi jedna z mozliwosci uwzglednionych w standardzie.[/U] Stwierdzam fakty - widze bardzo duzo softow z tzw, irlandzkim wlosem bialym - czyli takze nie standardowe i maja championaty ale tych sie nie krytukuje bo sa super bo przynjamniej maja tzw. irlandzki [U]Niestety Kasia, moglabys sie zdziwic...[/U] Moglabym , ale tych ktore uwazam za topowe takie nie sa a ja pisze o tych np Wheaten Rebels [U]Gestosc wlosa ma duze znaczenie jesli chodzi o to jak go nazwiemy, ale...[/U] [U]ostatnio ktos mnie uswiadomil co do nazywania wlosa u softow "irlandzkim", czy "amerykanskim" czy jeszcze inaczej....w standardzie nie ma podzialu wlosa na typy: irlandzki, amerykanski, angielski. Jest tylko jeden WZORCOWY/TYPOWY rodzaj wlosa u softa(jaki ma byc, opisano w standardzie), jesli nie odpowiada standardowi, to jest nietypowy, niewzorcowy. Przyklejanie etykietek jest mylace, poniewaz zarowno pies wyhodowany w Anglii czy Ameryce moze miec wzorcowy wlos, jak i pies wyhodowany w Irlandii moze miec wlos nietypowy.[/U] Caly swiat operuje tymi typami - wiec nie widze powodu dla ktorych my mamy tak nie pisac . Jesli nie bedziemy uzywac =- to mozemy tu na forum tak przyjac - ze jedne sa BARDZIEJ zblizone do STANDARDU inne MNIEJ = bo idealnego softa nie widzialam , bo to bylby koniec hodowli to byloby juz tylko powielanie osobnikow . [U]wydajny ruch a nie efektowny[/U] A moze przyblizysz mam - czym w detalach wedlug ciebiIe roznia sie oba "ruchy" dla mnie ruch efektowny moze byc wydajny a wydajny mozna nazwac efektownym zalezy co przyjmiemy za ruch efektowny ? drobienie?? nie sadze [U]Mamy teraz takie mozliwosci, ze nikt nie jest skazany na jednego reproduktora, mozna wybierac i przebierac i wybrac tego najlepszego, najblizszego standardowi.[/U] CZemu wiec kryje sie ciagle i tym samym ? [U]Majac taka mozliwosc wyboru, wolalabym pokryc psem/uzyc suki z dobrym ruchem i budowa, ale pod warunkiem, ze nie posiada wad dyskwalifikujacych w innych cechach. Bo chocby nie wiem jak pieknie biegal(a), ale mial(a)by jakas inna wade dyskwalifikujaca, to od razu rezygnuje z tego egzemplarza i kropka, koniec dyskusji.[/U] WADA jest tez bialy kolor - i mase takich psow jest uzywana w hodowli [U]Sprowadzili poniewaz to byly piekne egzemplarze....wywodzace sie z psow wyhodowanych w Irlandii.[/U] Nie tylko . [U]Nie wiem, czy tam byly jakies czyste amerykany, z tego co zauwazylam, to raczej wiekszosc jest z hodowli "mieszajacych".[/U] FAkt - prawie kazy amreykaniam jest mieszanka . [U]Przepraszam wszystkich, ze ten post taaaaki dlugi wyszedl:oops:[/U] A JA tam lubie dlugie dyskusje [/INDENT]
SiedzacyWoll2 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 [INDENT][U][quote name='sh_maniak']Wy wiecznie o tym włosie .... ilez można pisać o czyms co jest oczywiste :-o [/U] [U]Jeden wlos jest tylko dobry, reszta odstepstwa od normy, wada jedna z najwiekszych i to widoczna gołym okiem. Wada na równi z wnetrostwem to daje do myslenia![/U] [U]Softy ze złym włosem nie sa ( jak dla mnie) sofcie w wyrazie, głowy ich przypominaja bardziej westa,a ciało kerraka, ruch czy exterier nie ma tu znaczenia w tym momencie gdyz nie widac piękna rasy, a o to hodowcy powinni przedewszystkim dbać.