Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='jola_li']Słusznie!
Poprosimy o adres takiego DT, a Samsung pojedzie tam jak tylko skończy szkolenie u Pani Magdy.[/QUOTE]
Jak mogłaś?!;)
Przecież wiesz, że odpowiedzi nigdy nie poznasz bo pewne osoby są tylko zaprogramowane na pytania, krytykę, oskarżenia i marudzenie. Absolutnie nie należy wymagać by poza wypowiedziami "to jest źle" dopowiedziały jeszcze co konkretnie należy zrobić:)
2 razy pytałem co działo się z Samim w schronisku (bo podobno wie) i odpowiedź oczywiście nie padła bo albo nie ma pojęcia i tylko chciała zaistnieć na wątku albo sprawia jej przyjemność, że Sami boi się ludzi więc po co pomagać innym, którzy chcą go tego lęku pozbawić.

Posted

[quote name='jola_li']Słusznie!
Poprosimy o adres takiego DT, a Samsung pojedzie tam jak tylko skończy szkolenie u Pani Magdy.[/QUOTE]
Nie mieszkam w Polsce i nie wiem kto oprocz Magdy,ktora poprzez prace z Samim poznalam i bardzo chwale i popieram.Na miejscu wiecie najlepiej.

Posted

[quote name='Maciek777']Jak mogłaś?!;)
Przecież wiesz, że odpowiedzi nigdy nie poznasz bo pewne osoby są tylko zaprogramowane na pytania, krytykę, oskarżenia i marudzenie. Absolutnie nie należy wymagać by poza wypowiedziami "to jest źle" dopowiedziały jeszcze co konkretnie należy zrobić:)
2 razy pytałem co działo się z Samim w schronisku (bo podobno wie) i odpowiedź oczywiście nie padła bo albo nie ma pojęcia i tylko chciała zaistnieć na wątku albo sprawia jej przyjemność, że Sami boi się ludzi więc po co pomagać innym, którzy chcą go tego lęku pozbawić.[/QUOTE]
co za problem zatelefonowac do bylej wolontaruszki Aty ,ktora miala ciagly kontakt z psami tego schroniska i ona to wyciagala go ze schroniska kilka lat temu.
Co rozczasac stare kamele nalezy sie dokladnie przygladac jak magda postepuje ze strachliwym psem i sie poduczyc,bo wlasnie tego chciales.

Posted

[quote name='xxxx52']Nie mieszkam w Polsce i nie wiem kto oprocz Magdy,ktora poprzez prace z Samim poznalam i bardzo chwale i popieram.Na miejscu wiecie najlepiej.[/QUOTE]
Mówiłam już i jeszcze raz powtórzę - fakt mieszkania w Polsce w niczym nie pomaga. Ja też nie wiem kto - oprócz Pani Magdy - ma takie kwalifikacje. Poszukuje się takich osób przez kontakt internetowy; nie sądzę, by Lilk_a stukała do każdych drzwi w bliższej i dalszej okolicy w poszukiwaniu kompetentnego behawiorysty, bo w ten sposób dotarłaby do Pani Magdy nie wcześniej niż za parę(naście) lat (zakładając, że porzuciłaby dom, rodzinę i wędrowała z tobołkiem po kraju). Udzielając się na tym forum masz dokładnie takie same możliwości działania jak każdy inny.
Ale - niewątpliwie - narzekanie i wytykanie błędów innym wymaga mniej wysiłku.

Posted

[quote name='jola_li']Mówiłam już i jeszcze raz powtórzę - fakt mieszkania w Polsce w niczym nie pomaga. Ja też nie wiem kto - oprócz Pani Magdy - ma takie kwalifikacje. Poszukuje się takich osób przez kontakt internetowy; nie sądzę, by Lilk_a stukała do każdych drzwi w bliższej i dalszej okolicy w poszukiwaniu kompetentnego behawiorysty, bo w ten sposób dotarłaby do Pani Magdy nie wcześniej niż za parę(naście) lat (zakładając, że porzuciłaby dom, rodzinę i wędrowała z tobołkiem po kraju). Udzielając się na tym forum masz dokładnie takie same możliwości działania jak każdy inny.
Ale - niewątpliwie - narzekanie i wytykanie błędów innym wymaga mniej wysiłku.[/QUOTE]
ja narzekam Hmm ,ja jestem wrescie zachwycona ,ze po kilku latach udalo sie Samiemu spotkac tak kompetentna osobe jak Magda a chwala Lilk-a ze takowa znalazla To jest narzekanie??????????
Ciekawi co Magda znowu nam przekaze ,nie moge sie doczekac

Posted

[quote name='xxxx52']ja narzekam Hmm ,ja jestem wrescie zachwycona ,ze po kilku latach udalo sie Samiemu spotkac tak kompetentna osobe jak Magda a chwala Lilk-a ze takowa znalazla To jest narzekanie?????????[/QUOTE]
Nie miałam na myśli Twojego ostatniego posta, tylko 11 263 pozostałe.

Posted

to macie nagrodę za zabawne przepychanki ;)
aż się zobaczyłam jak z tym tobołkiem się tułam :lol:

[IMG]http://www.lilka.grabalski.gre.pl/dogob/sami/s56.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.lilka.grabalski.gre.pl/dogob/sami/s57.jpg[/IMG]

Posted (edited)

[IMG]http://www.lilka.grabalski.gre.pl/dogob/sami/s57.jpg[/IMG]

Właściwy pies na właściwym miejscu :)!

[I]Szukam kanapy, której właściciel szuka psa.
Samsung :)[/I]

Edited by jola_li
Posted

[quote name='magdyska25']Sami wygląda wspaniale!

