Asti Posted December 16, 2010 Posted December 16, 2010 Nugat pojawił się znikąd - podszedł do mnie, gdy ćwiczyłam obedience z moją borderką. Pierwsza myśl: znowu ktoś puścił psa samopas (co w mojej miejscowości jest częste). Ale on nie zachowywał się jak pies wypuszczony z kojca czy zerwany z łańcucha - szukał kontaktu, przymilał się i wciąż za mną chodził. Następnego ranka spotkałam go na przystanku garnącego się do dzieci, a wieczorem dowiedziałam się, że spał pod iglakami na podwórku sąsiada. Przyszedł znów pod mój płot, gdy ćwiczyłam z psem - dałam mu jeść i zniknął. I to była jego kolejna noc na mrozie. Następną spędził już u mnie... Nugat jest młodziutkim samcem - ma bielutkie zęby, czystą sierść i ok. 50 cm w kłębie. Podejrzewam, że ktoś go wyrzucił (-10*C na dworze!), bo wcześniej go nie widziałam (a znam tutejsze wiejskie włóczęgi - mające pana i budę, ale puszczane samopas), pytałam też ludzi, czy komuś nie uciekł pies - nikt nic nie wie. Nugata znam od 3 dni i narazie zdążyłam znaleźć u niego tylko mnóstwo zalet :) -młody -kontaktowy -miziasty -piłeczkowy -żarty -pięknie się skupia i szybko się uczy (naprawdę byłam zaskoczona jego zaangażowaniem w minisesje szkoleniowe, jakie mu zafundowałam) -uwielbia dzieci (kocha moją 9-letnią siostrę, gdy jeszcze biegał po ulicy odprowadzał dzieci ze szkoły itd.) -pokojowo nastawiony do innych psów (widziałam go bawiącego się zarówno z samcami, jak i z suczkami. Ładnie zaprasza inne psy do zabawy, ale nie narzuca się) -zero agresji (był już noszony na rękach, sprawdzałam mu zęby - tylko się cieszy bądź nie za bardzo wie, co się dzieje ;) ) Jest taką miziastą przytulanką pełną zaufania do świata i ludzi. I to koniecznie trzeba w nim zachować! Umie siadać i podawać łapę, wystarczy zagwizdać, a już biegnie :) Jest tak spragniony kontaktu z człowiekiem, że nie ma problemu z przywołaniem. Jak narazie nic nie zniszczył, niewiele szczeka, chętnie je karmę - tak, jak wyżej pisałam, narazie nie znalazłam w nim wad i mam nadzieję, że tak pozostanie :) Może zostać u mnie przez jakiś czas, ale chciałabym znaleźć mu dom jak najszybciej, bo bardzo się przywiązuje. Myślę, że będzie naprawdę oddanym przyjacielem dla kogoś, kto okaże mu serce - słodka przylepa nieodstępująca człowieka na krok - tak właśnie obecnie prezentuje się Nugat :) Nugat znajduje się obecnie w miejscowości Zborowskie. Kontakt w sprawie adopcji: kom. 664 692 638 (godziny popołudniowe), gg: 10794725 Quote
Sockunia Posted December 16, 2010 Posted December 16, 2010 Śliczny ^^ Widzę że same zalety, trzymam kciuki! :) Quote
Asti Posted December 17, 2010 Author Posted December 17, 2010 Hop do góry, Nugatku! :) Nugat poznał dziś mojego brata (wrócił ze studiów), reakcja: "ojej, ojej, nowy człowiek, trzeba się przywitać!" - radość niesamowita. Tak więc ani dzieci, ani mężczyźni nie wywołują u niego lęku :) Nauczyłam dziś Nugata szarpać się szarpakiem, sprawia mu to ogromną frajdę. Trzeba mu trochę podszlifować aport, już widać postępy - ale to nie to jest problemem Nugata - problemem jest brak domku :( Jak narazie nikt się nie odzywał w jego sprawie, nikt nie jest zainteresowany... Naprawdę nikt nie szuka żywiołowego, przytulaśnego przyjaciela? Quote
Shel Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 Pies świetny z tego co piszesz, super jakby trafił na kogoś kto wykorzysta jego potencjał ;) Quote
Asti Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 Hop! Niestety jak narazie nikt się nie odezwał w sprawie Nugata, co mnie bardzo martwi :( Jak wspominałam, nie mogę mieć kolejnego psa, a dodatkowo Nex go nie akceptuje... Nowe zdjęcia :) "Hej, ja wciąż nie mam domu..." Właśnie wgrywam filmik z Nugatem (którego moja rodzinka przechrzciła na "Tofika" ;) ), za chwilę powinien być udostępniony :) Quote
Asti Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 http://vimeo.com/17980136 Nugat jest u mnie od 5 dni, pracuję z nim niewiele, a myślę, że efekty widać :) Na filmiku nie widać jego niesamowitej szybkości :) Komu słodki Nugat? :) Quote
danielka92 Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='Asti']http://vimeo.com/17980136 Nugat jest u mnie od 5 dni, pracuję z nim niewiele, a myślę, że efekty widać :) Na filmiku nie widać jego niesamowitej szybkości :) Komu słodki Nugat? :) Ta psina jest ŚWIETNA! :) I ile już potrafi. Widać, że trafił mu się bardzo dobry, tymczasowy właściciel ;) Quote
Asti Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 Żaden tam tymczasowy właściciel - to pies ma potencjał i predyspozycje :) Quote
danielka92 Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Już nie bądź taka skromna :cool3: W tym też twoja zasługa ;) Quote
Asti Posted December 21, 2010 Author Posted December 21, 2010 Hop, hop! Rozwiesiłam dziś kilka ogłoszeń, może to da jakiś skutek. Jak narazie słyszę tylko: "Gdybym tylko mogła/mógł, to bym go przygarnęła/przygarnął" :( Quote
Asti Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 NUGAT ZNALAZŁ DOM! :) Temat na szczęście do zamknięcia :) Quote
Recommended Posts