Jump to content
Dogomania

pielegnacja onka-jak i w czym kapac,czym czesac,jak dbac o wyglad onka

Recommended Posts

Posted

Smakowało i jeszcze się do tego uciekało:diabloti: Tylko sierść , ale niestety dość spora ta plama. Może się wykruszy po trochu albo coś, bo teraz to wyglada głupawo.

• Replies 475
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie wiem czy w dobrym temacie zadaje to pytanie ale...
Otóz Gama ma jeszcze mleczaki. Ale za dolną dwójką wyrasta jej ząbek. Czy to już ten"prawdziwy"? I jak temu zaradzić? tzn czy da sie cos zrobić żeby był w odpowiednim miejscu czyli na miejscu mleczaka a nie za nim? Mleczak jeszcze jest...
Była jeszcze taka sytuacja, że przed dolną jedynka też wyrósł jej taki mały ząbek ale już go nie ma- wypadł...

Posted

Wyjątek napisał(a):

Otóz Gama ma jeszcze mleczaki. Ale za dolną dwójką wyrasta jej ząbek. Czy to już ten"prawdziwy"? I jak temu zaradzić? tzn czy da sie cos zrobić żeby był w odpowiednim miejscu czyli na miejscu mleczaka a nie za nim? Mleczak jeszcze jest...

Zab wkrotce bedzie na tyle duzy, ze wypchnie mleczaka i ustawi sie tam gdzie trzeba.

Wyjątek napisał(a):
Była jeszcze taka sytuacja, że przed dolną jedynka też wyrósł jej taki mały ząbek ale już go nie ma- wypadł...

Mysle, ze ten maly zabek urosl i przestal byc maly, a wypadl owszem, zabek, ale ten mleczny.

Nie ma sie czym stresowac, normalna wymiana mleczakow na stale zeby :)

Posted

Hmmm może i masz rację. Pytałam bo u mojego poprzedniego psa nie miałam takich sytuacji. Było po prostu: wypada mleczak i na jego miejsce rosnie stały :) A nie jakies takie czary mary ;)

Dzięki:oops:

• 4 months later...
Posted

Bardzo prosze o pomoc :Help_2:

To nasz pierwszy pies (zawsze byly koty, zreszta w duzych ilosciach), stad brak doswiadczenia.
Suka jest rasy Mini Owczarek Niemiecki :cool1:

Tzn jest ze schroniska, bardzo przypomina ONka ale jest mniejsza, drobniejsza no i tym sie rozni od ONka ze jest kundlem ;)

Jak to pies ze schroniska byla bardzo zaniedbana. Adoptowalismy ja w grudniu.
Z wiekszoscia problemow udalo nam sie poradzic ale nie z ogonem.

Reszta futerka ladnie sie wyczesuje zgrzeblem, takim z wieloma rzedami zagietych metalowych drucikow. Tym wyjelam jej mnostwo martwego podszerstka z karku, udek i portek.

Jednak ogona to nie rusza.
A ogon jest w strasznym stanie.
Matowy, pelen martwego wlosia.

Dopoki nie usune jej tych martwych nigdy nie dorobi sie ladnego puszystego lsniacego ogona.
Czym to wyjac?

Poprosze w miare mozliwosci o zdjecia :modla:

edit:
Moze takie bedzie dobre?
http://www.krakvet.pl/trixie-zgrzeblo-poprzeczne-dwustronne-2399-p-3829.html

Fobia bardzo prosi!

Bo jej ogole chwosta :diabloti:

Guest monia3a
Posted

Jest jakiś preparat na łagodniejsze lnienie ??
Kiara ''sypie'' się strasznie, czeszę ją codziennie ale
mimo tego walają się po domku kłaki sierści ;) nie nadążam sprzątać :p

Posted

no bo wiosna:diabloti:.ja wlasnie ruszylam podszerstek,wyczesuje teraz hurtem coatem zeby przygotowac sie na zrzut okrywy pod koniec.i tak bedizemy miec wymieniona siersc przez miesiac.do tego algi i marchew.kupilam im na probe mobil fit-obaczym bo to w sumie drozdze:evil_lol:.

Posted

Nikt nam nie pomoze? :roll:
Fobia jest ze schroniska, nie skarze sie ale wydalismy na nia teraz mnostwo pieniedzy, kilkaset zlotych, bo u psa ze schroniska duzo rzeczy do zrobienia zwykle jest. Np zostawiony po sterylce jajnik trzeba wyszukac operacyjnie. Dlatego nie bardzo mnie stac na wizyte u profesjonalnego fryzjera i nie chce wydawac pieniedzy na niepotrzebne sprzety. Zwykle to kilkadziesiat zlotych.
Dlatego chce kupic cos co nam sie przyda a naprawde nie wiem czego szukac!
Myslalam ze zgrzeblo bedzie dobre ale na ogon nie dziala.

