Jump to content
Dogomania

Czego potrzebuje szczeniak i jakie są zakazy! ( 0-4 miesiące)

Recommended Posts

Posted

[quote name='Paulix']Nie da się napisać o border collie. Nie rozumiem, co chcesz dostać, opis rasy? Przeczytaj wzorzec.
Zarejestruj się na forum border collie i znajdź polecane lektury.
Dlaczego wzięłaś psa zanim to zrobiłaś?[/Q
Ja kupiłam książke i czytałam o tej rasie dużo tylko że pies już był szybciej niż ta książkę dostarczono wiec pozostał mi tylko internet i wy:)

Posted

[quote name='Brezyl']Bordercollie a właściwie skad pomysł właśnie na tą rasę. Co zamierzasz z psem robić.
Bo chyba juz czas na psie przedszkole, a później szkółkę.[/QUOTE]

Rcja tak myślałąm a właściwie oco chodzi z tą szkółką i psim przedszkolem troche nie wiem a mam 11 lat .:)

Posted

[quote name='bordercollie']Rcja tak myślałąm a właściwie oco chodzi z tą szkółką i psim przedszkolem troche nie wiem a mam 11 lat .:)[/QUOTE]

Qurwa, nie wiesz o co chodzi ze szkółką i psim przedszkolem, nie masz pojęcia o psach i ich wychowaniu, ale bierzesz psa, a usprawiedliwiasz to tym, że książka nie doszła?
Zadzwoń do hodowczyni niech Ci wytłumaczy.
ciekawe co na to rodzice...

Posted

[quote name='Paulix']Qurwa, nie wiesz o co chodzi ze szkółką i psim przedszkolem, nie masz pojęcia o psach i ich wychowaniu, ale bierzesz psa, a usprawiedliwiasz to tym, że książka nie doszła?
Zadzwoń do hodowczyni niech Ci wytłumaczy.
ciekawe co na to rodzice...[/QUOTE]

Proszsę nie komentować tak brzydko nie życzę sobię ale to mój pierwszy pies myslałam że przez to forum dowiem się więcej jesnak nie mam na co liczyć i jak coś to mam pjęcie o psach Paulix nie pisz tak brzydko proszę jak już to spokojnie pisz .Pazdrawiam inny użytkowników Ala!

Posted

[quote name='bordercollie']Proszsę nie komentować tak brzydko nie życzę sobię ale to mój pierwszy pies myslałam że przez to forum dowiem się więcej jesnak nie mam na co liczyć i jak coś to mam pjęcie o psach Paulix nie pisz tak brzydko proszę jak już to spokojnie pisz .Pazdrawiam inny użytkowników Ala![/QUOTE]

Komentuję brzydko, bo twoje zachowanie jest brzydkie...
Skąd pomysł na rasę i dlaczego przed wzięciem psa niczego się nie dowiedziałaś?

Posted

[quote name='Paulix']Komentuję brzydko, bo twoje zachowanie jest brzydkie...
Skąd pomysł na rasę i dlaczego przed wzięciem psa niczego się nie dowiedziałaś?[/QUOTE]

Moje zachowanie jest normalne a twoje raczej nienoormalne bez obrazy
i dowiedziałam się i to dużo !!!

Posted

No i ja tu się znalazłam, bo tez mam malucha w domu.
Ludzie nie warczcie na ludzi. Nie każdy jest alfą i omegą, nieraz po prostu się zapomina albo człowiek chce się upewnić.
Mam psy od zawsze :) wszystko sie zmienia, kiedyś nie było przedszkoli, kongów itp :)
Pomóżcie dziewczynie, są tacy co nic nie wiedzą, kupują psa bo ładny, ale chcą wiedzy i to już pozytyw, że chcą :)

Posted

Bardzo dobrze , że chce się czegoś dowiedzieć.
Niestety nie pomogę , nie jestem znawczynią tej rasy . Myślę też , że nie warto opierać się tylko na jednej książce. Przeczytaj temat na dogomanii o dobrych i ciekawych książkach . Nie zawsze artykuły na internecie mówią prawdę . Lepiej by było żebyś zadzwoniła do hodowczyni i dowiedziała się więcej . Co do warczenia na ludzi , no cóż doskonale rozumiem takie zachowanie , ponieważ założycielka tego tematu jest zupełnie niedoinformowana i oczywiście nie powinno się w żaden sposób usprawiedliwiać ludzi ze względu na wiek . Ja mam prawie 12 lat i uwielbiam książki o psach mam ich bardzo dużo i uczę swojego psa komend.

Posted

[quote name='agrazka']Pomóżcie dziewczynie, są tacy co nic nie wiedzą, kupują psa bo ładny, ale chcą wiedzy i to już pozytyw, że chcą :)[/QUOTE]

Ciężko pomóc komuś, kto nie odpowiada na najprostsze pytania. Jak skierować kogoś do odpowiedniego szkoleniowca, jeżeli nie chce przyznać się z jakiej jest miejscowości, zachodniopomorskie to jednak dość duże województwo. Nadal nie wiem dlaczego jej rodzice zdecydowałi się na tę rasę, bo o uprawianiu jakis sportów nikt chyba nie myśli, a bc nawet "show" to jednak pracoholik.
Szkoda, że wcześniej nie weszłaś na ten wątek zobaczyłabyś jakie banialuki dziewczyna pisała o rasie i wychowywaniu szczeniaka. Myślę, ze moda robi swoje i chyba coraz częściej te psy trafiają w przypadkowe ręce, zamiast do osób umiejących wykorzystać predyspozycje rasy.

