AgaiTheta Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Właśnie [B]mosii[/B] i [B]rebelia[/B] zabieraja z Radomska ze schronu ok. 6 - 7 letnią boksię. Suńka jest bardzo chuda, w kiepskim stanie. Ciocia mosii bedzie miała dużo pracy, ale już wkrótce sunia bedzie szukała domku. Zdjęcia będą jak tylko mosii dotrze do domu. Quote
mosii Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Jezu kochany ta sunia jest umierajaca!!!!!!!!! została na noc w hoteliku u mojego weta, bedzie miała robione wszystkie badania. Jest chudziutka bardzo:( z uszu leje jej sie ropa z krwią, najgorsze, ze nie da sie nawet dotknąc w okolicach głowy, gryzie z bólu, a na narkoze jest za słaba. :( no i ma gorączke:( ja juz nie mam siły na to wszystko patrzeć, dziś sie załamałam............... zaraz wrzuce zdjecia...... Quote
AgaiTheta Posted August 11, 2006 Author Posted August 11, 2006 mosii pisz czego potrzebujesz. Ja nie wiem ile i do kiedy będę na necie, staram się jak mogę, ale niestety coś podupada mi zdrowie, jak coś to na kom. W razie czego Aganiok może pisać na blogu, piszcie tam, bo naprawdę sporo pomocy (w sensie kaski) udało się tam uzyskać. Quote
boksiedwa Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 q..... m.... nastepna bida :angryy: trzymam kciuki za Żabkę :kciuki: Quote
rebellia Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Witam Generalnie mówiąc jest źle. Zapanowała u nas totalna żałoba :( Może opiszę dokładniej co się działo. W trakcie wizyty w schronisku zauważyłyśmy przeraźliwie chudą bokserkę... Wszystkie psy w tym schronie sa na prawdę w dobrym stanie, tylko ta jedna taka kompletna bida. Co było robić? Trzeba było wyciągać. Minęło 5 minut i Żabka siedziała z nami w aucie. Pojechałyśmy do weta. Okazało się, co zresztą było widać, że suka jest w tragicznym stanie. Stan ogólny jest fatalny - gorączka 39,5; uszy z ropą i krwią w środku, ogromna niedowaga, ogólnie strzęp psa. Sunia została na noc w lecznicy co było jedynym racjonalnym rozwiązaniem. Musi być pod opieką przez 24/h. Nie znaczy to, że już wychodzi na prostą. Jutro czekają ją poważne badania pod narkozą, gdyż inaczej się nie da (gryzie z bólu, poza tym jest przyjazna). Generalnie mówiąc Mosii jest załamana a ja z nią :( Wrzucamy zdjęcia... Quote
boksiedwa Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 qurcze nie wiem czy narkoza w takim stanie jak jest sunia to dobre rozwiązanie? może lepiej jakiś ogłupiacz? Ona może się nie wybudzić :( Quote
Olwar Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Nie widzę zdjęć tej suni ...może ma okropne zapalenie ucha, to może być koszmarnie bolesne...pies rzuca głową, nie daje się dotknąć... Quote
rebellia Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 [IMG]http://images2.fotosik.pl/123/5e67e372bb52b030med.jpg[/IMG][URL="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e67e372bb52b030.html"][/URL] Quote
Olwar Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Może warto sprobować , może się uda? Brak mi słów , ja naprawdę nie mam siły patrzeć na te boksery, qrcze, to takie wyjątkowe psy...Ja bym próbowała, nie wiem , moja kiedyś była prawie dwiema łapami za TZ , a przeżyła... Quote
mosii Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 nie ma mozliwości zbadania Żabci bez narkozy... a zbadac trzeba i działać trzeba natychmiast... dziś dostała 2x sedalin domięśnowo i nadal gryzła, a uszy wymagaja oczyszczenia... wieksza dawka juz była grozna. Quote
