Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

czy to w ogóle możliwe? wszystko musiało trwć góra 6 godzin, wróciłem z pracy a mój owczarek ma dziwną minę, siedzi smutny opierając się na przednich łapach, próbuje sie ruszyć, robi kilka kroków ale szybko rezygnuje i znowu siedzi. jest godzina 20 w niedziele dzwonie po weterynarzach i nikt nie wykazuje checi przyjęcia pieska. nie zmrużyłem oka, pies leży bez ruchu - wstaje tylko do sikania a czasem sika pod siebie. zgroza. z rana pojehcałem do weterynarza, który stwierdza zapalenie okostnej, potwierdzone badaniem krwi, dostał znieczulenie i antybiotyk, pies jak wrócił od weterynarza to troche podreptał 30 metrów w sumie i znowu teraz leży - widze że ból sprawia mu zmiana pozycji z siedzącej na stojącą i odwrotnie ..........? prosze o pomoc, czy to ma sens zapalenie okostnej?

Posted

[B]znalazłem takie coś na: [URL]http://free.of.pl/k/klinika_bada/porm3.html[/URL][/B]

[B]Panosteitis u psów[/B]

Panosteitis, czyli młodzieńcze zapalenie okostnej, dotyczy zwłaszcza psów szybko rosnących, osiągających dojrzałość swoją w wieku około 15 - 18 miesięcy. Dotyczy to więc psów rasy : doberman, dog niemiecki, golden retreiver, bassety a częściej niż zwykle ma to miejsce u owczarków niemieckich.

Choroba zazwyczaj pojawia się u psów w wieku około 5 miesięcy i ma to miejsce częściej u samców niż u suk. U suk choroba pojawia się najczęściej w okresie pierwszej ruji.

Objawy pojawiają się nagle. Pies zaczyna kuleć bez wyrażnego uprzedniego urazu fizycznego. Pies może wogóle nie stanąć na nogę w zależności od intensywności bólu. Z biegiem czasu, pies staje się osowiały, traci apetyt oraz wagę. Kulawizna dotyczy najczęciej przednich kończyń a charakterystyny jest fakt iż ma tendencję do "przechodzenia" z jednej przedniej nogi na drugą. Kulawizna jednej nogi może trwać od 2 do 3 tygodni zanim przejdzie na drugą nogę. Można obserwować okresy kiedy nic się nie dzieja, aż znowu objawy bolesności i kulawizny w jednej z kończyn się pojawiają. Cykl tej choroby może trwać od 3 do 6 miesięcy.
Do diagnozy tej choroby, oprócz pojawiającej się bolesności podczas omacywania czy uciskania chorej kończyny, pomocne nam są zdjęcia rtg.

Często ludzie się pytają czy można zapobiegać powstawaniu tej choroby. Niestety nie jest mi znana żadna metoda zapobiegania. Możemy natomiast poradzić sobie z chorobą poprzez modyfikacji jadłospisu. Psu wystarczy podać odpowiednią specjalistyczną karmę dla odpowieniego wieku i rasy bez dodatkowej podaży wapnia i witamin które prawdopodobnie mogą pogorszyć sprawę.

Konieczna również jest wizyta u lekarza weterynarii który wytłumaczy istotę sprawy i zaaplikuje odpowiednie leki przecibólowe czy przeciwzapalne.

Ciekawostką jest fakt iż pomimo tego iż różne zaburzenia w zakresie układu kostnego jak krzywica czy osteoporoza występują zarówno u zwierząt jak i u ludzi, o tyle prawdopodobnie panosteitis nie występuje u ludzi!

Posted

[FONT='Times New Roman'][B]spróbuję zmienić paszę, bo obecnie karmię psa Maxi Juniorem, a on powinien być od 5 miesiąca, choć jak widać poniżej różnica jest chyba niewielka [/B][/FONT]
[FONT='Times New Roman'][/FONT]
[FONT='Times New Roman'][B]Royal Canin Maxi Junior dla szczeniąt w wieku od 5 do 15 miesiąca[/B][/FONT]
[FONT='Times New Roman'][FONT=Times New Roman]Analiza składu [/FONT]
[FONT='Times New Roman']Białko 32%, tłusze 14%, sole mineralne 2,7%, skrobia 0,54%, włokno 7,2%, luteina 5mg/kg, tauryna ,18%, glukozamina + chondroityna 500mg/kg. [/FONT]
[FONT='Times New Roman'][/FONT]
[FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][B]Royal Canin Maxi Babydog dla szczeniąt od odsadzenia do 5 miesięcy życia[/B][/FONT][/FONT]
[FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][B][FONT=Times New Roman]Analiza składu [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Białko 30%, tłuszcze 22%, sole mineralne 4,4%, skrobia 26,9%, włokno 5,8%, luteina 5mg/kg, tauryna 0,22%, glukozamina + chondroityna 500mg/kg. [/FONT]

