Yuveza Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 [quote name='Kasi i Lena']Tak, wezmę mięciutką:) tylko chwilowo nie chce jej robić stresa w postaci golenia przez obcą osobę. Gdybym wiedziała że dam radę to bym sama ją ostrzygła ale boję się że coś mi nie wyjdzie i będzie śmiesznie wyglądać.[/QUOTE] Ja tam jak byłam z dotka u fryza to oczywiscie stałam obok trzymałam ją i nic strasznego to nie było tylko nowy dźwięk maszynki i obca osoba ale to nie jest takie straszne przecież psi fryzjer jest od strzyżenia:D i dużego stresu nie powinno to robic;) nikt nie lubi szorściaczków :(.... Quote
Asia&Kleo Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 [quote name='Kasi i Lena'][IMG]http://img195.imageshack.us/img195/4901/sn852354i.jpg[/IMG] [/QUOTE] Czy szele nie są za krótkie? Wyglądają jakby taśma była zbyt blisko pach... Mogę się mylić, bo może tak wyszło zdjęcie lub sierść Lenki zasłania :) Quote
Yuveza Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 to skoro rzeczywiście tak jest to nasze wszystkie szorki są za bardzo po pachami :oops: kurcze te guardy sie tak przekręcają? chciałam kupić guardy, bo szorki mamy a norweskie dla westa? chyba za bardzo zabudowane.. Quote
Asia&Kleo Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 [quote name='westie_justa']to skoro rzeczywiście tak jest to nasze wszystkie szorki są za bardzo po pachami :oops: kurcze te guardy sie tak przekręcają? chciałam kupić guardy, bo szorki mamy a norweskie dla westa? chyba za bardzo zabudowane..[/QUOTE] To wszystko zależy od dobrego wyregulowania szeli-nie mogą być założone ani za ciasno ani za luźno. Nie wiem, jaki masz na myśli rodzaj szelek pod nazwą "szorki" ;) Ale norweskie dobrze dobrane pasują na każdego psa, niezależnie od jego gabarytów :) Na pewno dobrych rad udzielą na obrożowym o prawidłowym dobraniu rozmiaru szelek dla psa. Zapomniałam dodać, że ważna jest długość górnego paska w guardach. Moja sucz jak na swoją wielkość jest długa i mam dla niej szelki tylko robione na zamówienie- niestety np RD czy rogz w jej rozmiarze są za krótkie... Quote
Yuveza Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 szorki (łódeczkowe) o takie [url]http://wwwanimalia.pl/galerie/t/trixie-szelki-dla-psa-sp_20177.jpg[/url] ;) znaczy guardy to akurat miałam u marty zamawiac więc byłby chyba ok rozmiarowo ale waham sie miedzy kształtem szorki a guardy.. Quote
Asia&Kleo Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 [quote name='westie_justa']szorki (łódeczkowe) o takie [URL]http://wwwanimalia.pl/galerie/t/trixie-szelki-dla-psa-sp_20177.jpg[/URL] ;) znaczy guardy to akurat miałam u marty zamawiac więc byłby chyba ok rozmiarowo ale waham sie miedzy kształtem szorki a guardy..[/QUOTE] Osobiście wolę założyć psu guardy. Ja również kupiłam od Marta_Ares - podszyte eko-skórką, a dolny pasek bardzo szeroki z miękką gąbką i eko. Wolę także zapinane na klamrę. Rewelacyjnie spisują się do biegania :) Natomiast zapinane od góry (szorki)- tylko i wyłącznie na zatrzask, nie za bardzo da się podszyć eko (ew polarek) i nie nadają się do biegania z psem (nie są wygodne do biegania na smyczy) Coś mi świta, że kiedyś czytałam o takowych szelach, które źle dopasowane mogą doprowadzić do problemów zdrowotnych związanymi z łopatkami psa. Najlepsze rozwiązanie to norweskie :) Quote
Kasi i Lena Posted July 2, 2011 Author Posted July 2, 2011 [quote name='Asia&Luna']Czy szele nie są za krótkie? Wyglądają jakby taśma była zbyt blisko pach... Mogę się mylić, bo może tak wyszło zdjęcie lub sierść Lenki zasłania :)[/QUOTE] Nie są za krótkie, przyjrzyj się uważnie zdjęciu ile za łapą wisi futra, ona ma nogi jak zapałki;) Wynalazłam gdzieś Aresa, Marty_Ares. Zobacz jak na nim to wygląda jak nie jest ostrzyżony, też mu futro za łapą sterczy(a Lenie sterczy jeszcze bardziej) i wydają się za blisko pach a nie myślę żeby Marta mu za małe szelki ubierała. [URL="http://i1014.photobucket.com/albums/af269/Marta_Ares/Zima%202011/DSC00690.jpg"]http://i1014.photobucket.com/albums/af269/Marta_Ares/Zima%202011/DSC00690.jpg[/URL] My nie mamy wyboru, albo guardy albo obroża. Z szorek obydwie suki potrafią wyjść z norweskimi byłoby pewnie podobnie. Quote
