Karilka Posted March 26, 2011 Posted March 26, 2011 7 letni sznaucerek miniaturowy. Nerwus straszliwy. W październiku 2010 oślepł z dnia na dzień - prawdopodobnie genetyczne odklejenie się siatkówki dna oka... Listopad 2010 - pojawiają się straszne wzdęcia. Styczeń - Luty 2011r: psiak ma poteżne wzdęcia, treść żołądka nie przedostaje sie dalej, fermentuje, powoduje to stan zapalny własciwie wszystkich narządów wewnętrznych i ogromne ich powiększenie (robiliśmy 2 razy USG) Morfologia nie wykazała zmian po za toczeniem sie stanu zapalnego... Stan zapalny - zaleczony, wzdęcia uśmierzane espumisanem... Problem nie ginie: Ma robiony kontrast i na owym kontraście nic nie wyszło oprócz gazów w jelitach. Strawił kontrast dość szybko, nie wyszło nic nieciekawego na RTG (miał ich 4 - w trakcie trawienia kontrastu, trwało to ok. 3,5 godziny) Aktualnie: pies nie trawi nic. Karmię go papkami w małych ilościach a i tak go wzdyma. Zjadł fragment marchwi pare dni temu - myslałam, ze nie przeżyje nocy.. Wzdęło go jakby miał zaraz odlecieć...Dostał zastrzyki: przeciwbólowe, rozkurczowe, przyspieszające trawienie, przeciw fermentacji i przeciwzapalne.. dzień jakoś przeleciał jednak noc była decydująca... Nie spałam i czuwałam nad nim czy aby sie nie przebudził i nie zrobiło mu się gorzej. Męczył się lecz usnął w końcu i uspokoił. Rano było już dużo lepiej. Dostaje tylko zmemłane papki jednak bardzo sie boje, ze coś uda mu sie złapać w pysk i .. tragedia gotowa :-( Czy ktoś zna taki przypadek? Co to może być? Myślę nad sondą do żołądka ale skoro nic nie wyszło na RTG to co może wyjść dzięki sondzie? Quote
Amber Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 Jeżeli pies nie trawi, to oznacza to problemy z trzustką, która produkuje enzymy trawienne. Robiłaś mu badanie na TLI? To pomiar trypsynogenu i trypsyny w surowicy krwi: tutaj więcej na ten temat http://www.vetopedia.pl/article91-1-Zewnatrzwydzielnicza_niewydolnosc_trzustki.html Quote
Karilka Posted March 31, 2011 Author Posted March 31, 2011 robiłam. Wszystko w normie. Psa cholernie wzdyma jak zje cokolwiek. Jak dostanie coś do zjedzenia (a głodze go troche) - szama wszystko do końca (a był niejadkiem) i po 5 minutach nadmuchuje sie jak weselny balon. To jest straszne bo widze u niego stres w oczach i ból a nie mam za bardzo jak mu pomóc. Dzisiaj dostał Paracetamol oprócz standardowej porcji : No-Spa (40mg), dwa Ulgixy, Rapacholin +metoclopramid (pół tabletki) i dzisiaj: 250mg Paracetamolu. Quote
Amber Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 A co z przerostem fory bakteryjnej? To może dawać podobne efekty. Jest coś takiego jak BioProtect http://animalia.pl/produkt,21022,39,VetExpert_BioProtect_super_probiotyk.html (w gab. vet. też można kupić) może nie wyleczy przy tak posuniętych zmianach, ale u mojego psa bardzo złagodziło to wszelkie gazy, aż do całkowitego zniknięcia. Możesz spróbować podawać też ludzkie bakterie ala Trilac ale BioProtect jest akurat stworzony dla zwierząt i moim zdaniem skuteczniejszy. Quote
