What May NN Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 [FONT=Times New Roman]Czaruś w swoim krótkim ok. 2-letnim życiu zaznał z rąk człowieka wiele cierpień. Na pewno nie wiemy wszystkiego. Ale wiemy jak Czaruś znalazł się w schronisku. Został po prostu wrzucony nocą na jego teren. Psiaka rano znalazł pracownik. Pies był w strasznym stanie: wychłodzony, z mokrą sfilcowaną sierścią, nie miał szans na przetrwanie. [/FONT] [FONT=Times New Roman]Teraz Czaruś nabiera sił w domu tymczasowym pod Poznaniem. [/FONT] [FONT=Times New Roman]Jest wesołym i przymilnym psem. Kocha wszystko, co się rusza. Na spacerze musi z każdym się przywitać, również psy darzy wielką sympatią. Wręcz uwielbia dzieci. Łatwo podporządkuje się zasadom narzuconym przez opiekuna. Zachowuje czystość. Nie jest za bardzo szczekliwy i piszczący. Można powiedzieć pies idealny – tylko szukać stałego domu. [/FONT] [FONT=Times New Roman]Ale Czaruś ma problemy zdrowotne. Nie chce jeść. Wymiotuje i ma biegunkę. Mimo prób nie udało się go wyleczyć. Teraz z osłabienia po prostu trudno mu się utrzymać na nogach. Miał zrobione badania krwi: morfologię i biochemię. Diagnoza: problemy gastryczno-jelitowe. Dostaje antybiotyk i trzeba czekać. Jak zacznie jeść to będzie go można odrobaczyć i podać osłonowe tabletki na wątrobę. [/FONT] [FONT=Times New Roman]Błagamy Was o pomoc – podnoszenie, rozsyłanie, ogłaszanie i wpłatę choć kilku groszy![/FONT] [FONT=Times New Roman]Nie ma czasu, z wesołego pełnego radości psiaka pozostała czarna smutna kulka, która aż ściska za serce.[/FONT] Quote
What May NN Posted January 12, 2011 Author Posted January 12, 2011 wydatki wet1 - badania krwi, 3 zastrzyki (antybiotyk, rozkurczowy i osłonowy) - 80, 00 zł wet2 - 3 zastrzyki antybiotyk, przeciwbólowy i osłonowy - 35 zł wet3 - kroplowka, zastrzyki - 50zł wet4 - kroplowka, zastrzyki - 80zł wet5 - kroplówki, zastrzyki - 145zł Razem: 390,00 zł wpłaty 145zł - znajoma Rudzi 30 zł- Itaka 50 zł -Ilona M. 50 zł - Katarzyna M. (forum Miau) 50 zł- Malawaszka 50zł - bazarek razem: 375zł saldo - 15zł !!!!!!!!!!!!! Czarus za TM, ale dlug pozostał!! Quote
What May NN Posted January 12, 2011 Author Posted January 12, 2011 .............................................. Quote
Rudzia Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Dzięki What za umieszczenie wątku, jutro postaram się dosłać zdjęcia aktualne Czarusia. Teraz po antybiotyku, przeciwbólowym i osłonowym Czaruś śpi, mam nadzieję że jego organizm walczy, bo Czaruś ma po co żyć. Quote
wieso Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 dziekuje za zaproszenie, jestem.... biedaczek, trzymymy kciuki za zdrowko i czekamy na zdjecia.... Quote
malawaszka Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Rudzia to u Ciebie jest Czaruś???? zdrowiej maleńki! mam nadzieję, że kubraczek będzie pasował - to od WATACHY Quote
Rudzia Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Dzięki bardzo za kciuki i kubraczek. Jutro będzie przymiarka. Jeżeli nie będzie pasował to odeślę, przyda się innej bidulce. Tak, Czarusia jest u mnie. Plan był taki: kastracja, piękny fryz, szczepienia i domek u mnie aż znajdzie się DS. A to jak w życiu, jest domek chętny, wprawdzie jeszcze nie sprawdzony ale brzmi sensownie - ale Czaruś zachorował i teraz zdrówko najważniejsze. Mam nadzieję że to nie jest nic poważnego i sie z tym uporamy. Quote
malawaszka Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 oj to trzymam :kciuki: ja mam nadzieję, że to poschroniskowe sensacje - oby!!!!! czy dostaje probiotyki? Quote
itaka Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Czaruś dostaje leki osłonowe (chodzi mi raczej o florę bakteryjną coś jak trillac dla ludzi ) ? Antybiotyk w zastrzykach czy tabletkach ? Pytam się bo czasami lekarze nawet ludzcy każą brać antybiotyk i osłonowe (tą florę) razem czego robić nie wolno !!! A i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz jak Czaruś zacznie jeść. Nie wolno dawać po takich sensacjach karmy suchej ! Nawet tej przeznaczonej po biegunkach ( są tam jakieś Gastrey RC I Hillsa). Nawet jak wet każe (generalnie zbija kasę a to nie pomaga, jak ktoś chce to mogę to wytłumaczyć z fizjologicznego punktu widzenia) Miałam na ten tema długi wykład z fizjologi. Tak samo nie powinno się dawać suchej karmy szczeniętom, nawet takiej specjalnie przeznaczonej dla nich ! Quote
ookami Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Biedny Czaruś :( Trzymaj się biedaczku nasz kochany!! :( Quote
Rudzia Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Czaruś dostaje 3 zastrzyki: przeciwbólowy, antybiotyk i osłonowy na wątrobę, ten trzeci jak dobrze zrozumiałam.Bo dziś byłam już z lekka zszokowana stanem zdrowia Czarusia. Tabletki osłonowe na wątrobę i odrobaczenia dostałam od pierwszego wet, ale nie podawałam bo to nie miało sensu. Pusty żołądek, osłabienie i wymioty nie sprzyjają temu. Wczoraj dałam mu doustnie probiotyki, ale po jakimś czasie zwymiotował. Nie wiem czy podawać. Oczywiście wet o tym nie wspominał. Ale o karmie suchej nie zapomniał. Ja też jestem takiego samego zdania - gotowane jak dla niemowlaczka najlepsze Quote
itaka Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Chodzi o to że sucha karma uszkadza ścianę żołądka i kosmki jelitowe bo jest twarda, nawet jak się ją wodą zaleje. Powoduje to podrażnienie i słabą odbudowę śluzówki żołądka i jelit. Niestety weterynarze zarabiają dużo na karmach leczniczych dlatego je wciskają nawet wtedy gdy to nie pomaga tylko wręcz przeciwnie. I o to samo chodzi u szczeniaków u nich może dojść do uszkodzenia nabłonka przełyku, właśnie przez suche jedzenie i nie ważne ile ono by kosztowało za kg. Quote
Rudzia Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Czaruś jest bardzo słaby. :shake:Już nie ma sił się by chodzić, jedynie co mnie cieszy to zacząl pić wodę. Ale co wypije to zwymiotuje. Dzis znów idę na zastrzyki. Quote
itaka Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Czy Czaruś dostaje leki przeciwwymiotne ? Czy dostaje jakieś kroplówki na wzmocnienie i na nawodnienie ? W takim stanie kroplówka jest konieczna a tym bardziej że nie pije od niedzieli !!! Z jedzeniem to pół biedy ale nawodnienie musi być ! U jakiego weta byłaś ?? Quote
Rudzia Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 przeciwwymotnych nie dostaje wg mnie, bo wymiotował z przerwami w nocy i ostatnio rano ok 8.30. Zaczął dziś pić. Też mi się wydaje że kroplówka by mu się przydała. Nawodni i postawi do na nogi Najpierw byłam u p. Renaty Suder, a potem B. Warteckiego na Nowowiejskiej. U tego ostatniego to wczoraj bo widać było że z Czarusiem jest źle słania się na nogach i nie je i nie pije. Diagnoza to tak samo jak pani wet. Tylko powiedział że tabletki nic nie dadzą i tylko zastrzyki żeby zaskoczył i zaczął żoładek i przede wszystkim wątroba pracować. No to jest sensowne. Z tabletek sama mu daję tylko probiotyki, chociaż nie wiem czy to ma sens bo do tej pory wszystko co znalazło się w żołądku zwymiotował. Teraz już się trochę uspokoił i śpi. Mam nadzieję że w końcu skończą sie te wymioty bo to go wykąńcza. Jak wymiotuje to strasznie cierpi, bo w żoładku przecież nic nie ma... Quote
malawaszka Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 jejku no - czy to dobrzy lekarze? zdecydowanie powinien dostać kroplówkę Quote
Rudzia Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 ja już wczoraj laik w tych sprawach na to wpadłam, ale co zrobić po raz trzeci zmienić lekarza. Jak wczoraj zasugierowałam to wet powiedział że nie ma konieczności... Quote
Rudzia Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Boję się że ciągła zmiana leków i linii leczenia źle wpłynie na zdrowie Czarula:shake: Quote
malawaszka Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 no jak dostaje antybiotyk to ten sam powinien być kontynuowany, jedynie co to należałoby dodać kroplówkę jesli pies się słania na nogach, trzeba go wzmocnić Quote
itaka Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Ale w takim stanie podaje się antybiotyk wyłącznie w zastrzykach. Quote
Rudzia Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Czarusia już w klinice na Nowowiejskiej w Swarzędzu pod kroplówką i dostanie też inne leki. Mają go wzmocnić i doszukać się przyczyny. O 18 -19 mam Czarusia odebrać. Czekają mnie spore koszty a jeszce potem szczepienia i kastracja, dlatego też proszę o wsparcie choć porę złotych Quote
What May NN Posted January 13, 2011 Author Posted January 13, 2011 napisz ile wydalas do tej pory.. Quote
Rudzia Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 1. badania krwi, 3 zastrzyki (antybiotyk, rozkurczowy i osłonowy) - 80, 00 zł 2. 3 zastrzyki antybiotyk, przeciwbólowy i osłonowy - 35 zł Razem: 115,00 zł Tyle wydałam do tej pory na leczenie. Z nerwów że z Czarusiem nadal jest tak źle nawet nie zapytałam ile będzie mnie kosztowała dzisiejsza wizyta. Quote
xxxx52 Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Moze pieskowi nalezy zrobic zdjecie RTG zoladka i przewodu pokarmowego,i stwiedzic czemu piesek wymiotuje i nie ma apetu Piesek powinien dostawac koniecznie nawodnienie najlepiej przez kroplowki ,albo strzykawka pod skore.mozna to samemu robic.Do picia mozna podawac w strzykawce wode i mozna wode ze siemieniem lnianym.Suchej karmy nie podajemy.Od momentu zaprzestania wymiotow mozna podawac serek z jogurtem ,rozgotowany ryz z kurczakiem w postaci gestej smietany. Przyczyna moze byc zapalenie trzustki,zatrucie,cialo obce ,zapalenie jelit Czy piesek oprocz wymiotow ma biegunke.jakiego koloru sa wymioty? mam nadzieje ,ze piesek trafi do dobrego wet ,ktory da adekwatna diagnoze i ustali przebieg leczenia. Trzymam kciuki:kciuki::kciuki: Quote
Recommended Posts