Aneta220978 Posted August 21, 2010 Posted August 21, 2010 Chciałabym poprosic o radę...Zacznijmy od tego, ze mój caviś waży trochę wiecej niż powinien. Aż boję się go zważyć:-( Wiem to moja wina rozpieszczam go i czasami nie potrafię mu odmówić smakołyków, szczerze często nie potrafię mu odmówić:oops::oops: Wstyd mi :oops::oops::oops:. Ostatnio przeszliśmy na dietę zero smakołyków(chociaż serce mi się kraje jak stoi i czeka patrząc tymi ślicznymi ślepkami żałośnie w nadziei, ze coś dostanie), więcej ruchu, ale też chciałabym mu zmienić karmę. Daję mu Royal Canin Sensible 30 Mini, ale może zmienić na Royal Canin for Cavaliers dostosowany do tej rasy i do jej potrzeb czy raczej Royal Canin Light?????? Pomóżcie!!!!Nie chcę, zeby mój ukochany psiak cierpiał z mojej winy, z tego, ze nie jestem konsekwentna:-( Quote
BONNIE-FABLE Posted August 23, 2010 Posted August 23, 2010 Najlepsza i osobiście na naszych żarłokach sprawdzona metoda to dieta "żm" (skrótu tej p[opularnej diety chyba tłumaczyć nie trzeba ;-) U nas jak ktoś z towarzystwa zaczyna się zaokrąglać i bynajmniej nie ma to nic wspólnego ze stanem błogosławionym to po prostu z normalnej jego porcji odejmujemy mu 1/3 i tak przez kilka dni. Jak dostają smakołyki to ten nieborak też dostaje bo inaczej sie nie da. Ale to zmniejszenie każdej porcji jedzonka o 1/3 szybko owocuje utrata "krągłosci" Nasze psy dostają dwa razy dziennie - rano sucha karma "ALLEDOG High Power" a wieczorem ryż z mięsem i warzywami. Quote
Aneta220978 Posted August 23, 2010 Author Posted August 23, 2010 Dzięki. Jedzonko już zmniejszyłam, smakołyki też i koniec z podjadaniem, bo niestety Lucky to żebrak niesamowity i zawsze coś udawało mu się wyżebrać ode mnie. Co do karmy daję mu Royal Canina wiem, że są rózne opinie na temat tej karmy, ale mi oprócz ceny wszystko w niej odpowiada:-) Myślę o przejściu na Lighta ewentualnie na Royala dla cavalierów, ale nad tym się zastanawiam, bo jak usłyszalam cenę to włosy mi sie zjeżyły... dużo drozsza od zwykłego Royala Quote
Aneta220978 Posted August 23, 2010 Author Posted August 23, 2010 Jeszcze raz Lucky i jego pańcia dziękują za pomoc Przesyłam fotki mojego żarłoczka i łobuziaka Mam tu 3 miesiące [IMG]http://img801.imageshack.us/img801/3992/luckyf.jpg[/IMG] [url]http://img638.imageshack.us/img638/3204/luck3.jpg[/url] Teraz mam już roczek z Pańcią [IMG]http://img823.imageshack.us/img823/5531/image028m.jpg[/IMG] [IMG]http://img841.imageshack.us/img841/1817/dsc00427o.jpg[/IMG] Quote
Martens Posted August 23, 2010 Posted August 23, 2010 Bo karmy tylko dla danej rasy to pic na wodę żeby wyciągnąć kasę. Porównaj sobie skład - róznica w karmie dla małych ras tej samej firmy a royal dla Twojej rasy to pewnie ulamki procentów w składzie - tylko cena powala, bo produkt niby wielce specjalistyczny. Ja bym nie przechodziła na light, bo psu może się popsuć sierść; lepiej po prostu zmniejsz trochę porcje tej karmy, którą jadł do tej pory. Jako smakołyki może podawać surowe owoce i warzywa, są mało kaloryczne i dobrze wpłyną na pracę jelit. I pamiętaj, że kochać psa, to nie zawsze znaczy dawać mu wszystko to, czego chce. Duża nadwaga procentuje za parę lat - cukrzycą, problemami ze stawami i kręgosłupem (zwykle bardzo bolesnymi), niewydolnością serca - pomyśl czy na pewno chcesz narażać na to psa, bo teraz nie potrafisz odmówić mu jedzenia, którego przecież nie potrzebuje, a jedynie robi mu ono krzywdę. Quote
Aneta220978 Posted August 23, 2010 Author Posted August 23, 2010 Pozostanę wiec przy obecnej karmie skoro jest zbliżony skład to nie ma sensu zmieniać zwłaszcza, ze ceny są dobijające:-( Jezeli chodzi o jedzonko zdaję sobie sprawę, ze to ja zawiniłam:oops:, a mój Tz mnie ostrzegał, żebym nie dawała mu jedzonka nawet jak się patrzy błagalnie żebraczysko jedne :-) Obecnie jesteśmy 3 dni na diecie:multi::multi:mama nadzieję, ze wytrzymamy...Dostaje jeść dwa razy dziennie:-) Co do smakołyków Lucky uwielbia arbuza, jabłka, banany, warzywka też lubi a za wątróbkę dałby się pokrajać w kawałeczki:-) ( zresztą zjadłby wszystko co mu wpadnie w łapki jak by tylko mógł) lubi też swińskie uszka, ale mu ograniczyłam, niestety.... Quote
Vicky62 Posted August 30, 2010 Posted August 30, 2010 Witam mam ten sam problem ze swoją cavalierka , która ma 4 lata . Jedyne co Ci mogę doradzić to jak najszybciej ogranicz jej jedzonko bo czym starsza tym trudniej odchudzić ( niestety cavisie to małe żarłoki) . Ja podaje karme Profillum Light ,ale myślę że Twoja sunia jest jeszcze za młoda na lighta ,z tego co pisałaś ma dopiero rok czyli jeszcze jej rozwijanie trwa . Dobra rada to więcej ruchu , ogranicz łakocie i zmniejsz ilość karmy ,którą karmisz no i oczywiście tak jak wspomniano na forum podawaj warzywa i owoce (surowe ) . Powodzenia i cierpliwości w odchudzaniu . Quote
Recommended Posts