neo_constantine Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Witam, Jestem okresowym posiadaczem Sznaucera Miniatury jednakże w momencie gdy przeniosłem się na studia do innego miasta (gdzie mieszkam na stałe) moim psem zajmuje się moja mama. Odi (bo tak ma na imię) "przestawił" się na nowego właściciela i mimo że cieszy się jak szalony na mój widok (na nikogo innego tak nie reaguje) to w Łodzi czuje się samotny i brakuje mi mojego pieska. Koniecznie chciałbym kupić sobie szczeniaka typu terrier a w szczególności Parson RT lub Jack RT. Dlaczego akurat te? Myślę że ze względu na to że ich cechą gatunkową (a nie tylko osobniczą) jest inteligencja .... no i aktywność! Problem polega na tym że mnie - studenta nie stać na wydatek rzędu 2000zł na psiaka. Ktoś mógłby powiedzieć. No dobrze, nie stać go na psa... a na jedzenie będzie go stać? Oczywiście! Do tej pory mieszkając w rodzinnym mieście i będąc niepełnoletnim ze swojego kieszonkowego utrzymywałem psa (poważniejsze wizyty weterynaryjne były fundowane przez rodziców). Dziś - mieszkając sam mam kieszonkowe 10x większe, dlatego nie boję się o to że nie wykarmię zwierzaka. Sam straciłem już raz psa w wyniku operacji która miała miejsce w przychodni weterynaryjnej w Łodzi - ŻYRAFA (swoją drogą wspaniały personel i fachowcy). Piesek miał złamaną łapę i w trakcie ! 3 ! operacji jego serduszko się zatrzymało (jest to wątek na odrębny temat). Podobnie czuje się obecnie - brak mi psa - psa o takim usposobieniu i cechach jakie ma terrier. W związku z tym postanowiłem napisać do forumowiczów. Czy znacie Państwo jakiegoś hodowce lub prywatnego właściciela który posiada szczeniaki tej rasy w przystępnej na warunki studenckie cenie? Bardzo proszę o kontakt i wszelkie informację gdzie mogę PRT lub JRT dostać trochę taniej. Może któryś z hodowców przeczytawszy wątek zgodzi się obniżyć cenę? Proszę o informacje drogą meilową : [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] lub gg: 559819 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Unbelievable Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 [quote name='neo_constantine']Witam, Jestem okresowym posiadaczem Sznaucera Miniatury jednakże w momencie gdy przeniosłem się na studia do innego miasta (gdzie mieszkam na stałe) moim psem zajmuje się moja mama. Odi (bo tak ma na imię) "przestawił" się na nowego właściciela i mimo że cieszy się jak szalony na mój widok (na nikogo innego tak nie reaguje) to w Łodzi czuje się samotny i brakuje mi mojego pieska. Koniecznie chciałbym kupić sobie szczeniaka typu terrier a w szczególności Parson RT lub Jack RT. Dlaczego akurat te? Myślę że ze względu na to że ich cechą gatunkową (a nie tylko osobniczą) jest inteligencja .... no i aktywność! Problem polega na tym że mnie - studenta nie stać na wydatek rzędu 2000zł na psiaka. Ktoś mógłby powiedzieć. No dobrze, nie stać go na psa... a na jedzenie będzie go stać? Oczywiście! Do tej pory mieszkając w rodzinnym mieście i będąc niepełnoletnim ze swojego kieszonkowego utrzymywałem psa (poważniejsze wizyty weterynaryjne były fundowane przez rodziców). Dziś - mieszkając sam mam kieszonkowe 10x większe, dlatego nie boję się o to że nie wykarmię zwierzaka. Sam straciłem już raz psa w wyniku operacji która miała miejsce w przychodni weterynaryjnej w Łodzi - ŻYRAFA (swoją drogą wspaniały personel i fachowcy). Piesek miał złamaną łapę i w trakcie ! 3 ! operacji jego serduszko się zatrzymało (jest to wątek na odrębny temat). Podobnie czuje się obecnie - brak mi psa - psa o takim usposobieniu i cechach jakie ma terrier. W związku z tym postanowiłem napisać do forumowiczów. Czy znacie Państwo jakiegoś hodowce lub prywatnego właściciela który posiada szczeniaki tej rasy w przystępnej na warunki studenckie cenie? Bardzo proszę o kontakt i wszelkie informację gdzie mogę PRT lub JRT dostać trochę taniej. Może któryś z hodowców przeczytawszy wątek zgodzi się obniżyć cenę? Proszę o informacje drogą meilową : [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] lub gg: 559819[/QUOTE] jeżeli przeraża cię jednorazowy wydatek, możesz dogadać się z jakimś hodowcą na raty ;) na pewno ktoś się znajdzie, musisz tylko podwonić po hodowlach i się popytać- uważaj tylko, bo pytanie tylko o sprawy finansowe nie jest dobrze widziane ;) ewentualnie, jak za czasów dziecięcych, można sobie nazbierać :diabloti: i jeszcze ostrzeżenie- inteligencja russella i jego żywiołowość mogą się obrócić przeciwko tobie bez odpowiednich zajęć i szkolenia. aa i rasowy= rodowodowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo_constantine Posted May 26, 2010 Author Share Posted May 26, 2010 Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Faktycznie podzwonię i popytam się nieco. Instrukcja odnoście pytań natury finansowej jest niezwykle pomocna. Co do szkolenia to również uważam to za konieczność bo doświadczyłem już jej braku w przypadku wcześniejszego psa ;) Pozdrawiam i dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PARSONRK Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 pytanie brzmi - a co możesz zaproponować - oczywiście poza kochającym domkiem :) Żeby hodowca zgodził się na niższą cenę musi coś z tego mieć :) poszukaj też tzw PET-ów - psiaków z wadami hodowlanymi ( np wada zębowa, umaszczenia) są to psiaki całkowicie zdrowe, lecz nie nadające się do hodowli pozdr A. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo_constantine Posted May 29, 2010 Author Share Posted May 29, 2010 Zastanawiam się co masz na myśli PARSONRK. Co mogę zaoferować hodowcy w zamian za niższą cenę psiaka? Jakieś pomysły odnośnie tej idei ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PARSONRK Posted May 30, 2010 Share Posted May 30, 2010 chodzi mi o to, że chcąc taniej "pełnowartościowego" psa musisz coś zaoferować. bywają hodowle, które cenią osoby "robiące coś" z psem, sprzedadzą taniej szczeniaka gdy maja np zapewnienie, że pies będzie startował w konkursach użytkowych ( sport/myślistwo), będzie pracował w dogoterapii lub będzie regularnie pokazywany na wystawach. Zapewni hodowcy "powód do dumy". Bo wiadomo, że każdy - teoretycznie- szukający psa oferuje mu kochający dom i zapewnia dobra opiekę ;) Jeśli chcesz psa tylko do kochania i "mienia", to proponuję poszukać PET-a - troszkę ich jest w obu rasach, lub psiaka gorzez zapowiadającego się wystawowo/hodowlanie pozdr A Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lila97 Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 jeśli chcesz suczke jack russell terrier ok 5-6 mies. za ok.1500 jest taka w hodowli "happy hunter" niewystawowa bo za wysoka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts