Jump to content
Dogomania

Choco -nasza czekoladowa lisiczka (strona 96- skoki str. 55, 57

Recommended Posts

Posted

Niedobrze bo Bunia Fipreksem. Wydaje się że działał bo złapałem na niej w Dłuuuugi Weekend 9 chodzących kleszczy, żaden się nie wkręcił (już w domu jeszcze dwa ususzone). Było to jednak na Dolnym Śląsku a "rejonizacja kleszczowa" może być prawdą.

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Cześć Ewa, napewno wszystko będzie dobrze. Nasza Sonia też jest zabezpieczona przed klaszczami a i tak co kilka dni znajduję kleszcza i to żywego. Ciężko się je usuwa, ostatnio też musieliśmy iść do wet. bo została głowa:mad: .

Posted

[SIZE=4]Zanim się roztopimy [/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=4]Podczas upałów jakie teraz zapanowały Choculka zaprasza Wszystkich na chwilę ochłody:[/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman] [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images20.fotosik.pl/375/943e0821e1b960a1.jpg[/IMG][/URL][/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images21.fotosik.pl/320/e99d9aeaf0cf0682.jpg[/IMG][/URL][/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='WiolaW']Cześć Ewa, napewno wszystko będzie dobrze. Nasza Sonia też jest zabezpieczona przed klaszczami a i tak co kilka dni znajduję kleszcza i to żywego. Ciężko się je usuwa, ostatnio też musieliśmy iść do wet. bo została głowa:mad: .[/quote]
To że żywe to nic dziwnego bo tak działają fiprex i fronline. "Zatruwają" skórę psa i kleszcze nie lubią się w nią wkręcać. Snują się po psie i nie czynią mu szkody. Jeśli jednak już się wkręcą to zanim zrobią coś szkodliwego są paraliżowane trucizną i giną. Potem takie uschnięte kleszcze same spadają z psa.
W związku z powyższym nie dziwi mnie że były żywe natomiast wysoce niepokojące jest to że były żywe i wkręcone.
Czy były wkręcone i opite czy tylko wkręcone?

Posted

[quote name='Puchatek']
Czy były wkręcone i opite czy tylko wkręcone?[/quote]

Przypuszczam że wkręcone i opite - w ciemno brązowym gęstym futrze z podszerstkiem wątpię czy wyczułby tylko wkręconego.
Tego niestety mąż nie powiedział - zawsze dopiero po wykręceniu widzieliśmy czy były żywe czy już suche ale opite.
Kiedyś rok temu weterynarz nam pokazywała różnicę - trafił sie jeden żywy i ruszał nóżkami.

Podobno dziś mała całkiem wesolutka normalnie rozrabiała!

Hurra! Odzyskałam myszkę ale zaraz wychodzę i wracam do domu dopiero po 22 a wtedy napewno Krzyś zajmie neta!

Posted

[quote name='Czoko'][SIZE=4]Zanim się roztopimy [/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=4]Podczas upałów jakie teraz zapanowały Choculka zaprasza Wszystkich na chwilę ochłody:[/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman] [URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images20.fotosik.pl/375/943e0821e1b960a1.jpg[/IMG][/URL][/FONT][/SIZE]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images21.fotosik.pl/320/e99d9aeaf0cf0682.jpg[/IMG][/URL][/SIZE][/FONT][/quote]
Czoko - już mi lepiej!:lol:[IMG]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_39.gif[/IMG]

Posted

Wczoraj mąż się przekonał że w górach są jakieś zupełnie inne kleszcze niż te, które do tej pory znaliśmy:
z małej wyjmował 5 sztuk a z siebie 2 już powbijane.
Te są inne czarne, mają jakiś grzebień i po ich ukłuciu mała potwornie się drapie co pomagało w ich lokalizacji...

Haniu właścicielki piesków mogą się śmiać z naszej reakcji ale ja tam wolałam uważać - pamiętasz moją sławetną ucieczkę z próby wycieczki z Choculą na rękach?
Na jakiej ulicy mieszkasz? - pamiętam tylko że gdzieś koło Hali Banacha. - taka to moja znajomość W-wy.

Posted

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Usia – kiedyś pytałaś : Krzyś złożył podanie do Frycza, Reytana(tam gdzie teraz chodzi) i Poniatowskiego. Zaznaczył 8 klas – czyli maksymalną ilość możliwości. Najwięcej bo 5 razy biol.-chem. Jest i mat-inf, mat.-geogr, hist.-wos.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Teraz trwa odpytywanie z całości materiału gimnazjalnego, prawie codziennie dalej są klasówki, referaty, prezentacje.[/SIZE][/FONT]

Posted

Ewciu, mieszkam na Pruszkowskiej , tuż tuż obok parku żołnierzy radzieckich:lol: , czyli jakieś 2 przystanki od PM.
Hale Banacha są bardziej przy Grójeckiej a ja mieszkam zdecydowanie bliżej Żwirki i Wigury...
Fiśka tez juz zaliczyła chwyt na rączki bo pies który ją od dłuższego czasu " molestuje" jest dośc trudny do odciągnięcia ( warczy wtedy na swoją panią i nie daje sie złapać)....niestety Fiśka nie ma nic przeciwko temu:oops: i nie chce go pogonić....:shake:
Ludzie często w ogóle dość luzacko podchodzą do problemów innych....zdarzało mi się słyszeć ,że " szczeniaczki byłyby śliczne", oczywiście zaraz prosiłam o namiary aby skorzystać z pomocy przy szukaniu dla nich domków:diabloti: ale jakoś sprawa się nagle urywała:cool1: :crazyeye: :cool3:
Z kleszczami to oczywiście jest tak ,że jest ich więcej gatunków i to też jest niewatpliwie wytłumaczenia tej rejonizacji skuteczności środków zabezpieczających.....
Na dodatek np. na Figę źle działają....ponieważ najprawdopodobniej uszkodziły jej mieszki włosowe, bo ma łyse plamki w tych miejscach gdzie był nakraplany środek... teraz chodzi w obroży i ..odpukać ....nie widziałam na niej kleszcza:roll:
Niestety, przeglądać , przeglądaći jeszcze raz przeglądać:shake: ...ja po spacerze, jeszcze przed drzwiami wyczesuję Fiśkę pod włos i z włosem... licząc że przy jej krótkim futerku to też jest jakaś metoda:shake:

Posted

[quote name='Figa Bez Maku']ELudzie często w ogóle dość luzacko podchodzą do problemów innych....zdarzało mi się słyszeć ,że " szczeniaczki byłyby śliczne", oczywiście zaraz prosiłam o namiary aby skorzystać z pomocy przy szukaniu dla nich domków:diabloti: ale jakoś sprawa się nagle urywała:cool1: :crazyeye: :cool3:
[/quote]
dobry patent trzeba zapamietac na przyszłosc ;)

[URL="http://www.fotosik.pl/"][IMG]http://images21.fotosik.pl/320/e99d9aeaf0cf0682.jpg[/IMG][/URL]
ale dumnie kroczy

My tak na chwilke dzisiaj.Dobrze ze mała wypoczywa a i ty troche odetchniesz:cool3:
Dziewczyny maja racje pilnuj myszki :eviltong:

Posted

Pati! Dziś podczas podróży do pracy siedziałam obok pana z pieskiem - czaały czas na niego patrzyłam - wydawało mi się na podstawie zdjeć Twojej Rudolfiny że wygląda właśnie tak!

Myszkę bardzo mocno pilnuję!

Dziś prawdopodobnie ostatnie zebranie w szkole!

Asystent już na mnie czeka - później na chwilę zaglądnę!

Marzenko też myślałam o Kiltixie - różnie się słyszy - też była opinia że z powodu kota nie mogę, że do pływania trzeba zdejmować.

