Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Znajomi znajomych mają jamniczkę. Kupili ją podobno w jakiejś warszawskiej hodowli (szczegółów nie znam). Mała została wzięta do domu w wieku 7 tygodni, teraz ma już chyba 10, jest normalną, wesołą, rozrabiającą parówką ;)
Ale wg relacji znajomej jest prawie łysa... Ma dłuższe i krótsze kłaczki, a do tego prawie łyse uszy. Wygląda podobno na wybitnego brzydala.
Widział ją weterynarz, nie zauważył niczego dziwnego. Pies podobno nie ma jeszcze podszerstka i dlatego wygląda jak wygląda.

Oczywiście pytam, czy to normalne, ja mam wśród całej zgrai psów tylko jedną jamniczkę, rudą i krótkowłosą, nie wiem jak powinny wyglądać szczeniaki szortkowłose, więc jeżeli to norma, to mnie uspokójcie ;)

Posted

łysy to on na pewno nie powinien byc..na stronach hodowli sa zwykle zdjecia szczeniaczkow..w wiekszosci sa porosniete gestym szczeniackim wlosem...
ale niestety wady owlosienia sie zdarzaja:(
moze jeszcze jakos "obrosnie"

Posted

[quote name='Yoshko']szorstki szczeniak może miec krótki włos na uszach ( to pożądana cecha) , ale nie łyse![/quote]

Niestety sama nie mam szans pomacać i stwierdzić, czy są łyse, czy tylko z króciutkim rzadkim włosem. Ale relacja znajomej, że "łyse" trochę mnie zaniepokoiła...

Posted

[quote name='kivik']łysy to on na pewno nie powinien byc..na stronach hodowli sa zwykle zdjecia szczeniaczkow..w wiekszosci sa porosniete gestym szczeniackim wlosem...
ale niestety wady owlosienia sie zdarzaja:(
moze jeszcze jakos "obrosnie"[/quote]

Ja mogę się tylko opierać na zdjęciach z książki o jamnikach ;) I tam szorstkowłose szczeniaki są śliczne, z włosami wszędzie gdzie potrzeba.
Może rzeczywiście pies jeszcze "obrośnie", a może to jest wada owłosienia - skoro weterynarz ("nadworny", przyjeżdża do nich do wszystkich psów) nie był zaniepokojony, to pewnie żadna choroba to nie jest...

Żeby nie było wątpliwości - właściciele sunię kochają i rozpuszczają niemiłosiernie :) Nawet z łysymi uszami :)

• 1 month later...
Posted

Może mu się powycierały z wiekiem ;)

Z tą szorstkowłosą sunią nie jest tak tragicznie jak to wyglądało z opowieści i na pierwszych zdjęciach - teraz zaczyna jej sierść rosnąć... ale nadal uważam, że jak na szorstkiego szczeniaka jakaś mało urodziwa jest...