aduska1212 Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 witam wszystkich, do tej pory karmiłam moją suńkę gotowanym jedzonkiem. Ale jest ona mega wybredna, nie wchodza w grę żadne warzywa owoce itp. Samo mięso plus ryż. Chciałabym przejśc na suchą karmę, bo i dla mnie wygodniej i wydaje mi się, że dla suńki lepiej. Mam ją ze schroniska od 2,5 miesiąca i nie wiem, co jadła wcześniej.. Przyznam szczerze, że nie chce jeśc za chetnie suchego więc chodzi mi o karmę, która sprawi cud;) znalazłam coś takiego jak RC Sensible. Co sądzicie o tej karmie? Czy ktos z was mial podobny dylemat? A moze polecicie coś innego? Proszę o jakieś rady!;) Quote
xxxx52 Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 Do suchej karmy proponowalam 2x dziennie dodac mieso ,wolowe albo z kury ,krolika.karmie dorosle psiaki 2x dziennie karma sucha 3/4 +1/4 miesa i warzyw. Suche karmy nie maja wystarczajacej ilosci miesa ,w wiekszosci to tylko sa wypelniacze.Moim zdaniem RC to dobra marka,ale nie gorsza jest Happy Dog- losos z jagnieciem,Hills-ale ta karme moje psy nie lubia, Yosera-jagniecie z ziemniakami-ta bardzo lubia.najlepiej wziasc probki i wyprobowac na psie. Quote
aduska1212 Posted July 21, 2010 Author Posted July 21, 2010 probowałyśmy Hills'a z kurczakiem dla małych psów-troszke jadła, ale bez szału. Magnussona z wołowiną zjadła dwie granulki.. I teraz myślę nad kolejną karmą.. Tu gdzie mieszkam jest ogromny problem z próbkami, dlatego muszę kombinowac na wlasną rękę.. A czy oprócz RC Sensible są jeszcze jakieś karmy dla wybredziochów? ;) Quote
xxxx52 Posted July 22, 2010 Posted July 22, 2010 aduska- sa pieski zarloki ,ale sa pieski niejadki.jezeli nie widac zeberkow,i piesek jest zdrowy ,widocznie to co jej podajesz pieskowi wystarcza.Jak bedzie glodna to bedzie jadla. Mam nadzieje ,ze nie ma robakow.? Quote
aduska1212 Posted July 22, 2010 Author Posted July 22, 2010 nie ma ;) i sprobuje jeszcze poeksperymentowac z suchymi karmami.. jesli naprawde odmowi, wrocimy do stania przy garach ;) Quote
*Monia* Posted July 24, 2010 Posted July 24, 2010 Karmy z gotowanym lepiej nie mieszać w jednym posiłku - karma trawi się inaczej niż mięcho czy warzywa. Mam niejadka i różne kombinacje przerobiłam, teraz wcina Brit Care z rybą i cała micha znika. Nie wiem ile w tym udziału karmy a ile taty (on nie rozumie co znaczy nie prosić psa żeby jadł :evil_lol:), ale psisko w końcu nie jest wychudzone i nawet trochę się cieszy na widok jedzenia. W RC mi osobiście nie pasuje skład, a moja druga suńka nawet po jego niewielkiej ilości miała problemy żołądkowe. Z karm które przerobiłam z niejadkiem mogę polecić Brit Care i Pro plan z rybą - u nas te jako tako idą. O ile oczywiście psiakowi podpasuje rybka ;). Polewanie olejem z ryby z puszki czy mieszanie karmy kurczakowej z rybą z puchy nic nie dało, jedynie smród w mieszkaniu :roll:. Nawet gotowane mięcho nie przechodziło, surowe służyło do zakopywania, kurczaka smażonego w ziołach na spacerze skubnęła tylko, próbowałam nawet szantażu że oddam jej michę psiakowi który stał na balkonie obok :evil_lol:. Kombinacje moje trwały dobre półtora miesiąca, a wystarczył tydzień sam na sam z rodzicami i drugą suńką (plus zmiana karmy na BC) żeby młoda zaczęła jeść normalnie :razz:. Pominę fakt że jak wróciłam to przyłapałam tatę z kawałeczkiem pasztetu w ręku jak szedł karmić psy :evil_lol:. Oliwą/olejem polewa prawie zawsze, bo uważa że wtedy Hexa (żarłok) chętniej je :roflt: Quote
aduska1212 Posted July 28, 2010 Author Posted July 28, 2010 trzeba będzie sprobowac z olejem ;) aktualnie mamy Belcando Finest Croc-ze wzgledu na ten smakowity sos-i niestety jak na razie nic... Ale dalam na wstrzymanie, w zamrazarce miesa na 2 tygodnie wiec dokarmie, a potem sprobuje. I moze pokuszę się o tą karmę z rybką. Jakie najmniejsze opakowania oferują? Jeżeli nic nie poskutkuje, to bedziemy dalej gotowac i tyle. CHociaz wolalabym, żeby moja mała przestała na mnie patrzyc jak na ufo gdy daję jej suche i zaczęła je jeśc... ;) Quote
*Monia* Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 BC najmniejszy jest w 1kg workach. Osobiście wolę Hexi gotować a młodej dawać surowe, bo jest 3 razy mniej sprzątania, ale u rodziców muszą jeść karmę więc wybrałam tą która służy ;). Ale służy chyba tylko Hexi, bo z młodej się sypie straszliwie i non stop z odkurzaczem i szczotką do czesania trzeba biegać :shake:. Poczekam jeszcze ze 2 tygodnie i jak się nie poprawi to będziemy szukać dla niej innej (równie smacznej) karmy. Quote
