Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Kasi i Lena']Tak, wezmę mięciutką:) tylko chwilowo nie chce jej robić stresa w postaci golenia przez obcą osobę.
Gdybym wiedziała że dam radę to bym sama ją ostrzygła ale boję się że coś mi nie wyjdzie i będzie śmiesznie wyglądać.[/QUOTE]
Ja tam jak byłam z dotka u fryza to oczywiscie stałam obok trzymałam ją i nic strasznego to nie było tylko nowy dźwięk maszynki i obca osoba ale to nie jest takie straszne przecież psi fryzjer jest od strzyżenia:D i dużego stresu nie powinno to robic;)
nikt nie lubi szorściaczków :(....

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Kasi i Lena'][IMG]http://img195.imageshack.us/img195/4901/sn852354i.jpg[/IMG]
[/QUOTE]
Czy szele nie są za krótkie? Wyglądają jakby taśma była zbyt blisko pach... Mogę się mylić, bo może tak wyszło zdjęcie lub sierść Lenki zasłania :)

Posted

to skoro rzeczywiście tak jest to nasze wszystkie szorki są za bardzo po pachami :oops: kurcze te guardy sie tak przekręcają? chciałam kupić guardy, bo szorki mamy a norweskie dla westa? chyba za bardzo zabudowane..

Posted

[quote name='westie_justa']to skoro rzeczywiście tak jest to nasze wszystkie szorki są za bardzo po pachami :oops: kurcze te guardy sie tak przekręcają? chciałam kupić guardy, bo szorki mamy a norweskie dla westa? chyba za bardzo zabudowane..[/QUOTE]
To wszystko zależy od dobrego wyregulowania szeli-nie mogą być założone ani za ciasno ani za luźno.
Nie wiem, jaki masz na myśli rodzaj szelek pod nazwą "szorki" ;) Ale norweskie dobrze dobrane pasują na każdego psa, niezależnie od jego gabarytów :)
Na pewno dobrych rad udzielą na obrożowym o prawidłowym dobraniu rozmiaru szelek dla psa.

Zapomniałam dodać, że ważna jest długość górnego paska w guardach. Moja sucz jak na swoją wielkość jest długa i mam dla niej szelki tylko robione na zamówienie- niestety np RD czy rogz w jej rozmiarze są za krótkie...

Posted

szorki (łódeczkowe) o takie [url]http://wwwanimalia.pl/galerie/t/trixie-szelki-dla-psa-sp_20177.jpg[/url] ;)
znaczy guardy to akurat miałam u marty zamawiac więc byłby chyba ok rozmiarowo ale waham sie miedzy kształtem szorki a guardy..

Posted

[quote name='westie_justa']szorki (łódeczkowe) o takie [URL]http://wwwanimalia.pl/galerie/t/trixie-szelki-dla-psa-sp_20177.jpg[/URL] ;)
znaczy guardy to akurat miałam u marty zamawiac więc byłby chyba ok rozmiarowo ale waham sie miedzy kształtem szorki a guardy..[/QUOTE]
Osobiście wolę założyć psu guardy. Ja również kupiłam od Marta_Ares - podszyte eko-skórką, a dolny pasek bardzo szeroki z miękką gąbką i eko. Wolę także zapinane na klamrę. Rewelacyjnie spisują się do biegania :)
Natomiast zapinane od góry (szorki)- tylko i wyłącznie na zatrzask, nie za bardzo da się podszyć eko (ew polarek) i nie nadają się do biegania z psem (nie są wygodne do biegania na smyczy) Coś mi świta, że kiedyś czytałam o takowych szelach, które źle dopasowane mogą doprowadzić do problemów zdrowotnych związanymi z łopatkami psa.
Najlepsze rozwiązanie to norweskie :)

Posted

[quote name='Asia&Luna']Czy szele nie są za krótkie? Wyglądają jakby taśma była zbyt blisko pach... Mogę się mylić, bo może tak wyszło zdjęcie lub sierść Lenki zasłania :)[/QUOTE]

Nie są za krótkie, przyjrzyj się uważnie zdjęciu ile za łapą wisi futra, ona ma nogi jak zapałki;)
Wynalazłam gdzieś Aresa, Marty_Ares. Zobacz jak na nim to wygląda jak nie jest ostrzyżony, też mu futro za łapą sterczy(a Lenie sterczy jeszcze bardziej) i wydają się za blisko pach a nie myślę żeby Marta mu za małe szelki ubierała.
[URL="http://i1014.photobucket.com/albums/af269/Marta_Ares/Zima%202011/DSC00690.jpg"]http://i1014.photobucket.com/albums/af269/Marta_Ares/Zima%202011/DSC00690.jpg[/URL]

My nie mamy wyboru, albo guardy albo obroża. Z szorek obydwie suki potrafią wyjść z norweskimi byłoby pewnie podobnie.

