sachma Posted December 16, 2010 Posted December 16, 2010 Zauważyłam, że w Niemczech jest kilka związków organizujących wystawy, czy jeśli chcę zrobić z psem Ch. Niemiec to muszę jeździć na wystawy organizowane tylko przez jeden związek? czy zdobywa się tytuł każdego związku oddzielnie i trzeba jeździć tylko na wystawy organizowane przez konkretny związek? jak to u nich jest z tytułem Ch? Quote
Cancun Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 Zwiazek jest jeden, ktory nalezy do FCI: Verband für das Deutsche Hundewesen. VDH jest natomiast podzielony na kluby a nie na oddzialy jak ZKwP. Niektory rasy maja kilka klubow, inne jeden a jeszcze inne zadnego. W ostatnim wypadku wtedy VDH bezposrednio wystawia rodowody i zajmuje sie regulaminami hodowlanymi itd. Jezeli jest/sa klub(y) to one maja swoje regulaminy oraz rodowody (ze znakiem VDH). Championaty sa 2: 1.Ch Niemiec (VDH) - 5 VDH-CHA (Zwyc. klasy z oc. dosk.) od conajmniej 3 roznych sedziow, z tego conajmniej 3 VDH-CHA z wystaw miedzynarodowych lub krajowych (NATIONALE). 2 VDH-CHA moga byc z wystaw specjalistycznych danego klubu. Miedzy 1. a ostatnim VDH-CHA musi minac rok i 1 dzien. Na wystawach miedzynarodowych w Dortmundzie VDH-CHA liczy sie podowojnie a res jako pelny certyfikat nawet jezeli pies na I. lokacie nie jest jeszcze Championem VDH. 2. Ch Niemiec (Klub) - 3 CACe od 2 roznych sedziow. 1 CAC na plec. Miedzy 1. a ostatnim musi minac rok i dzien. Wszystkie CACe moga ale nie musza pochodzic takze z wystaw specjalistycznych. Jezeli jest klika klubow to uznaja one wzajemnie swoje CACe ale kazdy pies moze zdobyc tylko 1 raz tytul Ch Niemiec (Klub) - czyli jak sa np. 3 kluby to i tak tytul jest tylko jeden. Quote
sachma Posted December 17, 2010 Author Posted December 17, 2010 Czyli jeżdżę na wystawy ogłaszane na stronie VDH i stronie klubu i nie interesuje mnie jaki klub to organizuje? ale wniosek o Ch wysyłam do Klubu? Pudle klub mają.. Quote
Cancun Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Wniosek o Championat VDH wysylasz do VDH, a o Championat Klubu do przewod. klubu d/s wystaw. A na wystawy jezdzisz jakie chcesz, tylko dany klub musi byc czlonkiem VDH. Widze, ze sa 4 Kluby Pudla w Niemczech...i o ile sie nie myle, to niektore takze do Ch Niemiec (Klub) wymagaja 4 CACe...na dodatek w jednym z klubow CACe dostaje sie tylko w kl. posredniej lub otwartej... W innych juz inaczej, ale wniosek o Championat sklada sie w tym klubie, na ktorego wystawach zdobylo sie najwiecej CACow (conajmniej 2 musza byc z tego samego klubu). Z Championatem VDH jest duzo prosciej ;) Quote
sachma Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 uh to rzeczywiście - myślałam że sobie wybieram klub który mi pasuje :P a nie ten na którego wystawach byłam ;) Quote
Elitesse Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 kazdy klub ma swoje wymagania co do klubowego championatu - klub sznaucera wymaga 6 wnioskow ma CH Quote
Casablanca Posted December 26, 2010 Posted December 26, 2010 Jakie "zdobycze" pies musi dostać na wystawach, aby uzyskać championa Niemiec? (t.j. w Polsce-3xCWC od dwóch różnch sędziów w tym jedno na wystawie międzynarodowej lub klubowej) Quote
sachma Posted December 26, 2010 Author Posted December 26, 2010 Casablanca, odpowiedz masz w poście #2 Quote
Casablanca Posted December 26, 2010 Posted December 26, 2010 Wiem, wiem, ale nie wiele z tego rozumiem... :oops: Quote
sachma Posted December 26, 2010 Author Posted December 26, 2010 Ch klubu musisz sama sobie sprawdzić, bo to od klubu zależy. Ch związku - pies musi 5 razy dostać 1 lokatę i ocenę doskonałą - czyli musi wygrać swoją klasę - co najmniej 3 razy na wystawach międzynarodowych, odstęp między pierwszym zwycięstwem a ostatnim 1 rok i 1 dzień. Pies musi być oceniony przez co najmniej 3 różnych sędziów. rozumiesz? Quote
Recommended Posts