Jump to content
Dogomania

Wyprawka szkolna i książki do klasy maturalnej bardzo potrzebne DZIĘKUJĘ :-))))))))))

Recommended Posts

Posted

Nie wiem jak zacząć, może trochę nieskładnie będzie, więc wybaczcie, ale pierwszy raz proszę o pomoc dla kogoś.

Moja znajoma znalazła się w bardzo trudnej sytuacji finansowej. Były mąż przestał płacić alimenty i wyjechał w siną dal - ściągnięcie z niego tych alimentów graniczy z cudem, pomimo wyroku, ponieważ zaszył się w kraju, z którym nie mamy jakiejśtam umowy i tylko można liczyć na jego dobre serce w kwestii alimentacyjnej - haha :angryy:
Kobieta ta ma dwóch synów, w zasadzie dorosłych, ale przebywających na jej utrzymaniu - starszy to student dzienny, młodszy właśnie rozpoczął naukę w klasie maturalnej. I o tego młodszego się rozchodzi. Dzieciak poszedł do szkoły bez niczego :(
Dlaczego proszę o wsparcie tutaj, na dogomanii? Otóż kobieta ta posiada dwa psy, z czego jeden jest adoptowanym w tym roku podrostkiem mieszańca rotwailera a drugi mieszańcem w typie ariedale teriera. Czyli dwa wielkie psy. Psy, którym niczego nie może brakować, psy, które są oczkiem w głowie i więcej niż członkami rodziny. I pomimo naprawdę trudnej sytuacji nawet przez myśl nie przeszło pozbycie się któregokolwiek z nich. Ona woli sama nie zjeść, a dla nich musi być... A poza tym tu w społeczności dogo na pewno jest ktoś, kto ma zbędne już książki do szkoły i będzie je mógł przekazać. Sama chcę kupić kilka zeszytów, ale wszystkiego sama nie dam rady skompletować - zwyczajnie nie mam tylu pieniędzy. Dlatego proszę o Wasze wsparcie.

Wieczorem powinnam mieć listę potrzebnych podręczników, którą tu wkleję.

Nie wiem, co jest potrzebne w klasie maturalnej poza podręcznikami - czy może ktoś mnie oświecie, co jest teraz "na topie" u 18-19latków ?

Jeżeli ktoś zdecyduje się wesprzeć tą rodzinę będę bardzo wdzięczna. Ewentualne dary chcę zawieźć osobiście - nie chcę przekazywać adresu do tej kobiety. Myślę, że czułaby się baaaardzo niezręcznie wiedząc, że proszę o pomoc dla niej. Niech to będzie zaskoczenie.

[B][U]Mam listę potrzebnych książek - [COLOR=red]dzięki hojności darczyńców wszystkie książki zostały zakupione i są już w moim posiadaniu:[/COLOR][/U][/B]

[COLOR=royalblue]1. Kl. III [B]Angielski[/B] „Longman Matura Podstawowa” M. Urmińska B. Hastings - [B]już u mnie![/B][/COLOR]

[COLOR=royalblue]2. Kl. III [B]Matematyka[/B] z plusem – zakres podstawowy z rozszerzeniem M. Dobrowolska M. Karpiński J. Lech - [B]już u mnie![/B][/COLOR]

[COLOR=royalblue]3. KL.III [B]Wiedza[/B] o społeczeństwie W. Sochacki - [B]już u mnie![/B][/COLOR]

[COLOR=royalblue]4. Kl. III [B]Biologia[/B] – zakres rozszerzony Tom 1, Tom 2, Tom 3, wyd. operon - [B]tom1 już u mnie! , 2 i 3 już u mnie![/B][/COLOR]

[COLOR=silver][COLOR=royalblue]5. „Przeszłość to dziś-[B]literatura[/B], język, kultura” I klasa liceum i technikum, część I i II; Część III ( dla kl. III) J.KOPCIŃSKI ( kl.III) - [/COLOR][B][COLOR=royalblue]części I do Ikl oraz III już u mnie! część II do Ikl także juz u mnie! Cześci I i II do kl II także u mnie![/COLOR] [/B][/COLOR]

I tyle, bo resztę już udało się zorganizować .

Innych życzeń nie dostałam, czym w zasadzie nie jestem zdziwiona, bo i tak jej głupio o te książki prosić. Jak myślicie, ile zeszytów może być potrzeba?

[B]Zrzutkę na wyprawkę[/B] zapoczątkowała 3x, która słusznie zauważyła, że za 60zł uda sie zakupić 30 zeszytów, czyli tyle, ile będzie potrzeba. I gdyby 6 osób zrzuciło się po 10 zł, to by się uzbierało Zgodnie z życzeniem zapisuję pierwszą deklarowiczkę:

[B]- 3x - 10zł :loveu::multi:[/B]
[B]- Aldrumka - 10zł :loveu::multi:[/B]
-[B] Ojasia - 20zł :loveu::multi:[/B]
[B]- Iv - 20zł :loveu::multi:[/B]
[B]- Szuwar - 30zł :loveu::multi:[/B]
[B]- Osiolek - 61,89zł:loveu::multi:[/B]
[B]- Pierworodna Osiolka - 61,89zł :loveu::multi:[/B]
[B]- mama_Alfika - 20zł :loveu::multi:[/B]
[B]- anonimowy darczyńca - 100zł :loveu::multi:[/B]
Dziękuję :Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose:

[B][COLOR=royalblue]Wydatki:[/COLOR][/B]
[B][COLOR=royalblue]- 76,24zł (25 zeszytów, długopisy, ołówki i zakreślacze) paragon post 44[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#4169e1]- 35,50zł (biologia t2 i t3) [U]fotka post 124[/U][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#4169e1]- 8,25zł (ćwiczenia biologia 3) [U]fotka post 106[/U][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#4169e1]- 15,50zł (Biologia t1) [U]fotka post 118[/U][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#4169e1]- 20,67zł (matematyka) [U]fotka post 106[/U][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#4169e1]- 14zł (WOS) [U]fotka post 109[/U][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#4169e1]- 33,40zł (angielski) [U]fotka post 109[/U][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#4169e1]- 42zł (vademecum) [U]fotka post 106[/U][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#4169e1]- 15zł (testy i arkusze biologia) jak dojdzie wkleję fotkę[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#4169e1]- 18,50zł (testy maturalne) [U]fotka post 124[/U][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#4169e1]- 15,10zł (testy maturalne) [U]fotka post 124[/U][/COLOR][/B]

[IMG]http://img836.imageshack.us/img836/1315/kopiawyprawkakola.jpg[/IMG]

• Replies 135
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

y yyy jeszcze nie wiem co ale do czegos się dołoże tudzież cos dokupie

mi jedynie przybory do szkoły przychodzą na mysl
ale pewnei długopisem czy ołówkiem dysponuja chociażby z lat wczesniejszych

Posted

[quote name='3 x']y yyy jeszcze nie wiem co ale do czegos się dołoże tudzież cos dokupie

mi jedynie przybory do szkoły przychodzą na mysl
ale pewnei długopisem czy ołówkiem dysponuja chociażby z lat wczesniejszych[/QUOTE]

Dzięki że jesteś. Ogromne. Nie wiem jeszcze dokładnie czego nie mają, wieczorem powinnam wszystko wiedzieć...

Posted

[quote name='gameta']Dzięki że jesteś. Ogromne. Nie wiem jeszcze dokładnie czego nie mają, wieczorem powinnam wszystko wiedzieć...[/QUOTE]

to jak bedziemy wiedziec coś więcej to będziemy myśleć bardziej
teraz zeszyty kosztują grosze dosłownie
bruliony 96 kartkowe widzialam po 99 gr
tylko wtedy nie oplaca sie zupełnei wysyłac
ale mona np poszukać na allegro

bo Ty gaemta raczej nei dasz rady leciec do sklepu i tachać zeszyty do domu na plecach?

