Jump to content
Dogomania

Galeria Bibi- czyli świat w kolorach black&white

Recommended Posts

• Replies 3.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Maalwi']BIbi już nie jest tak nieufna jak wcześniej :) Ojj łakoma jest i to bardzo :) dzisiaj uczyłam ją "noga" i szło jej nieźle. Tylko ciągle martwię się tym niereagowaniem na komendy na dworze. Wogóle Bibi reaguje tylko jak jestem na wprost i ze smakołykiem (chociaż jak ją ucyzłam to wydawałam nieregularnie samakołyki i byłam w różnych pozycjach ciałą)[/QUOTE]

Maalawi ja radzę Ci zanim zaczniecie uczyć się komend to nauczyć Bibi kontaktu wzrokowego (o ile nie umie oczywiście). na 'Bibi' powinna patrzeć Ci w oczy i czekać na polecenie, podążać za Tobą;) bez tego duuużo trudniej i wolniej się pracuje. to pies powinien zabiegać o pracę z Tobą i nauke komend, nie Ty.
jeśli już będzie ładnie patrzeć w oczka w domu i robić proste komendy, spróbuj wyjść z nią na dwór, ale w ciche i puste miejsce. tam to samo co w domu, najpierw konakt wzrokowy, później proste komendy. i z tym przenoś się w coraz bardziej hałaśliwe i ruchliwe miejsca. jeśli chcesz szkolić metodą pozytywnego wzmocnienia, nie karć suni. jeśli nie chce z Tobą pracować, węszy, rozgląda się - czekaj aż sie uspokoi. po jakimś czasie znowu spróbuj 'Bibi', jeśli spojrzy to duużo pochwał i smaczków (jeśli pracujecie z klikerem - klik i smaki), szybko nauczy się łapać konakt wzrokowy poza domem. i nie karć jej, jeśli zrobi nie tą komendę o którą prosiłaś odczekaj i powtórz zadanie. jeśli będziesz ją dużo karcić to mała szybko straci chęć na pracę z Tobą.

chodzenia przy nodze ja uczyłam na luźnej smyczy, kiedy maluch przychodził na 'do nogi' podstawiałam mu smak pod nos i mówiłam 'równaj', dostawał jedzenie i klik (zamiast klika może być słowo 'dobrze', 'super', najlepiej właśnie jakies krótkie) za każdy ładny krok. później z czasem jak ładnie chodził ze smakami pod nosem to smak był co drugi krok, później co trzeci, a później w ogóle bez jedzenia. jedzenie i klik teraz jest dopiero po ładnym przejściu jakiegoś odcinka.

ogólnie bardzo polecam pozytywne metody pracy z psem, nauka jest dużo szybsza i przyjemniejsza. jak patrze na sposób w jaki zabiera się do nauki mój goldek, który był szkolony przez karcenie (oczywiście pod okiem profejonalnego tresera) i jak zbiera sie do tego grzywek szkolony pozytywnymi metodami (pod okiem innego tresera) to jest kolosalna różnica. maluch sam chce pracować, chodzi za mną, patrzy w oczy, energicznie wykonuje komendy, widać że sprawia mu to przyjemność. goldek nie patrzy w oczy (nikt go tego nie nauczył), wolniej wykonuje komendy i nie bije od niego taka chęć

Posted

[quote name='mychaaaaa']

MALWINA! Wrzuć odnośnik do galerii Bibi albo banerek w sygnaturę ;) jak nie umiesz, mogę pomóc. Będzie mi łatwiej wchodzić do Ciebie w galerię :) Ostatnio Gosi banerek wstawiałam i konta nie ukradłam :grin: może Ci potwierdzić ;)[/QUOTE]

moge też sie do Ciebie uśmiechnąć o to?:D:D

Posted

[quote name='mychaaaaa']Możesz ;)
Malwinie już zrobiłam, czekam aż zatwierdzi ;)[/QUOTE]

:multi::multi:
mów jak będziesz miała chwilke to podsunę Ci fotki

Posted

Ale ja od razu mówię, że to takie proste banerki, bo nie umiem ogarnąć photoshopa ;)
możecie wysłać zamówienie wraz ze zdjęciami na [email][email protected][/email]
Tylko jakieś łatwe do ogarnięcia fotki! :lol:

a to jest banerek Bibi
[IMG]http://ajent89.wrzuta.pl/sr/f/1okRngTr1hc/bibibibibibi[/IMG]
Motyw gwiazdkowy musiał być :lol: bo łyso mi wyglądało :eviltong:

Mogę jeszcze zrobić ładniejszy jeśli ten się nie podoba :oops:

Posted

[quote name='psyja']mhihihi będziesz miała zaraz liste zamówień...:diabloti: zaraz Ci złoże pw bo ja foty z galerii któreś będe chciała[/QUOTE]

ok, to wybieraj. W przyszłym tyg zrobię, bo dzisiaj na weekend do Gdyni jadę

Posted

[quote name='mychaaaaa']Ale ja od razu mówię, że to takie proste banerki, bo nie umiem ogarnąć photoshopa ;)
możecie wysłać zamówienie wraz ze zdjęciami na [email][email protected][/email]
Tylko jakieś łatwe do ogarnięcia fotki! :lol:

a to jest banerek Bibi
[IMG]http://ajent89.wrzuta.pl/sr/f/1okRngTr1hc/bibibibibibi[/IMG]
Motyw gwiazdkowy musiał być :lol: bo łyso mi wyglądało :eviltong:

Mogę jeszcze zrobić ładniejszy jeśli ten się nie podoba :oops:[/QUOTE]
Mycho,jets prześliczny! właśnei te zdjęcia chciałam wrzucić! :****

Posted

[quote name='psyja']Maalawi ja radzę Ci zanim zaczniecie uczyć się komend to nauczyć Bibi kontaktu wzrokowego (o ile nie umie oczywiście). na 'Bibi' powinna patrzeć Ci w oczy i czekać na polecenie, podążać za Tobą;) bez tego duuużo trudniej i wolniej się pracuje. to pies powinien zabiegać o pracę z Tobą i nauke komend, nie Ty.
jeśli już będzie ładnie patrzeć w oczka w domu i robić proste komendy, spróbuj wyjść z nią na dwór, ale w ciche i puste miejsce. tam to samo co w domu, najpierw konakt wzrokowy, później proste komendy. i z tym przenoś się w coraz bardziej hałaśliwe i ruchliwe miejsca. jeśli chcesz szkolić metodą pozytywnego wzmocnienia, nie karć suni. jeśli nie chce z Tobą pracować, węszy, rozgląda się - czekaj aż sie uspokoi. po jakimś czasie znowu spróbuj 'Bibi', jeśli spojrzy to duużo pochwał i smaczków (jeśli pracujecie z klikerem - klik i smaki), szybko nauczy się łapać konakt wzrokowy poza domem. i nie karć jej, jeśli zrobi nie tą komendę o którą prosiłaś odczekaj i powtórz zadanie. jeśli będziesz ją dużo karcić to mała szybko straci chęć na pracę z Tobą.

chodzenia przy nodze ja uczyłam na luźnej smyczy, kiedy maluch przychodził na 'do nogi' podstawiałam mu smak pod nos i mówiłam 'równaj', dostawał jedzenie i klik (zamiast klika może być słowo 'dobrze', 'super', najlepiej właśnie jakies krótkie) za każdy ładny krok. później z czasem jak ładnie chodził ze smakami pod nosem to smak był co drugi krok, później co trzeci, a później w ogóle bez jedzenia. jedzenie i klik teraz jest dopiero po ładnym przejściu jakiegoś odcinka.

ogólnie bardzo polecam pozytywne metody pracy z psem, nauka jest dużo szybsza i przyjemniejsza. jak patrze na sposób w jaki zabiera się do nauki mój goldek, który był szkolony przez karcenie (oczywiście pod okiem profejonalnego tresera) i jak zbiera sie do tego grzywek szkolony pozytywnymi metodami (pod okiem innego tresera) to jest kolosalna różnica. maluch sam chce pracować, chodzi za mną, patrzy w oczy, energicznie wykonuje komendy, widać że sprawia mu to przyjemność. goldek nie patrzy w oczy (nikt go tego nie nauczył), wolniej wykonuje komendy i nie bije od niego taka chęć[/QUOTE]
Bibi jets skzolona pozytywnymi metodami i lubi się uczyć. Ćwiczę z nią do mnie i chodzenie przy nodze na dworze i w domu. Coraz lepiej jej idize za to siad robi tlyko na dworze... A na "Bibi" czasem reaguje a czasem nie... ;)

Posted

Malwi w takim razie ja na Waszym miejscu najpierw wypracowałabym kontakt wzrokowy żeby sunia nauczyła się patrzeć w oczka i skupiać na Tobie, wtedy duuużo szybciej i przyjemniej idzie nauka wszystkich komend

Posted

[quote name='psyja']55zł, jak jesteś zainteresowana moge Ci na priv przesłać wymiary[/QUOTE]
nie wiem cyz się przyda Bibi bo ona do zmarźluchów nie należy ale podobno luty ma być bardzo srogi a nei chcem rezygnować ze spacerów z nią. Ok. To podaj wymiary :)

Posted

Bibi była wczoraj kąpana w Espree ma taką piękną delikatną sierść a w wannie grzeczniutka była :)
przedziałek:
[URL=http://img593.imageshack.us/i/p310111161003.jpg/][IMG]http://img593.imageshack.us/img593/3724/p310111161003.jpg[/IMG][/URL]
uszy zaczynają jej stać,to lewe się bardziej trzyma ale ogólnie nie są jesczze stabilne. Kleje jej nadal ale tlyko rogi bez podwiązywania razem uszu.

Posted

Jej braciszek Baxter w hodowli:
[URL=http://img525.imageshack.us/i/2011011117132.jpg/][IMG]http://img525.imageshack.us/img525/7951/2011011117132.jpg[/IMG][/URL]
i po wystawie na której zdobył BOB-a
[URL=http://img841.imageshack.us/i/1296510746091436400.jpg/][IMG]http://img841.imageshack.us/img841/3801/1296510746091436400.jpg[/IMG][/URL]
NIE wierze jak on się zmienił.
A Bibi też włoski urosły i już taki szczenięcy wyraz mordki straciła ;)