Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Również... rezerwację już dokonałem, choć jeszcze muszę opłacić 30-zetowe wpisowe (klasa baby - [B][U]GALLA[/U] Eskimoski Domek[/B]) :)

• 2 weeks later...
Posted

psy kl baby
Winter Melody Once Upon a Time

psy kl otwarta
Winter Melody Talk ABout Me

psy kl championow
Winterfrot's Pegaso

kl baby
Galla Eskimoski Domek

klasa szczeniąt
G.I.JANE Galladria Novitaris

kl.młodzieży
PEARL OF ICE Galladria Novitaris

kl posrednia
Lancelot's Winter Melody

• 2 weeks later...
Posted

No tego to się jednak nie spodziewałem, że na gorzowskiej krajówce haszczaki będą ze sobą konkurować jedynie w klasie baby, tym bardziej, że na sąsiedniej szczecińskiej międzynarodówce proporcje były całkowicie odwrócone ;)

Posted

Heh... coś mojej Galli te letnie wystawy cholernie nie służą, gdyż dopóki z rana nie grzeje jeszcze tak mocno słońce, to i na samym ringu spokojniej się zachowuje, ale zaczyna ją nosić w pełnym skwarze, kiedy tylko po godzinie 14-15 ma wejść na ring główny, skutkiem czego jaśniejsze hasiory (i malamuty - nawiasem mówiąc tak teraz, jak i wcześniej w Szczecinie wygrały te o jasnym umaszczeniu kremowym, których żar słoneczny kompletnie nie ruszał) godniej się od niej prezentują (osiągawszy podium, kiedy moja sunia po raz kolejny musi zadowolić się jedynie samą finalną nominacją na Best of Baby) :(

Posted

[quote name='nitor-nivalis']psy kl baby
winter melody once upon a time [color=red][i][b] ii best in show baby[/b][/i][/color]
[b][i][color=#ff0000][/color][/i][/b]
[b][i][color=#ff0000][/color][/i][/b]
kl.młodzieży
exotic boy galladria novitaris ex.1 , zw.mł

psy kl otwarta
winter melody talk about me [i][color=red][b]bob , ii bog
[/b][/color][/i]

kl baby
galla eskimoski domek

klasa szczeniąt
g.i.jane galladria novitaris [i][b][color=red] ii best in show puppy[/color][/b][/i]

kl.młodzieży
pearl of ice galladria novitaris 1,zw.mł, njwr ,nowy [color=red][i][b]młodzieżowy champion polski
[/b][/i][/color]
kl posrednia
lancelot's winter melody[/quote]

[color=darkslategray][i]gratulacje dla ewy i jose.wielkie dzięki za przemiłe brzuchate towarzystwo :)[/i][/color]

Posted

[quote name='ira.s']Heh... coś mojej Galli te letnie wystawy cholernie nie służą, gdyż dopóki z rana nie grzeje jeszcze tak mocno słońce, to i na samym ringu spokojniej się zachowuje, ale zaczyna ją nosić w pełnym skwarze, kiedy tylko po godzinie 14-15 ma wejść na ring główny, skutkiem czego jaśniejsze hasiory (i malamuty - nawiasem mówiąc tak teraz, jak i wcześniej w Szczecinie wygrały te o jasnym umaszczeniu kremowym, których żar słoneczny kompletnie nie ruszał) godniej się od niej prezentują (osiągawszy podium, kiedy moja sunia po raz kolejny musi zadowolić się jedynie samą finalną nominacją na Best of Baby) :([/QUOTE]

bez komentarza

Posted

[quote name='galadria'][color=darkslategray][i]gratulacje dla ewy i jose.wielkie dzięki za przemiłe brzuchate towarzystwo :)[/i][/color][/QUOTE]

Dzięki Agata :) gratulacje dla Was dziewczyny się spisały :)
i dzięki za towarzystwo :)

Posted

Chyba się trochę pogubiłam...najpierw ira.s piszę że jego GALLA dostała nominację na finały ale wynika że nominację tak naprawdę dostał piesek Winter Melody ONCE UPON A TIME i wygrał II BIS BABY...to jak to w końcu jest???

Posted

[quote name='Merrick']Chyba się trochę pogubiłam...najpierw ira.s piszę że jego GALLA dostała nominację na finały ale wynika że nominację tak naprawdę dostał piesek Winter Melody ONCE UPON A TIME i wygrał II BIS BABY...to jak to w końcu jest???[/QUOTE]

Oba pieski szły na finały, sędzina nie wybrała Najlepszego Baby w Rasie, oba dostały nominacje na finały, i co do opisu Ira.S - na wystawie było gorąco i wszystkim to przeszkadzało nie tylko jego suczce...

Posted

Dziękuję za szybką odpowiedź :p W Szczecinie byłam i tak samo źle znosił upał zarówno mój Tamlin ( czarno-biały ) jak i Lavia ( srebrno-biała ) , wątpie więc żeby kolor miał znaczenie jak chodzi o słoneczne wystawy ;)

Posted

[quote name='Merrick']Dziękuję za szybką odpowiedź :p W Szczecinie byłam i tak samo źle znosił upał zarówno mój Tamlin ( czarno-biały ) jak i Lavia ( srebrno-biała ) , wątpie więc żeby kolor miał znaczenie jak chodzi o słoneczne wystawy ;)[/QUOTE]
Oczywiście kolor nie ma żadnego znaczenia :) wiadomo że babiki znoszą słońce gorzej niż dorosłe psiaki, ale kolor nie ma tu żadnego znaczenia.

Posted

[quote name='Nitor-Nivalis']...kolor nie ma tu żadnego znaczenia.[/QUOTE]

Przecież nigdzie nie twierdzę, że jaśniejsze haszczaki są lepiej oceniane za swoje umaszczenie (przynajmniej nie bezpośrednio, choć pośrednio ma to wymowne znaczenie, przekładające się na większe opanowanie ich na nieosłoniętym od słońca ringu), a jedynie to, że znacznie spokojniej znoszą przebywanie na otwartym słońcu, kiedy dla ciemniejszych takie wybiegi są nie do wytrzymania i tylko na nich ujadają, aby tylko schować się ponownie w cieniu.

Ja swoją Gallę w te upalne dni praktycznie co dzień muszę parokrotnie wyprowadzać nad jezioro lub rzeczkę by się tam w wodzie ochłodziła (wieczorem nawet nie zaśnie, zanim nie wskoczy wcześniej z mostku do wody, a to wymownie świadczy o tym, jakie tym bardziej musi znosić katusze w czasie takich pozahalowych wystaw), ale ze względu na wystawę musiałem to sobie wczoraj przed nią darować, przez co ta praktycznie z siebie wychodziła i po raz kolejny całkiem inaczej się zachowywała w chłodniejsze przedpołudnie i rozżarzone popołudnie (przez co w oczach sędziów na ringu głównym jawiła się jako niewychowany babik i była trudniejsza do oceny, jak ją nosiło na wszystkie strony).

Posted

[quote name='ira.s']Przecież nigdzie nie twierdzę, że jaśniejsze haszczaki są lepiej oceniane za swoje umaszczenie (przynajmniej nie bezpośrednio, choć pośrednio ma to wymowne znaczenie, przekładające się na większe opanowanie ich na nieosłoniętym od słońca ringu), a jedynie to, że znacznie spokojniej znoszą przebywanie na otwartym słońcu, kiedy dla ciemniejszych takie wybiegi są nie do wytrzymania i tylko na nich ujadają, aby tylko schować się ponownie w cieniu.

Ja swoją Gallę w te upalne dni praktycznie co dzień muszę parokrotnie wyprowadzać nad jezioro lub rzeczkę by się tam w wodzie ochłodziła (wieczorem nawet nie zaśnie, zanim nie wskoczy wcześniej z mostku do wody, a to wymownie świadczy o tym, jakie tym bardziej musi znosić katusze w czasie takich pozahalowych wystaw), ale ze względu na wystawę musiałem to sobie wczoraj przed nią darować, przez co ta praktycznie z siebie wychodziła i po raz kolejny całkiem inaczej się zachowywała w chłodniejsze przedpołudnie i rozżarzone popołudnie (przez co w oczach sędziów na ringu głównym jawiła się jako niewychowany babik i była trudniejsza do oceny, jak ją nosiło na wszystkie strony).[/QUOTE]

Wybacz ale Twoje teorie są poprostu głupie. Mamy w domu husky we wszystkich kolorach i wszystkie ( ciemne i jasne) znoszą upał dokładnie TAK SAMO.
Kolor nie ma nic wspólnego z tym czy psu jest lepiej czy gorzej, a zwłaszcza w wieku o którym mówisz, wystawa dla takich maluchów w takich temperaturach jest
straszna nie zależnie od koloru.
Twoja sunia zachowywała się tak jak ją przygotowałeś, nie ma sensu zwalać na pogodę czy na to że inne zachowywały się lepiej bo są jaśniej umaszczone to przecież kompletne bzdury, przygotuj się do następnej wystawy lepiej i to wszystko a nie obwiniasz wszystko i wszystkich dookoła.

Posted

[quote name='Nitor-Nivalis']...to przecież kompletne bzdury...[/QUOTE]

Być może dla Ciebie, bo choćby moja hodowczyni dokładnie potwierdziła znacznie gorszą kondycję fizyczną ciemniej umaszczonych jej psów w czasie takich spiekot w stosunku do jaśniejszych ich odpowiedników. Natomiast co się tyczy samego przygotowania pod kątem wystawy, to te gdyby nawet było wzorowe nie ma większego znaczenia w przypadku, kiedy ciemnego psa wystawia się na pełne słońce, licząc naiwnie, że będzie się on tam zachowywał jak gdyby nigdy nic, niezależnie od jego obycia z ringiem.

Posted

[quote name='ira.s']Być może dla Ciebie, bo choćby moja hodowczyni dokładnie potwierdziła znacznie gorszą kondycję fizyczną ciemniej umaszczonych jej psów w czasie takich spiekot w stosunku do jaśniejszych ich odpowiedników. Natomiast co się tyczy samego przygotowania pod kątem wystawy, to te gdyby nawet było wzorowe nie ma większego znaczenia w przypadku, kiedy ciemnego psa wystawia się na pełne słońce, licząc naiwnie, że będzie się on tam zachowywał jak gdyby nigdy nic, niezależnie od jego obycia z ringiem.[/QUOTE]

jak zwykle pozjadałeś wszystkie rozumy...... oczywiście jasny pies w pełnym włosie również mniej cierpi w upale niż te ciemne bez włosa :) czad (przekażę to swoim psom, bo chyba same jeszcze o tym nie wiedzą )oczywiscie nasze psy zachowywaly sie lepiej bo były jaśniej umaszczone (i to że były w pełnym włosie a Twoja sunia w okresie linia nie ma żadnego znaczenia) :) kurcze że też nie wpadłam na to wcześniej, wynika z tego że w zimie przyjdzie czas na te ciemno umaszczone :)
dla mnie koniec tej bezsensownej dyskusji.
Przygotuj swoja suczkę lepiej na następną wystawę, przyjedź z klatką tak by mogła odpocząć przed wejściem na ring, ustaw się w cieniu i nie męcz jej do czasu wejścia na ring, i zobaczysz że efekty mimo słońca bedą od razu widoczne, poprostu zajmij się nią tak jak powinieneś w taki słoneczny dzień a nie wymyślaj spiskowych teorii o wyższości umaszczenia jasnego nad wszystkimi innymi.

Posted

[quote name='Nitor-Nivalis']...oczywiście jasny pies w pełnym włosie również mniej cierpi w upale niż te ciemne bez włosa...[/QUOTE]

Ten cynizm możesz juz sobie darować, bo wkładając mi w usta swoje własne "górnolotne" przemyślenia (gdzie moja sunia miała równie gęstą szatę, co jaśniejsze haszczaki i bynajmniej nie była w okresie lnienia), bynajmniej nie mnie stawiasz w złym świetle, a siebie samą przedstawiasz jako Bóg wie jaką wyrocznię.

[QUOTE]...przyjedź z klatką tak by mogła odpocząć przed wejściem na ring...[/QUOTE]

Tak w Szczecinie, jak i w Gorzowie klatka była mi zupełnie zbędna, skoro poza nasłonecznionym ringiem był cienisty lasek/park, gdzie wszystkie psy mogły spokojnie odetchnąć od nieprzyjaznego dla nich wybiegu (tym bardziej, że pod sam ring główny klatki nie przytachasz w odróżnieniu od kamerlanego i przez to mniej przez publikę obleganego ringu grupowego). Także jak już koniecznie pragniesz mnie demonizować, to wymyśl na ten cel jakieś inne metody dyskredytacyjne, bo te powyższe są cokolwiek mało przekonywujące.

Posted

Klatka to nie tylko miejsce w ktorym pies ma cien, ale także miejsce w którym może odpocząć, pies który jest do niej przyzwyczajony będzie się w niej czuł wygodnie i swobodnie, co więcej najcześciej prześpi czas oczekiwania na ocenę.
Twoja suczka w Szczecinie w większości stała na słońcu w raz z Tobą ma nawet parę fotek także nie wpieraj że chodziłeś z nią po pobliskim zacienionym lesie ;)
tak samo jak i wczoraj w Gorzowie większość czasu spacerowałeś z nią i nawet jeśli robiłeś to w miejscach zacienionych już od samej temperatury była zmęczona.

i jakoś nie mogę darować sobie cynizmu bo Twoje teorię są porostu wyssane z palca, jak to się mówi kiepskiej baletnicy ......

Posted

zdjęcia ze szczecina (godzina 11.20)
podczas oceny Akity amerykańskiej co oznacza że
do oceny Twojej suni nadal pozostało conajmniej około godziny

dla mnie to nie jest zacieniony las...

[URL=http://img138.imageshack.us/i/661l.jpg/][IMG]http://img138.imageshack.us/img138/1209/661l.jpg[/IMG][/URL]
Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

[URL=http://img153.imageshack.us/i/659y.jpg/][IMG]http://img153.imageshack.us/img153/8843/659y.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://img180.imageshack.us/i/660u.jpg/][IMG]http://img180.imageshack.us/img180/9357/660u.jpg[/IMG][/URL]

gdybyś zaraz po przyjeżdzie na wystawę pochodził z sunią tak by przyzwyczaiła się do miejsca a póżniej dał jej odpocząć w klatce w zacienionym miejscu napewno zachowywała by się lepiej, dokładnie tak samo było wczoraj w gorzowie, nie ważne czy spacerowałeś z nią w miejscach zacienionych czy nasłonecznionych, gorąco było wszędzie i pies zwłąszcza w tym wieku
potrzebował poprostu odpoczynku.

Posted

a tak jeszcze w ramach Twojej teorii
wczoraj na BIS BABY na lokatach staneły
I. Sznaucer olbrzym CZARNY
2. Siberian Husky
3. CIEMNY pręgowany Bouvier des flandres
niestety nie pamiętam co było na lokacie 4