Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dazenie do standardu to podstawa hodowli !
Swiadomie sprowadzilam Softa z Finlandii o wlosie posrednim miedzy irlandzkim a amerykanskim . Dla mnie bardzo wazne byly TE czesci budowly ktore skaldaja sie na jak najblizszy standardowi eksterier dla innych widocznie maja mniejsze znaczenie .
Dla mnie soft ma byc taki jak maja Finladczycy , ktorzy maja ogromne sukcesy hodowlane:fantastyczny eksterier i piekny wlos i kolor . Nie sadze aby miedzynarodowy sedzia kynologiczny hodowal psy nietrzymajac sie wzorca .

Jest to gestszy wlos ( szczegolnie w okresie szczeniecym ) ale nie jest tez amerykanski .
Sprobuje tez pokazac jak z wiekeim taki wlos sie zmienia - na przykladzie Wiesi wlosa , sadze ze ciagle jest w fazie zmian .

W dalszej hodolwi mam jakis cel i tym celem zasze bedzie dazenie do satndardu w mozliwie jak najlbizej formie .
Ale nigdy kosztem eksterieru , raczej nie widze mozliwosic krycia psem o doskonalej siersci z kiepskim ruchem – bo po co ?
Spojrzmy w rodowody psow , ktore sa w rekach polskich wystawcow tych z typowym standardowym irlandzkim wlosem - w rodowodzie maja mieszanych rodzicow . wiec uzycie ich w hodowli tez bedzie wiazala sie z ryzykiem wyhodowania psa z mniej lub bardziej poprawnym wlosem – czy te osoby nie podejma ryzyka hodowli? CZy mamy prawo im tego zabronic? Raczej nie !
Nawet irlandczycy sprowadzili sporo importow z ameryki . po co ? zeby tylko je ogladac? Napewno nie po to .

Nie zalecam hodowli amerykanow , choc sama mam chrapke na amerykanskie krycie .
NA szczescie pies ma rodowod pol finski pol niemiecki .

Widzialam czyste amerykany na Crufcie, na zywo – nie podobaja mi sie, jesli chodzi o wlos, ale powalaja na glowe reszte ruchem .
Nie podoba mi sie strzyzenie amerykanskie takie jak na kerry blue . Nie podoba mie sie wiele rzeczy np. waskie glowy , slaba kosc , wysokosc . Ale hodowla polega na tym aby dobrym kryciem te wady korygowac , raz to wychodiz raz nie .

Wazne jest aby informowac przyszlych wlascicieli softa o roznicach we wlosie i innych niuansach rasy .

Moze w kolejnym mailu pokaze kilka zdjec siersci – prosze czy ktos jest na tyle odwazny aby napisac ktory wlos jest jakiego typu ?

• Replies 980
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Każdy hoduje takie psy, jakie mu się podobają. Jeszcze nie spotkałam hodowcy patrzącego ze wstrętem na swoje psy :evil_lol: .

Natomiast, ja tylko chcę zaznaczyć, że oceniając softa sędzia powinien brać pod uwagę typ włosa, kolor oraz inne cechy (ruch, budowę, ogólny eksterier). Śmiem twierdzić, że jeżeli sędzia nie sprawdza włosa u softa, to nie może to być rasa, w której sędzia się specjalizuje.

Wiadomo kolor, układ włosa (fale, prosty, skręcony) sędzia zaobserwuje bez dotykania, ale struktury włosa nie - musi dotkąć. SOFT w nazwie rasy do czegoś zobowiązuje i musi być jednym z poważnych wyznaczników oceny.

Pamiętam sędziowanie na klubówkach 2005 (Max King) i 2006 (nie pamiętam nazwiska sędziny: Utaap pomóż) - macania i dotykania było baaaardzo dużo.

