Duende Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Witam serdecznie w imieniu moich dwoch springerek angielskich - Briar i Bracken. Mieszkamy na wsi na polnocy Anglii. Briar i Bracken to siostry, maja osiem i pol lat. Sa ESS z tzw. field line(odmiana polowa). Mimo, ze to sa siostry, maja bardzo rozne charaktery. Briar - wieksza, biala z brazowymi plamami (L&W) suczka, dominujaca w tej parze. Jest bardziej pewna siebie na spacerach, spuszczona ze smyczy lubi sobie pochodzic po krzaczkach i podszyciu, natomiast w domu nie odstepuje nas na krok, chodzi z pokoju do pokoju za domownikami. Bracken - mniejsza, brazowa z bialymi plamami, na spacerze chodzi przy nodze nawet bez smyczy, uwielbia flyball, za to w domu najbardziej lubi zaszyc sie w ciemnym spokojnym kacie. Jest bardzo wrazliwa psychicznie, i tez dosc uparta. Springery angielskie to, jak pewnie wiecie, jedna z najpopularniejszych ras w Wielkiej Brytanii. Istnieja dwie sporo rozniace sie od siebie odmiany - "show line" (odmiana pokazowa) i "field line" (odmiana polowa). Glowne roznice, to odmiana polowa ma mniejsze uszy i krotsza siersc, i sa z reguly mniejsze, niz odmiana pokazowa. Odmiana polowa jest bardzo popularna wsrod mysliwych i w ogole ludzi mieszkajacych na wsi. Z pobieznej lektury tego forum i ogladania zdjec z hodowli, odnosze wrazenie, ze w Polsce dominuje odmiana pokazowa ESS, a moze ktos z uczesnikow forum posiada rowniez Springera polowego? Jako ciekawostka, w Wielkiej Brytanii podobne rozgraniczenie jest tez wsrod Cocker Spanieli (field oraz show). Quote
Czarna_Owieczka Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Witajcie na form ! :) Bardzo miło, że postanowiliście zawitać na dogomanii. Masz może jakieś zdjęcia swoich spingerek? ;) jeszcze nigdy nie słyszałam o rozgraniczaniu cockerów na dwie odmienne linie Quote
Duende Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 [quote name='Czarna_Owieczka']Witajcie na form ! :) Bardzo miło, że postanowiliście zawitać na dogomanii. Masz może jakieś zdjęcia swoich spingerek? ;)[/QUOTE] Faktycznie zdjecie z sygnaturki nie jest dobrze widoczne, ponizej jedno zdjecie, postaram sie pozniej wrzucic wiecej: [IMG]http://i124.photobucket.com/albums/p3/Bikeybri/dogs016.jpg[/IMG] [quote name='Czarna_Owieczka']Witajcie na form ! :) jeszcze nigdy nie słyszałam o rozgraniczaniu cockerów na dwie odmienne linie[/QUOTE] U Cocker Spanieli roznice miedzy field-bred i show-bred sa jeszcze bardziej dramatyczne. O ile u Springerow field i show sa pewne podobienstwa, Cocker Spaniele field i show to zupelnie rozne psy, rowniez umaszczenie jest inne. Na Wikipedii pod haslem "English Cocker Spaniel" masz zdjecia Cockera show i field-bred - kompletnie do siebie nie podobne! [URL]http://en.wikipedia.org/wiki/English_Cocker_Spaniel[/URL] Quote
poczka Posted May 3, 2011 Posted May 3, 2011 Witaj Duende ja tez jestem w posiadaniu dwoch field line Ess mam suczke Roxy ma ona 3 lata i pieska Locky 4 lata a do towarzystwa maja jeszcze Lurchera suczke o imieniu Tia wiec mam rece pelne roboty :) Locky i Roxy nie sa rodzenstwem sa baaardzo energiczne uwielbiaja aportowac ,brac udzial w fun agility i wiele wiele wiecej ...... [IMG]http://http://tinypic.pl/qndqivz8yph6[/IMG] [IMG]http://http://tinypic.pl/3ram3z5x2fob[/IMG] Quote
poczka Posted May 4, 2011 Posted May 4, 2011 sprobuje wyslac jakies zdjecie moich spanielkow ale narazie jeszcze nie nie wiem jak je tu zamiescic :) Twoje spanielki Duende sa przesliczne :) pozdrawiam Quote
ILoveSpringers Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Cześć, Ja mam Springer Spaniela Angielskiego w "wersji" show. Temat takiego podziału spanieli jest bardzo interesujący, gdyż na polskich stronach internetowych jest niewiele informacji na ten temat. Nawet na polskiej Wikipedii nic o tym nie pisze, a wiecie może czy są jakieś różnice charakteru pomiędzy tymi dwoma odmianami? Duende, wklej więcj zdjęć:) Quote
poczka Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 Witam Field line Ess nie roznia sie zbytnio w charakterze od show Ess obydwa maja silny lowiecki instynkt (choc niektorzy moga powiedziec z FL ma silniejszy ) ,sa energiczne, entuzjastyczne, lagodne i wiecznie gotowe do zabawy (choc pewnie sa wyjatki ). W polsce takiego podzialu nie widac w anglii jest on bardzo poularny .Odlam pomiedzy Fl i SL nastapil juz 70 lat temu . Kennel Club uwaza je za jedna rase z odlamem na 2 linie obydwie z rodowodem , sa jednak wierzenia z ktorymi niektorzy ludzie moga sie nie zgodzic bo np. na tamtejszych wystawach psow rasowych field line nie otrzyma tylulu championa, a na wystawach sprawnosciowych (field trials ) show line nie dostanie championa sprawnosci zapytalam dlaczego i ktos odpowiedzial krotko ze show line jest poprostu lepsza na wystawy ( lepsza w ringu ) a field line lepsza do polowan i na triale pozdrawiam :) Quote
Cocker_The_Best Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 czemu nie macie jeszcze galerii swoich springerów ??:-o Przecież to taka wspaniała rasa a tak mało popularna. Rozkręcajcie się trochę :cool3: Quote
poczka Posted June 26, 2011 Posted June 26, 2011 czesc cocker_the_best ja mam galerie moich pieskow w galerii glownej bo jak chcialam zrobic galerie w dziale springer spanli angielskich to jakos mi sie nie udalo wiec nie wiem jak to zrobic ... a z tym ze to wspaniala rasa to masz racje w 100 % bo sa :) Quote
Maghda Posted April 17, 2013 Posted April 17, 2013 Czy do agility będą nadawać się springery z obu linii? Czy to ma jakieś znaczenie przy wyborze hodowli? Napiszcie proszę czy łatwo jest zapanować nad instynktem myśliwskim springer spanieli, czy jednak mają skłonność do ucieczek i nie wracania na zawołanie? Obecnie mam mieszańca cocker spaniela, przygarniętego ze schroniska. Ma niezwykle silny instynkt myśliwski i bardzo ciężko jest go odwołać, pomimo ćwiczeń z komendą przywołania. Zastanawiam się jak to wygląda u springerów. Quote
Recommended Posts