Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bardzo dziękujemy za wszystkie trzymane kciuki! :loveu:
Na pewno się przydadzą, bo konkurencja będzie spora. W końcu zjadą tam najlepsze europejskie drużyny. Ale powalczymy i zrelacjonujemy po powrocie! :lol:

Tymczasem ćwiczymy. W ubiegłym tygodniu zaczęliśmy treningi na dwóch torach i jak zwykle przy takich okolicznościach psy trochę oszalały. Zaczęły się pomyłki, psy czasem biegły nie po tym torze, czasem omijały. Na szczęście zazwyczaj po dwóch, trzech treningach w nowych warunkach (dwa tory) psy przyzwyczajają się i wszystko wraca do normy.

Rośnie nam też ilość psów, które biegają coraz szybciej, co daje szansę na niezłe wyniki. Rekordzistą jest ZAP z czasem 3,87 sek. Ale coraz więcej psów pokonuje barierę 4 sekund. Są nimi: Poker, Kiwi. Mo pobiegła najszybciej 4,00 sek. Inne psy też poprawiają czasy. Franka po spadku formy i biegach na poziomie 4,5-4,6 sek, teraz regularnie biega w okolicach 4,2-4,3 sek. Piper - tegoroczny debiutant zaliczył już biegi poniżej 4,2 sek. Małe psy też przyśpieszają. Andzia regularnie biega poniżej 5 sekund, co jeszcze rok temu było a wykonalne. Najszybsze biegi drużynowe, jakie zanotowaliśmy na treningach to: Alfa - 17,11 sek, Beta - 19,26 sek. Liczymy zatem na dobry start. Choć jak wiadomo, na zawodach wszystko się może zdarzyć... Ja osobiście chciałbym tylko, aby nie było tak gorąco, jak w ubiegłym roku. Bo bieganie cały dzień na otwartym słońcu w temperaturze powyżej 35 stopni Celsjusza jest naprawdę potwornie męczące i dla ludzi i dla psów.

• Replies 317
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

gusia1972 napisał(a):
no to magnez i vit B dla psów + woda z glukozą
taki proszek kupiłam ostatnio http://allegro.pl/over-zoo-elektro-fit-dla-psow-i-kotow-100g-wwa-i1662643895.html zamiast glukozy będzie :)

Fajny ten płyn. Nie próbowałam.
Ja w czasie zawodów karmię psa Convalescentem. Wieczorem karma energetyczna z puszką Convalescent. Rano kogel mogel. W ciągu dnia do picia woda z odrobiną rozpuszczonej karmy, bo wtedy psy chętniej ją piją. Gdy zawody trwają długo, w czasie dnia dostaje pastę reconvalescent Aptus lub kolejny kogel mogel lub royal canin convalescent (taki w proszku do rozpuszczania w wodzie). Do tego już jakiś tydzień przed zawodami zaczynam podawać wysoko energetyczną karmę. Trochę zachodu z tym jest.

Posted

GrubbaRybba napisał(a):
Fajny ten płyn. Nie próbowałam.
Ja w czasie zawodów karmię psa Convalescentem. Wieczorem karma energetyczna z puszką Convalescent. Rano kogel mogel. W ciągu dnia do picia woda z odrobiną rozpuszczonej karmy, bo wtedy psy chętniej ją piją. Gdy zawody trwają długo, w czasie dnia dostaje pastę reconvalescent Aptus lub kolejny kogel mogel lub royal canin convalescent (taki w proszku do rozpuszczania w wodzie). Do tego już jakiś tydzień przed zawodami zaczynam podawać wysoko energetyczną karmę. Trochę zachodu z tym jest.

A nie lepiej cały czas w sezonie dawać wysoko energetyczną ?

Posted

Luzia napisał(a):
A nie lepiej cały czas w sezonie dawać wysoko energetyczną ?

Próbowałam, ale Andzia jest wysterylizowana i bardzo szybko tyje na kalorycznej karmie. Dlatego podaję ją tylko przed zawodami.
Jednak w drużynie są psy, które cały sezon jedzą energetyczną karmę i wyglądają super. Każdy pies ma inną przemianę materii i inne zapotrzebowanie na energię.

Posted

GrubbaRybba napisał(a):
Próbowałam, ale Andzia jest wysterylizowana i bardzo szybko tyje na kalorycznej karmie. Dlatego podaję ją tylko przed zawodami.
Jednak w drużynie są psy, które cały sezon jedzą energetyczną karmę i wyglądają super. Każdy pies ma inną przemianę materii i inne zapotrzebowanie na energię.

Aha, no to rzeczywiście lepiej sezonowo :)

• 2 weeks later...
Posted

Czas szybko leci... i już jutro wyjeżdżamy na flyballowe Mistrzostwa Europy.
Biegamy w drugiej i jedenastej dywizji. Już teraz po zgłoszonych czasach wnioskuję, że będzie ciężko. Ale łatwo tanio skóry nie sprzedamy. ;)
Rozkład dywizji na ME: http://www.flyball.de/EFC_2011_Teams.htm

Zadziało się też troszkę zamieszania w naszych składach. Piper nie jedzie, nie jedzie też właściciel Holy, więc suńka będzie musiała biegać z kimś innym, co może niekorzystnie wpłynąć na jej czasy. W Alfie natomiast Mo nabiera formy po uszkodzeniu łapki i wszyscy mamy nadzieję, że do zawodów wyliże się do końca. Sytuacja stała się więc nieco mniej pewna, niż na zawody w Czechach. Jesteśmy jednak pełni nadziei i chęci walki. Oby to wystarczyło. :)

Trzymajcie za nas kciuki, bo na pewno będą baaardzo potrzebne!
Beta biega w piątek, Alfa w niedzielę.

Jak wrócę, obiecuję relację. :)

Posted

Jakoś smutno, że tu takie pustki, bo mam niesamowite wiadomości z Mistrzostw Europy...
Odezwijcie się, jeśli zaglądacie...

Dziś wróciliśmy z ME we flyballu. Było cudownie, genialnie, fantastycznie!!!
W piątek Beta wywalczyła w pięknym stylu srebro w 11 dywizji pokonując drużyny z Anglii, Francji i Niemiec. Szybsi od nas okazali się tylko Belgowie.
W niedzielę natomiast Alfa zdobyła 4 miejsce w 2 dywizji oraz, co moim zdaniem ważniejsze, ustanowiła nowy rekord Polski - 17,12 sekund, co daje nam 3 miejsce w Europie pod względem czasów.
To były fantastyczne zawody, trzy dni pełne niezapomnianych emocji i nowych doświadczeń! Wróciliśmy szczęśliwi, dumni z nas i naszych psów oraz z tego, że kraj, w którym flyball praktycznie nie istnieje, może i umie powalczyć na tak dużych i tak znaczących zawodach! :lol:
A stanąć na podium Mistrzostw Europy... bezcenne! :loveu::loveu::loveu:

Posted

Nie mogę się oprzeć, więc wklejam... coach Darek R. o naszych wyczynach na ME:
Beta na podium Mistrzostw Europy, Beta na drugim miejscu w Speed Trial,
Alfa wygrywa speed Trial w Dywizji 2, ociera się o medal, ustanawia
fantastyczny RP 17,12, który jest piątym czasem Mistrzostw Europy!,
wskoczyliśmy nim do drugiej setki rankingu światowego! przesunęliśmy się o
100 miejsc!! Wysunęliśmy się na czoło w nieformalnym wyścigu Polsko -
Czeskim! Polska jest trzecim najszybszym krajem w Europie!!!

Nie bralibyśmy tego w ciemno wyjeżdżając do Borken?
Cieszmy się zatem i radujmy!!!

AMEN ;)

Posted

GrubbaRybba napisał(a):
Gusia1972, doszły mnie słuchy, że we Wrocku trenujecie nowy narybek flyballowy. :)
Mam nadzieję, że to prawda i że za jakiś czas (rok, dwa) zawody w Polsce będą realne.

ano prawda :) mamy same młode zaczynające psy i Kalę z Fridą które już wiedzą o co chodzi :)

Posted

gusia1972 napisał(a):
ano prawda :) mamy same młode zaczynające psy i Kalę z Fridą które już wiedzą o co chodzi :)

Super! Powodzenia. :)
U nas jeszcze nie jest przesądzone, ale być może na jesieni będzie kolejny nabór nowych psiaków.

Posted

[quote name='gusia1972']możesz mi napisać z czego jest zrobiona ta biała belka stawiana przed boxem na rozgrzewce ? czy to deski zbite i na biało pomalowane czy coś innego czarodziejskiego ?

Gusia, u nas takich białych jest kilka, bo każdy pies ma inne upodobania.
Tu widać dwie:

Ta przy boksie jest z wąskiej płyty pilśniowej, na którą naklejona jest szersza tektura obklejona białą taśmą. Do tego ma nóżki, aby dało się ją postawić w pewnej odległości od boksu. A ta prostopadle do boksu jest z tektury obklejonej białą taśmą. Łącznie takich "belek" mamy 4 sztuki. Dwie pierwszego rodzaju i dwie drugiego. Do tego czasem używamy też zwykłej hopki, czyli jeden boczek i hopka lub poszerzonej, czyli dwie hopki bez jednego boczka zsunięte razem.
Desek nie używamy, gdyż może sobie zrobić krzywdę, gdy w nią uderzy. A chodzi o to, aby te belki korygowały zachowanie psa na boksie, a nie robiły mu krzywdę.
No i co najważniejsze, każdy pies ma swoje unikalne ustawienie belek. Czasem jest to jedna belka, czasem (ja na zdjęciu) dwie, czasem nawet trzy lub cztery. W zależności od tego, jakie pies ma kłopoty na boksie, takie ustawienie belek dostaje i z nim ćwiczy, aby korygować błędy.
Na przykład Mimi ze zdjęcia za nisko naskakiwała na boks i za szeroko z niego zeskakiwała. Dostała zatem węższą belkę przy boksie, aby wymusić wyższy naskok i szeroką (masywniejszą) belkę prostopadle, aby jej wyście z boksu było w linii toru, a nie szeroko na zewnątrz.
Tu Rumorek i masywniejsza belka + z boku hopka ustawiona boczkiem w stronę boksu, aby "przepchnąć" psa na środek boksu. Na ziemi leży dodatkowo wąska deseczka pod odpowiednim kątem, aby wymusić zeskok z boksu w linii toru.

Posted

Dla wszystkich zainteresowanych....

Dwa newsy...

1. 4 września, podczas finałów zawodów DCDC nasza drużyna zrobi pokaz flyball. Pokaz odbędzie się w niedzielne popołudnie. Miejsce: Warszawa, Pola Mokotowskie. Dokładną godzinę pokazu przekażę wkrótce.
Zapraszam wszystkich zainteresowanych!!!

2. ZAPRASZAMY na kurs flyball w drużynie Unleashed!

Start w listopadzie! Kurs potrwa kilka miesięcy. Po czym najbardziej obiecujące psy dołączą do drużyny.

Poszukujemy:
- psów rasowych i wielorasowych
- najchętniej małych (do 40 cm w kłębie) lub średniej wielkości
- idealny kandydat jest zwinny, szybki, w świetnej kondycji fizycznej, lubi zabawę, chce pracować z właścicielem, umie aportować i przynosi łup właścicielowi, oraz nie wykazuje agresji wobec innych psów.

Jeśli jesteś pełnoletni i zainteresowany uczestnictwem w tego typu zajęciach, a twój pies spełnia powyższe kryteria, napisz do nas: [email protected]

W mailu prosimy o zmieszczenie następujących informacji: imię, nazwisko, telefon kontaktowy i adres mailowy właściciela oraz imię, wiek, rasa i wysokość w kłębie psa.

Posted

Hej, mogę prosić o kilka rad? :)
Mam 1,5-roczną chihuahuę oraz 9-letnią cocker spanielkę angielską. Mieszkam w małym mieście. W okolicy nie ma żadnego klubu ani toru flyball. Czy mogłabym w jakiś sposób zrobić taki tor na ogrodzie? Jak nauczyć psa biegania przez hopki i odbierania piłek? :)

Posted

Casablanca napisał(a):
Hej, mogę prosić o kilka rad? :)
Mam 1,5-roczną chihuahuę oraz 9-letnią cocker spanielkę angielską. Mieszkam w małym mieście. W okolicy nie ma żadnego klubu ani toru flyball. Czy mogłabym w jakiś sposób zrobić taki tor na ogrodzie? Jak nauczyć psa biegania przez hopki i odbierania piłek? :)

sama nie dasz rady :( flyball to sport drużynowy
moze w Twoim przypadku agility będzie lepsze ? takie małe tory agility można kupić i na ogródku rozstawić