Posted

[quote name='3 x']
bo Ty gaemta raczej nei dasz rady leciec do sklepu i tachać zeszyty do domu na plecach?[/QUOTE]

Dam radę i nawet taki mam zamiar - mam blisko tesco a młody ma wózek :p

[quote name='Iv_']Się melduję ;)
Czy jakiś datek pieniężny mógłby być?[/QUOTE]

Oczywiście, że tak, choć trochę mi głupio :oops: Ale sobie tłumaczę, że nie dla siebie proszę...
Póki co najważniejsza jest lista książek, której jeszcze nie mam - jak położę młodego, to zadzwonię do nich...

Posted

A w jakiej jest klasie, tj. jakim profilu? Mam trochę książek przygotowujących do matury z różnych przedmiotów, głównie polskiego, historii i WOSu, bo to zdawałam - mogłabym podesłać. O ile się przyda.

Posted

[quote name='ladySwallow']A w jakiej jest klasie, tj. jakim profilu? Mam trochę książek przygotowujących do matury z różnych przedmiotów, głównie polskiego, historii i WOSu, bo to zdawałam - mogłabym podesłać. O ile się przyda.[/QUOTE]

Jeszcze nie wiem, ale powinnam wiedzieć jeszcze dziś. Super by było - mogłabyś dodać do rzeczy bazarowych, mogę dopłacić za przesyłkę :)

Posted

[quote name='gameta']Jeszcze nie wiem, ale powinnam wiedzieć jeszcze dziś. Super by było - mogłabyś dodać do rzeczy bazarowych, mogę dopłacić za przesyłkę :)[/QUOTE]

Dodam, ale dopłacać nie będziesz ;) Muszę wiedzieć maksymalnie do jutra rana, bo potem nie będę miała dostępu do książek. Najwyżej napisz mi smsa, wyślę Ci nr na pw.

Posted

Lista książek już jest - tylko pięć pozycji, resztę udało się zorganizować :) Bardzo proszę o informację od kogoś kto się orientuje, jaka ilość zeszytów może być potrzebna i co jeszcze może się przydać takiemu młodzieńcowi w nauce?

Będę wdzięczna ogromnie za którąkolwiek z tych pozycji...

Posted

[quote name='ladySwallow']Dodam, ale dopłacać nie będziesz ;) Muszę wiedzieć maksymalnie do jutra rana, bo potem nie będę miała dostępu do książek. Najwyżej napisz mi smsa, wyślę Ci nr na pw.[/QUOTE]

Dobrze, dam znać, bo jeszcze tego nie wiem - kurcze jakiś dziwny dzień miałam, wszystko po kawałku mi szło...

Posted

Mam u siebie część II dla klasy I technikum i liceum z serii "Przeszłość to dziś". Tylko z notatkami moimi, na marginesach - ołówkiem. To nie przeszkadza? Jako, że sobie idę, proszę o odpowiedź smsową, wraz z tymi przedmiotami, które chłopak będzie zdawał.

Posted

według tego co zrozumiałam Młodzieniec będzie zdawał polski, matmę, biologię i angielski. Ale mogłam coś namieszać, bo troszkę zmęczona jestem - a tych przedmiotów aż tyle - możliwe, żeby tyle zdawał?

Posted

[quote name='gameta']według tego co zrozumiałam Młodzieniec będzie zdawał polski, matmę, biologię i angielski. Ale mogłam coś namieszać, bo troszkę zmęczona jestem - a tych przedmiotów aż tyle - możliwe, żeby tyle zdawał?[/QUOTE]

Polski matma i język są obowiązkowe. A biologię najwidoczniej dodatkowo :)
Idę szukać książek

Posted

[quote name='gameta']Dam radę i nawet taki mam zamiar - mam blisko tesco a młody ma wózek :p

[/QUOTE]

