aneta Posted June 28, 2007 Posted June 28, 2007 A ja się zastanawiam nad samczykami na przyszłość :diabloti: bo Carewicz ma zupełnie inną psychikę niż suczki, z jednej strony jest bardziej przymilny a z drugiej bardziej niezależny i :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: ciągle mu się śmieje Quote
Alfa1 Posted June 28, 2007 Posted June 28, 2007 Obie płcie,czy jak to się pisze,są bardzo kochane,psy podsikują jeżeli jest ich więcej i kazdy chce dominować,zresztą Dalia też podsikiwała,a suka. Quote
Sonya-Nero Posted June 28, 2007 Author Posted June 28, 2007 [quote name='aneta']Wiesz to kwestia raczej tego co sie rodzi , niczego innego, bum na sunie jest straszny, mając jedną jedyną przeberałam w chętnych :razz: Wiesz jak było u Archiego, 4 samczyki w miocie Ciekawe czy u mnie tez teraz urodzą się same psy bo u mnie ludzie czekają też tylko na sunie :-o Ani jedne chętny na psa się nie objawił :crazyeye:[/quote] No jak na razie to jest 6:4 dla dziewczynek :cool3: , ale rozkład był taki: 2:2, 2:2, 2 dziewczynki, to teraz chyba będą... :evil_lol: :razz: Quote
aneta Posted June 28, 2007 Posted June 28, 2007 Jak będą "oni" to ktoś dostanie w koszyczku prezent :razz: Quote
Equus Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 My jesteśmy z Archiego bardzo zadowoleni. Jest naprawdę super. Choć to mój pierwszy w życiu pies (wcześniej tylko suczki mieliśmy w rodzinie) i były obawy. Zaczął już nawet podnosićnogę:evil_lol: Jednak ciotce zależy na suczce właśnie bo boi się tego "podsikiwania" -ma ogródek z wypielęgnowanymi iglakami i boi się, że pies będzie znaczyć te iglaki i będą żółkły:cool3: Quote
Sonya-Nero Posted June 29, 2007 Author Posted June 29, 2007 [quote name='aneta']Jak będą "oni" to ktoś dostanie w koszyczku prezent :razz:[/quote] To zrobi się operacyjnie zmianę płci ;) :evil_lol: Equus - po prostu trafiliście w taki okres, że rodzi się mniej suczek toyek niż psów. Ale prawdą jest, że w hodowlach przez duże H ;) dobrze się zastanowią nim sprzedadzą komuś "z zewnątrz i bez rekomendacji" pełnowartościową i perspektywiczną dla wystaw i dalszej hodowli suczkę. Trzeba poczekać i szukać dalej, albo ewentualnie zamówić... ;) Quote
Sonya-Nero Posted June 29, 2007 Author Posted June 29, 2007 Przedstawiam wam oficjalnie :razz: nową białą miniaturową sunię w Polsce :multi: [B]Belotsvetik LOVELY STAR [/B] córkę Belotsvetik IVANUSZKI INTERNATIONAL a kto jest jej szczęśliwą pańcią to widać na zdjęciu ;) [COLOR=black][FONT=Arial][SIZE=3][URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images30.fotosik.pl/11/b205b00b828dc8f5.jpg[/IMG][/URL][/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Arial][SIZE=3] [/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Arial][SIZE=3][URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images23.fotosik.pl/12/a7d23811a8b1926a.jpg[/IMG][/URL][/SIZE][/FONT][/COLOR] Quote
Ewelinaa Posted June 30, 2007 Posted June 30, 2007 ... i już nie możemy doczekać się jej na ringu :) Małgosiu głaski dla wszsytkich psinek Quote
Equus Posted July 1, 2007 Posted July 1, 2007 [quote name='Sonya-Nero'] Ale prawdą jest, że w hodowlach przez duże H ;) dobrze się zastanowią nim sprzedadzą komuś "z zewnątrz i bez rekomendacji" pełnowartościową i perspektywiczną dla wystaw i dalszej hodowli suczkę.[/quote] W sumie to rozumiem te obawy bo nieodpowiedzialny właściciel może bardzo eksploatować sukę i kryć kiedy tylko się da, a wtedy życie suczki byłoby marne niczym większości suk na wsi (sorry za porównanie). Szkoda tylko, ze przez takich ludzi każdy kto się interesuje suczkami "trafia na celownik":placz: Quote
PATIszon Posted July 1, 2007 Posted July 1, 2007 [quote name='Equus']W sumie to rozumiem te obawy bo nieodpowiedzialny właściciel może bardzo eksploatować sukę i kryć kiedy tylko się da, a wtedy życie suczki byłoby marne niczym większości suk na wsi (sorry za porównanie). Szkoda tylko, ze przez takich ludzi każdy kto się interesuje suczkami "trafia na celownik":placz:[/quote] No prosze, a "moja" hodowczyni nie byla zachwycona, ze nie bede mlodej rozmnazac.....o ile dobrze zrozumialam czeski.....;) Quote
