monika.r Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 Mam małego psa który jest kiepsko zsocjalizowany z innymi pieskami. Problem jest szczególnie widoczny podczas spacerów. Boi się przede wszystkim dużych psów, reaguje warczeniem i ucieczką na zwykłe obwąchiwanie. Ponieważ sporo czasu spędzam w pracy pomyślałam żeby wziąć jeszcze jednego pieska (tzn. suczkę:roll:) aby mogły razem spedzać czas. Niestety obawiam się że jeśli wezmę szczeniaka to przejmie on złe zachowanie od mojego psa, a chciała bym aby mój pies dzięki swojemu toważyszowi odnalazł się jakoś w psim świecie. Może powinnam wziąć starszego pieska który ma już doświadczenie w kontaktach z innymi pieskami i nauczy mojego jak postępować?? Dodam jeszcze że mój pies jest rozpieszczony i zazdrosny. Napiszcie proszę co o tym myślicie. Quote
vege* Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 Może jakiś psiak z domu tymczasowego o wiadomym charakterze ? ;) Quote
Delph Posted November 2, 2010 Posted November 2, 2010 Przygarnięcie drugiego pieska jest dobrym pomysłem, ale najpierw musiałabyś psy ze sobą poznać, najpierw na neutralnym gruncie, a później u siebie w domu. Jeżeli jest tak jak piszesz, że Twój psiak jest rozpieszczony i zazdrosny, to na początku musisz się liczyć z ewentualnymi konfliktami. Jeżeli dobrze sprawę rozegrasz, to po jakimś czasie na pewno dobrze by zrobiło Twojemu psu towarzystwo. Jeśli chodzi o psy spotykane na spacerach, to niekoniecznie przygarnięcie drugiego psa pomoże. Co innego swoje "stado" i znajome psy, a co innego przerażający obcy "podbiegacze". Psiak nadal może reagować nerwowo. Radzę popracować nad zachowaniem psiaka (poczytaj wątki o tego typu problemach, znajdziesz też propozycje książek do poczytania), a w między czasie rozważ przygarnięcie kompana, bo nawet jeżeli nie rozwiąże to problemu, o jakim piszesz, to i tak pozytywnie wpłynie na Twojego psa. Skoro nie może na co dzień cieszyć się pozytywnymi kontaktami z innymi psami, to może chociaż w domu miałby kumpla ;) Quote
Recommended Posts