pytajnik1234 Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Witam wszystkich serdecznie. Jestem jednym z milionów Polaków, których sytuacja życiowa zmusza do emigracji. Mam jednak jeden mały problem, przez który broniłem się przed tym rękami i nogami - pies. Mam 21 lat, moja obecna sytuacja nie pozwala mi się dłużej utrzymać w kraju. Kierunek emigracji jest u mnie obojętny - byle z psem. Nie utopię go, nie oddam nikomu, nie "zgubię". Nic z tych rzeczy, prędzej sam wolę paść z głodu. Anglia, Szwecja, Niemcy, Irlandia, wszystko jedno - byle z psem. Jestem singlem, więc sprawa jest niestety trochę utrudniona. Nie oszukujmy się, że gdy się pracuje nie ma człowieka w domu jakieś 10 godzin. Pies od 2 lat mieszka w ogrodzie, także mam pewne wątpliwości nt. zachowania porządku w mieszkaniu, myślę oczywiście nad kennelem żeby nie sprawiać włascicielom potencjalnego mieszkania kłopotów. Piesek (w typie ONa) nie zachowuje się wzorowo gdy jest sam wobec mniejszych od siebie i samców. Dlatego jeżeli już to na 100% kennel podczas mojej nieobecności. Inna opcja to wynajem jakiegoś pokoju w domu z ogrodem w którym jest np kojec. Pytanie czy istnieją w ogóle takie możliwości? Na dzień dzisiejszy na dalszy plan schodzą wygórowane możliwości zarobkowe, wystarczy mi po prostu możliwość zwykłego egzystowania, dopóki nie ułożę sobie życia na nowo, gdyż obecne legło w gruzach. Macie jakieś doświadczenia, kontakty w tych sprawach? Miejsca godne polecenia? Warunki bytowe (jakie by one nie były) i praca, nic więcej nie oczekuję. Mój adres mailowy to [email protected] (nick, mail, kontakty celowo świeżo założone, gdyż udzielam się pod innym nickiem dużo na psich forach, nie chcę robić zamieszania w świetle mojej prawdziwej osoby). Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odzew. Gdyby ktoś szykował się do emigracji i miał podobny problem, razem zawsze raźniej. Nie wiem, może tutaj na forum, ktoś wynajmuje mieszkania za granicą, jest pośrednikiem itd. Za możliwość mieszkania razem z psem jestem gotów nawet do dodakowej pracy za darmo, wyprowadzanie psów, sprzątanie, byle móc mieszkać ze swoim czworonogiem. Jest od dla mnie bezcenny i nigdy go nie oddam w obce ręce. Quote
Kaja i Aza Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 Ja nie znam warunkow w wymienionych przez Ciebie krajach, ale zasugerowalabym zebys zapytal na jakims forum polonijnym; tam pewnie bedzie wiecej osob zorientowanych w temacie. Zycze powodzenia i wyrazy szacunku i uznania; zazwyczaj w takiej sytuacji ludzie kombinuja jak sie psa pozbyc. Quote
pytajnik1234 Posted July 7, 2010 Author Posted July 7, 2010 ehhh no psiak to jest w końcu odpowiedzialność i jakoś nie potrafię się od tego wymigać. Boję się tylko jednego, o te 9-10 godzin jak miałby zostać sam. Dlatego piszę właśnie na psich forach, może znalazła by się osoba, która też musi wyjechać i ma podobny problem. Zawsze można sobie nawzajem pomóc, chociażby w wyprowadzeniu psa podczas dłuższej nieobecności. Quote
joanna83 Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Mogę Ci napisać kilka słów o Irlandii, a dokładnie o Dublinie, bo trochę czasu tam spędziłam :) Generalnie sprawa jest dość trudna, bo ciężko jest znaleźć mieszkanie do wynajęcia, gdzie właściciel zgodzi się na trzymanie zwierząt. My mieliśmy dwa swoje koty plus różne tymczasy i to zawsze "nielegalnie" niezależnie czy mieszkaliśmy w centrum, czy na obrzeżach. Pocieszające jest to, że bum na Irlandię już minął i teraz łatwiej jest znaleźć mieszkanie w dobrej cenie, więc masz większą szansę. Możesz zrobić tak. Wynajmij cały dom z ogrodem (tylko upewnij się 10 razy,czy właściciel zgadza się na psa) i wtedy poszukaj sobie współlokatorów, którym podnajmiesz