Posted

lorraine jeśli kudełki na ogonie są skołtunione to spróbuj grabkami, które podesłała Eddiii. Gdy jednak kołtuny zrobiły się w prawie-dredy to trzeba będzie zawojować filcakiem:-( http://www.allegro.pl/item306349239_filcak_trixie_dla_duzych_psow.html Tylko, że traktowanie kudełków filcakiem boli. Spróbuj ew. złapać kołtun by nie szarpać od skóry i pomalutku od zewnątrz wyczesywać. Osobiście to bym co większe kołtuny wycięła, nie dość, że wyczesywanie bolesne, to dodatkowo czesanie ogona nie należy do najprzyjemniejszych...

Posted

Fobia nie ma na szczescie sfilcowanego ogona.
Tylko ma taki chudy, wynedznialy, matowy.
Zupelnie nie jak owczarek.
Albo prawie owczarek :lol:
Taki smutny chwoscik jej zwisa.
Wystarczy wziac do reki zeby zobaczyc ze wlos jest w wiekszosci martwy.
Wlos jest cienki, bardzo slaby.
Jednak nie chce wychodzic tym naszym zgrzeblem mimo ze jest takie z gestymi zabkami. Rewelacyjnie wyciaga kleby klakow z innych czesci ciala i futerko jej sie juz prawie blyszczy.
Kupilam tez grzebien do tapirowania bo gdzies na forum znalazlam ze ladnie wyciaga wlos. Jej nie wyciaga :diabloti:
To zgrzeblo ktore Ediii pokazalas dobre?
Ma tylko dwa rzedy zabkow i to rzadko ustawionyc.
A ona ma gesto upchane na ogonie cienkie i slabe, martwe wlosy.

Posted

Lorraine, taka szczotka, jakiej uzyłaś do wyczesania kłaków z pozostałych rejonów psicy zazwyczaj niezbyt dobrze sprawdza się przy onkowej sierści, ślizga sie po wierzchu. Pudlówka służy raczej do rozczesywania długiej sierści, niż do wyciągania podszerstka. Dlatego nie bardzo wiem, jaką własciwie sierśc ma twoja suczka, więc i doradzić nie bardzo wiem jak...

A jeśli chodzi o zgrzebło dwurzędowe, to jest też wersja z gęstszymi zębami. Myślę, że to gęściejsze zgrzebło sprawdziłoby się lepiej, ale rzadkiego z gumką nigdy nie używałam.

Posted

No pudlowej nie ma :lol:
Jednak to zgrzeblo sie sprawdzalo, mnostwo klakow wyjelam, tylko musialam dosc mocno je zaglebiac w siersc a najlepiej to tak po wlos, krotkimi pociagnieciami.
Fobia jest jakby bardzo krotkowlosym owczarkiem. Tak mysle.
Czyli krotkie wlosy, twarde wlosy, takie klujace i bardzo malo podszerstka na boczkach, na zeberkach to chyba wcale, troche wiecej na grzbiecie, na karku i nad ogonem siersc dluzsza i z podszerstkiem do wyciagania.
Poszukam w takim razie dwurzedowego zgrzebla tylko gestszego gdzies w okolicznych sklepach. Jak nie to internet.
Jeszcze takie znalazlam, pod spodem sa wpisy od wlascicieli ONkow, pochlebne.
http://www.krakvet.pl/trixie-zgrzeblo-poprzeczne-dwustronne-2399-p-3829.html

Zmuszam ojca zeby mi wyslal zdjecia z dzialki, powinno byc na nich cos widac. My nie mamy aparatu.

Posted

Używalam podobnego w konstrukcji, ale z innymi ząbkami, trójkątnymi, tak, jakby ktoś na krańcu blaszki wyciął zygzakowaty szlaczek. U długowłosej onki nie sprawdziło się wcale, u krótkowłosego mixa o stosunkowo miękkiej sierści - średnio.
Ale to z krakvetu wygląda zachęcająco, może nabędę... niedrogie w sumie :hmmmm:

ps. słodka mordka :loveu:

Posted

Tutaj zdjecia Fobii mniej wiecej w calosci, moze ktos rozszyfruje jaka to siersc i czym czesac :)

Prosze sie nie dac zwiesc pozorom i nie przypatrywac mej niezwyklej urody czapce tylko suce ;)

Tu Fobia sama ze swoim Uchem :lol:

Niestety nigdzie nie ma chwoscikowego ogonka, tata nie jest najlepszym fotografem zwierzat, bardziej sie koncentruje na ludziach, krajobrazach i tego typu duperelach ;)
No nie ma tego czegos po prostu co pozwala genialnie fotografowac zwierzeta :shake:

Posted

dorplant napisał(a):
no ja tam blotko susze i wykruszam :oops: i na drugi dzien to samo od nowa .
troche szczotka sczesze i tyle .wyczesuje dokladnie tylko jak linieja

u nas tak samo, no chyba ze Norunia znajdzie jakies cudniastopachnace truchełko i nie omieszka się w nim wytarzać zanim ją dopadne. ma sucz wtedy szczescie że nie wywalę na nią butelki lenora razem z demestosem:p
musze tylko czesto ja wyczesywac, znaczy siem raz na tydzień albo jakos takoś...jak nie zapomne :razz: