Dabrowka Posted May 27, 2006 Posted May 27, 2006 Znajomi znajomych mają jamniczkę. Kupili ją podobno w jakiejś warszawskiej hodowli (szczegółów nie znam). Mała została wzięta do domu w wieku 7 tygodni, teraz ma już chyba 10, jest normalną, wesołą, rozrabiającą parówką ;) Ale wg relacji znajomej jest prawie łysa... Ma dłuższe i krótsze kłaczki, a do tego prawie łyse uszy. Wygląda podobno na wybitnego brzydala. Widział ją weterynarz, nie zauważył niczego dziwnego. Pies podobno nie ma jeszcze podszerstka i dlatego wygląda jak wygląda. Oczywiście pytam, czy to normalne, ja mam wśród całej zgrai psów tylko jedną jamniczkę, rudą i krótkowłosą, nie wiem jak powinny wyglądać szczeniaki szortkowłose, więc jeżeli to norma, to mnie uspokójcie ;) Quote
Yoshko Posted May 27, 2006 Posted May 27, 2006 szorstki szczeniak może miec krótki włos na uszach ( to pożądana cecha) , ale nie łyse! Quote
kivik Posted May 27, 2006 Posted May 27, 2006 łysy to on na pewno nie powinien byc..na stronach hodowli sa zwykle zdjecia szczeniaczkow..w wiekszosci sa porosniete gestym szczeniackim wlosem... ale niestety wady owlosienia sie zdarzaja:( moze jeszcze jakos "obrosnie" Quote
Dabrowka Posted May 27, 2006 Author Posted May 27, 2006 [quote name='Yoshko']szorstki szczeniak może miec krótki włos na uszach ( to pożądana cecha) , ale nie łyse![/quote] Niestety sama nie mam szans pomacać i stwierdzić, czy są łyse, czy tylko z króciutkim rzadkim włosem. Ale relacja znajomej, że "łyse" trochę mnie zaniepokoiła... Quote
Dabrowka Posted May 27, 2006 Author Posted May 27, 2006 [quote name='kivik']łysy to on na pewno nie powinien byc..na stronach hodowli sa zwykle zdjecia szczeniaczkow..w wiekszosci sa porosniete gestym szczeniackim wlosem... ale niestety wady owlosienia sie zdarzaja:( moze jeszcze jakos "obrosnie"[/quote] Ja mogę się tylko opierać na zdjęciach z książki o jamnikach ;) I tam szorstkowłose szczeniaki są śliczne, z włosami wszędzie gdzie potrzeba. Może rzeczywiście pies jeszcze "obrośnie", a może to jest wada owłosienia - skoro weterynarz ("nadworny", przyjeżdża do nich do wszystkich psów) nie był zaniepokojony, to pewnie żadna choroba to nie jest... Żeby nie było wątpliwości - właściciele sunię kochają i rozpuszczają niemiłosiernie :) Nawet z łysymi uszami :) Quote
Paulina87 Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Mój Tito jest krótkowłosy i ma prawie łyse uszy...ale to chyba ze starości :roll: bo nie pamiętam jakie miał wcześniej Quote
Dabrowka Posted July 6, 2006 Author Posted July 6, 2006 Może mu się powycierały z wiekiem ;) Z tą szorstkowłosą sunią nie jest tak tragicznie jak to wyglądało z opowieści i na pierwszych zdjęciach - teraz zaczyna jej sierść rosnąć... ale nadal uważam, że jak na szorstkiego szczeniaka jakaś mało urodziwa jest... Quote
Gonia Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Zrób zdjęcia,a zespół "obiektywnych" sędziów oceni ;) Żartuję,ale fotka by się przydała. Quote
Dabrowka Posted July 6, 2006 Author Posted July 6, 2006 Chwilowo jestem na urlopie, a koleżanka w pracy, więc dogadam się z nią w sprawie zdjęcia za półtora tygodnia. Quote
Gonia Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Szczęściara,na urlopie!A człowiek musi się dusić w robocie:placz: No to miłego wypoczynku:loveu: Quote
Recommended Posts