daga10011 Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 u nas Gala dostaje coraz lepszy apetyt i probuje wyzerac szczeniakom karme-z bolem serca ja odganiam:( ale swoje tez je dosc ladnie.Pije juz sporo,sika dosc rzadko.....fizycznie ok,niedlugo badania:placz: Quote
Grazka77 Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Trzymamy kciuki aby wyniki były dobre - muszą być dobre !!! Quote
daga10011 Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 no oby-ja ciagle mysle ze to zly sen:shake:wiem ze juz nie wylecze ale chcialabym zeby zyla dlugo ile sie da-jeszcze poplywamy w jej stawie:loveu:-taka mam nadzieje-na razie bede leczyc winiki-ale wiem ze betka tez je leczyla......na razie cieszymy sie chwila:oops: Quote
betka-sp Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 daga....bądż dobrej myśli...wiesz , że my startowaliśmy jednak z duzo gorszymi wynikami na początku niż Gala.......daj znac jak będziesz po badaniach.... Quote
daga10011 Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 w czwartek wyniki nas bardzo pozytywnie zaskoczyly,wet tez byl zdziwiony.Zabraklo ipakityne i nie dostawala kilka dni,w miedzyczasie kilka razy wyzarla szczeniakom karme wiec wyniki sa bardzo zaskakujace:kreatynina 2,7,mocznik 140...bylo 3,5 i 220.....teraz juz dostaje znowu leki,pilnuje podwojnie zeby maluchom nie wyzerala i czekamy co dalej.Apetyt i humorek dopisuja:multi: Quote
Grazka77 Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 Daga - super, że wyniki tak ładnie spadły. My zamiast ipakitine podajemy teraz Alusal. Teraz trzeba starać się utrzymać ten stan pilnować jedzenia i lekarstw. Najważniejsze, ze Galunia ma humor i apetyt. Będzie dobrze !!! Quote
daga10011 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 a jestes pewna z tym alusalem??na ulotce pisze ze alusalu nie wolno stosowac w przypadku niewydolnosci nerek..... Quote
Grazka77 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Własciwie nie zastanawiałam się nad tym Alusalem , ale opisy sa trochę sprzeczne - to cytat z opisu "[B]Alusal, [/B] [URL="http://portalwiedzy.onet.pl/12407,,,,leki,haslo.html"]lek[/URL] powstały na bazie soli glinu, zobojętniający nadmiar kwasu solnego w [URL="http://portalwiedzy.onet.pl/6279,,,,zoladek,haslo.html"]żołądku[/URL], zmniejszający również wchłanianie fosforanów z pokarmu. Stosuje się go w nadkwaśności, zgadze, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w niewydolności nerek (aby zmniejszyć stężenie fosforanów we krwi). " - więc chyba ma działanie bardzo podobne do Ipatikine. Jutro mamy badania u dr Neski - to dopytam dokładnie. Im bliżej badań tym bardziej wpadam w panikę. Quote
daga10011 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 ten opis tez czytalam i kupilam alusal,ale na ulotce pisze co innego:-(zapytaj koniecznie ,i trzymam kciuki za wyniki:-):calus: Quote
betka-sp Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 mi też sie wydaje, że Ipakityny nie można zastąpić Alusalem....:shake: ale zapytać nie zaszkodzi..... ....u nas impas........odmowa jedzenia..wymioty..chyba organizm nie wytrzymuje już tak silnych stężeń mocznika i kreatyniny :-( Quote
daga10011 Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 :-(straszne:-( u nas niestety kreatynina skoczyla...do 3,4....Gala sie czuje duzo lepiej ale wyniki tego nie potwierdzaja:-(mocznik stoi w miejscu-174 Quote
betka-sp Posted February 8, 2009 Posted February 8, 2009 daga....moze dlatego, że odstawiliście kroplówki..czy nadal dostaje????? kurcze.....u nas coraz gorzej....musieliśmy przerwać kroplówki....w żyłę już od dawna nie ma możliwości...a pod skórę...dostaje prawie od 1,5mc......pytałam wetó czy nic jej sie pod skórą z tego powodu nie zrobi....oni twierdzili , że nie......a po ostatniej..płyn nie chciał sie wchłonąć i zaczeło to ja boleć....jak odleżyna...jak TZ próbował to rozmasować rzuciła mu sie do ręki..czyli bardzo to ją boli :-(:-(:-(...... więc /przynajmniej narazie/ kroplówki won....nie chce jeść więć karmimy strzykawką.....masakra.....nie wiem co dalej będzie :-( Joko by jadła...ale tylko mięsko z kurczaczka....i dziś zjadła rybkę smażoną w mące.... a może rybę można jej dawać?? to niby białko ale inaczej niż mięsne sie przetwarza.......... Quote
sota36 Posted February 8, 2009 Posted February 8, 2009 Dobrze, ze w ogole je, nienawidze tego watku!!!! Ucalowania dla Was! Quote
betka-sp Posted February 8, 2009 Posted February 8, 2009 [quote name='sota36']Dobrze, ze w ogole je, nienawidze tego watku!!!! Ucalowania dla Was![/quote] :-( trudno nazwac jedzeniem skubanie mięska jednym zębem lubwpychanie jej strzykawki i karmienie siłą.......zmiksowanego ryżu z marcheweczka i kurczakiem:-(.. ona już na sam widok strzykawki zwiewa..... Quote
Ania+Milva i Ulver Posted February 8, 2009 Posted February 8, 2009 :placz::placz: tak bardzo mi przykro Quote
daga10011 Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 betka-u nas to nie kroplowki bo odstawione przed poprzednim wynikiem juz ,ale wet pociesza ze kreatynina mogla skoczyc a reszta wynikow jest ok-przeszla anemia ,mocz ok tylko wciaz bialko w moczu jest ,Galucha wcina i jest full energia a futro:-orosnie i rosnie:multi:.Ale wiem ze Twoja tez wcinala i miala pelno energii jeszcze niedawno:-(.Okropna ta choroba :shake: Quote
daga10011 Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 a co do zarcia-probowalas jej dac tluczone ziemniaki??moja uwielbia o dziwo i u nerkowcow mozna ,do tego odrobina miesa dla smaku -ryba ma duzo bialka,nie wiem jak jest przyswajalne ale w stanie joko to wiem ze cokolwiek aby jadla ale moze sprobuj ziemniakow:-( Quote
Grazka77 Posted February 14, 2009 Posted February 14, 2009 Betka tak mi przykro, wiem,że wszyscy mamy to przed sobą i tak sie boję. Straszna ta choroba My zostaliśmy przy Alusalu- rozmawiałam z p. doktor i wg niej Alusal jest lepszy bo na bazie glinu. Absorbuje z pokarmu fosforany i chroni zoładek. O jedzeniu ryby też rozmawiałam ( bo Pufi uwielbia rybę) - i niestety nie powinno się dawać ryby, bo to białko. Trzymamy kciuki za wszystkich nerkowcow Quote
daga10011 Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 a jak wasze wyniki??Alusal by mi pasowal bo tanszy ale sa takie sprzeczne opinie:placz:.A o argininie ktos slyszal??czytalam sporo o dzialaniu na ludzi ... u nas wyniki bez zmian wlasciwie ,stoja w miejscu ale sucza lepiej wyglada:p-wet jej nie poznal:evil_lol:-spytal po co tej krowce krew brac toc dobrze wyglada:loveu:(ja mam 5 to ma sie prawo mylic),mowie ze to ta chora i wybaluszyl galy:loveu:.kreatynina 3,2 ,mocznik 170 i tak od 3 tygodni mamy na samej diecie hills i ipakityne-mowia ze nie spadnie juz ale moze mamy szanse dlugo utrzymac ten wynik-oby:multi: Quote
rekus Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 a co czytalas o dzialaniu argininy nna ludzi???? alusal na bazie glinu ale przesadzac chyba nie mozna , solle glinu przy niewydolnosci nerek tyz mooga szkodzic, podobnie jak nadmiar magnezu z alugastrinu. Ipakitine podstawa. Quote
I*love*shih*tzu Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 Ja mam psa chorego shih tzu na zatoki. Płace kupe kasy za tabletki ktore nie pomagają weterynarz powiedział mi ze pies jest chory i ze trzeba bedzie tabletki dawac itp. Co sie okazało piesek poprostu ma bardzo mały nosek i to tem powód. Gdy mu go zakropie oddycha ormalnie a ja zaplaciłam za tabletke wielkości 5mm 38 zł w dodatko ktora nie pomogła.... Quote
Grazka77 Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 U nas wyniki w miare stabilne ( odpukać - boję się zapeszyć). Kreatynina 1,9, Mocznik 130. Białko w moczu spadło o połowę - nadal go dużo 2,34 - ale spadło:multi:. Fosfor tez w dolnej granicy. poziom wapnia w gornej granicy. Dlatego Alusal pewnie lepszy a i neutralizacja kwasow w żoładku też u nerkowcow bardzo ważna. (Ipakitine - na bazie wapnia). Za to OB znow wysokie i poczatki anemii. Dołaczyliśmy do lekow żelazo. I kolejny antybiotyk. Kroplówke podskorna dajemy co 4 dni. A Pufcio bez zmian - szaleniec - pewnie nawet nie wie ,że jest tak powaznie chory. Chociaz szybko wyczaił, że mu teraz na wiecej pozwalamy :lol: i też zaskakuje panią doktor, bo wygląda i zachowuje się jak zupełnie zdrowy pies. Daga oby jak najdłużej te nasze wyniki były stabilne. Quote
daga10011 Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 o,to wy wogole macie wyniki dobre .U nas dla odmiany OB ok i morfologia generalnie,wyszlysmy z anemii i Gala nie dostaje zadnych kroplowek.... O argininie czytalam ze moze byc pomocna przy niewydolnosci nerek,jak rowniez wielu innych schorzeniach ,ale nie wiem na ile to prawda... Quote
egradska Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 Trzymam za wszystkich Was kciuki, żeby się udało przechytrzyć choróbsko. W lutym szczególnie mocno, bo właśnie mija rok od naszej nierównej walki o Rama:-( Teraz znów muszę walczyć - o psiaka po przejsciach, tym razem z agresją lękową:shake: Quote
Nita123 Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 [quote name='daga10011']A o argininie ktos slyszal??czytalam sporo o dzialaniu na ludzi ...[/quote] Witam Wszystkich z cierpiącymi pieskami na tę straszną chorobę. Ja znalazłam coś takiego: Przeciwskazania: Suplementację argininą nie powinny stosować osoby chore na schizofrenię, kobiety w ciąży lub matki karmiące, [B]ani osoby cierpiące na niewydolność nerek lub wątroby. [/B] Myślę, że ma to związek z tym, że przy zastosowaniu w ochronie wątroby: [B]Arginina[/B] przekształca amoniak, który jest główną substancja toksyczną dla wątroby, w mocznik. pozdrawiam, Nita i boksery Quote
Recommended Posts