Posted

[quote name='SiedzacyWoll2']
Dla mnie soft ma byc taki jak maja Finladczycy , ktorzy maja ogromne sukcesy hodowlane:fantastyczny eksterier i piekny wlos i kolor . [/quote]
Co do koloru, wczesniej napisalas: [quote]im bardziej zblizony wlos do [B]standardu[/B] tym [B]bielszy[/B] [/quote]
Uwazam ze jest to wprowadzanie w blad, poniewaz po pierwsze bialy kolor u softow jest wada dyskwalifikujaca, po drugie [quote]DODATEK - blizszy standardu tym bielszy oczywisice ze nie wszystkie
powinnam napisac ze znaczna wiekszosc [/quote] wiekszosc softow ma kolor jesnej pszenicy i ten kolor nie jest niczym dziwnym - poprostu takie byly w wiekszosci softy od zawsze w Irlandii, ale poniewaz zdarzaly sie tez egzemplarze o ciemniejszym odcieniu(jak wspomniany Brian O'Kelly), uwzgledniono to rowniez w standardzie. Nie jest to jednak zadnym dodatkowym atutem, jesli soft ma ciemniejszy pszeniczny odcien, jedynie stanowi jedna z mozliwosci uwzglednionych w standardzie.

[quote]Nie sadze aby miedzynarodowy sedzia kynologiczny hodowal psy nietrzymajac sie wzorca . [/quote]
Niestety Kasia, moglabys sie zdziwic...

[quote]Jest to gestszy wlos ( szczegolnie w okresie szczeniecym ) ale nie jest tez amerykanski .[/quote]
Gestosc wlosa ma duze znaczenie jesli chodzi o to jak go nazwiemy, ale...
ostatnio ktos mnie uswiadomil co do nazywania wlosa u softow "irlandzkim", czy "amerykanskim" czy jeszcze inaczej....w standardzie nie ma podzialu wlosa na typy: irlandzki, amerykanski, angielski. Jest tylko jeden WZORCOWY/TYPOWY rodzaj wlosa u softa(jaki ma byc, opisano w standardzie), jesli nie odpowiada standardowi, to jest nietypowy, niewzorcowy. Przyklejanie etykietek jest mylace, poniewaz zarowno pies wyhodowany w Anglii czy Ameryce moze miec wzorcowy wlos, jak i pies wyhodowany w Irlandii moze miec wlos nietypowy.

[quote]W dalszej hodolwi mam jakis cel i tym celem zasze bedzie dazenie do satndardu w mozliwie jak najlbizej formie .
Ale nigdy kosztem eksterieru , raczej nie widze mozliwosic krycia psem o doskonalej siersci z kiepskim ruchem – bo po co ?[/quote]
Dla mnie zalezy w czym jest ten ruch kiepski - czy dlatego, ze pies mocno macha lapami ale tak naprawde malo porusza sie do przodu(soft jako terier stworzony do pracy powinien miec wydajny ruch a nie efektowny), czy dlatego, ze jego ruch poprostu nie wyglada tak efektownie(pies dobrze porusza sie do przodu, ale patrzac na niego nie zapiera mi dechu w piersiach). Mamy teraz takie mozliwosci, ze nikt nie jest skazany na jednego reproduktora, mozna wybierac i przebierac i wybrac tego najlepszego, najblizszego standardowi. Majac taka mozliwosc wyboru, wolalabym pokryc psem/uzyc suki z dobrym ruchem i budowa, ale pod warunkiem, ze nie posiada wad dyskwalifikujacych w innych cechach. Bo chocby nie wiem jak pieknie biegal(a), ale mial(a)by jakas inna wade dyskwalifikujaca, to od razu rezygnuje z tego egzemplarza i kropka, koniec dyskusji.

[quote]Spojrzmy w rodowody psow , ktore sa w rekach polskich wystawcow tych z typowym standardowym irlandzkim wlosem - w rodowodzie maja mieszanych rodzicow . wiec uzycie ich w hodowli tez bedzie wiazala sie z ryzykiem wyhodowania psa z mniej lub bardziej poprawnym wlosem – czy te osoby nie podejma ryzyka hodowli? CZy mamy prawo im tego zabronic? Raczej nie ![/quote]
A kto im broni?!

