S-ienna Posted July 17, 2010 Posted July 17, 2010 Mam nietypowy problem... przeglądnęłam ten dział i znalazłam tematy pt. mój pies się nie skupia itp. Ja mam iny problem. Mój pies się skupia. Na piłce. Za bardzo :oops: Młody reaguje na piłkę( jabłko, szyszkę... wszystko co można rzucić i jest względnie okrągłe) bardzo dobrze. Świata poza nią nie widzi- piłka w łapę i możemy przechodzić obok agresywnych psów, ulicy, dzieci- nic go nie rusza. Nawet smakołyki wypluwa jak widzi piłkę :diabloti: Natomiast... chciała bym piłkę schować, a Młody nie może się z tym pogodzić. Natychmiast znajduje szyszkę lub jabłko i dalej zachęcać do rzucania :razz: Jak go wyciszyć nieco na tę nieszczęsną piłkę? Quote
Daga&Maks Posted July 17, 2010 Posted July 17, 2010 musisz dawać psu wyraźne sygnały kiedy zabawa się zaczyna, a kiedy kończy. Pies nie ma decydować kiedy zabawa trwa tylko właściciel. Jeśli zabawa się skończyła to ignoruj psa, nie zwracaj na niego uwagi, bo będzie się jeszcze bardziej nakręcał. Może naucz go komendy zostaw. Może to być przydatne, jak zbiera te różne szyszki. Quote
Pajęczyca Posted July 24, 2010 Posted July 24, 2010 Zgadzam się z Daga & Maks. Dodatkowo można jeszcze nauczyć psa komendy 'koniec' i tym wyraźnie dać mu do zrozumienia, że zabawa się skończyła. Mówisz 'koniec', a potem szybko wydajesz kolejną komendę,np. karzesz mu iść przy nodze itp. wtedy zajmie się tym czego od niego zażądałaś :) A z drugiej strony jak on tak uwielbia piłkę wykorzystaj to. Ucz go nowych komend wykorzystując piłki jako zachętki - takiego jakby "smakołyka" :P i za dobrze wykonane zadanie nagradzj zabawą :) ale to dopiero wtedy gdy będzie reagował na 'koniec' Quote
Recommended Posts