Posted

Szorki są podobno niewygodne, bo obcierają coś tam i łatwo z nich wyjść, nawet przez przypadek;) Kiedyś czytałam ten wątek obrożowy to wydaje mi się że psy z norweskich przeważnie nie wychodzą.

Posted

westi_justa Ty lubisz szorsciaki tak wiec nie mow ze nikt :evil_lol: ja mam czasem kontakt z szorstowlosym jamnikiem i reaguje na jego siersc allergia :( zreszta ja wole sie przytulic do czegos milego miekkiego :loveu:

Posted

Moja Tosia notorycznie wychodziła z szorków, ma norweskie, które czasem zakładam jej na spacery, głównie służą nam na treningi agility. Toś jeszcze ani razu z nich nie wyszła ;).

Posted

[quote name='cockermaister']Śliczne macie te szeleczki lupinkowe :loveu::loveu::loveu:[/QUOTE]
Dzięki, też się nam podobają
[quote name='Illusion']Moja Tosia notorycznie wychodziła z szorków, ma norweskie, które czasem zakładam jej na spacery, głównie służą nam na treningi agility. Toś jeszcze ani razu z nich nie wyszła ;).[/QUOTE]
Ja się boję że Lenie się uda, z guardów jeszcze nie wyszła choć próbuje. Dzieje się tak zazwyczaj na porannym spacerze na który budzę Lene bo Fifka już chce wyjść.Lena jest jeszcze śpiąca i idzie obrażona że ktoś śmiał ją obudzić, wyciągnąć z domu. Zapiera się i robi osiołka i wychodzi z szelek.

Posted

Zobacz sobie u nas dodalam linki co moze Ci sie przydadza :) Niunia chodzila w tym jakis czas i efekty tez byly, latwiej jej bylo rano wstac z poslanka.

Z Niunia to je mam tak ze jesli nie jade na rehabilitacje a jedynie ide na spacer w dalszej lub blizszej okolicy to w ogole ani szelek ani obrozy ani smyczy, ona jest po prostu taka posluszna ze idzie przy nodze poki jej nie pozwole sie oddalic :) (a ze jest obowiazek czipa to nie musi miec id do obrozy). Sherry sie tego samego dopiero uczy. a to wlasnie sie przydaje, tak jak przywolanie, jakby pies wychodzi z szelek/obrozy

Posted

Byłam u Was, fajne te ocieplacze, takie na kolana by mi się przydały.
U nas Fifka w zasadzie by mogła chodzić bez smyczy bo jest bardzo usłuchana, Lena mniej choć po tym co ja z nią przeżyłam jak była mała (długo uczyłyśmy się przywołania na lince) jest dobrze. U nas w mieście jest taki durny przepis że psy mają chodzić na smyczy i w kagańcu. Kagańce sobie oczywiście daruję ale smycze w zabudowanych miejscach muszę mieć, choć często ryzykuję mandat chodzą bez;)

Posted

[quote name='Kasi i Lena']Byłam u Was, fajne te ocieplacze, takie na kolana by mi się przydały.
U nas Fifka w zasadzie by mogła chodzić bez smyczy bo jest bardzo usłuchana, Lena mniej choć po tym co ja z nią przeżyłam jak była mała (długo uczyłyśmy się przywołania na lince) jest dobrze. U nas w mieście jest taki durny przepis że psy mają chodzić na smyczy i w kagańcu. Kagańce sobie oczywiście daruję ale smycze w zabudowanych miejscach muszę mieć, choć często ryzykuję mandat chodzą bez;)[/QUOTE]
mozliwe ze takie na kolano sa u Was :) tam trzeba by zerkac w produkty na pl stronie

No tutaj tez jest duzo miejsc gdzie trzeba na smyczy, na szczescie nie w kagancu, wybiegow u nas w miescie nie ma.... dlatego tak wazne jest dla mnie "do mnie" wtedy moa byc w wiekszosci miejsc spuszczone, pies nie moze ciagle byc na smyczy...