[/U] Wedlug tego co pisze Paulina - nie ma typow - wiec sa wlosy jedne blize lub dalsze standardowi . Czy masz wystarczajaca wiedze aby zdecydowac ktory jest wada ? JAk dotad nie widzialam aby sedzia zdjol za bialy kolor softa to czemu ma zdejmowac za bardziej odbiegajacy od satndardu?? DLA mnie malo sofci w wyrazie jest plasko ozebrowany soft , drobiacy , z waska glowa z drobna koscia i powyzej 48 cm wzrostu . Soft ma byc mocny, umiesniony z gleboka klatka o dobrze wysklepionych zebrach przy tym ruch hramonijny lekki i swobodny . Soft nie moze byc drobny i filogranowy , to nie begdinkton . Czy nasza dyskusja o wlosie tak bardoz meczy - to przeniesiemy ja gdzie indziej ? [/INDENT]
SiedzacyWoll2 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 Wybaczcie nei umei cytowac aby bylo widac ze to cytaty
Tuathadea1 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 kasiu, żeby cytować,należy przed każdą częścią tekstu wpisać na końcu tekstu [/quote], a na samym początku [quote name='nazwa uzytkownika'] i tak po każdej cytowanej części. Ja z lenistwa pierwszą część z nazwą użytkownika sobie kopiuję i potem wklejam, a dopiski samodzielne robię na końcu. Przetestuj to na swoich postach, poedytuj je, zobaczymy co ci wyjdzie. Bo ja dostaję oczopląsu :-o
SiedzacyWoll2 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 NARAZIE UDALO MI SIE PODKRASLIC cytaty lepiej??
Tuathadea1 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 Moja Britka jest jasna (ciemna z z pewnością nie jest :evil_lol: ), ale nie wiem, czy można powiedzieć, że jest biała. Ma jasny odcień pszenicy. Wklejam zdjęcie (zrobione dobrym sprzętem, bo Windowe :loveu: ) - no i proszę określcie kolor :diabloti: [IMG]http://i6.tinypic.com/1zvps0o.jpg[/IMG]
Tuathadea1 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 [quote name='SiedzacyWoll2']NARAZIE UDALO MI SIE PODKRASLIC cytaty lepiej??[/quote] Lepiej potrenuj z cytatami :cool1: :cool3:
Tuathadea1 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 I jeszcze porównanie black and white :diabloti: [IMG]http://i6.tinypic.com/1zvpuvc.jpg[/IMG]
sh_maniak Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 [quote name='SiedzacyWoll2'] Wedlug tego co pisze Paulina - nie ma typow - wiec sa wlosy jedne blize lub dalsze standardowi .[INDENT]Czy masz wystarczajaca wiedze aby zdecydowac ktory jest wada ? JAk dotad nie widzialam aby sedzia zdjol za bialy kolor softa to czemu ma zdejmowac za bardziej odbiegajacy od satndardu?? DLA mnie malo sofci w wyrazie jest plasko ozebrowany soft , drobiacy , z waska glowa z drobna koscia i powyzej 48 cm wzrostu . Soft ma byc mocny, umiesniony z gleboka klatka o dobrze wysklepionych zebrach przy tym ruch hramonijny lekki i swobodny . Soft nie moze byc drobny i filogranowy , to nie begdinkton . Czy nasza dyskusja o wlosie tak bardoz meczy - to przeniesiemy ja gdzie indziej ? [/quote] Rozmawiajcie, to wasz topic :) Lilu jak wlos wyjasnial i zrobił sie prawie biały obnizono ocene i prawidłowo. To ten włos własnie wyróznia softy od innych terierów, dla mnie to np zrozumiałe. Wady budowy znajdzą się u wielu wielu ras, bo to typowe wady wystepujące powszechnie, a włos sofci to włos sofci :) jego wizytówka. Wada ruchu to też poowszechyny problem, jak krótkonożnosć (teraz nagminna), długonożnosć, czy mizerne katowanie, słabo zaznaczone kolano, odstające łokcie itd ... ale włos jest tylko sofci :) [/INDENT]
