Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 980
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='PALATINA']Dla mnie to wszystkie wygladaja jak Gajki ;)[/quote]

:roflt::lol: :biggrina: :grin: :D :grin: :D :biggrina: :lol: !!!

W prawdzie wszystkie mialy standardowy, jedwabisty wlos ale jednak budowa byla rozna, w kazdym razie Gajka nie wygladala jak "odmieniec" na wystawie ;) .

Posted

[quote name='UTAAP']:roflt::lol: :biggrina: :grin: :D :grin: :D :biggrina: :lol: !!!

W prawdzie wszystkie mialy standardowy, jedwabisty wlos ale jednak budowa byla rozna, w kazdym razie Gajka nie wygladala jak "odmieniec" na wystawie ;) .[/quote]

Ostatnio jak ją widziałam, a bylo to już wieki temu, to własnie wygladała jak odmieniec w morzu Wiesków i innych Nugatów... ;)

Tak więc dziwnie zobaczyc same Gajki :loveu:

• 3 weeks later...
Posted

Witam
Jestem zauroczony IRISH SOFT COATED WHEATEN TERRIERami .
Bardzo proszę o kilka informacji na temat tych psiaków-jeżeli mozna.
Czy dużo jest ich w tej chwili w Polsce ?
Czy są jakieś szczególne wymagania do spełnienia aby suka lub pies zdobyli hodowlankę(próby ,testy,itp?)
Czy wiecie może coś na temat ciekawych skojarzeń i miotów w najbliższym czasie ,jestem zainteresowany kupnem szczeniaków.
Za inne dodatkowe info na temat tej rasy także bardzo dziękuję .
Info może być także na PW
Dzięki i Pozdrawiam
SUBURBANUS

Posted

Witaj:) ! Super, ze coraz wiecej ludzi "zauwaza" softy!
Powiedz, co cie tak zauroczylo w tej rasie? Wiesz, nie chodzi mi o to zeby nas(wlasciceli Wheatenow) przekonywac jak wspaniala sa rasa(bo my to dobrze wiemy:biggrina: ), ale tak bardziej Cie wszyscy poznaja:diabloti: :lol:

Poza tym zapraszam na forum softowe
[URL="http://www.pszenicznyterier.fora.pl/"][U][COLOR=#0000ff]http://www.pszenicznyterier.fora.pl[/COLOR][/U][/URL] ;)

Posted

dalsza część serii pt. "Czy te czarne to moje czy nie moje?"

[IMG]http://i6.tinypic.com/1zd17wo.jpg[/IMG]
[IMG]http://i6.tinypic.com/1zd184z.jpg[/IMG]
[IMG]http://i6.tinypic.com/1zd18ch.jpg[/IMG]

a teraz po tych dylematach nasza sunia jedzie na obóz treningowy szlifować kondycję :evil_lol: . Może za tydzień będą jakieś zdjęcia z obozu, to też wstawię.

Posted

Tuathadea1, dziekujemy za foty, nie szkodzi ze tylko glowa - kazda softowa fota jest dobra:evil_lol: .
A poza tym, to gratuluje kerrakowego przychowku(bo chyba jeszcze tego nie zrobilam:oops: ). Glutki(jak je nazywasz) sa slodkie:loveu: .

Posted

[FONT=Verdana]Międzynarodowa Wystawa Psów Rasowych Warszawa 8-9.07.2006[/FONT]

[FONT=Verdana][FONT=Arial]Sędzia: Piotr Król, PL[/FONT][/FONT]

[FONT=Verdana][FONT=Arial]PSY[/FONT][/FONT]

[FONT=Verdana][FONT=Arial]młodzież[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]1[/FONT][/I][FONT=Verdana].JAŚKO KIEPURA z Ben Nevis dosk.1, Zw.Ml, NJwR[/FONT][/FONT]

[FONT=Verdana][FONT=Arial]SUKI[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]1[/FONT][/I][FONT=Verdana].JOKO ONO ŚLICZNA z Ben Nevis dosk.1, Zw.Ml[/FONT][/FONT]