aneta Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 Ja uznaje 2 typy nabywców dla suk - albo 0 szczeniaków, albo szczeniaki tylko i wyłącznie rodowodowe !!! Quote
PATIszon Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 A w Rodezjanach produkcja tych rodowodowych idzie pelna para i jest na rowni z produkcja tych bezpapierowych. Jedne i drugie sa tak samo swietnte:shake: , wiec to kryterium sie nie sprawdza.... W dodatku rodzi sie po 10-12 szczeniat, wiec mozna przebierac...jak w zgnilych sliwkach conajmniej...:roll: Quote
Equus Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 [quote name='aneta']Ja uznaje 2 typy nabywców dla suk - albo 0 szczeniaków, albo szczeniaki tylko i wyłącznie rodowodowe !!![/quote] To zrozumiałe!! Ale czy tacy "rozmnażacze" to koniecznie chcą kupować suki z rodowodem za sporo kasy? Myślę, że w celu sprzedaży "pudelków bez rodowodu" wystarczyłaby suka za 350pln z allegro. Bo to, ze pudelek jest bez rodowodu ale "po rodowodowych rodzicach" do mnie osobiście nie przemawia bo nigdy nie ma pewności czy z takiego "chomika" nie wyrośnie "biały niedźwiedź";) Quote
PATIszon Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 [quote name='Equus']Myślę, że w celu sprzedaży "pudelków bez rodowodu" wystarczyłaby suka za 350pln z allegro. Bo to, ze pudelek jest bez rodowodu ale "po rodowodowych rodzicach" do mnie osobiście nie przemawia bo nigdy nie ma pewności czy z takiego "chomika" nie wyrośnie "biały niedźwiedź";)[/quote] Do Ciebie nie przemawia, ale do innych przemowi :niewiem: Ja natomiast uwazam, ze wyrabianie hodowlanki i produkcja szczeniat z papierami przez osoby nie majace o tym pojecia nie rozni sie niczym od produkcji szczeniakow bez papierow :niewiem:. Ps. wiecie, ze w GB hodowcy wpisuja w rodowod zakaz rozmnazania ich szczeniat, bez znaczenia czy bedzie on wystawiany czy nie? Mnie sie podoba. Quote
Guest Reyes Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 [quote name='PATIszon'] Ps. wiecie, ze w GB hodowcy wpisuja w rodowod zakaz rozmnazania ich szczeniat, bez znaczenia czy bedzie on wystawiany czy nie? Mnie sie podoba.[/quote] Kilku hodowców kotów rasowych mających tą samą rzadką rasę dogadało się że wszystkie kocięta sprzedają jako pety(czy tam nie do rozrodu). Tak trfa do dziś że każda z osób z tej umowy ma własne kotki i kocury - czy to aby na pewno dla dobra rasy? Każdy kto chce do 'interesu' wejść musi ściągnąć importy i próbować rozwijać się tam gdzie nie jest mile widziany. Ja uważam że to super że zwykły Kowalski może mieć rodowodowe szczeniątka po swojej rodzinnej suce a od tego żeby tym szczeniątka było dobrze są specjaliści z ZKwP i znajomi hodowcy. Im większa pula genów tym lepiej - moda żadnej rasie nie robi dobrze ale zupełny brak konkuręcii tym bardziej. To będzie smutny dzień w ZK gdy wprowadzą przepis w którym hodowca może się wypiąć i oświadczyć że jego boskie linie tylko on może prowadzić i cudowny psy z jego przydomkiem tylko on rozmnażać - a do tego by taki przepis doprowadził. ZK to jest organizacja normalnych ludzi :) nie kenelowców z 60 kojcami pełnymi psów rozmaitych ras. I fajnie że na wystawach jest sobie zwykły kowalski który wziął dzieci na piknik i ze swoim rodzinnym psem pobiegł na ringu w nie tą stronę co trzeba ;] Poza tym taki przepis tylko dałby kolejne argumenty pseudo-hodowcą. Quote