[quote]Nawet irlandczycy sprowadzili sporo importow z ameryki . po co ? zeby tylko je ogladac? Napewno nie po to . [/quote]
Sprowadzili poniewaz to byly piekne egzemplarze....wywodzace sie z psow wyhodowanych w Irlandii.

[quote]Widzialam czyste amerykany na Crufcie, na zywo – nie podobaja mi sie, jesli chodzi o wlos, ale powalaja na glowe reszte ruchem .[/quote]Nie wiem, czy tam byly jakies czyste amerykany, z tego co zauwazylam, to raczej wiekszosc jest z hodowli "mieszajacych".Co z tego ze ruch jest super, jesli wlos jest dyskwalifikuajcy wg standardu FCI...
[quote]Nie podoba mi sie strzyzenie amerykanskie takie jak na kerry blue . Nie podoba mie sie wiele rzeczy np. waskie glowy , slaba kosc , wysokosc . Ale hodowla polega na tym aby dobrym kryciem te wady korygowac , raz to wychodiz raz nie . [/quote] Strzyzenie inne nie moze byc, jesli wlos jest puchem i jest go tak duzo. Co do poprawiania wad - jak mozna "naprawiac" szczegoly jesli, nikt nie zauwaza ewidentnych wad dyskwalifikujacych...

[quote]Wazne jest aby informowac przyszlych wlascicieli softa o roznicach we wlosie i innych niuansach rasy .[/quote] Z tym sie calkowicie zgadzam, choc moze powiedzialabym nie o roznicach(bo ich wg standardu nie powinno byc;patrz tez wyzej, nie ma podzialu na typy wlosa) a raczej o wlosie typowym i nietypowym.

Przepraszam wszystkich, ze ten post taaaaki dlugi wyszedl:oops:

Posted

A czemu przepraszasz , ktos niezainteresowany po prostu nie bedzie czytal .

W standardzioe oczywiscie ze nie ma podzialayu na typy ! nigdzie nie napisalam ze jest taki podzial - ale na calym swiecie mowi sie o typach wlosa - wiec nie widze powodu , dlaczego ja mam nie mowic.

Standardy sie zmieniaja - nie jest to stala niezmienna.

Posted

Wy wiecznie o tym włosie .... ilez można pisać o czyms co jest oczywiste :-o

Jeden wlos jest tylko dobry, reszta odstepstwa od normy, wada jedna z najwiekszych i to widoczna gołym okiem. Wada na równi z wnetrostwem to daje do myslenia!
Softy ze złym włosem nie sa ( jak dla mnie) sofcie w wyrazie, głowy ich przypominaja bardziej westa,a ciało kerraka, ruch czy exterier nie ma tu znaczenia w tym momencie gdyz nie widac piękna rasy, a o to hodowcy powinni przedewszystkim dbać.

Takie jest moje zdanie, a co hoaduje hodwla x i y leży w ich zamysle hodowlanym i oni firmuja to swoim nazwiskiem, tylko aby zmieny nie poszty tak daleko, aby faktycznie trzeba było zmienic wzorzec.