Biedroneczka Posted July 29, 2010 Posted July 29, 2010 Może ten artykuł ułatwi Ci wybranie karmy http://www.zpastorowejsfory.pl.tl/Kr%F3tka-rozprawka-o-suchych-karmach.htm Ja swojemu psu podaje RC club HE i jestem średnio zadowolona. Mam zamiar przejść na Brit Adult large breed Quote
*Monia* Posted July 29, 2010 Posted July 29, 2010 Hexa jadła Brit Adult Large i byłam zadowolona, ale ostatni worek był jakiś trefny i sierść się spaskudziła - łupież i wypadanie kudłów. To mnie skłoniło do zmiany karmy na coś dla wrażliwców. Na jagnięcinę reaguje zawsze pogorszeniem sierści, więc takie karmy odpadają. Nie chcę kupować dwóch różnych karm i będę musiała kombinować co obydwu kundlom podejdzie. Kusi mnie teraz Josera Sensiplus i Regal, ale do następnego tygodnia mam czas na decyzję więc sobie poczytam składy i opinie ;). Ten artykuł mnie jakoś nie przekonuje - najpierw autor pisze że: [FONT=Verdana]Nie jest dobrze jeśli napisano „mączka mięsno-kostna” lub „mączka pochodzenia zwierzęcego” lub „mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego”.[/FONT][FONT=Verdana] Do tego: [/FONT][FONT=Verdana]Bardzo ważną sprawą jest też kolejność składników, które są na worku wypisane.[/FONT] [FONT=Verdana]A później poleca karmę w której skład wchodzi: [/FONT]Zboża, mięso i uboczne produkty mięsne, substancje mineralne, warzywa, mleko i mleczne produkty uboczne, oleje, lecytyna, tłuszcze i drożdże. Chyba że skład na stronie sklepu się różni od tego na worku (jak sam autor pisze), ale wątpię żeby aż tak się różnił :roll:. Quote
Guest papillonek Posted July 30, 2010 Posted July 30, 2010 Te z górnej pólki,bo najbardziej zbliżone do gotowanego: Royal Canin (najlepsza razem z hill'sem) Acana (dobno dobra ja nie próbowałam) Eucanuba (Niesmaczna mało który piesek zjada) Hill's (najlepsza razem z royalem he he) Quote
aduska1212 Posted July 30, 2010 Author Posted July 30, 2010 właśnie moja sunia póki co najbardziej skłaniała się do Hills'a dla małych ras. Ale to taki uparciuch, że z miski nie tknęła. Trzeba było karmic ręką, wtedy owszem, smakowało. Wczoraj dostałam Josere Emotion Festival. W sumie to mała kilka granulek zjadła wręcz rzucając się na nie, a potem już okazało się ble. I ten jej bezcenny wzrok mówiący-co ta moja pani mi tu daje,niech se sama je :evil_lol: Sprobuje skarmic mięso, które jeszcze mam, potem poeksperymentuję z suchym. Jak nic się nie uda, to trudno, GOTUJEMY:eviltong: Póki co zamówiłam jeszcze RC dla wybredziochów, zobaczymy co na to powie jak do nas dotrze... Quote
Guest papillonek Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 a karmę polana czymś,albo z czymś probowałaś????może akurat,albo pomieszaj karmę z gotowanym,chociaz niektórzy mówią ,że tak nie można nie wiem czemu... Quote
*Monia* Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 A temu bo gotowane trawi się w innym tempie niż karma i nie ma potrzeby robić zamieszania w układzie pokarmowym psa. [quote name='papillonek']Te z górnej pólki,bo najbardziej zbliżone do gotowanego: Royal Canin (najlepsza razem z hill'sem) Karm różnych też się mieszać nie powinno, lepiej wybrać jedną dobrą niż kombinować. Co do tego że zbliżone do gotowanego to się zgodzić nie mogę - ja psom nie daję kukurydzy, pszenicy czy mączek ze zbóż, jedyne co to ryż i nie jako podstawa tylko jako wypełniacz-dodatek - podstawa to mięso i warzywa. Porównanie tych karm do domowego jedzenia nie jest trafione, prędzej np. Orijen można porównać bo nie ma tych wszystkich zbóż, mączek kukurydzianych, kukurydzy itp. Quote
Biedroneczka Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 RC może kiedyś to była karma z górnej półki teraz to dla mnie totalna komercha. Mój pies nie jest królikiem więc nie widzę powodów żeby karmić go RC gdzie na pierwszym miejscu wymienione są zboża. W tej chwili przeszłam na Brit Adult Large Breed i jestem bardzo zadowolona, kupy ładne, zero bąków i poprawił się wygląd sierści. Ja bym się jeszcze zastanowiła nad Biomill'em, Acaną lub Orijenem. Można jeszcze mieszać suchą z surowym mięsem (np. żołądki wołowe, koszmarnie śmierdzi ale mój pies dostaje świra jak je poczuje) Quote
Recommended Posts