chi23 Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Szorki są podobno niewygodne, bo obcierają coś tam i łatwo z nich wyjść, nawet przez przypadek;) Kiedyś czytałam ten wątek obrożowy to wydaje mi się że psy z norweskich przeważnie nie wychodzą. Quote
Kasi i Lena Posted July 2, 2011 Author Posted July 2, 2011 Ja gdzieś właśnie w obrożowym wynalazłam że jak z szorek potrafią wyjść to i z norweskich wyjdą. Boję się kupić żeby później nie leżały nieużywane. Quote
taxelina Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 westi_justa Ty lubisz szorsciaki tak wiec nie mow ze nikt :evil_lol: ja mam czasem kontakt z szorstowlosym jamnikiem i reaguje na jego siersc allergia :( zreszta ja wole sie przytulic do czegos milego miekkiego :loveu: Quote
cockermaister Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Śliczne macie te szeleczki lupinkowe :loveu::loveu::loveu: Quote
Illusion Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Moja Tosia notorycznie wychodziła z szorków, ma norweskie, które czasem zakładam jej na spacery, głównie służą nam na treningi agility. Toś jeszcze ani razu z nich nie wyszła ;). Quote
Kasi i Lena Posted July 2, 2011 Author Posted July 2, 2011 [quote name='cockermaister']Śliczne macie te szeleczki lupinkowe :loveu::loveu::loveu:[/QUOTE] Dzięki, też się nam podobają [quote name='Illusion']Moja Tosia notorycznie wychodziła z szorków, ma norweskie, które czasem zakładam jej na spacery, głównie służą nam na treningi agility. Toś jeszcze ani razu z nich nie wyszła ;).[/QUOTE] Ja się boję że Lenie się uda, z guardów jeszcze nie wyszła choć próbuje. Dzieje się tak zazwyczaj na porannym spacerze na który budzę Lene bo Fifka już chce wyjść.Lena jest jeszcze śpiąca i idzie obrażona że ktoś śmiał ją obudzić, wyciągnąć z domu. Zapiera się i robi osiołka i wychodzi z szelek. Quote
taxelina Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Nam tylko raz Sherry wyszla ale to z obrozy jak byla mala :( Quote
Kasi i Lena Posted July 2, 2011 Author Posted July 2, 2011 U nas na szczęście z obroży nie wychodzą, tylko z szelek. Quote
taxelina Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Zobacz sobie u nas dodalam linki co moze Ci sie przydadza :) Niunia chodzila w tym jakis czas i efekty tez byly, latwiej jej bylo rano wstac z poslanka. Z Niunia to je mam tak ze jesli nie jade na rehabilitacje a jedynie ide na spacer w dalszej lub blizszej okolicy to w ogole ani szelek ani obrozy ani smyczy, ona jest po prostu taka posluszna ze idzie przy nodze poki jej nie pozwole sie oddalic :) (a ze jest obowiazek czipa to nie musi miec id do obrozy). Sherry sie tego samego dopiero uczy. a to wlasnie sie przydaje, tak jak przywolanie, jakby pies wychodzi z szelek/obrozy Quote
Kasi i Lena Posted July 2, 2011 Author Posted July 2, 2011 Byłam u Was, fajne te ocieplacze, takie na kolana by mi się przydały. U nas Fifka w zasadzie by mogła chodzić bez smyczy bo jest bardzo usłuchana, Lena mniej choć po tym co ja z nią przeżyłam jak była mała (długo uczyłyśmy się przywołania na lince) jest dobrze. U nas w mieście jest taki durny przepis że psy mają chodzić na smyczy i w kagańcu. Kagańce sobie oczywiście daruję ale smycze w zabudowanych miejscach muszę mieć, choć często ryzykuję mandat chodzą bez;) Quote
taxelina Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 [quote name='Kasi i Lena']Byłam u Was, fajne te ocieplacze, takie na kolana by mi się przydały. U nas Fifka w zasadzie by mogła chodzić bez smyczy bo jest bardzo usłuchana, Lena mniej choć po tym co ja z nią przeżyłam jak była mała (długo uczyłyśmy się przywołania na lince) jest dobrze. U nas w mieście jest taki durny przepis że psy mają chodzić na smyczy i w kagańcu. Kagańce sobie oczywiście daruję ale smycze w zabudowanych miejscach muszę mieć, choć często ryzykuję mandat chodzą bez;)[/QUOTE] mozliwe ze takie na kolano sa u Was :) tam trzeba by zerkac w produkty na pl stronie No tutaj tez jest duzo miejsc gdzie trzeba na smyczy, na szczescie nie w kagancu, wybiegow u nas w miescie nie ma.... dlatego tak wazne jest dla mnie "do mnie" wtedy moa byc w wiekszosci miejsc spuszczone, pies nie moze ciagle byc na smyczy... Quote