Posted

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][SIZE=4]Nasza podróżniczka[/SIZE]:[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images21.fotosik.pl/302/6b4cc4405dbfddd1.jpg[/IMG][/URL][/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE]

[COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=4]Pamiętacie nasz problem z Chocunią i z jej wchodzenem do łazienki?[/SIZE][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=4]Teraz pokażę co działo się tuż po pierwszej części remontu łazienki przed wyjazdem na majówkę:[/SIZE][/FONT][/COLOR]
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images21.fotosik.pl/330/07fa81c76bc38250.jpg[/IMG][/URL]

Posted

nadrobiłam zaległości:)
najbardziej zbulwersowało mnie to, że zabrano Ci myszkę:evil_lol:
[IMG]http://images21.fotosik.pl/302/6b4cc4405dbfddd1.jpg[/IMG]
piękna Czoko, tu wygląda jak mały flat;)

Posted

[quote name='wiq']nadrobiłam zaległości:)
najbardziej zbulwersowało mnie to, że zabrano Ci myszkę:evil_lol:
[IMG]http://images21.fotosik.pl/302/6b4cc4405dbfddd1.jpg[/IMG]
piękna Czoko, tu wygląda jak mały flat;)[/quote]

Dziękujemy! Dziekujemy - tak napisała osoba majaca dwie Flatki! - mnie zrobiły się zaległości i nie wiem co z Twoją maturą?

[quote name='Asiaczek'][B]Czoko [/B]- no i co z tą łązienką? Wychodzi na to, że obecnie nic się nie dzieje.. Czekodka chyba nawet polubiła to pomieszczenie...?
pzdr.[/quote]

Śmialiśmy się że mamy narkomankę! - łazienka było otwarta tylko dlatego że zapach farby olejnej był bardzo intensywny i chcieliśmy żeby szybciej się wywietrzyła!
Zobaczymy jakie miejsce wypoczynku wybierze po powrocie do domu!

Byłam na zebraniu: z rozpaczy poszłam sadzić kwiatki na balkonie. ([SIZE=1]była 2+, 4, 4+ z klasówki, 2+, za I semestr była 3 i dowiedziałam się ze będzie 2+ na zakończenie gimnazjum!!!)[/SIZE]
[SIZE=1]Krzyś ciężko zdziwiony gdzie się podziała -4 z ostatniej klasówki z całości programu...[/SIZE]
[SIZE=1]Będą kolejne klasówki, testy z całosci...[/SIZE]

Posted

Ewciu... kurcze rozumiem Cię bo Madzia też z matematyki orłem nie jest... za to nadrabia w innych przedmiotach - humanistycznych ( dzisiaj właśnie bierze udział w finale konkursu literackiego ( o tym że brała w nim udział nawet nie pamiętała :crazyeye: .. bo podchodzi do nich luzacko :angryy: ) Krzyś pewnie też ma mocne strony..nikt nie jest w końcu omnibusem:cool3:

Posted

Ale powiem Ci po cichu że rozumiem te dzieciaki.. mnie tez się za bardzo nic nie chce..w taki upał...a tu najgorzej ,że najciężej ( bo przed końcem roku zryw następuje:diabloti: :mad: )trzeba pracować.... no ale skoro jest szansa poprawy to pewnie młody człowiek się spręży....:multi:

Posted

Haniu a tak mu zależało na klasie informatycznej i zresztą jest wytypowany do przyznania "talentu" - pytałam Krzysia co to jest ale ndalej nic nie wiem - tylko machnął ręką - jakaś odznaka!
Kolejny przypadek dziecka nauczyciela tego samego przedmiotu, któremu nauczyciel udowadnia że on nic nie umie (mąż uczy matematyki dłużej niz żyje ta pani!!!). Syn miał odwagę w imieniu klasy poprosić o wytłumaczenie jakiegoś tematu, kiedy indziej rozwiązal zadanie metodą, którą pokazał mu tata...i podpadł...
Miałam taki sam przypadek w szkole podstawowej - chodziło o moją ocenę z historii a w tamtych czasach był "konkurs świadectw" podczas przyjmowania do Liceum i było bardzo ważne czy dostanę 4 czy 5... zdawałam oczywiście pomyślnie egzamin komisyjny z calości materiału i nauczycielka mi pogratulowała! Chciała mnie jeszcze bardziej zmobilizować - tylko że ja i tak zawsze wolałam przedmioty ścisłe!