MonikaP Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Słuchajcie, moj wet, do którego mam ogromne zaufanie mówi, że sedalin jest ABSOLUTNIE NIEWSKAZANY DLA BOKSERÓW!!! Nie wiem dokładnie, o co chodzi, ale zdaje się ma to związek z budową podniebienia miękkiego u tej rasy. Quote
mosii Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 ojej, dzieki za info, zasugeruje to jutro. za chwilkę jeszcze jedno zdjecie Żabeczki, bo mam jakies problemy ze zrzuceniem. Quote
mosii Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 [IMG]http://images4.fotosik.pl/87/b66d50d1fc4ec2b7med.jpg[/IMG] :( Quote
Olwar Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Szkielecik , biedulka :-(, ale trzyma się na łapkach, jestem dobrej myśli , musi jej się udać . Quote
mosii Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 [IMG]http://images4.fotosik.pl/87/9be43c263bbcc8cemed.jpg[/IMG] Quote
boksiedwa Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 straszny szkielecik :( a to znalazłam na temat sedalinu: [COLOR=#FF6464][B]Sedalin[/B][/COLOR] 35 mg zawiera neuroleptyk fenotiazynowy-acepromazynę. Acepromazyna blokuje receptor dopaminowy w ośrodkowym układzie nerwowym i hamuje obrót dopaminy w neu-ronach. Prowadzi to do obniżenia ekscytacji (sedacji) i obniżenia ruchliwości (hipokinezja) z relaksacją mięśni zasadniczo bez obniżania świadomości. Ten stan względnej obojętności na środowisko prowadzi do apatyczności z obniżonym progiem odczuwaniem bólu, co ułat-wia manipulacje na zwierzęciu. Zahamowane są: agresja, niepokój, odruchy obronne, psychiczne rozdrażnienie. Efekt sedacji występuje po 30-60 minutach po podaniu tabletek. Maksymalne stężenie acepromazyny w surowicy występuje w tym czasie. Czas działania sedacyjnego po podaniu zalecanej dawki trwa średnio 4 godziny. Zwiększenie zalecanej dawki wydłuża, a nie zwiększa działania. Sedacja: wyeliminowanie reakcji obronnych zwierząt podczas krępowania lub badania, nerwowość, sytuacje stres-owe, przy nadmiernym napięciu mięśni oraz przygotowanie do transportu. Premedykacja przed znieczuleniem ogólnym oraz terapia objawowa przy wymiotach i chorobie lokomocyjnej pod-czas długotrwałych podróży. Szok hipowolemiczny. Znaczne podniecenie zwierząt. Skłonność do tężyczki. Stan padaczkowy. Ciąża. U psów może wystąpić przejściowe obniżenie ciśnienia tętniczego i bradykardia; szczególnie wrażliwe są psy rasy bokser. Może wystąpić hipotermia spowodowana zahamowaniem regulacji temperatury przez acepromazynę. Występuje odwracalny spadek hematokrytu, poziomu hemoglobiny, liczby erytrocytów, leukocytów i trombocytów. Poprzez zwiększone uwalnianie prolaktyny acepromazyna może spowodować zaburzenia w ciąży. Ostrożnie stosować u psów rasy bokser. Acepromazyna zwiększa działanie leków hamujących czynności ośrodkowego układu nerwowego (barbiturany, a-nestetyki, narkotyczne leki przeciwbólowe itd.). Może nastąpić zwiększenie działania środków hipotensyjnych z powodu redukowania tonusu układu sympatycz-nego przez acepromazynę. Jednoczesne podanie związków fosfoorganicznych zwiększa toksyczność acepromazyny. moja wetka twierdzi, że nie powinno sie podawac go bokserom. Quote
mosii Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 [IMG]http://images3.fotosik.pl/123/56bab787a6be3440med.jpg[/IMG] Quote
mosii Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Poznałam historie Żabci. Mieszkała w "melinie" po kostki w gównie. Razem z córką. Kiedy "właściciele" zostali eksmitowani Żabka trafiła na ulice. Od ponad roku przebywała w schronisku. Jest wysterylizowana. Quote
Recommended Posts