Posted

[quote name='Kasi i Lena']Nie są za krótkie, przyjrzyj się uważnie zdjęciu ile za łapą wisi futra, ona ma nogi jak zapałki;)
Wynalazłam gdzieś Aresa, Marty_Ares. Zobacz jak na nim to wygląda jak nie jest ostrzyżony, też mu futro za łapą sterczy(a Lenie sterczy jeszcze bardziej) i wydają się za blisko pach a nie myślę żeby Marta mu za małe szelki ubierała.
[URL="http://i1014.photobucket.com/albums/af269/Marta_Ares/Zima%202011/DSC00690.jpg"]http://i1014.photobucket.com/albums/af269/Marta_Ares/Zima%202011/DSC00690.jpg[/URL]

My nie mamy wyboru, albo guardy albo obroża. Z szorek obydwie suki potrafią wyjść z norweskimi byłoby pewnie podobnie.[/QUOTE]
Czyli się myliłam :) To dobrze, że trafiłaś na prawidłowy rozmiar dla Leny ;)
Czytałam na obrożowym, że szelki Lupine nie mają regulacji na dolnym pasku.. Szkoda, bo to się przydaje, można dzięki temu lepiej dopasować do psa

Posted

Tak ten brak regulacji jest beznadziejny. W sumie żałuję że nie dołożyłam i nie kupiłam jej szelek rogz albo red dingo. Ostatnio stwierdziłam że Fifkowe szelki Trixie są bardziej praktyczne i nie wiem czy nie wygodniejsze.

W każdym razie to są nasze pierwsze i ostatnie szelki Lupine. Obroże są boskie ale szelki oprócz tego że mają cudny wzór jakoś mi nie przypadły do gustu.

Posted

[quote name='Kasi i Lena']Tak ten brak regulacji jest beznadziejny. W sumie żałuję że nie dołożyłam i nie kupiłam jej szelek rogz albo red dingo. Ostatnio stwierdziłam że Fifkowe szelki Trixie są bardziej praktyczne i nie wiem czy nie wygodniejsze.
[/QUOTE]
Miałam szelki i rogzowe i z RD :)
Powiem tak, rogz miałam dla poprzedniej suki, Luny
[*], które były dla niej rewelacyjne, póki z nich nie wyrosła :) Jednak rogz to rogz, czyli paskudie się mechaci.
RD miałam dla Kleo, ale musiałam sprzedać.Na sukę były za krótkie. Uważam, że z rd są lepsze niż rogz (wg mnie taśma lepsza) Minusami guardów z obydwóch tych firm to: zdecydowanie krótki pasek na górze na dany rozmiar oraz sama rozmiarówka (np rogz Lki przeznaczone niby na duże rasy, które mają taśmę szer. 2cm- dla mnie za wąskie)
Z trixie nie miałam jeszcze. Aktualnie qndle noszą od Marty_Ares :)

Jeszcze z firmy Pitman, które są super, polecam ;)

Posted

Rogz ma w szelkach jakieś dziwne rozmiarówki. Na moją Lene M-ka jest za mała w obwodzie a L-ka prawdopodobnie za duża. Dlatego bałam się zamówić z netu i zdecydowałam się na te Lupine. Choć wybrałam się do sklepu z zamiarem zakupu Trixie. Które mam dla Fifki jestem bardzo zadowolona.
W red dingo M-ka by prawdopodobnie była idealna, znalazłam nawet w promocji na stronie red dingo tylko przesyłka mnie zniechęciła. 15zł za przesyłkę wydało mi się za dużo.

Posted

RD promocje na swojej stronie ma od dłuuuższego czasu ;) Fakt, dużo sobie liczą za przesyłkę... Może kiedyś przytrafi sie okazja, że na dogo miałby ktoś sprzedać :) Bardzo mi się podobają wzorki z red dingo :)

Posted

[quote name='Kasi i Lena']Mi też się bardzo podobają. Mają śliczne wzory i urocze zapięcie kosteczkę. Nie mam jeszcze nic tej firmy ale planuje zakup i szukam jakiejś okazji na dogo albo allegro.[/QUOTE]

Akurat ta kosteczka to lipa :/ Nie jest za bardzo wytrzymała, znam przypadki, że podczas spaceru odpiął się zatrzask w obroży