betka-sp Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Daga..pogadaj z wetem czy ta wątróbka nie zaszkodzi..mi sie wydaje, że nie..ale oczywiście w rozsadnych ilościach. Dodatkowo wątrobą ma duże ilości żelaza..więc na jej anemię będzie OK, i taurynę... która jest nośnikiem kreatyniny w organiźmie ;).. Moja paskuda wątróbkę lubi...ale już puszki z wątróbką nie ruszy nawet :mad: trzymam kciuki i daj znać jak wyszły wyniki...i jakie leki dostała Gala Quote
jaanna019 Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 [quote name='betka-sp'] Dodatkowo wątrobą ma duże ilości żelaza..więc na jej anemię będzie OK, i taurynę... która jest nośnikiem kreatyniny w organiźmie ;).. [/quote] Popieram :cool1: dobrze piszesz betka Quote
betka-sp Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Aniu...życie uczy..ale ja nie chciała bym wiedziec tego wszystkiego co wiem teraz :shake::shake::shake: Quote
daga10011 Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 Dzisiejsze wyniki krwi : Kreatynina 3,83 :-( ostatnio bylo 3,53.... Mocznik 250-bylo ponad 400..Ale to kreatynina najwazniejsza,prawda??:placz: Quote
betka-sp Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 niestety...to kreatynine faktycznie najtrudniej opanować.....mocznik wypłukaliście troche kroplówkami....... jakie leki teraz dostaje?? Quote
daga10011 Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 dostaje caly czas to samo-glukoza z furosemidem w kroplowkach 2 razy dziennie,synulox ,wit B 12 i dieta z dodatkiem ipakityne.... Quote
daga10011 Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 Czy ktos probowal dawac sok z brzozy???Czy to moze zaszkodzic??Filtruje nerki podobno.... Quote
betka-sp Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 [quote name='daga10011']dostaje caly czas to samo-glukoza z furosemidem w kroplowkach 2 razy dziennie,synulox ,wit B 12 i dieta z dodatkiem ipakityne....[/quote] no OK..kroplówki+antybiotyk+Ipakityna..ale co na nerki?? co na obniżenie ciśnienia w nerach??co na kłebuszki nerkowe?? co na wzmocnienie przy anemii?? czy przy antybiotyku dostaje Lakcid lub pochodne?? co z jedzeniem?? i gromadzacymi sie kwasami żołądkowymi??? .... chyba zaczyna mnie przerażać bezradność wetów w stosunku do tej choroby............:shake::shake::shake: Quote
betka-sp Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 daga..jak będziesz miała chwile gadnij do mnie na GG........ Quote
daga10011 Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 nic wiecej nie dostaje:shake:ale pojde na konsultacje gdzie indziej:-( Quote
Grazka77 Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Daga poziom kreatyniny jest ważniejszy, ale u nas kroplówki pomagają go obniżyc. I bardzo ważna jest dieta - karama tylko dla nerkowców. Zadnego podjadania normalnego jedzenia. Przy antybiotyku dajemy Lakcid lub Trilac. Do wody do picia szczyptę sody oczyszczonej - to na kwasy w żoładku. Zgadzam się z Betką jakoś macie mało lekarstw leczących. My tak mielismy zanim trafiliśmy do dr Neski. Quote
betka-sp Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 a my znowu mamy skok w górę.... a było już tak dobrze- czyli wyniki malały :angryy::angryy: kreatynina 9,95, mocznik 271... a sucz bryka......i nic sobie z tego nie robi.... jakbym nie zrobiła badań to dała bym głowę że jest zdrowa :angryy::angryy::angryy: Quote
daga10011 Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 moja wody nie pije.....od tygodnia:-( je tylko diete i nic wiecej,zjada polowe tego co powinna:-( Betka-a moj wet twierdzi ze przy kreatyninie 6 to pies jest do eutanazji:placz:,a wy macie taki poziom i po suce nie widac..... Nie znam twojego nr gg:oops: Quote
Mefi Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 [quote name='daga10011']Betka-a moj wet twierdzi ze przy kreatyninie 6 to pies jest do eutanazji:placz:[/quote] Taa, a Maxa kazali uśpić przy kreatyninie 3,8 i moczniku 340 :angryy: Po trzech dniach podawania kroplówek (dwie wieczorem) w połączeniu z dwoma antybiotykami. Dlaczego? Bo wartości skoczyły z 3,4 (kreatynina) i 300 (mocznik), więc wg wetów nie było sensu już dalej leczyć :angryy: A wszystko działo się w 2002 roku, więc wiedzę jak leczyć mocznicę chyba już mieli. W dodatku jak spytałam się czym mam karmić psiurasa, to usłyszałam, że ryżem z kurczakiem i marchewką, o specjalistycznej karmie nawet się nie zająkneli. :shake: Głupia byłam, ale myślałam, że skoro są to weci z wieloletnim doświadczeniem, to wiedzą co robią. Daga wymiziaj Galę ode mnie - niech się trzyma dzielnie. I spróbuj może konsultacji u innego weta (w dalszym ciągu gorąco polecam dr. Krawczyka :razz:). Quote
