Delph Posted May 22, 2010 Posted May 22, 2010 [quote name='filodendron'] Fajnie się doradza, jak się ma psa, który zje wszystko, w najgorszym wypadku się rozchoruje. Nie ma jednej recepty dla wszystkich psów.[/QUOTE] [quote name='murakami']też mi się wydaje, że to tego typu rady. Jak ktoś faktycznie ma niejadka to nie jest tak arbitralny w swych stwierdzeniach i dopuszcza różnice między psami.[/QUOTE] Nie, nie są to tego typu rady. Miałam pod opieką kilka niejadków, ponadto podczas pracy miałam kontakt z wielką ilością takich psów i ich właścicielami. Podane przeze mnie rady są sprawdzone, właściciele, którzy z nich skorzystali zadowoleni. Oczywiście większość reaguje na nie na początku tak jak Wy, no i nie dziwię się, bo właśnie ludzie o takich poglądach dopuszczają pośrednio do takiego zachowania swoich psów. Nie ma na to rady, dopóki nie zmieni się nastawienia. [B]Filodendron[/B]: Dopuszczam wyjątki oczywiście i być może Twój pies się do nich zalicza. Byłby to przypadek zaburzeń żywieniowych, ciekawe skąd się wzięły (to nie ironia, naprawdę jestem ciekawa). Możliwe też, że Twój pies naturalnie jest bardzo szczuplutki i może weterynarze przesadzają? Nie wiem, nie znam i nie widziałam psa. Na pewno zdrowiej dla psa, żeby był troszkę za szczupły (nie mówię o wychudzeniu, bo zaraz znowu podniesiecie alarm) niż za gruby. Tak więc wszystko z głową, nie chodzi o długotrwałe głodzenie psa, ale jak raz nie zje przez 2-3 dni, to nic mu się nie stanie. I się nie zagłodzi, ani nawet nie schudnie. Nie stosuje się tej metody do szczeniąt, psów chorych, osłabionych, w okresie rekonwalescencji, zestresowanych. Takie przeważnie miałam pod opieką i do nich tej metody nie stosuję, wokół takich piesków skaczę i staję na rzęsach, żeby im dogodzić. Natomiast jak trafi mi się zdrowiutki, ale sprytny wybredny cwaniaczek, który po prostu czeka, aż dorzucę do miski coś smaczniejszego, to nie ma zmiłuj ;) Aha [B]Filodendron[/B], wiem, że żartowałaś z tym jedzeniem ekstra raz na parę dni :lol: Ale naprawdę lepiej, żeby pies jadł raz dziennie (w odpowiedniej ilości oczywiście) i co jakiś czas "trafił mu się" dzień bez jedzenia, ale był żywiony zdrowym i odpowiednio zbilansowanym pożywieniem niż napychać psa codziennie świństwem "byle by tylko coś zjadł". Czyli tak należy dbać o swoje psy? Niech się rozchoruje, umrze szybciej, byleby tylko jadł codziennie śniadanko i kolacje? Quote
filodendron Posted May 22, 2010 Posted May 22, 2010 [quote name='Delph'][B]Filodendron[/B]: Dopuszczam wyjątki oczywiście i być może Twój pies się do nich zalicza. Byłby to przypadek zaburzeń żywieniowych, ciekawe skąd się wzięły (to nie ironia, naprawdę jestem ciekawa). Możliwe też, że Twój pies naturalnie jest bardzo szczuplutki i może weterynarze przesadzają? Nie wiem, nie znam i nie widziałam psa. Na pewno zdrowiej dla psa, żeby był troszkę za szczupły (nie mówię o wychudzeniu, bo zaraz znowu podniesiecie alarm) niż za gruby.[/QUOTE] Nie umiem Ci odpowiedzieć na pytanie o zaburzenia żywieniowe. Rok z hakiem jadł całkiem normalnie, na wszystko miał apetyt ale zawsze był szczupły. Bazą żywieniową była sucha karma plus dodatki - wiadomo - smakołyki, coś tam się czasem ugotowało. Z perspektywy czasu oceniam, że jakieś braki w diecie miał (karmiony był RC właśnie), bo szukał śmieci na spacerach a mnie nikt wtedy nie podpowiedział, że rozwiązaniem tego problemu może być urozmaicenie diety. Gdy dorósł zaczął grymasić. Każda karma (a wypróbowałam chyba ponad dwadzieścia marek z różnej półki) w najlepszym wypadku po jednym, dwóch dniach zaczyna kłuć w zęby. Nawet w warunkach dużego obciążenia fizycznego ("testowałam" go w górach - dwa tygodnie na szlaku, 8-10 godzin na nogach) zjadał 1/3 przewidzianej dla niego dawki i chudł na potęgę, odstawały mu żebra. Problemy z jedzeniem skończyły się, gdy przeszliśmy na