Posted

[quote name='agrazka']No i ja tu się znalazłam, bo tez mam malucha w domu.
Ludzie nie warczcie na ludzi. Nie każdy jest alfą i omegą, nieraz po prostu się zapomina albo człowiek chce się upewnić.
Mam psy od zawsze :) wszystko sie zmienia, kiedyś nie było przedszkoli, kongów itp :)
Pomóżcie dziewczynie, są tacy co nic nie wiedzą, kupują psa bo ładny, ale chcą wiedzy i to już pozytyw, że chcą :)[/QUOTE]

I w końcu ktoś odpowiedział dobrze u mnie jest inaczej teraz niż wcześniej jestem na bardzo dużej zmianie rytmu czy byscie sie pare lat nie przyzwyczaili do życia z innym psem i o innym zachowaniu i hodowca mi mówi co mam robić a i dzięki za komentarz!POZDRAWIAM!!!!!!

Posted

[quote name='Paulix']Dowiedziałaś się dużo, ale nic nie wiesz o wychowywaniu, szkoleniu i wystawach? To o czym się dowiadywałaś?[/QUOTE]

jak postępować...

Posted

[quote name='agrazka']No i ja tu się znalazłam, bo tez mam malucha w domu.
Pomóżcie dziewczynie, są tacy co nic nie wiedzą, kupują psa bo ładny, ale chcą wiedzy i to już pozytyw, że chcą :)[/QUOTE]

a i jak coś juz wiem co to jest psie przedszkole ibym chciała się zapisać razem z Weną. A czy znacie gdzie sie odbywaja bliżej takie przedszkola tam gdzie mieszkam czyli w województwie zachodniopomorskim?

Posted

To bardzo dobra rada, ja też szukałam w swoim mieście. Musisz jednak sprecyzować gdzie, bo jeździć daleko jest niewygodnie.
Poszukaj trochę w googlach o szczeniakach i przedszkolach. Polecam tez zakup książek, niektóre są bardzo pomocne :)

Posted

[quote name='agrazka']To bardzo dobra rada, ja też szukałam w swoim mieście. Musisz jednak sprecyzować gdzie, bo jeździć daleko jest niewygodnie.
Poszukaj trochę w googlach o szczeniakach i przedszkolach. Polecam tez zakup książek, niektóre są bardzo pomocne :)[/QUOTE]

Y wiesz ja już chyba znałazłam u takiego pana bo bym miała bardzo blisko bo on mieszka w moim mieście dzięki agrazka za pomoc:)

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Paulix']Nie da się napisać o border collie. Nie rozumiem, co chcesz dostać, opis rasy? Przeczytaj wzorzec.
Zarejestruj się na forum border collie i znajdź polecane lektury.
Dlaczego wzięłaś psa zanim to zrobiłaś?[/QUOTE]

A pomożesz mi [B][URL="http://www.dogomania.pl/members/95465-Paulix"][B]Paulix[/B][/URL] jak zarejstrować się na to forum?
[/B]

Posted

[quote name='bordercollie']A pomożesz mi [B][URL="http://www.dogomania.pl/members/95465-Paulix"][B]Paulix[/B][/URL] jak zarejstrować się na to forum?
[/B][/QUOTE]

www . workingbc . fora . pl -> będzie rejestracja i opis krok po kroku

Posted

Zgodzę się , że powinnaś wiedzieć o pielęgnacji , wychowaniu itd. border collie przed wzięciem psa. To nieodpowiedzialne.
I zrozumiałe jest , że pies sam się nie wychowa ,a nie brać psa dlatego , że jest ładny i "mądry".:roll:
Border collie to pies , który pragnie pracy z człowiekiem , a nawet jest "pracoholikiem " :smile:
Mam nadzieję , że teraz dowiesz się coś o BC i zajmiesz się psem

Posted

[quote name='Collie']Zgodzę się , że powinnaś wiedzieć o pielęgnacji , wychowaniu itd. border collie przed wzięciem psa. To nieodpowiedzialne.
I zrozumiałe jest , że pies sam się nie wychowa ,a nie brać psa dlatego , że jest ładny i "mądry".:roll:
Border collie to pies , który pragnie pracy z człowiekiem , a nawet jest "pracoholikiem " :smile:
Mam nadzieję , że teraz dowiesz się coś o BC i zajmiesz się psem[/QUOTE]

Dzieki na prawdę bardzo dziękuje że chcecie mi pomóc serdecznie was pozdrawiam:)

Posted

[quote name='bordercollie']Dzieki na prawdę bardzo dziękuje że chcecie mi pomóc serdecznie was pozdrawiam:)[/QUOTE]

Niema za co ;)
Jakieś plany co do wychowania swojego psa , jak Wam idzie nauka?

Posted

[quote name='Collie']Niema za co ;)
Jakieś plany co do wychowania swojego psa , jak Wam idzie nauka?[/QUOTE]
dobrze:)
Zna już podstawowe komendy:)