Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś wie, jak obliczyć prawidłową wagę. Słyszałam coś o wysokości w kłębie, ale dokładnie nie wiem o co chodzi. Może ktos mi pomoże?

Pozdrawiam

Posted

Nie sadze by był jeden wzor na oblicznie prawidłowej wagi. przeciez psy roznych ras o podobnym wzroscie moga miec całkiem inna wage prawidłową.

Ja tam wiem tylko ile powinien wazyc lab w okreslonym wieku i okreslonego wzrostu

Posted

Myślę, ze byłoby dobrym, gdybyś zamieściła tu takie zestawienie (jeśli to możliwe)... :). W większości publikacji, przynajmniej tych które miałem okazje czytac, dane sa z reguły ogólnikowe.

Oczywistem jest fakt, że różnice są uzależnione od konkretnych osobników, ale dla wielu takie zestawienie mogłoby być pomocnym w kontrolowaniu wagi swojego labka.

Pozdrawiam Jarek

Posted
Ja tam wiem tylko ile powinien wazyc lab w okreslonym wieku i okreslonego wzrostu

Miałem na myśli tę część Twojej wypowiedzi...ale widocznie coś pokręciłem ;)

• 2 weeks later...
Posted

Witam,

Krystynah, mam pytanie, mój labrador ma 2lata i 59-60cm w kłębie, waży ok. 36-37 kg.

Czy to dobra waga?

Ostatnio usłyszałam na wystawie że jest zbyt chudy (to wtedy jak usłyszałam tez o trymowaniu, najgorsza wystawa na świecie, ale mniejsza z tym), ale na chuderlaka on nie wygląda.

Jestem ciekawa ile on powinien ważyć, bo w różnych publikacjach na ten temat piszą różnie.

Dzięki za pomoc, pozdrawiamy,

Posted

To dobra waga choc przy tym wzroscie jakby miał ze 2 kg wiecej to tez by było dobrze. Wszystko zalezy od budowy psa. Jesli pies ma miesnie a nie przelewajacy sie tłuszczyk to wszystlko ok moze wazyc nawet 40 kg, zwlaszcza jesli jest wysoki.

Na ktora wystawe wybierasz sie w kwietniu? Chetnie bym zobaczyla twojego psiura na zywo ;-)

pozdrawiam

Posted

Witam,

dziękuję za odpowiedź.

Co do wystawy to możliwe że wybierzemy się do Waszawy na międzynarodową.

Ja również chętnie zobaczyłabym Twoje psiaki na żywo.

Pozdrawiamy, (Moja druga połowa) Borsuk też pozdrawia :D

Posted

Hej,

Krystynah, jeszcze jedno pytanie, co zrobić by psiak przytył jeszcze ze 2 kilogramy. Musiałabym go chyba dac na wychowanie do babci :wink: .

Ale tak na poważnie to nie wiem co zrobić by przybrał kologramy.

Posted

A ja z kolei z innym problemem. Nie mam ile mój pies wazy, ponieważ za nic w świecie nie moge go zaciągnąć na wagę. Nie miał nigdy z nią przykrych doświadczeń ani nic. Po prostu zapiera sie i koniec. Branie go na ręce nie wchodzi w rachube bo ja z bardzo się chwieję i sie prawie wywracam pod jego ciężarem (waze 45kg) , macie jakies propozycje?

Posted

Asia!

Ja wlasnie myslałam o wadze u weta. Jak jest "psi" to nie bedzie miał nic przeciwko ubabraniu wagi surowa watrobka ;-) ;-) ;-)

Katarzynka!

Sposoby na tucz psa mam dwa ( sprawdzone, działajace) ;-)

1.Kluchy z tłustszym miesem i jarzyna, nalesniki i inne dobra

2. Jesli pies nie jest alergikiem i nie reaguje biegunkami na tłustsze jedzenie do kazdej michy suchego dokładam dwie łyzki skwarek ze słoniny lub boczku wczesniej rozpuszczonych. Tak omaszczonych kulek pies zjada wiecej, chetniej a i tłuszczyk robi swoje.

Posted

Bardzo dziękuję, będziemy próbowali, tylko żeby nie przybrał za dużo kilogramów :D .

No i pozbawili mnie tak pięknego zdjęcia i co mam zrobić?

To jedyne zdjęcie gdzie ojciec mojego psiaka wygląda jak on sam, zdjęć swojego jeszcze nie mam w sieci, a innych nie chcę.

Szkoda :-? .

Pozdrawiamy,

Posted
Hej,

Krystynah, jeszcze jedno pytanie, co zrobić by psiak przytył jeszcze ze 2 kilogramy.

:lol:

Sposoby podane przez Krystynah są oczywiście skuteczne ale...zastanów się,proszę, czy konieczne jest 'podbijanie' wagi psiura :hmmmm:

Wiesz doskonale,jak żywiołowe, rozbiegane są laby.Większa waga to większe obciążenie stawów.

Sama napisałaś,że na 'chuderlaka' nie wygląda.

Zbicie wagi jest o wiele bardziej kłopotliwe niż jej dodanie.

:thumbs:

Posted

Katarzynka, nikt nie broni Tobie mieć zdjęć w podpisie, problem jest tylko z wielkością. Zmniejsz zdjęcie, do rozmiaru np. zdjęć Tadeusza od Argo i po kłopocie :D

A co do tuczenia labka to też radziłabym się zastanowić. Ja też dostałam na wystawie zalecenie utuczenia mojego Hugolca, tak by przybrał 2-3 kilo. Mimo że mnie kusiło, nie zdecydowałam się- zdrowie psa jest ważniejsze! Hugo zaś podrósł trochę i z wiekiem 3 lat nabrał i tak słusznych rozmiarów. Zresztą miałaś okazję go zobaczyć, mimo że tłuszczyku na nim trudno się dopatrzeć (biedak ze wzgledu na pracę, nie może posiadać powszechnych labradorskich kształtów :wink: ), to jest z niego kawał psa. :lol:

Uważam, że ładnie rozwinięty pies to pies mocny, a NIE tłusty. Niestety często sędziowie nie podzielają mojego zdania i radzą własnie labki tuczyć :cry: :cry: :evil:

Posted

Zachraniarka,

co do zdjęci ato wiem że było za duże, problem w tym że nie bardzo wiem jak je zmniejszyć :oops: .

A teraz o 'tuczeniu', pewnie że sie zastanowie, szczególnie że opinia na wystawie, iż mój pies jest zbyt chudy była jednorazowa, wcześniej radziliśmy sobie doskonale :D .

Psiak pewnie i tak przytyje przez świeta bo jedziemy do babci.

Tak na marginiesie to Twój hugunio jest 'troszkę' wiekszy( nie znaczy grubszy) od Micha :wink: .

Pozdrowienia,

Posted

No taki mi wyrósł niedźwiadek, nawet nie wiem kiedy..

Zdjęcie skopiuj do swojego komputera, zmniejsz chociaż w programie Paint, wrzuć gdzieś na serwer i gotowe :)

Jednak moja rada, to szybko zrobić Mikołajowi piękne zdjęcia, zeskanować i wrzucić nam tu szybko!! :lol: :lol:

A takimi wyjątkami wśród opisów nie ma co się przejmować, sędzia też człowiek, a różni ludzie mają różne typy urody.

Posted

Witam,

Czy moglibyscie mi opisac sposoby w jakie mierzycie swoje pociechy w klebie????? Moja labia ciagle sie rusza albo siada i jestem bezsilna..

Negra ma wlasnie dzis 7 miesiecy wazy 22kg, czy to w miare prawidlowo?, bo na zime pojawila sie u niej" mila" warstwa tkanki poskornej (jest za co przytrzymac) :roll: ,moze tylko na zime :wink:

pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Witam,

jeśli twój psiak nie potrafi stać i nie ruszać sie przez kilka chwil to musisz poprosic o pomoc druga osobe i gotowe.

jedna trzyma i nie pozwala usiąść, druga mierzy :)

Pozdrawiamy,

Posted

Dziekuje za Wasze rady! :P

Z desperacji udalo mi sie ja zmierzyc podczas picia wody po spacerze(51cm) ale byla radosc!! :D

Swoja droga bedziemy musialy sie nauczyc "stoj" na razie szlifujemy "lezec"

pozdrawiam i dziekuje