Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja suczka, mały kudłaty kundelek, ma długie "włosy" z tyłu i na ogonie. Gdy chodzi sprawia wrażenie damy w sukni z krynoliną, która rytmicznie kręci tyłeczkiem ;) Niestety gdy Kola kuca przy "grubszej" potrzebie te śmieszne "pióra" tak się układają, że kupka spada często na nie. Pół biedy gdy koopa jest twarda ale czasem jest inaczej i wtedy jest dramat. Nie dość, że trudno to szybko usunąć (robię to przeważnie chusteczkami dla niemowląt) to jeszcze Kola wyjątkowo nie lubi ruszania ogona i tylnych części ciała. Nawet z czesaniem jest problem. Zaczynam się już nawet zastanawiać czy nie przyciąć jej tych portek tylko jakoś nie mogę wyobrazić sobie jak ona będzie wtedy wyglądać :hmmmm: Podejrzewam, że właściciele kudłatych piesków mogą mieć podobny problem. Ma ktoś pomysł jak sobie z tym poradzić :???:

Posted

Maiłam kiedyś collie i niestety tak to wyglądało jak opisujesz. Wtedy 20 lat temu nie było suchych karm , mięso na kartki , więc mój pies był licho karmiony ( podroby typu płucka + ryż). Teraz mam krótkowłose kundelki ,więc nie ma tego problemu z zabrudzoną sierścią , ale widzę , że po suchej karmie mają twardszy stolec niż po puszkach lub domowym jedzeniu. Gdybyś więc karmiła swojego pieska sucha karmą, pewnie by się nie brudził przy wypróżnianiu...

Posted

Fakt,że karmie moje psy tak dziwnie: rano garść suchej karmy i wieczorem ryż z mięsem i marchewką. Muszę chyba Kole przestawić zupełnie na suche. Ciekawe że 2 sunie jedzą to samo i tylko jedną czasem ma luźniejsze kupy :hmmmm: Wczoraj wieczorem wykąpałam tylnią połowę psa a dzisiaj już jest dobrze :happy1:

• 4 months later...
Posted

Bardzo często podczas załatwiania sie przez psu,brudzą one swoje futerko. W zależności od danej rasy,ale generalnie rzecz biorąc należy po prostu delikatnie przyciąć sierść z tyłu. Wtedy nie powinno być problemu.