Equus Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 [quote name='PATIszon']Ja natomiast uwazam, ze wyrabianie hodowlanki i produkcja szczeniat z papierami przez osoby nie majace o tym pojecia nie rozni sie niczym od produkcji szczeniakow bez papierow[/quote] I chyba masz trochę racji. Jak sobie poczytałam trochę wątków tu na dogo, gdzie dzieciaki piszą, że mają rodowodąwą sukę z "hodowlanką" i szukają jakiegoś reproduktora "bo ładny" nie wnikając w żadne inne kwestie, to takie działanie faktycznie może przynieść marne rezultaty:niewiem: (ale psy nie są tu odosobnione. Ja swego czasu interesowałam się żywo hodowlą koni i tam to się dopiero dzieje! To pożal się Boże "poprawianie pogłowia" w polskim wydaniu...) No ale są i chlubne przypadki osób, które choć dopiero zaczynają to jednak nie rozmnażają pochopnie, a sporo czytają i co ważne konsultują swoje pomysły z doświadczonymi hodowcami, którzy służą radą i pomocą. I TO SIĘ CHWALI! Grunt to nie uogólniać8-) Quote
Equus Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 [quote name='PATIszon']Ja natomiast uwazam, ze wyrabianie hodowlanki i produkcja szczeniat z papierami przez osoby nie majace o tym pojecia nie rozni sie niczym od produkcji szczeniakow bez papierow[/quote] I chyba masz trochę racji. Jak sobie poczytałam trochę wątków tu na dogo, gdzie dzieciaki piszą, że mają rodowodąwą sukę z "hodowlanką" i szukają jakiegoś reproduktora "bo ładny" nie wnikając w żadne inne kwestie, to takie działanie faktycznie może przynieść marne rezultaty:niewiem: (ale psy nie są tu odosobnione. Ja swego czasu interesowałam się żywo hodowlą koni i tam to się dopiero dzieje! To pożal się Boże "poprawianie pogłowia" w polskim wydaniu...) No ale są i chlubne przypadki osób, które choć dopiero zaczynają to jednak nie rozmnażają pochopnie, a sporo czytają i co ważne konsultują swoje pomysły z doświadczonymi hodowcami, którzy służą radą i pomocą. I TO SIĘ CHWALI! Grunt to nie uogólniać8-) Quote
Alfa1 Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 [quote name='PATIszon'] Ps. wiecie, ze w GB hodowcy wpisuja w rodowod zakaz rozmnazania ich szczeniat, bez znaczenia czy bedzie on wystawiany czy nie? Mnie sie podoba.[/quote] Zgoda,przy rodowodowych to ma sens,ale gdy ktoś kryje sukę z papierami na lewo,jak to wyłapać,nawet umowa nie pomoże. Quote
Equus Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 [quote name='Reyes']KTak trfa do dziś że każda z osób z tej umowy ma własne kotki i kocury - czy to aby na pewno dla dobra rasy? Każdy kto chce do 'interesu' wejść musi ściągnąć importy i próbować rozwijać się tam gdzie nie jest mile widziany.[/quote] Myślę, że żaden monopol nie sprzyja rozwojowi, więc chyba nie chodzi tu jednak do końca o dobro rasy ale oczywiście krycie czym popadnie byle by był papier też jest bez sensu. Ciężko znaleźć tu dobre wyjście, takie żeby nie krzywdzić Kowalskiego (np. mnie :P) ale też trzymać poziom. A jak to wygląda na świecie? Pewnie bardzo różnie? Quote
Gośka Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 [quote name='Sonya-Nero']Przedstawiam wam oficjalnie :razz: nową białą miniaturową sunię w Polsce :multi: [B]Belotsvetik LOVELY STAR [/B] córkę Belotsvetik IVANUSZKI INTERNATIONAL a kto jest jej szczęśliwą pańcią to widać na zdjęciu ;) [url]http://images30.fotosik.pl/11/b205b00b828dc8f5.jpg[/url] [/quote] Małgosiu gratuluję ślicznej suni:loveu: Quote
KingToy's Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 :bluepaw:[quote name='Gośka']Małgosiu gratuluję ślicznej suni:loveu:[/quote] Witam wszystkich pudlo... i dogo... maniaków !!! starszy ,,dogo - maniak'' .... na forum - nowicjusz:razz: Elunia i Anetka - ogromne DZIĘKI za wszelką pomoc i wieloletnie - moznaby rzec...- wsparcie !!!! Ewelinka i Malgosia !!! - dziekuję za mile przyjecie Lovi na Dogo... !!! duza buźka !! iiiii do zobaczenia na Wielkiej....Warszawskiej , (nie ..Pardubickiej :lol::lol::lol:) Quote
KingToy's Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [IMG]http://rd.foto.radikal.ru/0707/19/d548dba03aea.jpg[/IMG] Quote
Gośka Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 Jak na patrzę na to zdjęcie to aż mi się samo nasuwa "Biała Dama";) :lol: Quote
Alfa1 Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 Małgosiu,Witaj serdecznie na forum.[IMG]http://www.sztoudi.ovh.org/images/buzie/buzia106.gif[/IMG] Quote
Recommended Posts