Posted

[INDENT][U][quote name='UTAAP']Co do koloru, wczesniej napisalas: [/U]
[U]Uwazam ze jest to wprowadzanie w blad, poniewaz po pierwsze bialy kolor u softow jest wada dyskwalifikujaca, po drugie wiekszosc softow ma kolor jesnej pszenicy i ten kolor nie jest niczym dziwnym - poprostu takie byly w wiekszosci softy od zawsze w Irlandii, ale poniewaz zdarzaly sie tez egzemplarze o ciemniejszym odcieniu(jak wspomniany Brian O'Kelly), uwzgledniono to rowniez w standardzie. Nie jest to jednak zadnym dodatkowym atutem, jesli soft ma ciemniejszy pszeniczny odcien, jedynie stanowi jedna z mozliwosci uwzglednionych w standardzie.[/U]
Stwierdzam fakty - widze bardzo duzo softow z tzw, irlandzkim wlosem bialym - czyli takze nie standardowe i maja championaty ale tych sie nie krytukuje bo sa super bo przynjamniej maja tzw. irlandzki

[U]Niestety Kasia, moglabys sie zdziwic...[/U]
Moglabym , ale tych ktore uwazam za topowe takie nie sa a ja pisze o tych np Wheaten Rebels

[U]Gestosc wlosa ma duze znaczenie jesli chodzi o to jak go nazwiemy, ale...[/U]
[U]ostatnio ktos mnie uswiadomil co do nazywania wlosa u softow "irlandzkim", czy "amerykanskim" czy jeszcze inaczej....w standardzie nie ma podzialu wlosa na typy: irlandzki, amerykanski, angielski. Jest tylko jeden WZORCOWY/TYPOWY rodzaj wlosa u softa(jaki ma byc, opisano w standardzie), jesli nie odpowiada standardowi, to jest nietypowy, niewzorcowy. Przyklejanie etykietek jest mylace, poniewaz zarowno pies wyhodowany w Anglii czy Ameryce moze miec wzorcowy wlos, jak i pies wyhodowany w Irlandii moze miec wlos nietypowy.[/U]

Caly swiat operuje tymi typami - wiec nie widze powodu dla ktorych my mamy tak nie pisac .
Jesli nie bedziemy uzywac =- to mozemy tu na forum tak przyjac - ze jedne sa BARDZIEJ zblizone do STANDARDU inne MNIEJ = bo idealnego softa nie widzialam , bo
to bylby koniec hodowli to byloby juz tylko powielanie osobnikow .

[U]wydajny ruch a nie efektowny[/U]
A moze przyblizysz mam - czym w detalach wedlug ciebiIe roznia sie oba "ruchy"
dla mnie ruch efektowny moze byc wydajny a wydajny mozna nazwac efektownym
zalezy co przyjmiemy za ruch efektowny ? drobienie?? nie sadze

[U]Mamy teraz takie mozliwosci, ze nikt nie jest skazany na jednego reproduktora, mozna wybierac i przebierac i wybrac tego najlepszego, najblizszego standardowi.[/U]

CZemu wiec kryje sie ciagle i tym samym ?

[U]Majac taka mozliwosc wyboru, wolalabym pokryc psem/uzyc suki z dobrym ruchem i budowa, ale pod warunkiem, ze nie posiada wad dyskwalifikujacych w innych cechach. Bo chocby nie wiem jak pieknie biegal(a), ale mial(a)by jakas inna wade dyskwalifikujaca, to od razu rezygnuje z tego egzemplarza i kropka, koniec dyskusji.[/U]

WADA jest tez bialy kolor - i mase takich psow jest uzywana w hodowli

[U]Sprowadzili poniewaz to byly piekne egzemplarze....wywodzace sie z psow wyhodowanych w Irlandii.[/U]
Nie tylko .

[U]Nie wiem, czy tam byly jakies czyste amerykany, z tego co zauwazylam, to raczej wiekszosc jest z hodowli "mieszajacych".[/U]

FAkt - prawie kazy amreykaniam jest mieszanka .

[U]Przepraszam wszystkich, ze ten post taaaaki dlugi wyszedl:oops:[/U]

A JA tam lubie dlugie dyskusje

[/INDENT]

Posted

[INDENT][U][quote name='sh_maniak']Wy wiecznie o tym włosie .... ilez można pisać o czyms co jest oczywiste :-o [/U]

[U]Jeden wlos jest tylko dobry, reszta odstepstwa od normy, wada jedna z najwiekszych i to widoczna gołym okiem. Wada na równi z wnetrostwem to daje do myslenia![/U]
[U]Softy ze złym włosem nie sa ( jak dla mnie) sofcie w wyrazie, głowy ich przypominaja bardziej westa,a ciało kerraka, ruch czy exterier nie ma tu znaczenia w tym momencie gdyz nie widac piękna rasy, a o to hodowcy powinni przedewszystkim dbać.[/U]

Wedlug tego co pisze Paulina - nie ma typow - wiec sa wlosy jedne blize lub dalsze standardowi .
Czy masz wystarczajaca wiedze aby zdecydowac ktory jest wada ?
JAk dotad nie widzialam aby sedzia zdjol za bialy kolor softa to czemu ma zdejmowac za bardziej odbiegajacy od satndardu??
DLA mnie malo sofci w wyrazie jest plasko ozebrowany soft , drobiacy , z waska glowa z drobna koscia i powyzej 48 cm wzrostu .
Soft ma byc mocny, umiesniony z gleboka klatka o dobrze wysklepionych zebrach przy tym ruch hramonijny lekki i swobodny .
Soft nie moze byc drobny i filogranowy , to nie begdinkton .

Czy nasza dyskusja o wlosie tak bardoz meczy - to przeniesiemy ja gdzie indziej ?

[/INDENT]

Posted

kasiu, żeby cytować,należy przed każdą częścią tekstu wpisać na końcu tekstu [/quote], a na samym początku [quote name='nazwa uzytkownika'] i tak po każdej cytowanej części.

Ja z lenistwa pierwszą część z nazwą użytkownika sobie kopiuję i potem wklejam, a dopiski samodzielne robię na końcu.

Przetestuj to na swoich postach, poedytuj je, zobaczymy co ci wyjdzie.

Bo ja dostaję oczopląsu :-o

Posted

Moja Britka jest jasna (ciemna z z pewnością nie jest :evil_lol: ), ale nie wiem, czy można powiedzieć, że jest biała. Ma jasny odcień pszenicy.

Wklejam zdjęcie (zrobione dobrym sprzętem, bo Windowe :loveu: ) - no i proszę określcie kolor :diabloti:

[IMG]http://i6.tinypic.com/1zvps0o.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='SiedzacyWoll2'] Wedlug tego co pisze Paulina - nie ma typow - wiec sa wlosy jedne blize lub dalsze standardowi .[INDENT]Czy masz wystarczajaca wiedze aby zdecydowac ktory jest wada ?
JAk dotad nie widzialam aby sedzia zdjol za bialy kolor softa to czemu ma zdejmowac za bardziej odbiegajacy od satndardu??
DLA mnie malo sofci w wyrazie jest plasko ozebrowany soft , drobiacy , z waska glowa z drobna koscia i powyzej 48 cm wzrostu .
Soft ma byc mocny, umiesniony z gleboka klatka o dobrze wysklepionych zebrach przy tym ruch hramonijny lekki i swobodny .
Soft nie moze byc drobny i filogranowy , to nie begdinkton .

Czy nasza dyskusja o wlosie tak bardoz meczy - to przeniesiemy ja gdzie indziej ?

[/quote]

Rozmawiajcie, to wasz topic :)
Lilu jak wlos wyjasnial i zrobił sie prawie biały obnizono ocene i prawidłowo.

To ten włos własnie wyróznia softy od innych terierów, dla mnie to np zrozumiałe.

Wady budowy znajdzą się u wielu wielu ras, bo to typowe wady wystepujące powszechnie, a włos sofci to włos sofci :) jego wizytówka.

