mychaaaaa Posted February 18, 2011 Posted February 18, 2011 Przeszukałam 11 stron, wyszukiwarka nie wynalazła podobnego tematu. Pisałam wcześniej, że nasz samoyed ma problem z karmami. Jadł Orijen, jadł Brit - ale kupy luźne, częste. Hodowca zalecił stosowanie Red Mills, gdyż taką karmą karmił naszego samka w hodowli. W związku z problemami z trawieniem zrobiliśmy psu badania i okazało, że ma podwyższone parametry wątrobowe. Weterynarz zalecił zaczekanie z zakupem "normalnej" karmy i nakazał zakup karmy dla psów o wrażliwym żołądku, by sprawdzić, czy po takiej karmie wszystko wróci do normy i ewentualnie wówczas stopniowo przestawić psa na Red Mills. Problem polega na tym, że nigdy nie kupowaliśmy takich karm, powiem szczerze, że nie wiem na jaką się zdecydowac, na co zwrócić uwagę przy zakupie, by samkowi sie zaszkodziło pomimo napisu 'sensitive' na opakowaniu. Zależy mi też by karma nie była jakoś kosmicznie droga (ponad 20zł/kg odpada - karmy zamawiamy przez Allegro, więc oceniam wg cennika karm z Allegro). Póki co wstępnie rozejrzałam się po Allegro i znalazłam takie karmy: FITMIN SENSITIVE LAMB&RICE EUKANUBA SENSITIVE DIGESTION BOZITA SENSITIVE PURINA PRO PLAN ADULT SENSITIVE Która z tych karm jest jakby 'najlepsza'? A może macie inne typy? Bardzo proszę o pomoc! Quote
pauli_lodz Posted February 18, 2011 Posted February 18, 2011 ja bym z tego zestawu wybrała purinę pro plan, ale to już moje uprzedzenia do eukanuby i fitmina, bozita zaś lepsza jest w wersji robur, ale i sporo droższa. a dostaliście jakieś bardziej konkretne zalecenia co do tej karmy dla wrażliwców? czego szukać w składzie by było jak najbardziej ok? może zajrzyj w wątki o psiakach chorych na wątrobę, może tam coś dowiesz się od osób karmiących chore psy o zaleceniach co dawać by wątroba miała "wolne" :) Quote
mychaaaaa Posted February 18, 2011 Author Posted February 18, 2011 [quote name='pauli_lodz']ja bym z tego zestawu wybrała purinę pro plan, ale to już moje uprzedzenia do eukanuby i fitmina, bozita zaś lepsza jest w wersji robur, ale i sporo droższa. a dostaliście jakieś bardziej konkretne zalecenia co do tej karmy dla wrażliwców? czego szukać w składzie by było jak najbardziej ok? może zajrzyj w wątki o psiakach chorych na wątrobę, może tam coś dowiesz się od osób karmiących chore psy o zaleceniach co dawać by wątroba miała "wolne" :)[/QUOTE] No, właśnie więcej zaleceń od weta nie dostaliśmy - tylko to, że powinniśmy kupić karmę dla psów wrażliwych. Poprzeglądam jeszcze strony, może czegoś więcej się dowiem :) dziękuję za pomoc. Quote
Chefrenek Posted February 20, 2011 Posted February 20, 2011 Mam psa z wadami układu pokarmowego i u niego świetnie sprawdza się karma trovet RRD. Daję ją już prawie rok i na prawdę wszystko jest cacy - kupy, sierść, wyniki biochemiii i morfologii też. Quote
Gra Posted February 20, 2011 Posted February 20, 2011 Polecam Techni-Cal [B]TC Hypo Allergenic[/B]. Bardzo dobra karma dla psów wrażliwych! Quote
mychaaaaa Posted February 21, 2011 Author Posted February 21, 2011 Dziękuję za propozycje :) rozejrzę się za tymi karmami... A tak poza wymienionymi: Kilka znajomych osób poleciło mi karmę RC z linii weterynaryjnej dla psów o wrażliwym żołądku. Nie uważam RC za karmę złą (tzn. na poziomie Pedigree czy innych marketówek), ale też nie jestem jakoś do niej przekonana... czy te RC z linii weterynaryjnej są godne polecenia czy lepiej na starcie przekreślić i wypróbować zaproponowane tutaj karmy? I jeszcze jedno... Na co warto zwracać uwagę w kwestii karmienia psa o wrażliwym żołądku? Chodzi mi o dodatkowe jedzenie - poza suchą karmą. Czy mogę dawać mu od czasu do czasu surowizny, nabiału - i jeśli tak, czym się kierować w wyborze? Mój samek bardzo lubi surowiznę, przetworzony nabiał, ale często ma po nich biegunkę :roll: czy da się dobrać produkty spoza kręgu suchych karm, by psu nie szkodziły? Quote
xxxx52 Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 Moje psy maja wrazliwy zoladek .Podaje im Happy Dog losos z krolikiem.Dobra jest karma firmy Yosera j Quote
Marek Kurski Posted February 22, 2011 Posted February 22, 2011 my od dwóch tygodni stosujemy 1st Choice Sensitive z jaagnięciną i rybą , moim zdaniem to bardzo fajna karma Quote
Recommended Posts