Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

asher-chodzilo mi oto ze sa dwie metody:przekierowanie tj.mozesz dawac psu komendy i karac go za nieprawidlowa reakcje,oraz przeciwuwarunkowanie tj .w czasie dzialania bodzca proponujesz psu cos przyjemnego zeby bodziec sie przyjemnie kojarzyl.
o ipo chodzilo mi oto:mamy pelna wolnosc teraz w polsce .ta wolnosc objawia sie tym ze mozna ale nie trzeba szkolic suk.no i glanc.super.chcesz miec po wyszkolonej-kupujesz,chcesz po niewyszkolonej-kupujesz.jednak to wszystko nie jest takie rozowe poniewaz daje daleko idace konsekwencje jesli chodzi o wystawy w niemczech i sposob patrzenia niemcow na taka suke co ipo nie ma-nawet polskiego:cool3: :evil_lol: .i na hodowce ktorej nie chce ruszyc sie tylka i zrobic takiego czegos jak ipo1 i zdac go w polsce-no doporawdy to juz jest dopiero nielada wysilek dokonac czegos takiego.to przepustka dla producentow majacych gdzies przyszlosc hodowanej rasy.no i np.jadzia kupuje taka zalozmy sunie po tej niewyszkolonej-sprawdzonej inaczej:diabloti: .jadzia jest ambitna,klusia jest fajna suka.jadzia ja szkoli.kryje.glanc.po klusi rodza sie szczenieta.no super.jedno z nich jest naprawde prima sort i jadzia postanawia [albo ktos kto kupil od jadzi super psa]wystawic go w niemczech.a tu doooopa.bo babcia psa nie ma wyszkolenia-i nie zawalczysz.no to co?czy to nie jest zamykanie sie na niemcy?nie dawanie szansy psom?a potem utyskiwanie ze uo niemcy wredni tacy sa:diabloti: .wymyslamy sobie jakies przepisy zamiast np.podniesc jakosc ipo to znosimy jego obowiazek-to suuuper.wywazamy otwarte drzwi tworzac cos bez sensu i dajemy mozliwosc rozmnazania suk ktore nie musza nawet zdawac polskiego ipo.swietnie.niech tylko siedza w kojcach i rodza.wystawy tez zniesmy po cholere?sv dopuszcza psy z ocena dobra byle mialy wyszkolenie.my dopuszczamy psy sliczniusie walic wyszkolenie.ipo na zawodach-zapraszac sedziow z niemiec.mozna zrobic licencje po niemiecku z niemieckim sedzia?AD tez?to i ipo mozna przeprowadzic>niemiec przyjedzie.nie martwcie sie:diabloti: .teraz gadanie ze jak ktos nie chce miec psa do obrony a chce hodowle to normalnie nie bylo rownouprawnienia-ma onka.ma.ma wybor sv-ipo albo hgh.o co chodzi?kto broni polsce wprowadzenia hgh?swiety mikolaj zdaje sie.ps.takie zasady dobrowolnosci panuja w pkpr zdjae sie.no fajnie-bierzemy przyklad z ........najlepszych;)

• Replies 984
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='asher']Moje dra japę i na pyknięcie i na dzwonienie. Tyle, że w innej tonacji ;)
A Bugajski na pyknięcie to prawdziwe serenady wyśpiewuje :lol: Tak starsznie mi sie to podoba, że mu nie zabraniam :oops:[/quote]:roflt:serenady tak?:megagrin: :roflt:

Posted

[quote name='ayshe']asher-chodzilo mi oto ze sa dwie metody:przekierowanie tj.mozesz dawac psu komendy i karac go za nieprawidlowa reakcje,oraz przeciwuwarunkowanie tj .w czasie dzialania bodzca proponujesz psu cos przyjemnego zeby bodziec sie przyjemnie kojarzyl.[/quote]Mnie też o to chodziło :lol:

[quote name='ayshe']o ipo chodzilo mi oto:mamy pelna wolnosc teraz w polsce .ta wolnosc objawia sie tym ze mozna ale nie trzeba szkolic suk.no i glanc.super.chcesz miec po wyszkolonej-kupujesz,chcesz po niewyszkolonej-kupujesz.jednak to wszystko nie jest takie rozowe poniewaz daje daleko idace konsekwencje jesli chodzi o wystawy w niemczech i sposob patrzenia niemcow na taka suke co ipo nie ma-nawet polskiego:cool3: :evil_lol: .i na hodowce ktorej nie chce ruszyc sie tylka i zrobic takiego czegos jak ipo1 i zdac go w polsce-no doporawdy to juz jest dopiero nielada wysilek dokonac czegos takiego.to przepustka dla producentow majacych gdzies przyszlosc hodowanej rasy.no i np.jadzia kupuje taka zalozmy sunie po tej niewyszkolonej-sprawdzonej inaczej:diabloti: .jadzia jest ambitna,klusia jest fajna suka.jadzia ja szkoli.kryje.glanc.po klusi rodza sie szczenieta.no super.jedno z nich jest naprawde prima sort i jadzia postanawia [albo ktos kto kupil od jadzi super psa]wystawic go w niemczech.a tu doooopa.bo babcia psa nie ma wyszkolenia-i nie zawalczysz.no to co?czy to nie jest zamykanie sie na niemcy?nie dawanie szansy psom?a potem utyskiwanie ze uo niemcy wredni tacy sa:diabloti: .wymyslamy sobie jakies przepisy zamiast np.podniesc jakosc ipo to znosimy jego obowiazek-to suuuper.wywazamy otwarte drzwi tworzac cos bez sensu i dajemy mozliwosc rozmnazania suk ktore nie musza nawet zdawac polskiego ipo.swietnie.niech tylko siedza w kojcach i rodza.wystawy tez zniesmy po cholere?sv dopuszcza psy z ocena dobra byle mialy wyszkolenie.my dopuszczamy psy sliczniusie walic wyszkolenie.ipo na zawodach-zapraszac sedziow z niemiec.mozna zrobic licencje po niemiecku z niemieckim sedzia?AD tez?to i ipo mozna przeprowadzic>niemiec przyjedzie.nie martwcie sie:diabloti: .teraz gadanie ze jak ktos nie chce miec psa do obrony a chce hodowle to normalnie nie bylo rownouprawnienia-ma onka.ma.ma wybor sv-ipo albo hgh.o co chodzi?kto broni polsce wprowadzenia hgh?swiety mikolaj zdaje sie.ps.takie zasady dobrowolnosci panuja w pkpr zdjae sie.no fajnie-bierzemy przyklad z ........najlepszych;)[/quote]
Masz rację!
Tyle, że... nawet kiedy obowiązek IPO był, rozmnażacze i tak mieli pole do popisu... :shake: Jasne, najlepiej byłoby zmienić przepisy tak, jak proponujesz. Tyle, że ja chyba tego nie dożyję... Mam wrażenie, że pewne instytucje nalezałoby wysadzić w powietrze i zbudować całkim od nowa... :roll:
Dlatego, z czysto praktycznego punktu widzenia uważam, że zniesienie IPO to "dobre" posunięcie. Rozmnażacze będą, jak byli, ale łatwiej będzie z tej masy hodowli wyłowić takie, którym naprawdę zależy na hodowaniu dobrych psychicznie psów. Rozmnażacze szkolć nie będą, szkoda kasy i czasu. Szkolić będą ci, którym zależy...
Choć z drugiej strony - ze swiecą szukać takich hodowców, którzy robili/robią z psami coś więcej, niż IPO1! Nie wiem, czy to oznacza, że... nikomu nie zależy? :ekmm:

[B]mch,[/B] co to jest "memłona"? :hmmmm: :lol:

Posted

[quote name='ayshe']:roflt:serenady tak?:megagrin: :roflt:[/quote]Bugajski jest niezwykle gadatliwym psem! Pojękuje, stęka, pomrukuje, muuuczy, jodłuje... Komedia! :lol: Szczeka właściwie rzadko ;)
Muszę wam pokazać, co on wyprawia na komendę "daj głos" :lol: Kiedyś reagował normalnie - pojedynczym szczeknięciem. Ale w pewnym momencie zaczął cwaniakować, a mnie się to tak spodobało, że go za to nagradzałam :lol:

Posted

asher- ja sie nie zgadzam na to ze skoro i tak kombinowali to po co ipo.no nie zgadzam sie i juz.nie moge sie zmusic do akceptacji nie podwyzszania i rozszerzania wyszkolenia bazy hodowlanej rasy.na chinskich torturach sie na to nigdy nie zgodze:mad: .nie zgadzam sie na zgode milczenia;) dla rozmnazaczy-nie pietnowanie ich i twierdzenie ze i tak beda kombinowac.szlag mnie trafia i czerwono mi sie robi przed oczami :angryy: jak wchodze na tematy pdt-i tak nikt nie wierzy w wyszkolenie tych psow co zdaja ipo-poziom zenujacy zalatwiane egzaminy.wystarczy NIE UZNAWAC egzaminow uprawniajacych do hodowli w normalnym trybie tylko np.na licencji.organizuje sie licencje tak/no to na tej licencji niech psy i suki zdaja ipo.publicznie.niemieccy sedziowie.:diabloti: .i juz.a nie rezygnowac wogole bo i tak kombinuja.nie kombinowaniu a nie -nie wyszkoleniu.:angryy:

Posted

Ayshe, ależ ja tez się nie zgadzam!
Ale co z tego? :niewiem: Jedyną moja formą protestu może byc to, że ja od rozmnażacza psa nie kupię i będę mu robiła antyreklamę u znajomych... No bo co więcej mogę zrobić?

BTW, w kilku hodowlach widziałam psy, które mają "niemiecką licencję hodowlaną". Jedne czasową, inne dożywotnią. Co to konkretnie oznacza?

Posted

przystepujac do licencji:cool3: .no nie bede ci stukala regulaminu licencji-zlituj sie.na jacentus.com. nie ma?asher-nie chce mi sie zwyczajnie przepisywac-a linow za cholere nie umiem zamieszczac....:oops: .czy tutaj chodzi o napisanie po prostu adresu strony?moge ci po niemiecku przepisac-gdzies mam.tyle ze to trwa wieki :oops: to moje stukanie.

Posted

Dokładnie, chodzi o napisanie adresu strony. Przed adresem piszesz [url].
Po adresie też [url] tylko ze naczkiem / w nawiasie przed url.

A na Jacentusie nie szukałam :oops: Nie lubię tam wchodzić, bo jest strasznie dużo reklam, banerów, komp mi zwalnia, a mnie w oczach miga :roll: ;)

Posted

nie znalazlam na jacentusie.kurna moze na arkonapark?:razz: .nie podejmuje sie tlumaczenia z niemieckiego-musi byc do diabla gdzies regulamin.
[URL="http://www.arkonapark.hg.pl/"]www.arkonapark.hg.pl/[/URL]
ps.tez nie ma.znaczy sie na stronie sv jeno jest.

Posted

[quote name='asher']
[B]mch,[/B] co to jest "memłona"? :hmmmm: :lol:[/quote]

a pamietasz guuupi dowcip o jasiu i ,,połóż reke na mym- łonie " ?
jak mi pies wywali podwozie , rozkladając na boki nogi ,zeby przyjemnosc byla większa ,hihi, i zeby bylo wygodniej i bezczelnie wlepia we mnie ślepia, wykrzywia glowe tak ze malo mu oczy nie wypadną i jeszcze przy tym jęczy troszke to ja wiem ze chce zebym wygłasiala po ,,mymłonie"

Posted

[quote name='mch']a pamietasz guuupi dowcip o jasiu i ,,połóż reke na mym- łonie " ?
jak mi pies wywali podwozie , rozkladając na boki nogi ,zeby przyjemnosc byla większa ,hihi, i zeby bylo wygodniej i bezczelnie wlepia we mnie ślepia, wykrzywia glowe tak ze malo mu oczy nie wypadną i jeszcze przy tym jęczy troszke to ja wiem ze chce zebym wygłasiala po ,,mymłonie"[/quote]Aaaa :lol: Już myslalam, że to jakiś regionalizm :lol:
Mizianko po brzuszku lubią i burki, choć burek Bugajski jakby bardziej, niż burek Sabina ;)

Posted

a u mnie bardziej lubi niuska niz klusek . ona potrafi będąc ze mną w pracy wywalic sie tak na środku biura i tylko łypac kto wchodzi ,czy jest szansa na małe co nieco :evil_lol: .ale ogólnie miziaki faktycznie chłopaczyna bardziej ceni , glaskac,miziac , przytulac ,prawdziwy mężczyzna :lol:

Posted

no.faceci to takie przytulasy....moje panienki to nie bardzo.baby takie.i owszem po cycochach ,brzuniu prosze bardzo ale nie za dlugo.a faceta to mozna dluuuugo az reka odpada.a shadowski to jest normalnie niedopieszczony jakis:oops: :razz:

Posted

sorki ale muuuuszem napisac-uo matko dostalam zdjecia od p.ruckerta[noriswand]-bede kryla janosem w przyszlym roku i przyslal mi zdjatka miotu C po Janosie.ech:loveu: .i zdaje sie ze pojedziemy do dwoch synkow tez-Cida i Cayosa:loveu: .i z yasko to ja sie juz zdaje sie nie wygrzebie tak jak z ursusa:oops: :roll: :lol:

Posted

[quote name='ayshe']sorki ale muuuuszem napisac-uo matko dostalam zdjecia od p.ruckerta[noriswand]-bede kryla janosem w przyszlym roku i przyslal mi zdjatka miotu C po Janosie.ech:loveu: .i zdaje sie ze pojedziemy do dwoch synkow tez-Cida i Cayosa:loveu: .i z yasko to ja sie juz zdaje sie nie wygrzebie tak jak z ursusa:oops: :roll: :lol:[/QUOTE]

A czy my też zdjęcia zobaczyć mozemy?:modla: :modla: :modla:

Posted

nie wpadlam zeby sie spytac o zgode na zamieszczenie djec[mam dzisiaj kompletna jazde bez trzymanki].znajdzcie sobie w bazie:Janos von der Noriswand[la mnie normalnie odjazd-pies zdecydowanie w moim typie],i jego synowie:Cid i Cayos von der Noriswand[na razie szczawie ale......:loveu: ]zwracam tez szanowna uwage na psa o nazwie Adlon vom Olivenhain[jak juz bedziecie w bazie grzebac:cool3: ]..a takze polecam uwade przestudiowanie rodowody Ghino von drei Kronen w ktorym pieknie spotykaja sie linie DDR oraz Mutza[przez Anderla jak zwykle]oraz Dingo haus gero;oraz Devil'a vom Macohof-to juz uczta bo i anderl oczywiscie ale i Jack Fursterberg i kirschental[fee] i batu [xira] i.....lasso di val sole.milej lektury.

Posted

[quote name='ayshe']Janos von der Noriswand[la mnie normalnie odjazd-pies zdecydowanie w moim typie],i jego synowie:Cid i Cayos von der Noriswand[na razie szczawie ale......:loveu: [/QUOTE]

Nie bardzo sie znam, ale piesek śliczny:loveu: :lol:

Posted

a mnie najbardziej............Janos.to naprawde piekny pies.i do tego bardzo zrownowazony,fajny onek.ladnie pracuje,jest pewny siebie,bardzo fajny pies.jest krotki,ma piekna glowe,moge sie przywalic tylko do przodumoglby byc glebszy,troszke to ramie lepiej ulozone by sie przydalo],ma piekne dlugie udo,przepiekny klab i dluuugi zad,zyczylabym sobie tylko mocniejszego stawu skokowego.Cid ma juz lepsze ramie,tez jest krotki,zwarty ,b.fajna glowa,ma lepszy tyl.Cayos ma ramie ojca ,klab bardzo fajny,moglby byc krotszy,ale zdecydowanie ma najlepsze udo i staw skokowy-silny oparty na krotkim srodstopiu.przepiekny dlugi zad.ich siostra chelsea tez jest ladna.przydaloby sie tylko mocniejsze i krotsze podudzie i staw skokowy.ale ja sie tego zawsze czepiam .to taki moj konik.