[FONT=Verdana][FONT=Arial]pośrednia[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]1[/FONT][/I][FONT=Verdana].BEAUTY LIGHT Zolotye Rossy dosk.1, CWC, res.CACIB[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]2[/FONT][/I][FONT=Verdana].EMMA Aspekt bdb(?)[/FONT][/FONT]

[FONT=Verdana][FONT=Arial]otwarta[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]1[/FONT][/I][FONT=Verdana].ANTONELLA CIOMO DELLA Quattrocento dosk.1, CWC[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]2[/FONT][/I][FONT=Verdana].CARMEN Barboa bdb[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]3[/FONT][/I][FONT=Verdana].Wheatengale KRASAVITSA SOFIA YASNO SOLNYSHO nieobecna[/FONT][/FONT]

[FONT=Verdana][FONT=Arial]championów[/FONT][/FONT]
[I][FONT=Verdana]1[/FONT][/I][FONT=Verdana].JOANNA Wheatstone dosk.1, CWC, CACIB, BOB[/FONT]

Posted

[FONT=Arial]WPROWADZILAM POPRAWKI DO WYNIKOW [/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial]Sędzia: Piotr Król, PL

PSY[/FONT]

[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]1[/FONT][/I][FONT=Verdana].JAŚKO KIEPURA z Ben Nevis dosk.1, Zw.Ml , NJw R[/FONT][/FONT]
[FONT=Verdana][FONT=Arial]SUKI[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]1[/FONT][/I][FONT=Verdana].JOKO ONO ŚLICZNA z Ben Nevis dosk.1, Zw.Ml [/FONT][/FONT]
[FONT=Verdana][FONT=Arial]pośrednia[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]1[/FONT][/I][FONT=Verdana].BEAUTY LIGHT Zolotye Rossy dosk.1 res.CACIB [/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][I][FONT=Verdana] 2[/FONT][/I][FONT=Verdana].EMMA Aspekt bdb(?)[/FONT][/FONT]

[FONT=Verdana][FONT=Arial]otwarta[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]1[/FONT][/I][FONT=Verdana].ANTONELLA CIOMO DELLA Quattrocento dosk.1, CWC[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]2[/FONT][/I][FONT=Verdana].CARMEN Barboa bdb[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][I][FONT=Verdana]3[/FONT][/I][FONT=Verdana].Wheatengale KRASAVITSA SOFIA YASNO SOLNYSHO nieobecna[/FONT][/FONT]

[FONT=Verdana][FONT=Arial]championów[/FONT][/FONT]
[I][FONT=Verdana]1[/FONT][/I][FONT=Verdana].JOANNA Wheatstone dosk.1, CWC, CACIB , BOB [/FONT]

Opisy nei byly wylwne ! Sedzia bardzo powsciagliwy w wyrazniu oceny psa .

Posted

Tez juz poprawilam wyniki;)

Co do oceny, to rzeczywiscie opisy byly jednozdaniowe, mam wrazenie, ze sedzia skrocilby je jeszcze bardziej gdyby mogl:evil_lol: . Ocena wg mnie pobiezna, z macania Gajka uswiadczyla tylko obejrzenie zebolcow(nie kojarze zeby ja poza tym dotykal), wlos kompletnie nie mial znaczenia(patrz:brak macania), w zadnym opisie nie ma o nim nawet wzmianki:eviltong:
Biorac pod uwage godzine na ktora wyznaczono sedziowanie, oraz to ze psy i tak wogole pojawily sie w taka pogode, osobiscie oczekiwalam wiecej "wkladu" ze strony sedziego...