Posted

Ojej .... U Madzi to jest autentyczny brak zainteresowania matmą .
..NIE ROZUMIEM jak nauczyciel może stawiając ocenę kierowac się jakimiś osobistymi uprzedzeniami czy urazami.....Jedyna nadzieja ze w następnej szkole ( jak rozumiem liceum) będzie lepiej pod tym względem!
To prawda ,że BARDZO DUŻO zależy od nauczyciela jakie nastawienie do przedmiotu ma uczeń ( a czasem i do nauki w ogóle!).....czasem talenty nie mają okazji się rozwinąć.....

Posted

[COLOR=DarkOrchid][SIZE=4][FONT=Georgia][I][B][quote]Witaj Ewcia !!! :multi::loveu:
1. fotka - jakaś lamperia... hihihi...
2.Jeżyk igiełkowy leśny...
3.może gil albo jakaś sikora ???????

Ale masz fajnych gości Ewuniu... :loveu::loveu:
Pozdrawiam.
P.S.
Za kim tęsknisz bardziej ??? :cool3:[/quote]Ponawiam pytania Ewuniu ???
Ewuniu, halo, jestem tutaj, widzisz mnie ??? :cool3:
Pozdrawiam.:multi:
Ciekawe fotki wodne, samochodowe, łazienkowe Chocuni. :loveu::loveu::loveu:
[/B][/I][/FONT][/SIZE][/COLOR]

Posted

ustne poszly mi db, po 100% z polaka i ang (a ang rozszerzony:cool3:)
na pisemne ciagle czekam..

a te profile w liceum wybierane wlasciwie juz w gimnazjum to porazka:shake:
czesto okazuja sie pozniej nietrafione..

Posted

[quote name='marzenna79'][COLOR=DarkOrchid][SIZE=4][FONT=Georgia][I][B]Ponawiam pytania Ewuniu ???
Ewuniu, halo, jestem tutaj, widzisz mnie ??? :cool3:
Pozdrawiam.:multi:
Ciekawe fotki wodne, samochodowe, łazienkowe Chocuni. :loveu::loveu::loveu:
[/B][/I][/FONT][/SIZE][/COLOR][/quote]

Wpadłam na moment - dziś Dzień Matki - już byłam u Teściowej, Krzyś właśnie gdzieś poszedl z kolegą - wróci na obiadokolację a Rodzina podobno już jedzie i nie mam pojęcia kiedy dojadą do domu.
Tęsknota się rozkłada tyle że z mężem rozmawiałam codziennie a awanturnicę tylko gdzieś czasem usłyszałam w oddali.
Zdjęcie - to była ściana w WC - tak mi się spodobała że dlatego pisałam że mam malowanie po zakończonym malowaniu...teraz jest już normalna - biało-orzechowa;
jeżyk nie wiem - takie nas odwiedzają na działkach i zlękłam się bo niewiele brakowało a oparłabym się o niego ręką;
ptaszek? - dalej nie sprawdzałam w atlasie i nie wiem co to?
Zaraz będzie burza, zrywa sie silny wiatr!

Wiq - najserdeczniej gratuluję!
Pozdrawiam Ewa

Posted

[quote name='wiq']ustne poszly mi db, po 100% z polaka i ang (a ang rozszerzony:cool3:)
na pisemne ciagle czekam..

a te profile w liceum wybierane wlasciwie juz w gimnazjum to porazka:shake:
czesto okazuja sie pozniej nietrafione..[/quote]
100% to chyba nie DB a BDB ? :lol: