Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kurs dogoterapeuta, które proponuje Państwu Niepubliczne Centrum Kształcenia Silva Lupus to przede wszystkim znakomity program przygotowany przez najlepszych specjalistów w tej dziedzinie oraz kadra dydaktyczna z wieloletnim doświadczeniem, znaczącym dorobkiem naukowym i praktyką.

Przemyślany i dobrze skonstruowany program oraz doskonała kadra stanowią najlepszą gwarancję odpowiedniego przygotowania kursant ów do pracy w zawodzie. U podstaw projektu jest zapewnienie słuchaczom kursu możliwości pogłębiania swojej wiedzy oraz rozwijania zainteresowań związanych z przyszłą pracą zawodową

Kurs skierowany jest do:
Absolwentów uczelni medycznych, pedagogicznych, społecznych
osób zajmujących się wspomaganiem rozwoju dzieci posiadających niezbędne wykształcenie i kwalifikacje
terapeutów z uprawnieniami PTP
lekarzy, rehabilitantów oraz fizjoterapeutów
nauczycieli szkół specjalnych
studentów ostatnich lat uczelni pedagogicznych, społecznych i rehabilitacyjnych

Kierunki kształcenia: dogoterapeuta (kynoterapeuta)
Czas trwania: 2 semestry ( 240 godzin zajęć dydaktycznych)

Program kursu:

Pies– ewolucja, etogram, behawior
genetyka, socjalizacja, wychowanie
Proces selekcji, system oceny i przygotowanie psa do pracy
Zasady treningu i szkolenia psów
Behawioralne i fizjologiczne wskaźniki dobrostanu zwierząt
Elementy symptomatyki weterynaryjnej
Praktyka

Podstawy diagnozy psychopedagogicznej na potrzeby terapii w tym zajęć z udziałem psa
Metody wczesnego wspomagania rozwoju dziecka
Metodyka pracy Dogo/kynoterapeutycznej
Mity i stereotypy  
Podstawy pedagogiki specjalnej w tym wybrane elementy terapii
Podstawy pedagogiki społecznej
Psychologia rozwoju człowieka od dzieciństwa do późnej dorosłości
Zaburzenia okresu dzieciństwa i adolescencji
Rehabilitacja osób niepełnosprawnej przy udziale psa
Edukacja z psem
Elementy dogoterapii w organizowaniu zabaw dziecięcych
Praca terapeutyczna (+ Dogo/kynoterapeutyczna) z dzieckiem i rodziną
Ewaluacja i superwizja pracy Dogo/kynoterapeutycznej
Deontologia zawodu Dogo/kynoterapeuty)
Praktyka

Warunkiem ukończenia kursu jest uzyskanie zaliczenia z poszczególnych przedmiotów. Osoby, które nie spełnią określonych warunków otrzymają jedynie Zaświadczenie o uczestnictwie w kursie dogoterapii.

Absolwent otrzymuje Zaświadczenie o ukończeniu kursu dogoterapii oraz [B]Zaświadczenie potwierdzające posiadanie kwalifikacji zawodowych w zawodzie Dogoterapeuty/kynoterapeuty [U]na drukach MEN[/U].[/B]

Wszyscy absolwenci kursu uzyskają wpis do katalogu [url]www.dogoterapeuci.pl[/url] oraz [url]www.zooprofesjonalisci.pl[/url] (bez dodatkowych opłat)

wiecej na [url]www.silva-lupus.pl[/url]

Posted

nie wiem czym - ustawodawca pozwala na prowadzenie tego typu szkoleń, zresztą dzięki PTK mogę taki kurs poprowadzić.... z tego co wiem to na dzień dzisiejszy jedyny kurs w Polsce który daje uprawnienia do wykonywania zawodu a nie jest tylko kursem doskonalącym... W odróżnieniu od kursu, który miałaś okazję kończyć na nim 100% kadry to osoby z kwalifikacjami...

Posted

[quote name='Rafka']nie wiem czym - (..) dzięki PTK mogę taki kurs poprowadzić[/QUOTE]
Potwierdza się przysłowie o źdźble w cudzym oku i belce w swoim, więc wyjaśniam łopatologicznie. Zdecyduj się czy zawód kynoterapeuty (dogoterapeuty) jest be, bo powstał dzięki PTK czy cacy bo TY zrobisz na nim kasę ! A jak juz zdecydujesz, to bądź konsekwentna, bo pokazując takie rozdwojenie jaźni wystawiasz się na pośmiewisko.

P.S. Chyba mnie z kimś mylisz.

Posted

wyjaśniłam w innym wątku, że powołanie zawodu dla metody terapeutycznej jest dla mnie głupotą... jednak tak jak po psie (czasem i cudzym) na swoim trawniku trzeba posprzątać tak i po "kupach" w prawie też... Nie pozostało nic innego jak umożliwić osobom z kwalifikacjami pracującymi metodą dogo zdobycie dodatkowych uprawnień do prowadzenia zajęć. I nie każdy (ku twojemu niezadowoleniu) ma ochotę te dodatkowe uprawnienia zdobywać w Bydgoszczy...

Miarko czy az tak sie obawiasz o przyszłość bydgoskiego kursu?