Asia&Kleo Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 [quote name='Kasi i Lena']Nie są za krótkie, przyjrzyj się uważnie zdjęciu ile za łapą wisi futra, ona ma nogi jak zapałki;) Wynalazłam gdzieś Aresa, Marty_Ares. Zobacz jak na nim to wygląda jak nie jest ostrzyżony, też mu futro za łapą sterczy(a Lenie sterczy jeszcze bardziej) i wydają się za blisko pach a nie myślę żeby Marta mu za małe szelki ubierała. [URL="http://i1014.photobucket.com/albums/af269/Marta_Ares/Zima%202011/DSC00690.jpg"]http://i1014.photobucket.com/albums/af269/Marta_Ares/Zima%202011/DSC00690.jpg[/URL] My nie mamy wyboru, albo guardy albo obroża. Z szorek obydwie suki potrafią wyjść z norweskimi byłoby pewnie podobnie.[/QUOTE] Czyli się myliłam :) To dobrze, że trafiłaś na prawidłowy rozmiar dla Leny ;) Czytałam na obrożowym, że szelki Lupine nie mają regulacji na dolnym pasku.. Szkoda, bo to się przydaje, można dzięki temu lepiej dopasować do psa Quote
Kasi i Lena Posted July 3, 2011 Author Posted July 3, 2011 Tak ten brak regulacji jest beznadziejny. W sumie żałuję że nie dołożyłam i nie kupiłam jej szelek rogz albo red dingo. Ostatnio stwierdziłam że Fifkowe szelki Trixie są bardziej praktyczne i nie wiem czy nie wygodniejsze. W każdym razie to są nasze pierwsze i ostatnie szelki Lupine. Obroże są boskie ale szelki oprócz tego że mają cudny wzór jakoś mi nie przypadły do gustu. Quote
Asia&Kleo Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 [quote name='Kasi i Lena']Tak ten brak regulacji jest beznadziejny. W sumie żałuję że nie dołożyłam i nie kupiłam jej szelek rogz albo red dingo. Ostatnio stwierdziłam że Fifkowe szelki Trixie są bardziej praktyczne i nie wiem czy nie wygodniejsze. [/QUOTE] Miałam szelki i rogzowe i z RD :) Powiem tak, rogz miałam dla poprzedniej suki, Luny [*], które były dla niej rewelacyjne, póki z nich nie wyrosła :) Jednak rogz to rogz, czyli paskudie się mechaci. RD miałam dla Kleo, ale musiałam sprzedać.Na sukę były za krótkie. Uważam, że z rd są lepsze niż rogz (wg mnie taśma lepsza) Minusami guardów z obydwóch tych firm to: zdecydowanie krótki pasek na górze na dany rozmiar oraz sama rozmiarówka (np rogz Lki przeznaczone niby na duże rasy, które mają taśmę szer. 2cm- dla mnie za wąskie) Z trixie nie miałam jeszcze. Aktualnie qndle noszą od Marty_Ares :) Jeszcze z firmy Pitman, które są super, polecam ;) Quote
Kasi i Lena Posted July 3, 2011 Author Posted July 3, 2011 Rogz ma w szelkach jakieś dziwne rozmiarówki. Na moją Lene M-ka jest za mała w obwodzie a L-ka prawdopodobnie za duża. Dlatego bałam się zamówić z netu i zdecydowałam się na te Lupine. Choć wybrałam się do sklepu z zamiarem zakupu Trixie. Które mam dla Fifki jestem bardzo zadowolona. W red dingo M-ka by prawdopodobnie była idealna, znalazłam nawet w promocji na stronie red dingo tylko przesyłka mnie zniechęciła. 15zł za przesyłkę wydało mi się za dużo. Quote
Asia&Kleo Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 RD promocje na swojej stronie ma od dłuuuższego czasu ;) Fakt, dużo sobie liczą za przesyłkę... Może kiedyś przytrafi sie okazja, że na dogo miałby ktoś sprzedać :) Bardzo mi się podobają wzorki z red dingo :) Quote
Kasi i Lena Posted July 3, 2011 Author Posted July 3, 2011 Mi też się bardzo podobają. Mają śliczne wzory i urocze zapięcie kosteczkę. Nie mam jeszcze nic tej firmy ale planuje zakup i szukam jakiejś okazji na dogo albo allegro. Quote
Asia&Kleo Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 [quote name='Kasi i Lena']Mi też się bardzo podobają. Mają śliczne wzory i urocze zapięcie kosteczkę. Nie mam jeszcze nic tej firmy ale planuje zakup i szukam jakiejś okazji na dogo albo allegro.[/QUOTE] Akurat ta kosteczka to lipa :/ Nie jest za bardzo wytrzymała, znam przypadki, że podczas spaceru odpiął się zatrzask w obroży Quote
Recommended Posts