adkaaaaa5 Posted February 20, 2011 Author Posted February 20, 2011 i ja zajrze :) Jutro porobie nowe zdjęcia żabce :D Quote
basia34 Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 jak Zabka po szczepieniu .Jutro Adka odbierzecie ksiazeczke.Pa pa. Quote
adkaaaaa5 Posted February 21, 2011 Author Posted February 21, 2011 [quote name='basia34']jak Zabka po szczepieniu .Jutro Adka odbierzecie ksiazeczke.Pa pa.[/QUOTE] Wszystko w porzadeczku:) Jutro najprawdopodobniej odbierzemy ksiazeczke o ile nie bedzie duzego sniegu, bo basia na letnich oponach jezdzi ;) Musimy małej kupic Hepatil, bo ma podwyzszony wynik wątrobowy... Musi zazywac po pol tabletki przez miesiac. Nie zrobilam dzsiaj malej zdjec, bo nie bylam u Ewy, ale powiedzialam jej zeby zrobila:) Żabka nabiera cialka :) Quote
fiorsteinbock Posted February 22, 2011 Posted February 22, 2011 Zagladam i pozdrawiam zabkowe cioteczki, jak i samą bohaterke watku :) Quote
adkaaaaa5 Posted February 22, 2011 Author Posted February 22, 2011 U Zabeczki wszystko w porzadku :) Zaszczepiona, odpchlona, odrobaczona, najedzona, wesoła, kochana i szczeliwa :) Quote
fiorsteinbock Posted February 22, 2011 Posted February 22, 2011 [quote name='adkaaaaa5']U Zabeczki wszystko w porzadku :) Zaszczepiona, odpchlona, odrobaczona, najedzona, wesoła, kochana i szczeliwa :)[/QUOTE] Swietnie :) Adusia, wymiziajcie malutka. A byla juz Ewa z wynikami u wetki? Quote
Olena84 Posted February 22, 2011 Posted February 22, 2011 [quote name='adkaaaaa5']U Zabeczki wszystko w porzadku :) Zaszczepiona, odpchlona, odrobaczona, najedzona, wesoła, kochana i szczeliwa :)[/QUOTE] Troche dramatyzmu do ogloszen;). Quote
adkaaaaa5 Posted February 22, 2011 Author Posted February 22, 2011 [quote name='Olena84']Troche dramatyzmu do ogloszen;).[/QUOTE] Tak posłodziłam Żabuli, że postanowiła pokazać się, że drzemie w niej maly diabelek... do Ewy przyszli znajomi i Żabka złapała za nogawke Ewy kolege... probowala też ugryzc Ewy chlopaka... Myslimy, ze Zaba robi sie zazdrosna. Quote
adkaaaaa5 Posted February 22, 2011 Author Posted February 22, 2011 [quote name='adkaaaaa5']Tak posłodziłam Żabuli, że postanowiła pokazać się, że drzemie w niej maly diabelek... do Ewy przyszli znajomi i Żabka złapała za nogawke Ewy kolege... probowala też ugryzc Ewy chlopaka... Myslimy, ze Zaba robi sie zazdrosna.[/QUOTE] Rozmawialam teraz z Ewa i Zabka dzisiaj strasznie swiruje... Ewy chlopaka probowala ugryzc jak siedzieli przy komputerze i ogladali cos- Irek objął ewe reką, a zabka sie do niego rzucila..., jak przyszli znajomi to tez zabka bez powodu ugryzła Ewki kolege, po prostu za to ze wszedl... Przyszła też Ewy kolezanka i do niej zabka nie miala zastrzezen. Teraz pisze mi Ewa, ze wszedl Irek do pokoju ze swoja siostra to Żaba od razu koło Ewy przybiegła i chce żeby ją głaskac, widac ze nie chce by podchodzic do Ewy. Zaczynamy sie powaznie martwic..... Wczesniejsza Ewy tymczasowiczka tez baaardzo była za Ewa, chodziła za nia krok w krok tak samo jak Żabka, ale nie wykazywala agresji do ludzi. Co radzicie w takiej sytuacji..? Zastanawiamy się z Ewa czy to na pewno chodzi o zazdrosc, ale tak nam to wyglada... czy po prostu ona nie lubi mezczyzn... Tak samo wczesniej nie interesowały ją swinki morskie siostry, a teraz jak Ewa zbliza sie do swinek to zabka biegiem leci w jej strone i Ewa musi ją wyganiać na swoje legowisko, wtedy idzie do siebie, ale jak Ewa tylko przestanie zwracac uwage na nia to od razu leci znowu do tych swinek.. Poza tym jak Ewy przy swinkach nie ma to swinki ją nie interesuja.. Quote
