CHI Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 [quote name='LALUNA'] To moze ktos powie czy juz ZK rozliczyło sie ze startowych z Poznania z tymi co nie mogli wystartować w jumpingu. [/quote] :crazyeye: To ma się rozliczyć???? Quote
LALUNA Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 [quote name='CHI']:crazyeye: To ma się rozliczyć????[/quote] Teoretycznie powinni, bo "pasozyty" z agility napisali pisemko aby im zwrócic za to co nie otrzymali a za to, za co zapłacili. Oczywiscie jak sie nie doczekaja do kolejnych zawodów w Poznaniu to Ci bardziej zdesperowani moga opłącic połowe a pod reszte opdczepic pisemko że sobie wyrównali. Ale to juz ich ryzyko bo zawsze będzie im można zarzucic ze sie nie rozliczyli bo tamto to co innego. Tylko ze jak maja to tamto odzyskać. Quote
Saba Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 Co do Pani Ewy B. to mimo, że wystawami się kompletnie nie interesuje, to już obiła mi się o uszy :lol: A na kase z Poznania to nie licze, bo się przelicze :evil_lol: Quote
Mokka Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 Generalnie głównym powodem protestu nie była kasa, lecz sposób, w jaki potraktowano startujących. Pieniądze mają tu wymiar symboliczny, teoretycznie - 3 biegi, więc niby po 20zł. każdy, ale tak naprawdę trudno jest to tak dokładnie rozgraniczyć, bo sędzia przyjechał i pokonał tę samą drogę bez względu na to ilu zawodników uczestniczyło w poszczególnych konkurencjach, przeszkody też musiały dojechać itd itp. Myślę, że na zwrot jakichkolwiek pieniędzy nie ma co liczyć, natomiast przyznam, że oczekiwałam przynajmniej jakiegoś pisma z wyjaśnieniem (przeprosinami? :-o ), bo w Poznaniu zostały złamane agilitowe dobre obyczaje (nie tylko poprzez wykluczenie części zawodników z jumpingu). Mamy już kwiecień, więc już dawno przestałam wierzyć w to, że cokolwiek w tej sprawie się ruszy. Zawodnicy po raz kolejny zostali - pardon - olani i tyle :roll: . Quote
LALUNA Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 [QUOTE] Pieniądze mają tu wymiar symboliczny, teoretycznie - 3 biegi, więc niby po 20zł. każdy, ale tak naprawdę trudno jest to tak dokładnie rozgraniczyć, bo sędzia przyjechał i pokonał tę samą drogę bez względu na to ilu zawodników uczestniczyło w poszczególnych konkurencjach, przeszkody też musiały dojechać itd itp. [/QUOTE] Tak samo jak zawodnicy musieli dojechać i poniesć koszty. Byc moze gdyby wiedzieli ze za tyle kasy maja tylko dwa przebiegi to zastanowiliby sie nad przyjazdem. Sędzia miał zapłacone za dzień i czy by sędziował godzine czy trzy dłuzej i tak by tyle samo wziął. Wiec nie jest to wina sędziego ani tym bardziej zawodników. Jeżeli wiec maja byc czyste reguły gry to powinno obowiazywac to wszystkie zainteresowane strony. Zawodnicy którzy nie pobiegli trzeciego biegu byc moze stracili duzo wiecej bowiem nie decydujac sie na przyjazd na takich warunkach zaoszczedziliby znacznie wiecej kasy ( dojazd, nocleg, startowe). Jesem ciekawa czy gdyby w druga strone ktos opłacił mniej to czy ZK by go nie ścigał, nawet za 20zł Quote
Mokka Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 Laluna, ja to wszystko wiem, bo sama jestem w gronie tych nieudaczników, którzy złapali detkę :cool3: . Tyle że ja nie oczekiwałam zwrotu 20 złotych (pomniejszonych pewnie o koszty przekazu :evil_lol: ), a może raczej nie wierzyłam w to, że ktokolwiek będzie skłonny te pieniądze mi zwrócić, bardziej interesowało mnie jakieś wyjaśnienie i przyznanie się do... no właśnie do czego? Błędu? lekceważenia? cokolwiek by to nie było, było niefajne. A prawdą jest, że jadąc na zawody nigdy nie wiadomo, z jakim wynikiem się je ukończy, ale nawet wracając z 3 detkami, ma się jednak możliwość przebiegnięcia 3 torów, za to właściwie się płaci. My niezbyt często wracamy z naręczem pucharów i medali, ale przynajmniej sobie pobiegamy :lol: . A w Poznaniu tego zabrakło. Quote