BARF - po nieco trudnym okresie przejściowym zaczął jeść bardzo ładnie, chętnie i przybrał pół kilograma. Ta chętka na jedzenie dotyczyła jednak przede wszystkim kości, mięsa i podrobów. Co do całej reszty zachował zwykłą dla siebie grymaśność. Wszystko trzeba było mu przemycać - nie zje jajka, surowej ryby, twarogu nie tknie nawet jak pomieszać go z tuńczykiem z puszki pół na pół, jogurt od wielkiego dzwonu - ale z podrobową papką wszystko to plus warzywa udawało się jakoś mu sprzedać. I fajnie było przez pół roku, zęby super, sierść, uszy przestały się paprać. Aż tu nagle zaczęły się jakieś problemy ze stawami i oczywiście wet wskazał winowajcę paluchem - BARF, zły bilans itd. Pojawiła się sugestia, jakoby to był skutek braku węglowodanów w diecie (ciekawe, co na to Taks). Ja do tej diagnozy nie jestem przekonana, ale najprostszym sposobem przekonania się, czy tak jest czy nie, było nawrócenie się na suche karmy. No i znowu się wozimy. Nie je i tyle. Znowu schudł. Z czasów barfowania zostały mi pomrożone porcje mielonych podrobów - jak je podgotuję i zaleję karmę to zje. Ale to jednego dnia, drugiego już nie. Mam wrażenie, że on po prostu nie lubi monotonii - dlatego Barf mu pasował, a suche nie. Quote
Hawanka Posted June 6, 2010 Author Posted June 6, 2010 co sadzicie o tej karmie ??? [URL]http://animalia.pl/produkt,18463,58,Applaws_Natural_Dog_Food_Adult_Chicken_&_Lamb.html[/URL] Bardzo dużo Białka ma 35 % A nie znacie moze karmy miesnej bez soi ale zeby miała do 28% białka??? Bo wystraszyłam sie tym BHA w royal canninie ..... Quote
Middledream Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 Zobacz Nutrę Gold. Ona ma 28% białka i jest generalnie bardzo dobrą karmą w swojej klasie cenowej, wysoka jakość składników. Co do Applawsa to skład wygląda fajnie, aczkolwiek w tej cenie wolałabym już kupić 2,5 którejś bezzbożowej Acany. Pozdrawiam. Quote
tomes11 Posted September 21, 2010 Posted September 21, 2010 Hawanka Polecam CaniNutrix ma dobre składniki dostępna na satronie [URL="http://www.vigorcanis.pl"]www.vigorcanis.pl[/URL] wiem że wysyłają próbki warto spróbować Quote
Guest papillonek Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 a musi to byc koniecznie sucha karma????może barf lub gotowane???a jaką karmą była karmiona u hodowcy???i czy dawałaś jej karmę jak była szczeniakiem??? Quote
Hawanka Posted October 23, 2010 Author Posted October 23, 2010 [quote name='papillonek']a musi to byc koniecznie sucha karma????może barf lub gotowane???a jaką karmą była karmiona u hodowcy???i czy dawałaś jej karmę jak była szczeniakiem???[/QUOTE] Tak pedrus jest cały czas na suchym (bo gotowanym żle sie czuje) Jak był szczeniakiem jak RC junior po wypróbowaniu wszystkich mozliwości (karmy jakie sa dostepne w polsce) pedro najchetnie je RC z dosypką mieska z puszki (animonda,belcando) :):diabloti: Quote
Guest papillonek Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 jeśli je rc to w czym masz problem??chyba ,że już wyrosła wtedy ja też miałam problem jaką karmę dac swojej (adult) i wyszło na rc dental ;) sprobuj może też ci się uda i nie wolno karmic psa dorosłego karmą dla juniora bo się utuczy ,przynajmniej tak mi mówiono :) Quote
Chantell Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 powiedzmy sobie wprost, że rc to rakotwórczy syf.... Quote
Guest papillonek Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 chantell a ty czym karmisz psy???moja sucz je rc od urodzenia i ma się bardzo dobrze,więc nie widzę problemu...jeśli myślę źle to mnie popraw,ale dla właściciela który nie ma czasu żeby gotowac psu,a jego pies je tylko rc to nie ma innego wyścia chantell i postaraj się to zrozumiec a nie jeszcze krytykowac... Quote
Hawanka Posted October 23, 2010 Author Posted October 23, 2010 mój starszy pies tez je od urodzenia royala czyli prze 8 lat zycia i miewa sie dobrze kazda karma ma jakies tam badziewie nie ma karmy idealnej !!!! Quote
