Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mój jamnik ma na uszch wlasnie zmiany przypominające ta przypadłość, wybieram sie jutro do weta, czy ktos slyszal o tym i ma jakiekolwiek doswiadczenia z to choroba?
skora zrobila sie szara, leciusienko sie łuszczy i rzecz jasna koncowki uszu wyłysiały

Posted

Mój Bugajski tam miał. Przyczyna okazała się prozaiczna - ukąszenia owadów (prawdopodobnie komarów i/lub meszek). Mam nadzieję, że w wasz przypadek okaże się równie banalny :kciuki:

O chorobie, o którą pytasz niestety nie slyszałam :shake:

Posted

czy te zmiany zą na krawędzi małżowin usznych? czy ucho zaczyna w tych miejscach pękać? u jamników często w/w zmiany pojawiają się jako efekt niedokrwienia obwodowej części małżowiny usznej

Posted

spotykana przypadłość, w zasadzie wyjściem jest stosowanie wcierek poprawiających ukrwienie małżowin czyli lekko drażniących, poszperam dzis w domciu czy czegoś oskrywczego nie wymyślono na ten temat i dam znać

Posted

oto jego uszy - koncowki wylysiały, skora jest taka troche bardziej szorstka, i jak sie opciera to leciutko sie łuszczy
ma to tylko na uszach
demona jak byl maly mial problemy z gestoscia siersci na glowce i klatce mial taka rzadsza siersc, problem zniknal po podawaniu vita petu i nie podawaniu surowego miesa (wczesniej jadl surowa cielecine)

Posted

Na poprawienie ukrwienia w uszach, przy takim łysieniu jak u jamnika kiwi, można podawać też psi karsivan, albo ludzką polfilinę, które poprawiają ukrwienie obwodowych części ciała. jako środki doustne maja jednak kilka przeciwskazań w postaci chorób ogólnoustrojowych.