Jump to content
Dogomania

Już nie Umierająca BOKSERKA z Radomska już nie szuka domu! MA DOM!!!!!!!!!!!!!

Recommended Posts

Posted

Właśnie [B]mosii[/B] i [B]rebelia[/B] zabieraja z Radomska ze schronu ok. 6 - 7 letnią boksię.

Suńka jest bardzo chuda, w kiepskim stanie.
Ciocia mosii bedzie miała dużo pracy, ale już wkrótce sunia bedzie szukała domku.

Zdjęcia będą jak tylko mosii dotrze do domu.

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jezu kochany ta sunia jest umierajaca!!!!!!!!!

została na noc w hoteliku u mojego weta, bedzie miała robione wszystkie badania. Jest chudziutka bardzo:(

z uszu leje jej sie ropa z krwią, najgorsze, ze nie da sie nawet dotknąc w okolicach głowy, gryzie z bólu, a na narkoze jest za słaba. :(

no i ma gorączke:(
ja juz nie mam siły na to wszystko patrzeć, dziś sie załamałam...............
zaraz wrzuce zdjecia......

Posted

mosii pisz czego potrzebujesz.

Ja nie wiem ile i do kiedy będę na necie, staram się jak mogę, ale niestety coś podupada mi zdrowie, jak coś to na kom.

W razie czego Aganiok może pisać na blogu, piszcie tam, bo naprawdę sporo pomocy (w sensie kaski) udało się tam uzyskać.

Posted

Witam

Generalnie mówiąc jest źle. Zapanowała u nas totalna żałoba :( Może opiszę dokładniej co się działo. W trakcie wizyty w schronisku zauważyłyśmy przeraźliwie chudą bokserkę... Wszystkie psy w tym schronie sa na prawdę w dobrym stanie, tylko ta jedna taka kompletna bida. Co było robić? Trzeba było wyciągać.

Minęło 5 minut i Żabka siedziała z nami w aucie. Pojechałyśmy do weta. Okazało się, co zresztą było widać, że suka jest w tragicznym stanie.
Stan ogólny jest fatalny - gorączka 39,5; uszy z ropą i krwią w środku, ogromna niedowaga, ogólnie strzęp psa.

Sunia została na noc w lecznicy co było jedynym racjonalnym rozwiązaniem. Musi być pod opieką przez 24/h. Nie znaczy to, że już wychodzi na prostą. Jutro czekają ją poważne badania pod narkozą, gdyż inaczej się nie da (gryzie z bólu, poza tym jest przyjazna). Generalnie mówiąc Mosii jest załamana a ja z nią :(

Wrzucamy zdjęcia...

Posted

Nie widzę zdjęć tej suni ...może ma okropne zapalenie ucha, to może być koszmarnie bolesne...pies rzuca głową, nie daje się dotknąć...

Posted

Może warto sprobować , może się uda? Brak mi słów , ja naprawdę nie mam siły patrzeć na te boksery, qrcze, to takie wyjątkowe psy...Ja bym próbowała, nie wiem , moja kiedyś była prawie dwiema łapami za TZ , a przeżyła...

Posted

nie ma mozliwości zbadania Żabci bez narkozy... a zbadac trzeba i działać trzeba natychmiast... dziś dostała 2x sedalin domięśnowo i nadal gryzła, a uszy wymagaja oczyszczenia... wieksza dawka juz była grozna.

Posted

Słuchajcie, moj wet, do którego mam ogromne zaufanie mówi, że sedalin jest ABSOLUTNIE NIEWSKAZANY DLA BOKSERÓW!!! Nie wiem dokładnie, o co chodzi, ale zdaje się ma to związek z budową podniebienia miękkiego u tej rasy.

Posted

straszny szkielecik :(
a to znalazłam na temat sedalinu:
[COLOR=#FF6464][B]Sedalin[/B][/COLOR] 35 mg zawiera neuroleptyk fenotiazynowy-acepromazynę. Acepromazyna blokuje receptor dopaminowy w ośrodkowym układzie nerwowym i hamuje obrót dopaminy w neu-ronach. Prowadzi to do obniżenia ekscytacji (sedacji) i obniżenia ruchliwości (hipokinezja) z relaksacją mięśni zasadniczo bez obniżania świadomości. Ten stan względnej obojętności na środowisko prowadzi do apatyczności z obniżonym progiem odczuwaniem bólu, co ułat-wia manipulacje na zwierzęciu. Zahamowane są: agresja, niepokój, odruchy obronne, psychiczne rozdrażnienie.
Efekt sedacji występuje po 30-60 minutach po podaniu tabletek. Maksymalne stężenie acepromazyny w surowicy występuje w tym czasie. Czas działania sedacyjnego po podaniu zalecanej dawki trwa średnio 4 godziny. Zwiększenie zalecanej dawki wydłuża, a nie zwiększa działania.
Sedacja: wyeliminowanie reakcji obronnych zwierząt podczas krępowania lub badania, nerwowość, sytuacje stres-owe, przy nadmiernym napięciu mięśni oraz przygotowanie do transportu.
Premedykacja przed znieczuleniem ogólnym oraz terapia objawowa przy wymiotach i chorobie lokomocyjnej pod-czas długotrwałych podróży.
Szok hipowolemiczny. Znaczne podniecenie zwierząt. Skłonność do tężyczki. Stan padaczkowy. Ciąża.
U psów może wystąpić przejściowe obniżenie ciśnienia tętniczego i bradykardia; szczególnie wrażliwe są psy rasy bokser.
Może wystąpić hipotermia spowodowana zahamowaniem regulacji temperatury przez acepromazynę.
Występuje odwracalny spadek hematokrytu, poziomu hemoglobiny, liczby erytrocytów, leukocytów i trombocytów. Poprzez zwiększone uwalnianie prolaktyny acepromazyna może spowodować zaburzenia w ciąży.
Ostrożnie stosować u psów rasy bokser.

Acepromazyna zwiększa działanie leków hamujących czynności ośrodkowego układu nerwowego (barbiturany, a-nestetyki, narkotyczne leki przeciwbólowe itd.).
Może nastąpić zwiększenie działania środków hipotensyjnych z powodu redukowania tonusu układu sympatycz-nego przez acepromazynę.
Jednoczesne podanie związków fosfoorganicznych zwiększa toksyczność acepromazyny.
moja wetka twierdzi, że nie powinno sie podawac go bokserom.

Posted

Poznałam historie Żabci. Mieszkała w "melinie" po kostki w gównie. Razem z córką. Kiedy "właściciele" zostali eksmitowani Żabka trafiła na ulice.
Od ponad roku przebywała w schronisku. Jest wysterylizowana.