Posted

Co jeszcze nowego u softow w PL :p :
Do Polski sprowadzony zostal z Niemiec nowy szczeniak Wheatena. Piesek nazywa sie Dunkan von der Schönen Lausitz i mieszka teraz w hodowli Granica Polnocy w Pszczynie. Rodzicami szczeniaka sa: ojciec - Brian O'Kelly von Der Schönen Lausitz, matka: Villa Rosas Hermione

Link do niemieckiej hodowli [URL="http://www.wheatenlausitzfechner.homepage.t-online.de/english/Hauptseite.htm"][COLOR=#800080]http://www.wheatenlausitzfechner.homepage.t-online.de/english/Hauptseite.htm[/COLOR][/URL]

Link do hodowli Granica Polnocy w Pszczynie [URL="http://www.terrieras.com/"][COLOR=#800080]http://www.terrieras.com[/COLOR][/URL]

Posted

[quote name='UTAAP']
Co do oceny, to rzeczywiscie opisy byly jednozdaniowe, mam wrazenie, ze sedzia skrocilby je jeszcze bardziej gdyby mogl:evil_lol: . Ocena wg mnie pobiezna, z macania Gajka uswiadczyla tylko obejrzenie zebolcow(nie kojarze zeby ja poza tym dotykal), wlos kompletnie nie mial znaczenia(patrz:brak macania), w zadnym opisie nie ma o nim nawet wzmianki:eviltong:
Biorac pod uwage godzine na ktora wyznaczono sedziowanie, oraz to ze psy i tak wogole pojawily sie w taka pogode, osobiscie oczekiwalam wiecej "wkladu" ze strony sedziego...[/quote]

No to faktycznie p. Król nie był zbyt wylewny. Czy wszystkie rasy tak powściągliwie sędziował, czy tylko ISCWT? Niestety niewielu jest sędziów, którzy znają się na tej rasie. Ja cały czas wspominam p. Kitlińskiego :loveu: . Chciałabym, żeby każdy tak sędziował :cool1:

Dziwne, że sędzia nie zwracał uwagi na włos - główny atut softa :roll:

Gratulacje dla Gajki za kolejny doskonały wyniki na wystawie, brawo!

Posted

Nie wiem jak bylo z innymi rasami, przed ocena siedzialam z Gajka i pilnowalam, zeby lezala cala pod parasolem(strrrraszie goroco bylo:shake: ) a po ocenie to juz poszlam troche pogadac i sie zbierac, bo ledwo wytrzymywalysmy na tym skwarze, no i jeszcze chcialam jakies zakupy zrobic

[quote]Dziwne, że sędzia nie zwracał uwagi na włos - główny atut softa :roll:
[/quote]

Owszem dziwne, tak jak powiedzialas:,,Niestety niewielu jest sędziów, którzy znają się na tej rasie.";)

Posted

[quote name='SiedzacyWoll2']Super ze sedzia zauwaza inne atuty softa - jak ruch i ogolny eksterier i kolor .[/quote]

Oczywiście te rzeczy też są ważne, ale jednak struktura włosa jest bardzo ważna dla softa. Nie chodzi mi o to, aby tylko tym się kierować, ale na pewno sędzia powinien brać to pod uwagę.

Czy sędzia pisał w opisie o ruchu i kolorze? Proszę napiszcie, bo to dla mnie ważne.

Posted

na sofcim forum sa podane opisy psow - jeszcze nie wszystkich
sedzia nie pisal prawie nic dotykal tylko mlodziezy z tego co pamietam

Zgadzam sie ze wlos jest bardzo wazny
choc ja wole gorszy wlos i lepszy eksterier niz super wlos i slabszy eksterier
czyli wole jenda wade w psie niz kilkanascie - n. zle katowanie , slaba glowa , plaske klatki piersiowe beczkowate nogi wygiete grzniety - oczwyiscie - tu opisuje ogolnie psy a nie psy np z tej wystawy .
Zwroc tez uwage na te ze im bardziej zblizony wlos do [B]standardu[/B] tym [B]bielszy[/B] - to mi sie tez nie podoba .

Posted

DODATEK - blizszy standardu tym bielszy oczywisice ze nie wszystkie
powinnam napisac ze znaczna wiekszosc
sa wyjatki tak jak pies z przepieknym odcieneim Brian O'Kelly von Der Schönen Lausitz po ktrym wlasnei sprowadzono szczeniaka.