Wada ruchu to też poowszechyny problem, jak krótkonożnosć (teraz nagminna), długonożnosć, czy mizerne katowanie, słabo zaznaczone kolano, odstające łokcie itd ... ale włos jest tylko sofci :)
[/INDENT]

Posted

[quote name='sh_maniak'] To ten włos własnie wyróznia softy od innych terierów, dla mnie to np zrozumiałe. [/quote]

Ja, jak idę na spacer z dwoma suczastymi, to miziające je dzieciaki najpierw zachwycają się Celtą (kerry blue), ale jak dotkną Britki to nie mogą przestać, przytulają się non-stop :loveu: .

Soft - oznacza strukturę włosa i to powinno być najważniejsze, a niekoniecznie priorytetem powienien byc kolor. Co z tego, że pies będzie mocnego pszenicznego koloru, jak w dotyku będzie szorstki jak siano. :niewiem:

Posted

[quote name='SiedzacyWoll2'][U]... ale włos jest tylko sofci :smile: [/U]

mniej lub bardziej standardowy lub wadliwy - bo wedlug Pauliny typow nie ma[/quote]

To nie Paulina wyznacza granice, a wzorzec :) Gdzie typ wlosa jest jeden, nie ma bardziej lub mniej wadliwych :)
Domena ludzką jest to, że wszytko potrafią zinterpretować tak aby było im wygodnie, pod swoje gusta, a to jak historia pokazuje często jest to nietrafione.

Posted

[quote name='Tuathadea1']Ja, jak idę na spacer z dwoma suczastymi, to miziające je dzieciaki najpierw zachwycają się Celtą (kerry blue), ale jak dotkną Britki to nie mogą przestać, przytulają się non-stop :loveu: .

Soft - oznacza strukturę włosa i to powinno być najważniejsze, a niekoniecznie priorytetem powienien byc kolor. Co z tego, że pies będzie mocnego pszenicznego koloru, jak w dotyku będzie szorstki jak siano. :niewiem:[/quote]

Tak jak w szkotach są jasne i ciemne, to może niektórzy maja za cel stworzyc jasnego keraka nazywanego softem, ale po co :crazyeye:

Cechy charakterologiczne zostawmy narazie w spokoju.

Posted

wzorzec nie pisze o TYPIE wlosa - pokarz mi takie wzorzec gdzie napisane jest TYP WLOSA

w standardzie jest opis jak ma wygladac wlos
[LEFT][I][FONT=Century Gothic][SIZE=2][B]--> [/B][/SIZE][/FONT][/I][FONT=Century Gothic][SIZE=2][U][B][I]OKRYWA WŁOSOWA[/I][/B][/U][/SIZE][/FONT]
[FONT=Century Gothic][SIZE=2]Miękka, w dotyku jedwabista, a nie twarda . Nie dotyczy to młodych psów. Korygowanie szaty jest dozwolone. Brak podszerstka. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Century Gothic][/FONT]
[FONT=Century Gothic]NIE MA NIC NAPISANE ILE MA TEJ SIERSCI BYC WIEC MOZE BYC GESTA I RZADKA WIEC NIE ILOSC WLOSA A MIEKKOSC MA BYC WYZNACZNIKIEM [/FONT]
[FONT=Century Gothic]Wlos pszeniczniaka sie zmienia u jednych szybciej u drugich wolniej [/FONT]
[FONT=Century Gothic]jedni widza tylko jedna sluszna droge - TYLKo i wylacznie WLOS [/FONT]
[FONT=Century Gothic]ja nie bronie amerykanow - juz napisalam ze TYP ktorego nie ma wedlug Was nie jest dla mnie wzorem do nasladowania[/FONT]
[FONT=Century Gothic]Dla mnie rowniez wazne jest jaki wlos ma byc: miekki jedwabny w dotyku [/FONT]
[FONT=Century Gothic]ale wole taki wlos jaki maja finlanczycy czy anglicy , gdzie tego wlosa jest wiecej ale nadal jest miekki i jedwabny [/FONT]
[FONT=Century Gothic] BRAK ZWRACANIA UWAGI NA KOLOR , WZROST TEZ JEST NACIAGANEIM NA SWOJA KORZYSC - to tez sa atrybuty softa - niektorzy widza tylko jeden = ja softa widze jako caloksztal cech ! [/FONT]
[FONT=Century Gothic][/FONT] [/LEFT]