Guest papillonek Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 widzisz chantell 8 lat i nic mu nie jest,nie ma raka ani żadnych takich...mam nadzieję,że moja też będzie się miała dobrze w takim wieku :)i może nie każda karma ma jakieś badziewie,ale nie każdą karmę psy chcą jeśc... Quote
Hawanka Posted October 23, 2010 Author Posted October 23, 2010 [quote name='papillonek']widzisz chantell 8 lat i nic mu nie jest,nie ma raka ani żadnych takich...mam nadzieję,że moja też będzie się miała dobrze w takim wieku :)i może nie każda karma ma jakieś badziewie,ale nie każdą karmę psy chcą jeśc...[/QUOTE] Jezeli RC był by rakotwórczy to nie produkowali by.A ludzie tez jedza jedzenie z chemia i zyją :D i kogo bym nie spytała to karmi royalem lub acana wiec karma ma popularność ... Quote
Guest papillonek Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 też to zauważyłam :) a jakiego rc dawałaś jak był dorosły podstawowego??malo tego niektore psy jedzą chappi całe życie i dożywają w zdrowiu sędziwych wieków :)więc po co krytykowac rc?? Quote
Hawanka Posted October 23, 2010 Author Posted October 23, 2010 [quote name='papillonek']też to zauważyłam :) a jakiego rc dawałaś jak był dorosły podstawowego??malo tego niektore psy jedzą chappi całe życie i dożywają w zdrowiu sędziwych wieków :)więc po co krytykowac rc??[/QUOTE] nie wiem dlaczego RC jest krytykowany wiele popularnych hodowli sa psiaki na RC i psy sa zdrowe i piękne ja dawałam sensible mini a teraz od 5 lat jestesmy na diecie :) a młodszy je tak samo RC wersje weterynaryjna jest troszke lepsza niz bytówka :) Quote
Chefrenek Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 [quote name='Hawanka']nie wiem dlaczego RC jest krytykowany wiele popularnych hodowli sa psiaki na RC i psy sa zdrowe i piękne ja dawałam sensible mini a teraz od 5 lat jestesmy na diecie :) a młodszy je tak samo RC wersje weterynaryjna jest troszke lepsza niz bytówka :)[/QUOTE] Jakość rc nie jest adekwatna do ceny. Ta karma to jedno wielkie pole żboża. Wystarczy wziąć skład pierwszej lepszej: [QUOTE][B]Kukurydza[/B], suszone mięso drobiowe, [B]mąka kukurydziana[/B], [B]gluten kukurydziany[/B], [B]ryż[/B], tłuszcze zwierzęce, hydrolizowane białka zwierzęce, [B]pulpa buraczana[/B], oleje roślinne (soja, ogórecznik), proszek jajeczny, drożdże, tran, sole mineralne, fruktooligosacharydy, polifosforan sodu, DL-metionina, wyciąg z zielonej herbaty i winogron (bogaty w polifenole), L-karnityna.[/QUOTE] I to wszystko konserwowane mieszaniną BHA i BHT. Co do tych hodowli to prawda taka, że biorą rc bo należą do klubu hodowców gdzie ceny są niższe. Często gęsto karmią czym innym a rc sprzedają na allegro po cenach wyższych niż w klubie, czego oczywiście nie wolno robić ale Polak zawsze potrafi. Quote
murakami Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 [I]``Dehytratyzowane mięso z kurczaka (40%), [B]owies[/B], świeże mięso z kurczaka, [B]groszek, brązowy[/B] [B]ryż[/B], tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli i rozmarynem), świeże mięso łososia, wątróbka z kurczaka, świeże całe jaja, [B]lucerna,[/B] olej z łososia, [B]dynia[/B], kurza chrząstka (naturalne źródło glukozaminy i chondroityny), [B]jabłka, marchewka, zielona rzepa, żurawin[/B]a [B]wielkoowocowa, świdośliwa olcholistna,[/B] morskie wodorosty (morszczyn pęcheżykowaty, algi czerwone), [B]korzeń łopianu, korzeń prawoślazu, jagody jałowca, kozieradka, nasiona kopru, dzięgiel litwor, rokitnik zwyczajny, korzeń cykorii, pokrzywa, liście czerwonej maliny, ostrpest, liście mięty pieprzowej, kwiat nagietka, rumianku [/B]+ witaminy i minerały`` [/I]żeby nie było, że RC bronię :evil_lol:, ale powyżej skład karmy na A. I podaj mi racjonalne wytłumaczenie dlaczego [B][I]wielkie pole zboża[/I][/B] jest gorsze [U]dla psa[/U] od [B][I]wielkiego pola ziółek i kwiatków[/I][/B]. Pomijajając kwestię mięsa, jego zawartość procentową i kwestię konserwantów - chodzi o wypełniacze. Quote