Tuathadea1 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 [quote name='sh_maniak'] To ten włos własnie wyróznia softy od innych terierów, dla mnie to np zrozumiałe. [/quote] Ja, jak idę na spacer z dwoma suczastymi, to miziające je dzieciaki najpierw zachwycają się Celtą (kerry blue), ale jak dotkną Britki to nie mogą przestać, przytulają się non-stop :loveu: . Soft - oznacza strukturę włosa i to powinno być najważniejsze, a niekoniecznie priorytetem powienien byc kolor. Co z tego, że pies będzie mocnego pszenicznego koloru, jak w dotyku będzie szorstki jak siano. :niewiem:
SiedzacyWoll2 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 [U]... ale włos jest tylko sofci :smile: [/U] mniej lub bardziej standardowy lub wadliwy - bo wedlug Pauliny typow nie ma
sh_maniak Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 [quote name='SiedzacyWoll2'][U]... ale włos jest tylko sofci :smile: [/U] mniej lub bardziej standardowy lub wadliwy - bo wedlug Pauliny typow nie ma[/quote] To nie Paulina wyznacza granice, a wzorzec :) Gdzie typ wlosa jest jeden, nie ma bardziej lub mniej wadliwych :) Domena ludzką jest to, że wszytko potrafią zinterpretować tak aby było im wygodnie, pod swoje gusta, a to jak historia pokazuje często jest to nietrafione.
sh_maniak Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 [quote name='Tuathadea1']Ja, jak idę na spacer z dwoma suczastymi, to miziające je dzieciaki najpierw zachwycają się Celtą (kerry blue), ale jak dotkną Britki to nie mogą przestać, przytulają się non-stop :loveu: . Soft - oznacza strukturę włosa i to powinno być najważniejsze, a niekoniecznie priorytetem powienien byc kolor. Co z tego, że pies będzie mocnego pszenicznego koloru, jak w dotyku będzie szorstki jak siano. :niewiem:[/quote] Tak jak w szkotach są jasne i ciemne, to może niektórzy maja za cel stworzyc jasnego keraka nazywanego softem, ale po co :crazyeye: Cechy charakterologiczne zostawmy narazie w spokoju.
SiedzacyWoll2 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 wzorzec nie pisze o TYPIE wlosa - pokarz mi takie wzorzec gdzie napisane jest TYP WLOSA w standardzie jest opis jak ma wygladac wlos [LEFT][I][FONT=Century Gothic][SIZE=2][B]--> [/B][/SIZE][/FONT][/I][FONT=Century Gothic][SIZE=2][U][B][I]OKRYWA WŁOSOWA[/I][/B][/U][/SIZE][/FONT] [FONT=Century Gothic][SIZE=2]Miękka, w dotyku jedwabista, a nie twarda . Nie dotyczy to młodych psów. Korygowanie szaty jest dozwolone. Brak podszerstka. [/SIZE][/FONT] [FONT=Century Gothic][/FONT] [FONT=Century Gothic]NIE MA NIC NAPISANE ILE MA TEJ SIERSCI BYC WIEC MOZE BYC GESTA I RZADKA WIEC NIE ILOSC WLOSA A MIEKKOSC MA BYC WYZNACZNIKIEM [/FONT] [FONT=Century Gothic][/FONT] [FONT=Century Gothic]Wlos pszeniczniaka sie zmienia u jednych szybciej u drugich wolniej [/FONT] [FONT=Century Gothic][/FONT] [FONT=Century Gothic]jedni widza tylko jedna sluszna droge - TYLKo i wylacznie WLOS [/FONT] [FONT=Century Gothic]ja nie bronie amerykanow - juz napisalam ze TYP ktorego nie ma wedlug Was nie jest dla mnie wzorem do nasladowania[/FONT] [FONT=Century Gothic][/FONT] [FONT=Century Gothic]Dla mnie rowniez wazne jest jaki wlos ma byc: miekki jedwabny w dotyku [/FONT] [FONT=Century Gothic]ale wole taki wlos jaki maja finlanczycy czy anglicy , gdzie tego wlosa jest wiecej ale nadal jest miekki i jedwabny [/FONT] [FONT=Century Gothic] BRAK ZWRACANIA UWAGI NA KOLOR , WZROST TEZ JEST NACIAGANEIM NA SWOJA KORZYSC - to tez sa atrybuty softa - niektorzy widza tylko jeden = ja softa widze jako caloksztal cech ! [/FONT] [FONT=Century Gothic][/FONT] [/LEFT]