brzośka Posted February 22, 2011 Posted February 22, 2011 hm... mnie też się wydaje, że to zazdrość, ale może warto pogadać z jakimś specjalistą? to jednak trochę niepokojące objawy, skoro pojawia się agresja Quote
Mysza2 Posted February 22, 2011 Posted February 22, 2011 wygląda na zazdrość zwłaszcza jeśli o świnki chodzi. Z ludźmi może być tak że za wiele szumu i zamętu wokół i Żabcia nie może tego ogarnąć. Trzeba by spróbować żeby nie zwracali uwagi na Żabcię jak przychodzą i zachowywali spokój i zobaczyć jak będzie. Najgorsze co można robić to np wchodzić i od razu do psa starować z głaskami, mówieniem itp. Można ją zamknąć jak ktoś przychodzi a jak już usiądzie to dopiero wypuścić Żabcię żeby mogła sobie spokojnie obwąchać przybysza. A z chłopakiem powstrzymać sie od gestów przy niej. Niech nabierze powoli zaufania do wszystkich. Przecież ona jest tam dopiero parę dni. Cioteczki jeśli jest tu ktoś z Wrocławia to potrzbna jest pomoc aby zawieźć Samba na RTG z tego wątku [url]http://www.dogomania.pl/threads/198668-Sambo-slepy-ale-rozkwit%C5%82-nam-na-Dt-u-ellensilli-%29-czekamy-na-DS[/url] Jeśli ktoś mógłby pomóc to proszę niech się odezwie na wątku albo na pw skontaktuje się z Ellensilla Quote
Olena84 Posted February 23, 2011 Posted February 23, 2011 Zazdrosc jak nic, byłam na watku gdzie pies od razu po 5 minutach po adopcji rozstawil domownikow po katach - meza, dzieci i pozostale psy i tylko pania akceptowal, ale walcza z tym. Hmm, nie wiem co doradzic. Quote
fiorsteinbock Posted February 23, 2011 Posted February 23, 2011 Tez wydaje mi sie, ze jest zazdrosna. Moj Filipek robil to samo, tyle ze nie zwracal uwagi na plec, lecial do kazdego kto chcial podejsc do mnie... Olena, a jak ci Panswto walcza z zazdroscia psa, jest cos wspomniane? Zaraz poszukam na necie, moze jakies info znajde. Ogladalam czasem na TVStyle program o tresurze. Program prowadzi kobieta i byly takie ciezkie przypadki jak Zabka. Quote
fiorsteinbock Posted February 23, 2011 Posted February 23, 2011 Na razie takie wyjasnienie: [URL]http://pies.onet.pl/4278,13,17,o_psiej_zazdrosci,2,artykul.html[/URL] "[B]Czy istnieje zazdrość o przewodnika? [/B] Pozostaje jeszcze problem pozornej zazdrości o przewodnika, objawiającej się atakowaniem innych ludzi. Lepiej pozbyć się złudzeń. Atak psa na podchodzącego człowieka spowodowany nie jest zazdrością o uczucia właściciela, ale najczęściej obawą przed nadchodzącym. Warto pamiętać, że psy okazują wzajemną życzliwość inaczej niż ludzie. Nagłe objęcie, przytulenie, oznaczające dla nas serdeczność, może przez psa być odebrane jako gest wrogi, agresywny. A jeśli pies domaga się czułości wtedy, gdy okazujemy ją innym, to też nie z zazdrości rozumianej po ludzku. Dwoje dzieci może pobić się, gdy matka okaże uczucia tylko jednemu z nich, pies, o ile był prawidłowo wychowywany, chętnie przyjmie czułości od tego człowieka, którego serdecznie traktuje jego właściciel. Pamiętajmy, że psy zdolne są do najrozmaitszych, bardzo silnie wyrażanych uczuć. Ale tłumacząc je zgodnie z ludzkimi obyczajami, popełnimy poważny błąd. Jeśli nieprawidłowo ocenimy motywy działania psa – trudniej będzie skłonić zwierzę do zachowań zgodnych z naszymi oczekiwaniami." ale jak zwalczyc?! Jeszcze tutaj kilka rad: [url]http://www.dogomania.pl/threads/147279-Zaczynam-by%C4%87-w%C5%82asno%C5%9Bci%C4%85-psa[/url] Quote