Delph Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 Te ziółka i kwiatki to tak naprawdę znikoma ilość dodatków, taki bajer (chociaż w przypadku ziółek uzasadniony, bo co za dużo to niezdrowo) ;) Najważniejsze w składzie jest to, co znajduje się przed składnikiem "tłuszczowym", bo to co jest wymienione później, to już śladowe ilości. I tak w karmie podanej przez [B]murakami[/B] mamy 40% mięsa, a jako wypełniacz owies (o niebo lepszy od kukurydzy), groszek i brązowy ryż (też super). Natomiast w składzie podanym przez [B]Chefrenek [/B]mamy wieeelkie pole kukurydzy (dodatkowo rozbitej na trzy składniki, a mimo to mieszczą się na pierwszych czterech miejscach listy, więc musi być tego naprawdę duuużo, bo skład podawany jest od największego do najmniejszego ilościowo), trochę mięsa i jeszcze mniej zwykłego ryżu. Quote
Hawanka Posted October 23, 2010 Author Posted October 23, 2010 [quote name='murakami'][I]``Dehytratyzowane mięso z kurczaka (40%), [B]owies[/B], świeże mięso z kurczaka, [B]groszek, brązowy[/B] [B]ryż[/B], tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli i rozmarynem), świeże mięso łososia, wątróbka z kurczaka, świeże całe jaja, [B]lucerna,[/B] olej z łososia, [B]dynia[/B], kurza chrząstka (naturalne źródło glukozaminy i chondroityny), [B]jabłka, marchewka, zielona rzepa, żurawin[/B]a [B]wielkoowocowa, świdośliwa olcholistna,[/B] morskie wodorosty (morszczyn pęcheżykowaty, algi czerwone), [B]korzeń łopianu, korzeń prawoślazu, jagody jałowca, kozieradka, nasiona kopru, dzięgiel litwor, rokitnik zwyczajny, korzeń cykorii, pokrzywa, liście czerwonej maliny, ostrpest, liście mięty pieprzowej, kwiat nagietka, rumianku [/B]+ witaminy i minerały`` [/QUOTE] to jest skład RC ??? Quote
murakami Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 [quote name='Hawanka']to jest skład RC ???[/QUOTE] no nie, karma na A, czyli Acana. Quote
Chantell Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 Hawanka masz potwierdzenie badań, że Twojego psa nie zjada nic od środka? Widocznie masz okaz zdrowia ;) i bardzo dobrze. Natomiast MOŻNA, bo BHA jest konserwantem RAKOTWÓRCZYM zakazanym w niektórych krajach i niedozowolonym dla dzieci. Zastanówcie się. Pies je 8 lat ten konserwant, a my? nawet jeśli to nie we wszystkich (szczerze mówiąc nie doczytałam się go na produktach, które jadam) jest. To tak jakby psa chemią faszerować. Quote
Chantell Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 Skąd wzięłaś ten skład? jestem ciekawa, bo moje jedzą acane z większą zawartością mięsa. tzn. jadły, bo już im nie daję ;) Quote
Hawanka Posted October 23, 2010 Author Posted October 23, 2010 [quote name='Chantell']Hawanka masz potwierdzenie badań, że Twojego psa nie zjada nic od środka? Widocznie masz okaz zdrowia ;) i bardzo dobrze. [/QUOTE] Tak co roku robie USG starszemu psu i badania krwi młodszemu i staremu :) starszy jest sercowcem ale to nie od royala ..... Quote
Hawanka Posted October 23, 2010 Author Posted October 23, 2010 [quote name='Chantell']ci. Zastanówcie się. Pies je 8 lat ten konserwant, a my? [/QUOTE] on wczesniej jeszcze jadł inne karmy np Arion a na royalu jest bo ma diete kardiologiczna :) Edid Chantell podaj mi chociaż trzy karmy które nie maja tego BHA ??? dla młode kończy mi sie rc i kupiłabym cos lepszego chociaz ja tyle juz próbowałam i on nie chce jesc... Quote
Chantell Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 a no widzisz ;) mi nie chodzi o weterynaryjnego rc, bo on ma zupełnie inny skład. Do niego się nie czepiam, ale dla osób używających rc dla ras i innego, to uświadamiam, bo to jak podawać trucizne. Quote
Recommended Posts