Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
poszukuje rozwiązania problemu przetrzymywanych w ciasnej, ciemnej komórce psów. O sprawie powiedziała mi znajoma, która jeżdzi na wieś w kujawsko- pomorskim i zauważyła przykłady złego traktowania zwierząt. We wsi Książki wilczur jest przetrzymywany w ciasnej komórce, nie ma szans wychodzenia na dwór, nawet swoje potrzeby załatwia w tym pomieszczeniu, przez co w najbliższej okolicy roznosi się zapach fekaliów. W sąsiednim gospodarstwie psy są na bardzo krotkich łańcuchach, bez jedzenia. Rozmowy z właścielami zwierząt nic nie dały, to dość prymitywni lyudzie, którzy nie widzą nic złego w takim podejściu do sprawy.
Ponieważ mieszkam we Wrocławiu, tak jak i moja koleżanka, trudno nam monitorować bezpośrednio sprawę. Do kogo najlepiej się zgłosić? Wiem o Tozie, straży dla zwierząt, ale z mojego doświadczenia, te organizacje we Wrocławiu słabo działają, a prośba o interwencję na tereny poza miastem, to już w ogóle trudność często nie do przełamania.
Liczę na wskazówki i pomoc wolontariuszy działających na terenie Bydgoszczy i okolic.
Te psy czekają na ratunek! :(
Pozdrawiam, Asia [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]

• Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Będziemy szukać pomocy na tamtym terenie,poki co wklejam linki.

[B][I]Woj. Kujawsko- pomorskie:[/I][/B]
Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Zwierząt Animals Bydgoszcz [URL]http://www.otoz.pl/[/URL]
Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami Włocławek [URL]http://www.toz.pl/index.php?menu=jednostki[/URL]
Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt w Solcu Kujawskim [URL]http://bazy.ngo.pl/search/info.asp?id=107322[/URL]
Fundacja Pomoc Bezdomnym Zwierzętom Bydgoszcz SOS dla Zwierząt [URL]http://bazy.ngo.pl/search/info.asp?id=86562[/URL]
Fundacja KOT - Koty Otoczone Troską [URL]http://www.fundacjakot.pl/[/URL]
Stowarzyszenie na rzecz dzikich zwierząt "Sokół” [URL]http://www.peregrinus.pl/[/URL]

Posted

Dziękuję.
Mam nadzieję, że odezwie się jakiś wolontariusz z okolic, bo jemu najłatwiej byłoby tam interweniować, ja mogę oczywiście zgłosić do organizacji, ale wiem, z doświadczenia,ze to trzeba monitorować. Niejednokrotnie jeżdziłam z członkiem TOZ-u na interwecje,bo wiedziałam, że sam nie będzie miał siły przebicia lub chęci. Pozxdrawiam, Asia

Posted

Nie było tam żadnych interwencji, widać dla sąsiadów takie traktowanie zwierząt to norma. Dopiero osoby z zewnątrz zauważyły problem.

Posted

[quote name='jz10']Witam,
poszukuje rozwiązania problemu przetrzymywanych w ciasnej, ciemnej komórce psów. O sprawie powiedziała mi znajoma, która jeżdzi na wieś w kujawsko- pomorskim i zauważyła przykłady złego traktowania zwierząt. We wsi Książki wilczur jest przetrzymywany w ciasnej komórce, nie ma szans wychodzenia na dwór, nawet swoje potrzeby załatwia w tym pomieszczeniu, przez co w najbliższej okolicy roznosi się zapach fekaliów. W sąsiednim gospodarstwie psy są na bardzo krotkich łańcuchach, bez jedzenia. Rozmowy z właścielami zwierząt nic nie dały, to dość prymitywni lyudzie, którzy nie widzą nic złego w takim podejściu do sprawy.
Ponieważ mieszkam we Wrocławiu, tak jak i moja koleżanka, trudno nam monitorować bezpośrednio sprawę. Do kogo najlepiej się zgłosić? Wiem o Tozie, straży dla zwierząt, ale z mojego doświadczenia, te organizacje we Wrocławiu słabo działają, a prośba o interwencję na tereny poza miastem, to już w ogóle trudność często nie do przełamania.
Liczę na wskazówki i pomoc wolontariuszy działających na terenie Bydgoszczy i okolic.
Te psy czekają na ratunek! :(
Pozdrawiam, Asia [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL][/QUOTE]
Zglos do Pogotowia dla Zwierzat w Trzciance p.Bielawski
jezeli ten przypadek znecania jest na terenie Bydgoszczy to nalezy zglosic do org prozwierzecej .w Bydgoszczy

Posted

[quote name='xxxx52']Zglos do Pogotowia dla Zwierzat w Trzciance p.Bielawski
jezeli ten przypadek znecania jest na terenie Bydgoszczy to nalezy zglosic do org prozwierzecej .w Bydgoszczy[/QUOTE]
Już w tej sprawie wczoraj i dziś teraz rozm. z jedną z cioteczek. Postara się pomóc . A z jz tez teraz tel. kontaktowalam się i wątek powinien być przeniesiony na ogolny -na Kujawsko-Pomorskie ,bo na takie podforum jak to/ Prawo/ ,nikt prawie nie zagląda,jak widac .

Posted

Witam,
mam nowe informajce, rozmawiałam z osobą, która zgłosiła mi problem.
Wieś Książki najbliższe miasteczka to Jabłonowo Pomorskie i Wąbrzeźno, do Torunia jest 40 min. jazdy.
Psy przetrzymywane są przy wsi Książki, w gospodarstwie dwóch braci. Każdy z nich ma swojego psa i trzyma go w komórce, odciętego od świata. Jeden z psów to owczarek niemiecki, w wieku ok 3-4 lat, od co najmniej dwóch lat zamknięty nonstop. Drugi pies to kundelek ( już kolejny,bo psy szybko tam giną, są niedożywione i żle traktowane, ale mimo to, zawsze pojawiają się kolejne, mimo że właścielowi nie zależy na zwierzęciu, choci chyba tylko o to, by szczekał i ostrzegał), trzymany w pomieszczeniu z węglem. Oba psy są na łańcuchach.

Posted

Cioteczko ,nie wystarczy tylko zalożyć sam wątek i czekać na odzew innych ludzi,by niesli pomoc.Trzeba wątek rozsylać do innych na dogo ,prosić o pomoc w tej sprawie oraz byc systematycznie na swym wątku.Samo nic nie zrobi się w tej sprawie,niestety.Trzeba sprawę prowadzić ,pilotować -tak jak robią to inni na innych wątkach.Jnaczej sprawa pomocy nie ruszy z miejsca.Ja na ile mogę to pomagam,ale nie zrobię sama tu nic.Trzeba sciągnąć na wątek ciotki i wujow,by sprawa pomocy tym psom miala szansę rozwoju a psy otrzymaly pomoc.

• 1 month later...
Posted

Zgłosiłam do Organizacji w Trzciance i nadal cisza. Poza tym, że osoba znęcająca się nad zwierzętami wzięła kolejnego psa i już dwa więzi w komórce! Mi mieszkającej setki km trudno jest zrobić cokolwiek, a mimo zgłoszeń do lokalnych orgazniazacji nie widać żadnych działań, ani poprawy :(( Wiem, że jest dużo zgloszeń, ale to jest przerażające, bezsilność instytucji, niechęć policji, głupota ludzi. Mam dość! Jutro zgłaszam to do kolejnych orgaznizacji, moja koleżanka będzie w tej wsi na święta, ale .... Bezsilność.Asia

Posted

[B]Trzeba posiadać choc kilka fotografii z tego miejsca i fot.samych psów przede wszystkim,inaczej trudno cos ruszyć w tej sprawie. [/B]Postaram się rozeslać ten wątek nieco ,[B]ale bez żadnych fot. niewiele można zaczynać dzialać ,by ratować te psy więzione w komórce.Postarajcie się proszę jak najprędzej zrobić kilka fot. tym psom w komórce .
[/B]

Posted

[quote name='jz10']Zgłosiłam do Organizacji w Trzciance i nadal cisza. Poza tym, że osoba znęcająca się nad zwierzętami wzięła kolejnego psa i już dwa więzi w komórce! Mi mieszkającej setki km trudno jest zrobić cokolwiek, a mimo zgłoszeń do lokalnych orgazniazacji nie widać żadnych działań, ani poprawy :(( Wiem, że jest dużo zgloszeń, ale to jest przerażające, bezsilność instytucji, niechęć policji, głupota ludzi. Mam dość! Jutro zgłaszam to do kolejnych orgaznizacji, moja koleżanka będzie w tej wsi na święta, ale .... Bezsilność.Asia[/QUOTE]

Trzeba jakos pomóc tym psom,ale obawiam się,że gdy obierze się im te posiadane psy-to zaraz tam ci okrutni ludzie wstawią następne .Gdyby tak udalo się potem zakazać im posiadania psów to wtedy ochroni się następne psy przed dręczeniem tam.:shake: Pogotowie SDZ w Trzciance pewnie ma wiele takich spraw interwencyjnych i nie wszędzie mogą zaraz dzialać.

Posted

jestem i zapisuję .........te psiaki trzeba jak najszybciej wyciągnąć!!! Podli, bez serca ludzie!!!!:angryy: Potrzebne są zdjęcia !!! I koniecznie trzeba rozsyłać wątek w przeciwnym razie nikt tu nie zajrzy.

Posted

[quote name='lika1771']Moze napisac do Ilion_n nie wiem czy dobrze napisałam,ale cioteczko dobrze działa i jest z Torunia[/QUOTE]

Bardzo dobry pomysł...Ilonka jest na miejscu i myślę że zainteresowałaby się tą sprawą!

Posted

[SIZE=4][COLOR=navy][B]Bardzo prosimy o pomoc tym dziewczynom w ratowaniu psów -ONka i kundelka z ciemnych komórek węglowych !!! Te psy zdziczeją tak i oślepną i pewnie i głodują tam także .:shake::shake:
[/B][/COLOR][/SIZE]