Magda i Saga Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 Z tego co wiem, to w najbliższy weekend ma byc zebranie sędziów i wybory nowej Głównej Komisji szkolenia i podkomisji mi ds agility. Mimo sławnego zebrania w Łodzi, tego znienacka i zapowiedzi, ze środowisko będzie miało wpływ na ten wybór, to zdaje się, ze znowu będzie o nas bez nas. Chyba, ze w międzyczasie miało miejsce cos o czym nie wiem. Quote
LALUNA Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 [quote name='Magda i Saga']Z tego co wiem, to w najbliższy weekend ma byc zebranie sędziów i wybory nowej Głównej Komisji szkolenia i podkomisji mi ds agility. Mimo sławnego zebrania w Łodzi, tego znienacka i zapowiedzi, ze środowisko będzie miało wpływ na ten wybór, to zdaje się, ze znowu będzie o nas bez nas. Chyba, ze w międzyczasie miało miejsce cos o czym nie wiem.[/quote] No cóż, chyba zawiedzeni moga byc tylko Ci którzy juz w swoich wizjach obsadzili stołki w podkomisji. Całe szczescie że ja takich wizji nie miałam, wiec i sen mi nie zmąciła ta wiadomość;) Quote
Magda i Saga Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 No chyba nie tylko ci co chcieli stołki. W końcu z tego co tu czytam wynika, że nie podoba się nam to co jest, więc powinniśmy byc zainteresowani zmianami wszyscy. W dodatku, zeby to były zmiany na lepsze, a jeśli sposób wybierania się nie zmieni, to czy wybór będzie inny? Ja jestem bardzo zawiedziona, ale mimo wszystko mam nadzieję Quote
Zielsko Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 Pieniadze z PT i IPO wplywaja z egzaminow wszelkiego rodzaju. Z agility zaden oddzial nie wplacil naleznych 30 zl za egzamin do zarzadu glownego z zadnych zawodow jakie sie odbyly przez ostatnie dwa lata (mimo, ze podniesiono nam startowe w zeszlym roku wlasnie pod pretekstem koniecznosci odprowadzania tych 30zl do ZG). Natomiast w sprawie pokazow, delegacji, zwrotu startowego za Poznan to jednak nalezy sie kontaktowac z oddzialami, bo to wszystko lezy w gestii oddzialow a nie zarzadu glownego. Quote
Mokka Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 [quote name='Zielsko']Pieniadze z PT i IPO wplywaja z egzaminow wszelkiego rodzaju. Z agility zaden oddzial nie wplacil naleznych 30 zl za egzamin do zarzadu glownego z zadnych zawodow jakie sie odbyly przez ostatnie dwa lata (mimo, ze podniesiono nam startowe w zeszlym roku wlasnie pod pretekstem koniecznosci odprowadzania tych 30zl do ZG).[/quote] Wygląda na to, że to jest zmowa oddziałów :-o . Dlaczego nie wpłacają pieniędzy z agility, a wpłacają z IPO i PT? [quote name='Zielsko']Natomiast w sprawie pokazow, delegacji, zwrotu startowego za Poznan to jednak nalezy sie kontaktowac z oddzialami, bo to wszystko lezy w gestii oddzialow a nie zarzadu glownego.[/quote] O ile pamiętam, pismo w sprawie zawodów w Poznaniu było skierowane do oddziału poznańskiego, jako organizatora tych zawodów. Quote
Zielsko Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 [quote name='IraKa']Rozumiem, że chodzi o pieniądze z zawodów, których współorganizatorem zawsze są poszczególne oddziały. Nie wpłynęły bo imprezy wyszły na zero, czy nie wpłynęły bo oddziały nie rozliczyły się z nich?[/QUOTE] Oddzial ma obowiazek odprowadzic te 30zl od egzaminu niezaleznie od tego czy impreza wychodzi na zero czy nie, a jesli nie wychodzi na zero, to oddzial sklada podanie do ZG i dostaje dofinansowanie na wysokosc jakas tam (zazwyczaj tyle ile im brakuje). W ten sposob pieniadze sa lepiej rozdysponowane, bo mozna na przyklad wiecej funduszy przeznaczyc na Mistrzostwa Polski lub wlasnie wyslac ekipe na Mistrzostwa Swiata. Ale poniewaz w Polsce agility jest caly czas bardzo drogie bo zeby zorganizowac zawody to zawsze trzeba sprowadzic sedziego z zagranicy to do zeszlego roku nie trzeba bylo odprowadzac 30zl za egzamin no i dofinansowania (np. wyjazdow na Mistrzostwa Swiata) ida z pieniedzy z PT i IPO. Quote
Zielsko Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 [quote name='Mokka']Wygląda na to, że to jest zmowa oddziałów :-o . Dlaczego nie wpłacają pieniędzy z agility, a wpłacają z IPO i PT? [/QUOTE] Dla mnie to wyglada tak jakby oddzialy nie mialy swiadomosci ze w agility sa jakies proby pracy, a ZG sie nie upomina... ale oczywiscie to sa moje spekulacje na ten temat. Quote
IraKa Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 [quote name='Zielsko']Pieniadze z PT i IPO wplywaja z egzaminow wszelkiego rodzaju. Z agility zaden oddzial nie wplacil naleznych 30 zl za egzamin do zarzadu glownego z zadnych zawodow jakie sie odbyly przez ostatnie dwa lata (mimo, ze podniesiono nam startowe w zeszlym roku wlasnie pod pretekstem koniecznosci odprowadzania tych 30zl do ZG). [/QUOTE] [quote name='Zielsko']Ale poniewaz w Polsce agility jest caly czas bardzo drogie bo zeby zorganizowac zawody to zawsze trzeba sprowadzic sedziego z zagranicy to do zeszlego roku nie trzeba bylo odprowadzac 30zl za egzamin [/QUOTE] Z tego rozumiem, że są należne ale oddziały zostały z tego obowiązku zwolnione Chyba nic z tego nie rozumiem:shake: Quote
LALUNA Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 [quote name='Magda i Saga']No chyba nie tylko ci co chcieli stołki. W końcu z tego co tu czytam wynika, że nie podoba się nam to co jest, więc powinniśmy byc zainteresowani zmianami wszyscy. W dodatku, zeby to były zmiany na lepsze, a jeśli sposób wybierania się nie zmieni, to czy wybór będzie inny? [/quote] OWszem, nie wszystko nam sie podoba, jednak nikt nie dawał gwarancji ze moze się to zmienic na lepsze. Ci którzy sie wypowiadali co by zmienili wcale nie dawali nadziei na zmiany na lepsze. Mieli rózne pomysły, tylko nie takie co by zrobic aby startowe było niższe. Główne załozenie miało byc takie ze kluby sie rzucą do organizacji zawodów jak będa podkomisje, ale nie było tam nic o tym aby je zachecic do organizowania tych zawodó jak i sposób na obnizenie startowego. Wszyscy sie zasłaniali ze to ZK tak ustala takie startowe. To dziwne bo ja sie dowiadywałam ze to maksymalna kwota a nie minimalna. Quote
LALUNA Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 [QUOTE]Ale poniewaz w Polsce agility jest caly czas bardzo drogie bo zeby zorganizowac zawody to zawsze trzeba sprowadzic sedziego z zagranicy to do zeszlego roku nie trzeba bylo odprowadzac 30zl za egzamin no i dofinansowania (np. wyjazdow na Mistrzostwa Swiata) ida z pieniedzy z PT i IPO.[/QUOTE] To dziwne bo oddział Wrocław swojego czasu dofinansowywał swoich zawodników na MŚw, przynajmniej na dwa wyjazdy i to kwoty całkiem pokaźne. Czesc pieniedzy była sponsorowana nie tylko przez ZK ale od prywatnych sponsorów. A kwoty do GKSzP ida nie tylko z PT czy IPO ale takze z testów psychicznych zarabia oddział i płaci oddział. Może haracz z zawodów powinien być znacznie niższy, to wtedy nikt nie miałby dylematu czy płacić, ani oddziały czy organizować zawody czy nie bo moze im nie wyjdzie na plus. Quote