Karilka Posted April 3, 2011 Author Posted April 3, 2011 [quote name='Amber']A co z przerostem fory bakteryjnej? To może dawać podobne efekty. Jest coś takiego jak BioProtect http://animalia.pl/produkt,21022,39,VetExpert_BioProtect_super_probiotyk.html (w gab. vet. też można kupić) może nie wyleczy przy tak posuniętych zmianach, ale u mojego psa bardzo złagodziło to wszelkie gazy, aż do całkowitego zniknięcia. Możesz spróbować podawać też ludzkie bakterie ala Trilac ale BioProtect jest akurat stworzony dla zwierząt i moim zdaniem skuteczniejszy. Odpada - jesli juz to odwrotnie: brak bakterii w żołądku. On miał straszne zapalenie narzadów wewnętrznych - trzustka była powiększona do rozmiarów ludzkich, pies był napuchnięty cholernie a ja głupia go odchudzałam, bo myślałam, ze grubasek sie z niego zrobił. Dopiero na USG wyszło, że treść nie przechodzi do jelita (miał wtedy posiłek sprzed 16 godzin! w żołądku), wyleczyliśmy ten stan zapalny - psiak sie "skurczył" lecz po posiłku bardzo go wzdymało. Teraz je tylko paćki i rozbijam to na 2-3 posiłki w ciągu dnia a i tak go wzdyma. To nie jest poziom wzdęć w granicach normalności: psiak z 36cm w brzuszku robi sie na 56 w gorszych dniach. Dostaje też wtedy gorączki. Chefrenku: Objawy[1][edytuj] zgaga mdłości wymioty niestrawioną treścią pokarmową uczucie pełności w nadbrzuszu utrata masy ciała i apetytu refluks żołądkowo-przełykowy To nie są takie objawy - jedyne co sie zgadza to zapewne uczucie pełności w nadbrzuszu Quote
kratka Posted April 3, 2011 Posted April 3, 2011 [FONT=Tahoma]Sprawdź aktywność trypsyny w kale albo od razu cPLI. Bo to jest sznaucer, więc bardzo możliwe, że problemy powoduje trzustka. Z tym że jeśli nie jest to po prostu sama niewydolność zewnątrzwydzielnicza trzustki, a raczej niewydolność spowodowana przewlekłym zapaleniem trzustki, to TLI nic nie wykaże... [/FONT] [FONT=Tahoma]Mam sznaucera z takim problemem i przeszliśmy przez piekło diagnostyczne... [/FONT] Quote
Karilka Posted April 4, 2011 Author Posted April 4, 2011 kratka - właśnie u nas też jest takie piekło. Może to to.. Cholera, byłoby dobrze, jakby wreszcie był jakiś konkret do leczenia. Aktualnie faszeruje go lekami typu espumisan, nospa, metroclopandinum, rapacholin a to jest na dłuższą mete bez sensu. chciałabym go WYLECZYĆ... Dzięki, jutro skocze do naszej wetki i zrobimy to.. Powiedz mi tylko co to jest cPLI? nie moge nic znalezc na ten temat w internecie Quote
kratka Posted April 4, 2011 Posted April 4, 2011 [FONT=Tahoma]Tutaj masz link do Idexxu, chyba jedynego laboratorium, które wykonuje badanie, o którym pisałam (nazywają go teraz cPL, nie cPLI, ale chodzi o to samo):[/FONT] [FONT=Tahoma]http://www.idexx.pl/animalhealth/laboratory/speccpl/[/FONT] [FONT=Tahoma]Czekając na wynik cPL, zrób badanie kału - test kliszowy lub na strawność. Bo bardzo możliwe, że psiak ma niewydolność zewnątrzwydzielniczą trzustki, ale TLI jej nie wykazało, bo jednocześnie jest też stan zapalny. Tu wynik będziesz miała praktycznie natychmiast, więc gdyby aktywność trypsyny wyszła poniżej normy, to można by też od razu zadziałać.[/FONT] [FONT=Tahoma]Psiak schudł ostatnio? Jakie ma wyniki wątrobowe i nerkowe?[/FONT] Quote
Karilka Posted April 9, 2011 Author Posted April 9, 2011 kratko - dziękuję, spadasz mi z nieba:loveu:. Skonsultuje to z naszą wetką Jest dużo lepiej niż było - paćki, ciągle rapacholina, ulgix, no- spa i pies jakoś dyga. Chciałabym żeby był zdrowy chociaż w tej kwestii i mógł zjeść swoją ukochaną marchewkę od czasu do czasu... Dziękuję krateczko! Quote
Recommended Posts