Posted

[quote name='SiedzacyWoll2']

[FONT=Century Gothic]NIE MA NIC NAPISANE ILE MA TEJ SIERSCI BYC WIEC MOZE BYC GESTA I RZADKA WIEC NIE ILOSC WLOSA A MIEKKOSC MA BYC WYZNACZNIKIEM [/FONT]
[/quote]

[LEFT][FONT=Century Gothic]No właśnie, podpisuję się pod tym czym się da. :lol: [/FONT]

[LEFT][FONT=Century Gothic][quote name='SiedzacyWoll2'] Wlos pszeniczniaka sie zmienia u jednych szybciej u drugich wolniej [/quote] [/FONT][/LEFT]

[LEFT][FONT=Century Gothic]To jasne i oczywiste. [/FONT][/LEFT]

[LEFT][FONT=Century Gothic][quote name='siedzacyWoll2'] Dla mnie rowniez wazne jest jaki wlos ma byc: miekki jedwabny w dotyku, [/quote][/FONT][quote name='siedzacyWoll2'][FONT=Century Gothic]ale wolę taki wlos jaki maja finlanczycy czy anglicy , gdzie tego wlosa jest wiecej ale nadal jest miekki i jedwabny [/FONT][/quote][/LEFT]

[LEFT][FONT=Century Gothic]Dokładnie, miękki, miękki i jeszcze raz miekki. [/FONT][/LEFT]

[LEFT][FONT=Century Gothic][quote name='siedzacyWoll2']BRAK ZWRACANIA UWAGI NA KOLOR , WZROST TEZ JEST NACIAGANEIM NA SWOJA KORZYSC - to tez sa atrybuty softa - niektorzy widza tylko jeden = ja softa widze jako caloksztal cech ! [/quote][/FONT][/LEFT]

[LEFT]Oczywiście, że tak, soft nie składa się tylko z włosa i należy patrzeć na całokształt, ale jednakże struktura włosa jest jedną z wiodących cech softa, prawda?[/LEFT]
[/LEFT]

Posted

[quote name='sh_maniak']Tak jak w szkotach są jasne i ciemne, to może niektórzy maja za cel stworzyc jasnego keraka nazywanego softem, ale po co :crazyeye: [/quote]

Taki przybliżony kerry to soft w wydaniu amerykańskim. Mnie się niespecjalnie podoba, dlatego moja suka jest irlandzka. I na pewno z kerry nie będę jej krzyżować :diabloti: , zostawię tą robotę Celcie i jej wybrankom :diabloti:

Posted

Gęstość włosa równa się u mnie efektywności.
Obserwując juz jakiś czas softy da się zauważyć że one maja podobna ilośc włosa ( zalezy tez od osobnika i jego wypielęgnowania), ale wyglada na sporo mniej, gdyż jest on cieńszy sam w sobie, jest jedwabisty i falujący co daje zupelnie inny efekt, niż psy z prawie prostym włosem, napuszonym.

Ja rozumiem, że bronisz swoich psów i poglądów odnośnie włosa ....

Ja nie bronie psów z irlandzkim włosem, moga jak dla mnie dostawać dobre, dostateczne na wystawach jak na to zaslugują ze względu na budowe, ale psy z puszystym, prostym, szorstkim włosem zasluguja na dyskwalifikacje bez względu na to jakie sa piękne.

Posted

zazwyczaj prosty puszysty lub szorstki wlos maja psy mlode nawet do dwoch lat
tym jakos wlsoa z latami ( zycia ) sie zmienia

jesli maja taki jak opisujesz gdy sa dorosle odbiegaja od standardu

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...