Zielsko Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 Wiesz, oddzial warszawski na wyjazd do Montichiari tez dal pieniadze... Quote
LALUNA Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 [quote name='Zielsko']Wiesz, oddzial warszawski na wyjazd do Montichiari tez dal pieniadze...[/quote] Czyli to tak do końca nie jest że oddział jest zły bo nie odprowadza pieniedzy z zawodów, skoro potem daje i to z nadwyżką, wiec GKSzP nie ma co sie skarzyc na oddziały ani robić z tego zarzut oddziałom. Quote
LALUNA Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 Czy doczytaliscie sie w komunikacie GKSzP ze jezeli Organizator agility ( nie w trakcie wystawy) ustali startowe w wysokosci maksymalnie 40 zł to moze ubiegać sie o dofinansowanie deficytu w kwocie 1200 zł Podobnie w IPO i PT. Czy w takim razie ktos moze mi wytłumaczyc dlaczego z tej mozliowści nie korzystaja organizatorzy ewentualnie czy zamierzaja skorzystać. Begunia Twoje zawody sa pierwsze i nie sa na wystawie czy zwracałaś sie aby dofinasnowac impreze skoro startowe nie muszą być takie drogie? Niuka wyscie tez ustalili opłate na 80 zł w zawodach odwołanych dlaczego nie skorzystaliscie z mozliowści dofinansowania i zmniejszenia kosztów? Do tej pory mówiło sie ze te opłaty sa odgórne. Komunikat GKSzP nie potwierdza tego a zostawia to do dyspozycji Organizatora. Czy w takim razie moglibyście zabrac w tym temacie głos? Rauni we Wrocławiu zawody nie beda na wystawie, czy jakies sa juz ustalenia o wyskosci startowego? Quote
LALUNA Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 Gdyby opłaty były po 40 zł to 1200 pokryje ta druga połowę dla 30 zawodników to bardzo dużo. Quote
Saba Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 Czyli jeżeli będzie ponad 30 zawodników to organizatorzy tak jakby stracą :confused: Jestem ciężka w takim kalkulowaniu ale chyba mam rację? Quote
TuathaDea Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 [quote name='Saba']Czyli jeżeli będzie ponad 30 zawodników to organizatorzy tak jakby stracą :confused: Jestem ciężka w takim kalkulowaniu ale chyba mam rację?[/quote] Może jednak nie stracą, przecież są to de facto dwie edycje zawodów: 06.05 - [COLOR=black]Puchar Polski 2006,[/COLOR] 07.05 - [COLOR=black]Otwarte Zawody Agility o Puchar Mazowsza.[/COLOR] W sumie opłata za dwa dni wynosi 80 zł, więc czy dobrze liczę, że za każde wychodzi po 40? Quote
Saba Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 [quote name='TuathaDea']Może jednak nie stracą, przecież są to de facto dwie edycje zawodów: 06.05 - [COLOR=black]Puchar Polski 2006,[/COLOR] 07.05 - [COLOR=black]Otwarte Zawody Agility o Puchar Mazowsza.[/COLOR] W sumie opłata za dwa dni wynosi 80 zł, więc czy dobrze liczę, że za każde wychodzi po 40?[/quote] Zawody są liczone wspólnie tzn. jakby były np. dwa dni PP, za jeden dzień płaci się 60zł Quote
TuathaDea Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 ok, nie wtrancam siem. rupta jak hceta :scared: Quote
niuka Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 Laluna problem polegal na tym, ze o tym NIE wiedzielismy, komunikat wyszedl po nie wczasie, tak wiec nie mielismy mozliwosci ustalenia innej oplaty za zawody... bedziemy organizowac Zawody Mikolajkowe - jezeli bedzie sie dalo zmniejszyc oplate, to oczywiscie, ze to zrobimy. pozdrawiam Quote
Recommended Posts