Tuathadea1 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 [quote name='SiedzacyWoll2'] [FONT=Century Gothic]NIE MA NIC NAPISANE ILE MA TEJ SIERSCI BYC WIEC MOZE BYC GESTA I RZADKA WIEC NIE ILOSC WLOSA A MIEKKOSC MA BYC WYZNACZNIKIEM [/FONT] [/quote] [LEFT][FONT=Century Gothic]No właśnie, podpisuję się pod tym czym się da. :lol: [/FONT] [LEFT][FONT=Century Gothic][quote name='SiedzacyWoll2'] Wlos pszeniczniaka sie zmienia u jednych szybciej u drugich wolniej [/quote] [/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Century Gothic]To jasne i oczywiste. [/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Century Gothic][quote name='siedzacyWoll2'] Dla mnie rowniez wazne jest jaki wlos ma byc: miekki jedwabny w dotyku, [/quote][/FONT][quote name='siedzacyWoll2'][FONT=Century Gothic]ale wolę taki wlos jaki maja finlanczycy czy anglicy , gdzie tego wlosa jest wiecej ale nadal jest miekki i jedwabny [/FONT][/quote][/LEFT] [LEFT][FONT=Century Gothic]Dokładnie, miękki, miękki i jeszcze raz miekki. [/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Century Gothic][quote name='siedzacyWoll2']BRAK ZWRACANIA UWAGI NA KOLOR , WZROST TEZ JEST NACIAGANEIM NA SWOJA KORZYSC - to tez sa atrybuty softa - niektorzy widza tylko jeden = ja softa widze jako caloksztal cech ! [/quote][/FONT][/LEFT] [LEFT]Oczywiście, że tak, soft nie składa się tylko z włosa i należy patrzeć na całokształt, ale jednakże struktura włosa jest jedną z wiodących cech softa, prawda?[/LEFT] [/LEFT]
Tuathadea1 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 [quote name='sh_maniak']Tak jak w szkotach są jasne i ciemne, to może niektórzy maja za cel stworzyc jasnego keraka nazywanego softem, ale po co :crazyeye: [/quote] Taki przybliżony kerry to soft w wydaniu amerykańskim. Mnie się niespecjalnie podoba, dlatego moja suka jest irlandzka. I na pewno z kerry nie będę jej krzyżować :diabloti: , zostawię tą robotę Celcie i jej wybrankom :diabloti:
SiedzacyWoll2 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 [U]wiodących cech softa, prawda?[/U] jak juz doszlismy do tego co kazdy mysli PRAWDA
sh_maniak Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 Gęstość włosa równa się u mnie efektywności. Obserwując juz jakiś czas softy da się zauważyć że one maja podobna ilośc włosa ( zalezy tez od osobnika i jego wypielęgnowania), ale wyglada na sporo mniej, gdyż jest on cieńszy sam w sobie, jest jedwabisty i falujący co daje zupelnie inny efekt, niż psy z prawie prostym włosem, napuszonym. Ja rozumiem, że bronisz swoich psów i poglądów odnośnie włosa .... Ja nie bronie psów z irlandzkim włosem, moga jak dla mnie dostawać dobre, dostateczne na wystawach jak na to zaslugują ze względu na budowe, ale psy z puszystym, prostym, szorstkim włosem zasluguja na dyskwalifikacje bez względu na to jakie sa piękne.
SiedzacyWoll2 Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 zazwyczaj prosty puszysty lub szorstki wlos maja psy mlode nawet do dwoch lat tym jakos wlsoa z latami ( zycia ) sie zmienia jesli maja taki jak opisujesz gdy sa dorosle odbiegaja od standardu
Recommended Posts