adkaaaaa5 Posted February 23, 2011 Author Posted February 23, 2011 [quote name='fiorsteinbock']Na razie takie wyjasnienie: [url]http://pies.onet.pl/4278,13,17,o_psiej_zazdrosci,2,artykul.html[/url] "[B]Czy istnieje zazdrość o przewodnika? [/B] Pozostaje jeszcze problem pozornej zazdrości o przewodnika, objawiającej się atakowaniem innych ludzi. Lepiej pozbyć się złudzeń. Atak psa na podchodzącego człowieka spowodowany nie jest zazdrością o uczucia właściciela, ale najczęściej obawą przed nadchodzącym. Warto pamiętać, że psy okazują wzajemną życzliwość inaczej niż ludzie. Nagłe objęcie, przytulenie, oznaczające dla nas serdeczność, może przez psa być odebrane jako gest wrogi, agresywny. A jeśli pies domaga się czułości wtedy, gdy okazujemy ją innym, to też nie z zazdrości rozumianej po ludzku. Dwoje dzieci może pobić się, gdy matka okaże uczucia tylko jednemu z nich, pies, o ile był prawidłowo wychowywany, chętnie przyjmie czułości od tego człowieka, którego serdecznie traktuje jego właściciel. Pamiętajmy, że psy zdolne są do najrozmaitszych, bardzo silnie wyrażanych uczuć. Ale tłumacząc je zgodnie z ludzkimi obyczajami, popełnimy poważny błąd. Jeśli nieprawidłowo ocenimy motywy działania psa – trudniej będzie skłonić zwierzę do zachowań zgodnych z naszymi oczekiwaniami." ale jak zwalczyc?![/QUOTE] Hmmmm... Teraz to jeszcze ciezej mi zrozumiec Zabke.. Czyli wg tego artykułu Zabka ugryzla kolege, bo się obawiała nieznajomego, ktory przyszedł? Dziwne, bo przeciez przyszła razem z nim kolezanka Ewy i jej Norka nie ugryzla, nawet na nia nie warczala... Ja tez przychodziłam do Ewy i na mnie nie warczała, ani nie reagowała w ten sposob... dopiero wczoraj zaczela wykazywac takie zachowania ( w pierwszy dzien rzucila sie na moja mame przy misce, ale uznalysmy ze broni miski dlatego, ze byla glodzona... pozniej juz to sie nie zdarzało)- ewa moze podejsc do niej przy jedzeniu, wkladac rece do miski i zabka nie reaguje agresja, dlatego uznalysmy to za jednorazowy wybryk. Irka zaatakowała dlatego, ponieważ uznała ze Irek chce zrobic Ewie krzywde? (siedzieli przy kompie i on polozyl reke za Ewą, nawet jej do konca nie objal) Gdy Ewa jest w pracy a Zabka zostaje z Irkiem to nie wykazuje agresji w stosunku do niego- może ją karmić, wychodzi z nią na spacer i Żabka jest grzeczna, problem pojawia sie gdy w domu jest Ewa. Co do świnek to gdy Ewa bierze swinke na rece to Żaba siada przed nią skomle i az sie trzesie. Świnki w klatce w ogole jej nie interesują do czasu gdy nie zbliza sie do nich Ewa. Quote
fiorsteinbock Posted February 23, 2011 Posted February 23, 2011 Poczytalam rozne opinie i szczerze to ci powiem, ze nie mam pojecia jak interpretowac jej zachowanie. Ten cytat wkleilam jako taka informacje, ale niekoniecznie rozwiaznie problemu. A moze to sa proby zawladniecia Ewa jako swoja jedyna Pańcia? Wiec trzeba ukrucic w zarodku, tylko jak? Quote
Mysza2 Posted February 23, 2011 Posted February 23, 2011 Jakiekolwiek by to nazwał, zazdrością czy bronieniem stada czy jeszcze inaczej, to Ewa musi przejąć kontrolę, reagować i powstrzymywać takie zachowania (ale łatwo napisać co? :evil_lol::evil_lol::evil_lol:) Quote
Mysza2 Posted February 24, 2011 Posted February 24, 2011 Też zaglądam do Żabki. I jak z tą zazdrością? Podnieście czasem bazarek z mojego podpisu:) Quote
giselle4 Posted February 24, 2011 Posted February 24, 2011 podniose i zaprosze [URL]http://www.dogomania.pl/threads/202980-Kiri-i-Boy-dwaj-malency-panowie-po-przejsciach-znajdziemy-im-swoj-azyl[/URL] Quote
adkaaaaa5 Posted February 24, 2011 Author Posted February 24, 2011 [quote name='Mysza2']Też zaglądam do Żabki. I jak z tą zazdrością? Podnieście czasem bazarek z mojego podpisu:)[/QUOTE] Narazie ok, tzn. Żabka nie zaatakowala juz nikogo, jak sie dowiem wiecej od Ewy to napisze:) Do niedzieli bede rzadziej na dogo, bo mam zajecia do samego wieczora;/ Quote
Recommended Posts