pojedyncze pokoje. Oczywiście są to spore koszta na początek,bo musisz zapłacić za miesiąc z góry+kaucja wysokości miesięcznego czynszu, a nie masz pewności kiedy znajdziesz pracę (z tym jest baaardzo ciężko teraz). Zerknij na to forum: gazeta.ie Poziom dyskusji tragiczny, ale może uda Ci się poznać kogoś, kto szuka "wspólnika" do wynajęcia domu. P.S. Ogrody w domach w Irlandii są najczęściej umieszczone za domem i odgrodzone od sąsiadów (często wysokim płotem z desek), więc pies spokojnie mógłby sobie pomieszkać tam w czasie Twojej nieobecności. Quote
kasia_1982 Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 co do wynajecie pokoju z mozliwoscia trzymania psa może być ciężko, wystarczy że jeden mieszkaniec nie życzy sobie psa w domu i klapa. Tak jak pisała Joanna83 - lepiej wynająć cały dom i dopiero podnajmować zbędne pokoje. Ale licz się z dużymi kosztami - kaucja w przypadku posiadania psa często jest o kilkadziesiąt % wyższa niż w innych przypadkach. Mieszkam w Anglii od 2,5 lat, psa mam dopiero od ok 8 miesięcy. Tylko ze pies był kupiony tutaj, i najpierw wynajeliśmy dom, pomieszkaliśmy trochę i dopiero po czasie poprosiliśmy o zgode na posiadanie psa. Przynajmniej w Anglii lepiej nie ukrywać że masz psa - wynajmując mieszkanie przez agencje musisz się liczyć z tym że pracownik agencji raz na jakiś czas będzie chciał sprawdzić jak wygląda dom - np czy jeszcze stoi ;) W dużych miastach łatwo znaleść dom do wynajęcia od osoby prywatnej - w malych miesteczkach - trzeba szukać ze świeczką... W Anglii prawie każdy dom ma swój własny ogród, nie są to jakieś wielkie posiadłości ale zawsze ogrodzone od sąsiadów, więc z tym problemów nie będzie Quote
drongaleczek Posted July 10, 2010 Posted July 10, 2010 joanna83 napisał(a):Mogę Ci napisać kilka słów o Irlandii, a dokładnie o Dublinie, bo trochę czasu tam spędziłam :) Generalnie sprawa jest dość trudna, bo ciężko jest znaleźć mieszkanie do wynajęcia, gdzie właściciel zgodzi się na trzymanie zwierząt. My mieliśmy dwa swoje koty plus różne tymczasy i to zawsze "nielegalnie" niezależnie czy mieszkaliśmy w centrum, czy na obrzeżach. Pocieszające jest to, że bum na Irlandię już minął i teraz łatwiej jest znaleźć mieszkanie w dobrej cenie, więc masz większą szansę. Możesz zrobić tak. Wynajmij cały dom z ogrodem (tylko upewnij się 10 razy,czy właściciel zgadza się na psa) i wtedy poszukaj sobie współlokatorów, którym podnajmiesz pojedyncze pokoje. Oczywiście są to spore koszta na początek,bo musisz zapłacić za miesiąc z góry+kaucja wysokości miesięcznego czynszu, a nie masz pewności kiedy znajdziesz pracę (z tym jest baaardzo ciężko teraz). Zerknij na to forum: gazeta.ie Poziom dyskusji tragiczny, ale może uda Ci się poznać kogoś, kto szuka "wspólnika" do wynajęcia domu. P.S. Ogrody w domach w Irlandii są najczęściej umieszczone za domem i odgrodzone od sąsiadów (często wysokim płotem z desek), więc pies spokojnie mógłby sobie pomieszkać tam w czasie Twojej nieobecności. Ja moge opisac jak ja to zalatwiam w IE:-) Krok pierwszy: www.daft.ie i wyszukiwanie rozszerzone z opcja pets allowed. Jak interesuje mnie jakies lokum, w ktorym ogloszeniodawca nie zaznaczyl takiej opcji, wtedy dzwonie (lub mailuje) i zaraz po przedstawieniu sie mowie ze mam psa i czy wlasciciel jest ok. Jak slysze ze nie, to grzecznie dziekuje i sie rozlaczam:-) po paru godzinach zwykle mam telefon z odpowiedzia pozytywna;-) 3 razy zmienialem lokum i za kazdym razem szukanie nie zajelo mi wiecej niz 2 dni. Jesli kolega chce wynajac domek sam na poczatek, musi sie przygotowac na jednorazowy wydatek ok 2000e (kaucja - standardowo 6tyg czynszu, pierwszy czyn sz, no i prowizja dla agencji). Powodzenia.... Quote
Recommended Posts