Jump to content
Dogomania

" Pies - zachowanie, żywienie i zdrowie " Linda P. Case

Recommended Posts

Posted

Otrzymałam tą książkę jako prezent gwiazdkowy
...i nie ukrywam swojej radości związanej z tym faktem, ponieważ czaiłam się na nią już od przeszło miesiąca.
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele pozycji z zakresu behawioru i psiej psychologii (niektóre naprawdę warte przeczytania) i niewątpliwie jest to pozytywne zjawisko.
Brakowało mi natomiast książki, która oprócz tego była by bogatym źródłem informacji na temat biologii, fizjologii i zdrowia psa, w tym również wiedzy medycznej.
Książka Lindy P. Case wydaje się być taką właśnie "treściwą" lekturą.
Ponieważ jestem obecnie w trakcie czytania innej psiej pozycji, na tą teraz jedynie zerkam z niecierpliwością :knuje:
Jestem ciekawa, czy ktoś z Was miał już okazję zapoznać się z nią i mógł by wyrazić swoją opinię?

Posted

Też szukałam czegoś 'weterynaryjnego', ale ta książka akurat wydała mi się zbyt naukowa, dział o chorobach wygląda jak mała encyklopedia medycyny mojej rodzicielki-pielęgniarki. O wiele bardziej spodobała mi się książka Nico Maritza - "Gdy Twój pies choruje". Rewelacyjny jest układ - książka podzielona jest na rozdziały wg objawów chorób, a nie samych schorzeń - wg mnie rozwiązanie o niebo przydatniejsze, plus językowi bliżej jest do tego, co uznać można za styl popularnonaukowy, niż naukowy.
Przyznaję, że obie książki jedynie przejrzałam w Empiku, więc ocena jest pobieżna, o merytorycznej treści tej drugiej wypowiem się pewnie trochę później, bo chociaż książka już do mnie jedzie, to sesja wyklucza jakiekolwiek lektury dla przyjemności przez najbliższy miesiąc...

Posted

No i mnie zaintrygowałaś [B]no_rehearsal[/B]...
Tak więc dzisiaj po robocie poszłam do empiku, przejrzałam książkę Moritza...i kupiłam (ja to chyba z torbami przez te książki pójdę :shake:)
Faktycznie, ma ona specyficzną, ale bardzo wygodną konstrukcję i przystępny język.
Informacji też sporo, ale forma przekazu jest znacznie prostsza, niż w pozycjach encyklopedycznych. Przydatna rzecz.
Dzięki za info.
Tak więc kolejka psich pozycji do przeczytania znowu się u mnie zwiększyła :splat:

• 5 months later...
Posted

Ja jestem w trakcie czytania tej pozycji, przyznam, że nie czytam"od deski do deski" tylko niektóre działy potrzebne mi do pracy inż. ale jestem z niej bardzo zadowolona.

Jedyny jej minus to cena:roll:No ale tam jest baaaaardzo wiele ciekawych i przydatnych rzeczy.