Gameta ja tak sobie myślę, choć w szkole to juz dawno byłam ;)
nie wiem ile teraz jest przedmiotów w klasie maturalnej
ale liczac średnio po 2-3 zeszyty na przedmiot - polski i matematyka to pewnie więcej pojdzie niż do profilowanyach
a do profilowanych pewnie mniej
ale tak sobie uśredniłam, bo moze jakies zajęcia przygotowujące do matury dodatkwe będa
to też się nie zmarnuje
(jak ktoś ostatnio chodził do szkoły niech mnie skoryguje z ilością zeszytów ;))

i za zeszyt trzeba policzyć srednio 1,5-2 zł (takie ładniejsze) - nie wiem jakie są w tesco i jakie sa promocje
i to by wstępnie określiło ilość pieniązków

bo szczerze to ja też wolałabym wysłac pieniązki
bo wysyłka zeszytów to chyba srednio opłacalne będzie ?

Posted

Mam ten polski 5 części 2 do klasy I 2 do 2 i jedną do 3. To co prawda nie są najnowsze bo sprzed kilku lat ale chyba się nadają :) To jakby co to mogę je podarować i tak leżą... :)

Posted

ja patrzyłam na allegro, i w tesco wychodzi znaaaacznie taniej, nie tylko przez wysyłkę ale i cenowo lepiej. No i sama wybiorę okładki a nie że mi przyślą "heloł kity" np...
3x jesli wolisz się dorzucić w gotówce może tak być - wkleję tu później skan paragonu i zdjęcie zakupów :)
Pytanie właśnie "ile" - 30? to wychodzi po 3 na przedmiot, jeśli jest 10 przedmiotów a pewno tyle będzie...

Posted

[quote name='shani']Mam ten polski 5 części 2 do klasy I 2 do 2 i jedną do 3. To co prawda nie są najnowsze bo sprzed kilku lat ale chyba się nadają :) To jakby co to mogę je podarować i tak leżą... :)[/QUOTE]

świetnie :multi: poproszę :loveu: dane do wysyłki na pw zaraz poślę :)

Posted

[quote name='gameta']ja patrzyłam na allegro, i w tesco wychodzi znaaaacznie taniej, nie tylko przez wysyłkę ale i cenowo lepiej. No i sama wybiorę okładki a nie że mi przyślą "heloł kity" np...
3x jesli wolisz się dorzucić w gotówce może tak być - wkleję tu później skan paragonu i zdjęcie zakupów :)
Pytanie właśnie "ile" - 30? to wychodzi po 3 na przedmiot, jeśli jest 10 przedmiotów a pewno tyle będzie...[/QUOTE]

ja mogłabym kupic tutaj i wysłac
ale płacić np 8 zł za wysyłkę?
to 4 zeszyty z tych lepsiejszych

ja wiem, ze miesiąc temu kupowaliśmy Mini Gremlinowi
w jakims hipermarkecie
bo były sliczne
własnie takie lepsiejsze w twardej oprawie (choć ja za takimi nie przepadalam)
okładki przerózne
96 kartek
i płaciliśmy chyba po 1,99 zł
jakby 6 osób dało 10 zł miałby chłopak wyprakę :)

może mnie zapisac jako pierwsza deklarowiczkę :)

Posted

[quote name='3 x']
jakby 6 osób dało 10 zł miałby chłopak wyprakę :)

może mnie zapisac jako pierwsza deklarowiczkę :)[/QUOTE]

Suuuper, zapisuję :)

[quote name='shani']Poszukam jeszcze jakichś opracowań może coś się zachowało to też dorzucę :)[/QUOTE]

Dzięki, na pewno się przydadzą :)

Posted

Podniose i przy okazji zapraszam na bazarek dla naszych ukochanych TZtow :):) - dochod na Toffika :):)

[url]http://www.dogomania.pl/threads/191331-Bajecznie-kolorowe-koszule-m%C4%99skie-na-Toffina-do-15-wrze%C5%9Bnia[/url]