[URL]http://www.lilka.grabalski.gre.pl/dogob/sami/s57.jpg[/URL]
a to zdjęcie sobie zabiorę ;)[/QUOTE]

Naprawdę wygląda wspaniale :), ale ja sobie wybrałam tę fotkę... to jakby fotka z Wielkiej Majówki u Braciszków ;)

[IMG]http://www.lilka.grabalski.gre.pl/dogob/sami/s58.jpg[/IMG]

Posted (edited)

[quote name='zuzlikowa']Naprawdę wygląda wspaniale :), ale ja sobie wybrałam tę fotkę... to jakby fotka z Wielkiej Majówki u Braciszków ;)

[IMG]http://www.lilka.grabalski.gre.pl/dogob/sami/s58.jpg[/IMG][/QUOTE]
o tak , Majówka jak się patrzy :lol:

i wiadomości od Magdy :)

[I]Dalej działamy jak działaliśmy. Z dobrych wieści, Samsung uczy się dość szybko jak na tak zestresowanego psa. Co dla mnie najwazniejsze, uczy się sytuacji strasznych. Kiedy raz wejdzie w sytuację i przekona sie, że nie traci w niej życia, kolejnym razem w podobnej boi się, ale duzo mniej i nie panikuje. To plątanie tylnych nóg najlepszym przykładem. Już nie panikuje, wie, że tylko spokój jest drogą do uwolnienia. Na spokojnie siada i czeka, aż zluzuję flexi i dam znać, ż e można sie ruszać.
Załapał po pierwszy razie, że jak się szarpie, to tylko plącze się mocniej. Przy " małych" niebezpieczeństwach np. podskakujące dziecko w odległości 3 m, sąsiad z rowerem na łące patrzy pytajaco na twarz" czy to jest groźne". Wystarczy stać spokojnie, uspokoić głosem i pogłaskaniem po pysku i głowie. Taki nam się przypadkiem zrobił sygnał na bezpieczna sytuację. No właśnie, mogę głaskać go stojąc, czyli postęp ( widać na filmiku). Dalej tłuczemy przywołanie ( na filmiku widać, że przychodzi
do prawej kieszeni, no bo tam jedzenie jest).Pierwsze próby grzebania w tej kieszeni nosem. odwrażliwam ręce coraz wyżej trzymane, czasami karmiąc z takiej pozycji w nagrodę.
Komendę " łapa" na odplatywanie przednich nóg rozumie fanie, widać to na około 30 sek. filmu. ŁŁapy w ogóle już troszkę niej wrazliwe. Na filmie widać jak podchodząc staje na mojej stopie i nie przezkadza mu to w niczym (około 03:50, 04:19) . Widac te pierwszy, niesmiały podskok do jedzenia- 04:26. Dobrze, będzie podstawa do nauczenia opierania się łapami na klatce piersiowej. To fajne ćwiczenie dla psa bojącego się człowieka. Generalnie robimy wszystko na odwrót jak w przypadku
rozpuszczonego psa. Doceniamy ekspansywność, każdy sygnał komunikacyjny, nagradzamy każdą interakcję z człowiekiem. Film to w sumie taki misz masz -przywołanie przez stojącego człowieka, dotykanie, pozostawanie po przywołaniu w bliskości człowieka. Cieszy, że stwór wyjątkowo ładnie uczy sie reakcji na komendy słowne, tzn. idzie mu to łatwiej ,niż wiekszości psow, mniej iż wiekszość kieruje się wzrokiem. To duża zaleta.
Filmik z wczoraj:[/I]

[video=youtube_share;QiDxlRNwrvI]http://youtu.be/QiDxlRNwrvI[/video]

Edited by lilk_a
Posted

podglądam sobie watek Samiego i jestem pod wrażeniem:multi: Widać, ze nie można sie poddawać, do każdego psa uśmiechnie sie szczęście jeśli ludzie nie zwątpią.

Psy takie siakie i owakie [B]powinny[/B] trafiać do DT - no święte słowa normalnie:evil_lol:

Posted

wystawiłam do licytacji na wydarzeniu Samiego martwą naturę z bazarku
ostatnia cena 200 zł - licytuje Layla :loveu:

do końca maja Agata,Sonia obiecała uzupełnić deklaracje

Posted

te filmiki to dobry material dydaktyczny( w malym zakresie), dla osob pragnacych sie doszkolic i nauczyc jak sie postepuje z lekliwymi psami.
Przypominam sobie Ige z poznanskiego ,co siedziala lekliwa w schronisku 6 lat i co trafila do Dt z ktorega ponoc ucieka i slad zaginal.Takich lekliwych psow jest bardzo duzo i pozostaja lekliwe do konca swego psiego zycia ,bo nie trafiaja do wlasciwych rak.
Pani Magdo moze odtworzy Pani ".Psia szkola" ,albo bedzie pani uczyla ludzi jak postepuje sie z psami-szczeniakami ,podlotkami,psami trudnymi ,lekliwymi?

Posted

[quote name='lilk_a']wystawiłam do licytacji na wydarzeniu Samiego martwą naturę z bazarku
ostatnia cena 200 zł - licytuje Layla :loveu:[/QUOTE]
WSPANIALE :)!!!!!!!
(dla obu stron :)!)

Posted

[quote name='jola_li']WSPANIALE :)!!!!!!!
(dla obu stron :)!)[/QUOTE]
też mnie to cieszy bo każda kwota poprawia sytuację finansową Samiego

Sami nie będzie u Magdy miesiąc , musi być dłużej - dwa lub trzy miesiące