daga10011 Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Pojde do niego-dzieki.Do Neski bym chciala jechac ale auto musze naprawic i czekam na czesci-nie mialo sie kiedy popsuc:-( Quote
Grazka77 Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 [quote name='daga10011']Pojde do niego-dzieki.Do Neski bym chciala jechac ale auto musze naprawic i czekam na czesci-nie mialo sie kiedy popsuc:-([/quote] .. a pisałas do dr Neski ?? Betka - tak mi przykro,ze te wyniki tak skaczą. Ja jestem przerazona podstępnością tej choroby:shake: Quote
betka-sp Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 [quote name='Grazka77'] Betka - tak mi przykro,ze te wyniki tak skaczą. Ja jestem przerazona podstępnością tej choroby:shake:[/quote] to starszna choroba..a najgorsza jest taka bezradność...i niewiedza wetów :angryy: Quote
jaanna019 Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 Betka ja wiem jak się czujesz i zupełnie nie wiem jak ci pomóc:shake: Jedyna pocieszająca rzecz w tym wszystkim, to że Yokula czuje się dobrze. Moja pani wet mówi, że leczy się psa nie wyniki, najważniejsze że psina jest radosna. Quote
daga10011 Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Dzis robilismy badania znowu,mocznik spadl niesamowicie-wet jutro bedzie powtarzal badanie bo samemu mu ciezko uwierzyc-45..a 10 dni temu bylo ponad 400:multi:.Mam nadzieje ze taki jest naprawde:multi: Kreatynina lekko zeszla w dol -3,50 ,ostanio bylo 3,85. Jutro beda wlaczone leki na to cisnienie w nerkach i nowosc jakas-Rubenal. No i wet mowi ze jesli mocznik wyjdzie tak samo to odstawiamy kroplowki-jak myslicie?? Poradzono mi tez biopsje -ale....to sie chyba robi w narkozie??:oops: a przeciez ona by mogla narkozy nie przezyc:placz: Gala wizulanie sie czuje duzo lepiej,szaleje na spacerach w sniegu jak szczeniak,troszke lepiej je-co prawda nie zjada tyle ile powinna ale ona od malego nie jadla tyle ile powinna:roll:,na poczatku ganialam po wetach i wszystko badalam,ale potem sobie dalam spokoj-uznalam ze taki jej urok niejadka i tyle...a moze cos bylo nie tak,tylko weci nie znalezli przyczyny i potem sie przenioslo na nerki??:-( Quote
Mefi Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 [quote name='daga10011']Dzis robilismy badania znowu,mocznik spadl niesamowicie-wet jutro bedzie powtarzal badanie bo samemu mu ciezko uwierzyc-45..a 10 dni temu bylo ponad 400:multi:.Mam nadzieje ze taki jest naprawde:multi: Kreatynina lekko zeszla w dol -3,50 ,ostanio bylo 3,85.[/quote] Trzymam kciuki, żeby ta tendencja spadkowa się utrzymała. :thumbs: A jak z piciem? Poprawiło się coś? Quote
daga10011 Posted January 16, 2009 Posted January 16, 2009 tak,pije od wczoraj -nieduzo ale pije:p Quote
betka-sp Posted January 16, 2009 Posted January 16, 2009 daga...super ,że mocznik aż tak spadł....trzymamy mocno kciuki za Galunię i jej zdrówko.... nas też teraz wet namawiał na biopsje...ale sie z tych samych wzgledów co ty nie zgodziliśmy..bo narkoza jeszcze bardziej osłabia nerki..:mad: Quote
betka-sp Posted January 25, 2009 Posted January 25, 2009 [quote name='Grazka77']Co słychać u Waszych Psiaków ??[/quote] Grazka...w kartkę...raz lepiej raz gorzej....Jokuli chyba zoładek dokucza bo zjada wszystkie smieci jakie znajdzie na podłodze czy ogrodzie...po ostatnim śmieciojedzeniu żygała 1,5 dnia :mad: i do tej pory je jednym zebem....jeśli w ogóle spojrzy na jedzenie... Quote
Grazka77 Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Nasz tez robi się śmieciojad - na spacerze wyszukuje jakies kosci, na ktore kiedyś by nie spojrzał - bo przeciez kazde jedzenie jest lepsze niz puchy dla nerkowców :) Trzymamy mocno kciuki za wszyskich "nerkowcow" Quote
Recommended Posts