Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No więc mam westa , już tu pisałam o nim o jego zdrowiu ale postanowiłam napisać jeszcze raz.
Nemo jest prawdopodobnie alergikiem. kiedyś dostawał gotowane mięsko( kurczak , wołowinka) , marchewkę i makaron od ostatniej wizyty przeszedł na sucha karmę. Na początek jadł przpisaną od weta purinę, ale my postanowiłyśmy przejść na royal canin sensible. ta karma mu służy, robił ładne kupki i wgl.wczoraj dostał pare małych kawałeczków mięska (mój dziadek bardzo go rozpieszcza) i dzisiaj jest poprostu tragedia! ciagle wymiotuje , i w domu robi kupki z śluzem. wymiotuje czymś białym( nie karmą)
Czasami już dostał kawałki mieska i nie było tak jak dzisiaj. Mam z nim isć do weta czy cos? dostał już ode mnie nifuroksazyt ( nie wiem czy dobrze napisałam) i teraz sobie spi. Co mam robić? :shake:

Posted

Zrób mu głodówkę, podawaj tylko wodę i obserwuj. Sugerujesz, że problem jest ze strony przewodu pokarmowego (przekarmienie?, alergia?) o tym może świadczyć śluz w stolcu . Jakby taki stan trwał dłużej zrób badania trzustki i wątroby. Wymioty pieniste mogą być też przy wirusowym zapaleniu gardła . Wizyta u wet-a wszystko wyjaśni. A karma royal nie należy do najlepszych , choć cena by na to wskazywała.

Posted

ewtos napisał(a):
Zrób mu głodówkę, podawaj tylko wodę i obserwuj. Sugerujesz, że problem jest ze strony przewodu pokarmowego (przekarmienie?, alergia?) o tym może świadczyć śluz w stolcu . Jakby taki stan trwał dłużej zrób badania trzustki i wątroby. Wymioty pieniste mogą być też przy wirusowym zapaleniu gardła . Wizyta u wet-a wszystko wyjaśni. A karma royal nie należy do najlepszych , choć cena by na to wskazywała.

Przekarmiony być nie może , jest ogromnym niejadkiem :( Jak na westa waży malutko 5,5 kg,( biorąć fakt że jest najmniejszy z miotu i rózni się wielkośćia od typowego westa)
Ostatnio wet też chciał zrobić badanie wątroby ale Nemik dostał antybiotyk i było ok.
Jak narazie wszystko się normowało , już nie wymiotuje , kupki jeszcze nie robił bo od wczoraj był na głodówce.
Jeżli twoim zdaniem royal nie jest dobrą karmą , to jaką byś inną poleciła?

Posted

[quote name='Tośka&Nemo']
Jeżli twoim zdaniem royal nie jest dobrą karmą , to jaką byś inną poleciła?

To pytanie podzieliło wiele osób na forum wejdz na podforum żywienie- karmy suche.
http://www.dogomania.pl/forums/472-Karmy-suche
Wkleję Ci jeszcze artykuł, czym należy kierować się przy wyborze karmy
http://www.zpastorowejsfory.pl.tl/Kr%F3tka-rozprawka-o-suchych-karmach.htm.
Są zwolennicy i przeciwnicy royala , jeśli pies czuje sie dobrze, ma ładną sierść to nie odstępują od tej karmy jak jest problem to trzeba poszukać . Ja karmię Acaną.