[/B][/FONT][/FONT][/FONT]

Posted

maciek84-mlodziencze zapalenie kosci jest niestety czesto spotykane u szczeniat.4 miesieczny szczeniak powinien dostawac karme dla szczeniat[tj.przedzial puppy].nie chce sie wcinac ale sprobuj moze innej karmy dla onka.:cool3: ;)

Posted

hm... tak właśnie chyba zrobię, czytałem posty o paszach tutaj na forum, dużo osób poleca "Bewi Doga" heh tylko "BD gravy" jest do trzeciego miesiąca, a potem "BD Junior", znowu ominę mieszankę dla maluszków... niemiecka pasza okaże się równie dobra jak niemieckie samochody ?

Posted

[quote name='maciek84']hm... tak właśnie chyba zrobię, czytałem posty o paszach tutaj na forum, dużo osób poleca "Bewi Doga" heh tylko "BD gravy" jest do trzeciego miesiąca, a potem "BD Junior", znowu ominę mieszankę dla maluszków... niemiecka pasza okaże się równie dobra jak niemieckie samochody ?[/quote]
maciek stosuj troszku luzniej te producenckie wskazania.ja radze troszke dluzej zywic karma puppy malucha.napewno do 6-7 miesiaca.mi mioty ladnie rowno wyrosly na bewi dogu.ale najwazniejsze jest zeby karma sluzyla twojemu dzieciakowi.w kazdym razie eukanuby,hillsa czy rc nie polecam dla onkow zdecydowanie.te karmy za mocno"pedza"psa.potem mozliwe sa rozne atrakcje takie jak zaburzenia w przyswajaniu wapna i takie tam.dobre karmy dla onka to nutra nuggets,proformance.onki po tych karmach rosna sobie spokojnie bez wariactw.mozna tez sprobowac lososia acany dla szczeniat ale z tym juz roznie bywa jesli chodzi o jedzenie.nie jestem zwiazana w zaden sposob z dystrybucja bewi doga.karmie ta karma od marca i jestem bardzo zadowolona.8 miotow bardzo ladnie mi rosnie na gravy +algi ,arthron itd ale o tym juz pisalam na watku o onkowym jedzonku.:roll: ;)

Posted

Ja dużo dłużej pociągnęłam na puppy i na juniorze niz powinnam wg producenta. Ale Pyros ma dysplazje i potrzebuje glukozaminy i chondroityny która jest w tych karmach. Dopasuj to co małemu jest potrzebne i nie martw sie aż tak barddzo tym co jest napisane na opakowaniu :cool3: :lol:

Posted

dziękuję serdecznie za fachową pomoc!
pies powoli ożywa, to chyba ten poranny antybiotyk zadziałał, chociaż tylne nogi stawia bardzo ostrożnie, mam nadzieję, że jutro nie trzeba będzie jechać po znieczulenie...

Posted

[quote name='maciek84']dziękuję serdecznie za fachową pomoc!
pies powoli ożywa, to chyba ten poranny antybiotyk zadziałał, chociaż tylne nogi stawia bardzo ostrożnie, mam nadzieję, że jutro nie trzeba będzie jechać po znieczulenie...[/quote]maciek uwazaj bo sa nawroty.buziaki dla psiaka w nochal:p

Posted

[quote name='ayshe']mozna tez sprobowac lososia acany dla szczeniat[/quote]Ayshe, ale chodzi ci o wersję dla dorosłych psów? Bo dla stricte dla szczeniąt to acany z rybą nie ma.

Posted

[quote name='asher']Ayshe, ale chodzi ci o wersję dla dorosłych psów? Bo dla stricte dla szczeniąt to acany z rybą nie ma.[/quote]hmmm.max dostawal dla szczeniat [agisowy].wydaje mi sie ze jest.ale moge sie mylic bo ja acana karmilam krotko i niezbyt mi sie podobalo.ale ja to czepliwa jestem wiec:oops: .

• 2 weeks later...
Posted

Moja sunia miała "młodzieńcze" :lol: zapalenie kości w wieku dwóch lat :roll:
Dwa dni temu skończyłyśmy zastrzyki przeciwzapalne i antybiotyk, jest już ok (kulawizna była przez ponad tydzień i to taka, że nie chciała w ogóle chodzić, po schodach i do samochodu musiałam ją wnosić na rękach i wyglądała jakby ją wszystko bolało :shake:)

Jak to jest z ograniczaniem ruchu - wiadomo jak boli to nie chce biegać a jak już jest lepiej to się rwie do biegania i zabawy pozwolić czy nie?