• 1 month later...
Posted

Jedynie ci, którzy bedą chcieli mieć papier, a nie rzeczywistą wiedzę wybiorą krótszy kurs. Więc nie martwię sie o kurs w RCE w Bydgoszczy. Tym bardziej, że oni zaczęli, w 2004 roku. Która to edycja kursu "Kynoterapia" będzie - już siódma ? A część z nich równolegle w Bydgoszczy i we Wrocławiu, czyli jakby trochę więcej. Są więc bogatsi o to doświadczenie, które Ty dopiero musisz zdobyć eksperymentując z pierwszymi edycjami.

Posted

Nie jest to pierwszy organizowany przezemnie kurs - dotychczas z samej dogoterapii zorganizowałam ich 14... Myślę, że i kadra jako wieloletni nauczyciele akademiccy tez doskonale sobie poradzi. Dziękuję jednak za troskę...

• 1 year later...
Posted

Bardzo dobry sposób na zarabianie gigantycznej kasy szybko, łatwo i przyjemnie!:multi:
Nie ma to jak dobry ubaw, gdy konkurencja trzaska się po twarzy na forum:mad:

Posted

Zmieniło się rozporządzenie w sprawie kształcenia zawodowego! Warto się zapoznać. Zawodu kynoterapeuty/dogoterapeuty nie ma w wykazie MEN.

Posted

[quote name='jjuzwa']Zmieniło się rozporządzenie w sprawie kształcenia zawodowego! Warto się zapoznać. Zawodu kynoterapeuty/dogoterapeuty nie ma w wykazie MEN.[/QUOTE]

A czy kiedykolwiek był ? Nic się nie zmieniło. Cóż to więc za nowość ? Żadna. Tym bardziej, ze rozporządzenie zostało podpisane w ... styczniu :evil_lol:

Czyżbyś jjuzwo po prostu przykrywała swoim wpisem ten który napisał\a singiel ?

Posted (edited)

Ale obowiązuje od 01.09.2012 rok., Jednak bardzo dużo się zmieniło:evil_lol:. Informacja, że nie ma wykazu MEN jest dla potencalnych kursantów, którzy czytają ogłoszenia.
Nie rozumiem co mam przykrywać?

Edited by jjuzwa
dopisanie
  • 1 month later...
Posted

Witam wszystkich. Mam ogromną prośbę do Was, która dotyczy wypełnienia ankiety na temat psów użytkowanych w dogoterapii. Jets ona anonimowa i posłuży mi do pisania pracy mgr. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Link do ankiety:
[url]http://www.ankietka.pl/ankieta/91528/charakterystyka-psow-uzytkowanych-w-dogoterapii.html[/url]

• 1 year later...
Posted

Witam wszystkich :)

Widzę, że temat nieaktywny od dłuższego czasu, ale wydaje się najodpowiedniejszy do zadania mojego pytania.
Planuję w przyszłości kurs dogo i z tego co widzę znalezienie odpowiedniego wcale nie będzie takie proste... Chciałabym aby owy kurs dał mi kwalifikacje zawodowe,abym kiedyś w razie chęci mogła prowadzić zajęcia samodzielnie. Zależy mi również, aby był to kurs w trybie stacjonarnym, ponieważ jestem z Zielonej Góry i z tego co widzę w okolicy nie ma niczego wartego uwagi weekendowo, a daleko nie dam rady dojeżdżać długoterminowo w weekendy z racji obecnej pracy zawodowej.
Możecie coś polecić ;)?

Posted

Kwalifikacje do pracy z dziećmi czy to w wieku przedszkolnym czy szkolnym czy też z osobami niepełnosprawnymi to zdobędziesz na studiach kwalifikacyjnych (licencjat, mgr) lub podyplomowych, ale praktyczny kurs dogoterapii będzie na pewno Ci pomocny w Twojej pracy z psem na rzecz docelowej grupy, z którą chcesz pracować.

Tam dowiesz się o pracy z psem, o metodyce szkolenia, o behawiorze, no i także o ludziach z którymi będziesz pracować, więc uważam, że warto i że trzeba w ramach rozwoju swojego warsztatu, zwłaszcza jeśli interesujesz się szkoleniem psów i chcesz pracować jako dogoterapeuta - iść na taki kurs.

Ale na żadnym z takich kursów nie dostaniesz zaświadczenia o uprawnieniach i kwalifikacjach zawodowych.
Będą to owszem zaświadczenia na drukach MEN czy też raczej zgodne z rozporządzeniami MEN - ale mówiące jedynie (lub aż) że był to kurs doskonalący.

Posted

[B]Szaman[/B] Może ja się trochę źle wyraziłam. Mam ukończone studia (lic + mgr) na kierunku zintegrowana edukacja wczesnoszkolna i oligofrenopedagogika, oraz ukończone kursy instruktora rekreacji(hipoterapia i jezdziectwo) i wykorzystując te wykształcenie obecnie pracuje. Chciałabym natomiast swoją wiedzę i w przyszłości pracę poszerzyć właśnie o dogo, bo raz, że sama uwielbiam psy a dwa, że wiem, jak bardzo cenna jest każda zooterapia.
Czyli powinnam szukać kursu z zaświadczeniami MENu?