przeszlus Posted October 6, 2011 Posted October 6, 2011 BOrderów jest dużo w agility bo to rasa popularna. Ale weźmy liczbę borderów robiacych coś w agility i liczbę borderów coś osiągających. A przyszłym właścicielom borderów polecam zajrzenie na borderowe forum na fora. I zastanowić się jeszcze 5 razy przed podpisaniem umowy i kupieniem psiaka, bo co jeśli twój pies nie zainteresuje się torkiem, a będzie mixem wszystkich borderzych wad... Oczywiście udzielająca się tutaj Marta wszystk przeczytała, a w dodatku zastanowiła się dodatkowo nie 5 razy a 6 :P Ale to szczegół xD DObry ausikowy vers w agility świetnie sobie radzi, jest szybki zwinny, a np. nie ma takich problemów ze skretami jak borderki ;) CHociaż nie powiem, dobry border w agility pewnie jest ciut lepszy niż dobry aussie. Quote
FRODKA Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 [QUOTE]DObry ausikowy vers w agility świetnie sobie radzi, jest szybki zwinny, a np. nie ma takich problemów ze skretami jak borderki [IMG]http://www.dogomania.pl/threads/images/smilies/icon_wink.gif[/IMG] [/QUOTE] Ciekawe spostrzeżenie ,tylko dziwne że na zawodach tego nie widać .Widocznie na inne jeździmy. Quote
przeszlus Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 A ile versów w agility widziałaś ??? To nie żadna nowość że bordery robą duże zakrety, kiedyś obiegały łukami owce, zostało. Quote
FRODKA Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 Widziałam wszystkie aussie które biegają w Polsce na zawodach, ale to nie ma nic do tego jakie bordery robią skrety.Każdy pies robi tak ciasne skręty jak jest nauczony, tz dobrze nauczony pies robi ciasne skręty bez względu na to czy to border czy aussie czy inna rasa ( no chyba że jest specyficznej budowy ,ale te nigdy w agility się nie liczą w mistrzostwach) i nie ma to nic wspólnego z obieganiem owiec. Quote
Metheora Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 myślę że w wyborze psa rasowego do sportu liczy się budowa anatomiczna rasy, linia hodowlana- oprócz wybrania rasy warto wybrać rodziców- sprawdzić czy były to psy sportowe, wybór szczeniaka o odpowiednim do pracy charakterze, chętnego do podążania za człowiekiem a potem dużo czasu i pracy...nie tylko na treningach ale też na co dzień, i choć każdy taki pies moze być sportowcem to pewnie nie każdy będzie mistrzem :) Quote
przeszlus Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 O aussie napisałem raczej w formie małej dygresji, bo zacytowałaś fragmencik o aussie ;) Jednak te owce mają coś do znaczenia(wg. postronnego obserwatora). Wystarczy poobserwować bordery( takie które nie były uczone od malusieńkiego skretów) [ewentualnie poczytac] i zauważalny jest fakt, że choćby nawet przed przebienieciem do właściciela, robią jakiś tam łuk. Zgadzam się z tym że robia zakręty jak są nauczone, jednak nieuczonemu borderowi na pewno( raczej ) ze skretami nie idzie idealnie. Quote
FRODKA Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 [QUOTE]O aussie napisałem raczej w formie małej dygresji, bo zacytowałaś fragmencik o aussie [/QUOTE] zacytowałam to co napisałeś o aussie i borderach i ich skrętach oraz się z tym nie zgodziłam . Żaden pies nienauczony nie zrobi ciasnego skrętu ,więc nie rozumiem co ma znaczyć ta wypowiedź [QUOTE]Zgadzam się z tym że robia zakręty jak są nauczone, jednak nieuczonemu borderowi na pewno( raczej ) ze skretami nie idzie idealnie.[/QUOTE] czy to znaczy że nieuczony aussie wg Ciebie zrobi to lepiej ? Pasterstwo nijak się ma do agility . Quote
przeszlus Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 Bosz.... wiadomo owiec tam nie ma. Ale psy te zaganiały owce robiać ogromne łuki, przez co widać dzisiaj że robię te łuki w większości skrętów. A aussie np. biegał między nimi, więc ma ciasne skrety. Ni jak się ma, bo mi o to nie chodziło. Quote
FRODKA Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 No cóż widać że nie można Cię przekonać że łuki przy zaganianiu owiec nie przekładają się na łuki przy skakaniu przeszkod w agility nawet u tego samego psa ( bo są takie co i pasą i biegają w agility).Ale skoro wiesz lepiej bo pasiesz i biegasz z psem na zawodach to nie będę więcej przekonywać. Quote
przeszlus Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 Ani ty nawet nie prubujesz zrozumieć, ani chociaż no niewiem, uszanować teorie innych. TYlko tłuczesz do głowy, ja wcale nie lepszy, wiem. O łukach mozna gdzieś tam nawet poczytać, bo sam czytałem. I bynajmniej nie chodzi mi o tzw. sygnały uspokajające. Quote
FRODKA Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 [QUOTE]Ani ty nawet nie prubujesz zrozumieć, ani chociaż no niewiem, uszanować teorie innych.[/QUOTE] Bo ja się nie opieram na teoriach tylko na praktyce. Quote
Recommended Posts