[INDENT]z tym i[/INDENT]

Posted

U Gajki w opisie nie ma nic o kolorze, o ruchu jest ale w zasadzie jednowyrazowo i wg mnie nie trafnie.
Tak jak zauwazylam, oceny byly tylko na podstawie ruchu i gdyby ruch byl jedyna cecha psa to rzeczywiscie psy ktore zaszly dalej niz Gajka ladnie sie ruszaly, przynajmniej z innych klas bo naszej konkurencji nie widzialam(przy czym zaznaczam, ze ja z ogolnej oceny Gajki jestem zadowolona i pod wzgl.ruchu oceniono ja lepiej niz myslalam). Niestety niektore psy wg mnie mialy wady dyskwalifikujace o ktorych sedzia nawet nie wspomnial.
Tak sie sklada, ze przedewszystkim wlos(choc nie tylko) jest cecha wyrozniajaca te rase wsrod innych terierow. Dla mnie "gorszy wlos" a "dyskwalifikujacy wlos" to duuuza roznica. Jego charakterystyce poswiecono sporo miejsca w standardzie w stos. do pozostalych cech. Wg mnie to swoisty paradoks, ze wady dyskwalifikujace, min.rodzaj wlosa, wybrane przez tworcow standardu jako te, ktore kategorycznie powinno sie eliminowac, w praktyce okazuja sie bez znaczenia lub wrecz urastaja do rangi cech pozadanych, natomiast "mocy" nabieraja pozostale odstepstwa od standardu, nie az tak powazne.
Porownujac wybory sedziow(z osobistego doswiadczenia tylko w PL, ale takze wg opinii znajomych za granica), wady dyskwalifikujace w tej rasie "nie istnieja", a skoro tak, to pozostale odstepstwa od standardu nie powinny zwracac niczyjej uwagi. W takiej sytuacji moznaby z sukcesami pokazywac na wystawach kazdego mixa(bez urazy dla mixow, chodzi mi o pokazywanie psow nie podlegajacych zadnym standardom), tylko ze taka postac rzeczy mija sie z celem. Nie po to mamy standard. Zgadzam sie, ze w ocenie powinno sie patrzec na wszystko, najlepiej by bylo, zeby wszystkie psy byly idealne, zeby nie bylo zadnych wad. Jednak aby "poprawiac rase", najpierw powinno sie zajac wadami eliminujacymi, czyli tymi najgorszymi, zeby potem moc sie skupic na "szczegolach".;)

Posted

Jak znajdę to przytoczę opis naszej Britki, jaki dostała w zeszłym roku na wystawie II i III grupy w Radomiu od p. Vivy-Maryi Soleckij-Szpunar . :loveu:

Wystawa przebiegała bardzo sparwnie, nie było zbyt dużo psów i sędziowie mieli dużo czasu na opis psa. Opis jest bardzo długi i szczegółowy. Sędzina zwróciła uwagę na wszystkie cechy psa, nawet te poza standardem. :crazyeye: Jest to niewątpliwie zaleta wystaw mniejszych, bo tutaj na warszawskiej sędziowie z pewnością nie dysponowali hektarami czasu :shake:

Uważam, że w każdym opisie softa powinna byc wzmianka o włosie - przy opisaniu też innych cech, oczywiście, ale nie powinno się pomiajać takiej cechy u softa. :cool3:

Posted

A oto opis:
"Harmonijna, bardzo ładna głowa o dobrych liniach, śliczne uszy przylegające do czaszki, ciemne oczy, bardzo ładna szyja, dobrze osadzona i noszona, prosty grzbiet, poprawna osada ogona, ładny front, dobre ustawienie kończyn przednich, tylne troszkę wąsko stawiane, stawy skokowe są nisko usytuowane, w ruch zbliżają się do siebie, suka jest 'sportowa', chodzi bardzo dobrym kłusem, bardzo dobra faktura sierści, profesjonalnie ukazywana."

Jeszcze nikt mi opisał psa, tak kawałek po kawałaku :lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...