kiwi Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 mój jamnik ma na uszch wlasnie zmiany przypominające ta przypadłość, wybieram sie jutro do weta, czy ktos slyszal o tym i ma jakiekolwiek doswiadczenia z to choroba? skora zrobila sie szara, leciusienko sie łuszczy i rzecz jasna koncowki uszu wyłysiały Quote
asher Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 Mój Bugajski tam miał. Przyczyna okazała się prozaiczna - ukąszenia owadów (prawdopodobnie komarów i/lub meszek). Mam nadzieję, że w wasz przypadek okaże się równie banalny :kciuki: O chorobie, o którą pytasz niestety nie slyszałam :shake: Quote
bluerat Posted May 2, 2006 Posted May 2, 2006 czy te zmiany zą na krawędzi małżowin usznych? czy ucho zaczyna w tych miejscach pękać? u jamników często w/w zmiany pojawiają się jako efekt niedokrwienia obwodowej części małżowiny usznej Quote
kiwi Posted May 2, 2006 Author Posted May 2, 2006 no wlansie tego sie obawialam ktos sie z tym spotkal??? Quote
rybon36 Posted May 3, 2006 Posted May 3, 2006 spotykana przypadłość, w zasadzie wyjściem jest stosowanie wcierek poprawiających ukrwienie małżowin czyli lekko drażniących, poszperam dzis w domciu czy czegoś oskrywczego nie wymyślono na ten temat i dam znać Quote
rybon36 Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 kiwi opisz dokładnie zmiany na uszach u twojego psa Quote
kiwi Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 oto jego uszy - koncowki wylysiały, skora jest taka troche bardziej szorstka, i jak sie opciera to leciutko sie łuszczy ma to tylko na uszach demona jak byl maly mial problemy z gestoscia siersci na glowce i klatce mial taka rzadsza siersc, problem zniknal po podawaniu vita petu i nie podawaniu surowego miesa (wczesniej jadl surowa cielecine) Quote
kiwi Posted May 10, 2006 Author Posted May 10, 2006 ucha sie przpomiaja :cool3: jekie te wcierki? :cool3: Quote
kolka_wet Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 Na poprawienie ukrwienia w uszach, przy takim łysieniu jak u jamnika kiwi, można podawać też psi karsivan, albo ludzką polfilinę, które poprawiają ukrwienie obwodowych części ciała. jako środki doustne maja jednak kilka przeciwskazań w postaci chorób ogólnoustrojowych. Quote
Recommended Posts