Karilka Posted March 13, 2010 Share Posted March 13, 2010 Mam kilka pytań dotyczących PT 1: Czy jeżeli pies po komendzie "do mnie" usiadzie przed przewodnikiem a dopiero po komendzie "noga" okrąży i usiadzie przy lewej nodze - dostanie punkty karne? Czy aport to ma być koniecznie drewniany koziołek? Jaki powiniem być jego rozmiar przy psie wagi 38kg? Czy sygnały optyczne muszą być te ogólno przyjęte, czy mogą być moje własne? Jaki czas pies ma zostać sam, w pozycji "siad" na komendzie "zostań" ? Czy przy ćwiczeniu dotyczącemu rozłożonego jedzenia na ziemii, mogę uzyć komend "zostaw, równaj"? Przy tych pytaniach wzorowałam sie na regulaminie ze strony: [url]http://www.owczarek.pl/teksty/tekst.asp?id=37&idd=9[/url] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cambel&Megi Posted March 13, 2010 Share Posted March 13, 2010 Nie wiem co to za regulamin, ale aktualny znajdziesz na stronie GKSzP: [URL]http://www.zkwp-szkolenie.pl/o_komisji/regulamin_egzaminow_zawodow_pt_2010.pdf[/URL] ale żeby rozwiać Twoje wątpliwości... ten brak "do mnie" przy odwołaniu w PT 1 jest dla mnie paranoją, samo się to wyklucza, bo w PT 2 "do mnie" już jest :shake:, ale w PT 1 będą za to punkty karne - dodatkowa komenda. Aportem może być dowolny przedmiot, jedynie - [I]Nie może być to jedzenie ani zabawki, do których jedzenie się wkłada.[/I] Sygnałów optycznych, podobnie jak komend głosowych, możesz użyć własnych[I] - Podane w regulaminach komendy są przykładami, które można zastąpić innymi słowami określającymi czynność, jaką ma wykonać pies.[/I] A zostawanie trwa tyle, ile druga egzaminowana para wykonuje wszystkie pozostałe ćwiczenia (do egzaminu podchodzą 2 pary przewodnik + pies, jedna wykonuje te dynamiczne ćwiczenia, druga w tym czasie robi zostawanie, potem odwrotnie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karilka Posted March 16, 2010 Author Share Posted March 16, 2010 Cambel dzięki! Czyli bez sensu mój pies umie "do mnie".. przynajmniej jak na razie. Dzięki za linka. Czyli pies w komendzie nie zostaje kilka minut, tak? Najwyżej kilkadziesiat sekund? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cambel&Megi Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Teoretycznie to pies nie powinien mieć problemu, komendy są jasne, co nie zmienia faktu, że to i tak bez sensu, skoro nie ma w tym żadnej konsekwencji, a jest to jedynie jakiś wymysł w jednym stopniu reg PT... Przy zostawaniu, to jest raczej te kilka minut.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karilka Posted March 16, 2010 Author Share Posted March 16, 2010 Cholerka. Mój usiedzi tak do półtorej minuty bez zmiany pozycji... Trzeba przećwiczyć, ale mamy czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cambel&Megi Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 luzik, +/- tak to wychodzi, po te półtorej minuty na siad, i kolejne na waruj... powodzenia :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karilka Posted March 16, 2010 Author Share Posted March 16, 2010 Spokojnie. Mamy czas. Czy są jakieś przewidziane, większe odstepy czasowe miedzy PTI i PTII? Czy musimy odczekać jakiś czas czy "w locie" mozemy pójść na PTII po zdaniu PTI? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cambel&Megi Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Większych ograniczeń czasowych nie ma. Jedyne to takie, że w ciągu jednego dnia, można z jednym psem zdać tylko jeden egzamin w danej dyscyplinie (więcej o tym [URL="http://www.psysportowe.pl/forum/index.php?page=Thread&threadID=2717"]tutaj[/URL]). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karilka Posted March 16, 2010 Author Share Posted March 16, 2010 Dzięki! Bardzo mi pomogłaś. Jam jest laik od strony "prawnej" ;). Pozdrawiam! Karina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabelkowa Posted March 19, 2010 Share Posted March 19, 2010 a jak uczyc psa odbiegania na komende ? bo w starym regulaminie co do do mnie to wlasnie bylo ze pies siada przed przewodnikiem a potem trzeba dac komende noga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karilka Posted March 19, 2010 Author Share Posted March 19, 2010 ...połączyłam: "BIEGAJ! szukaj kota" i po jakimś czasie wyeliminowałam ten zwrot. Teraz zostało "Biegaj!". Dolce robi kółeczko i wraca na komende. Chyba wychodzi ;). Teraz "do mnie" jest w II i III z tego co zrozumiałam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabelkowa Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 a jak sie zapisywac? bo mysle o tym egzaminie 18 kwietnia w wawie, ale na stronce odzialu nie widze nic o tym, bo krotko szukalam i ile przed egzaminem trzeba sie zapisac i jaki jest mniej wiecej koszt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karilka Posted March 21, 2010 Author Share Posted March 21, 2010 diabelkowa pomyśl o maju w Wawie ;]. My musimy aport jeszcze zrobić, nigdy nie uczylam aportu.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabelkowa Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 my aport mamy za soba zaczynamy biegaj, w maju mam praktyki terenowe z uczelni wiec nie za bardzo mam jak ,,, wiekszosc wakacji tez w terenie ach te studia.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karilka Posted March 22, 2010 Author Share Posted March 22, 2010 Ok... My jakoś w maju śmigniemy na PT 1 ale jeszce zobacze jak nam ten aport pójdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabelkowa Posted April 4, 2010 Share Posted April 4, 2010 uwaga uwaga pytanie za 100 punktow, nawet 2;) 1 jak pies ma odbiegac (juz umie ;P ) ide daje mu komende biegaj a ja co mam robic jest napisane ze moge zmienic kierunek chodzenia (moge ale nie musze) wiec mam isc dalej w tym kierunku co szlam , zatrzymac sie zmienic kierunek czy co ? bo nastepnie jest opisany powrot do przewdonika ktor stoj ( a drugi do idacego) 2 zmiana pozycji waruj/siad , no standarodowo zostawiam psa w pozycji siad odchodze waruj ale co potem mam z tej samej odleglosci powiedziec siad i wrocic do psa czy jak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agenciara Posted July 19, 2010 Share Posted July 19, 2010 [quote name='diabelkowa']uwaga uwaga pytanie za 100 punktow, nawet 2;) 1 jak pies ma odbiegac (juz umie ;P ) ide daje mu komende biegaj a ja co mam robic jest napisane ze moge zmienic kierunek chodzenia (moge ale nie musze) wiec mam isc dalej w tym kierunku co szlam , zatrzymac sie zmienic kierunek czy co ? bo nastepnie jest opisany powrot do przewdonika ktor stoj ( a drugi do idacego)[/QUOTE] stary post ale odpisze ;) idziesz z psem na równaj, obojętnie czy prosto przed siebie, w prawo, w lewo, czy zawracasz - pies ma iść przy nodze. po 10 krokach dajesz psu komendę "biegaj" pies wybiega a Ty zatrzymujesz się. jak już zrobi z 5 kroków, przywołujesz go komendą do nogi. [quote name='diabelkowa']2 zmiana pozycji waruj/siad , no standarodowo zostawiam psa w pozycji siad odchodze waruj ale co potem mam z tej samej odleglosci powiedziec siad i wrocic do psa czy jak?[/QUOTE] odchodzisz na 3-5 kroków, stoisz w miejscu, wymawiasz "waruj" i pies waruje, wymawiasz "siad" i pies siedzi. podchodzisz do psa do pozycji wyjściowej (pies przy lewej nodze) i ćwiczenie zaliczone ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabelkowa Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 stary temat ;) zdalismy ;) ale to w listopadzie na 193/200 1 lokata ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 [quote name='Cambel&Megi']Większych ograniczeń czasowych nie ma. Jedyne to takie, że w ciągu jednego dnia, można z jednym psem zdać tylko jeden egzamin w danej dyscyplinie (więcej o tym [URL="http://www.psysportowe.pl/forum/index.php?page=Thread&threadID=2717"]tutaj[/URL]).[/QUOTE] Kurczę, chyba dawno nie zaglądałąś na dogo, ale zaryzykuję - mam podobną wielkościowo do Megi suczkę (jakieś 10kg, ~40cm w kłębie) i zastanawiam się, jaki koziołek powinnam jej sprawić (wielkościowo, wagowo), żeby było w porządku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riven Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 Odp 1. Jeśli pies zrobi tak jak napisałaś, to przy tym regulaminie nie bd pkt karnych. odp 2 Przy PT1 nie potrzebny jest koziołek drewniany, może być zwykła zabawka która pies aportuje :) odp 3 nie mogą być twoje własne, ważne jest to by pies zrobił to co od niego wymagasz :) odp4 to zależy od sędziego, przy moim egzaminie (13.02.2011) Moje suka musiała zostać 6 min w pozycji siad a resztę w pozycji waruj. odp 5 Możesz ale lepiej odwrócić uwagę psa od "smaków" np klaszcząc w dłonie, skakać :) A kiedy zdajesz i gdzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulix Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 [quote name='Riven']Odp 1. Jeśli pies zrobi tak jak napisałaś, to przy tym regulaminie nie bd pkt karnych. odp 2 Przy PT1 nie potrzebny jest koziołek drewniany, może być zwykła zabawka która pies aportuje :) odp 3 nie mogą być twoje własne, ważne jest to by pies zrobił to co od niego wymagasz :) odp4 to zależy od sędziego, przy moim egzaminie (13.02.2011) Moje suka musiała zostać 6 min w pozycji siad a resztę w pozycji waruj. odp 5 Możesz ale lepiej odwrócić uwagę psa od "smaków" np klaszcząc w dłonie, skakać :) A kiedy zdajesz i gdzie?[/QUOTE] Temat ma ponad rok, więc pewnie już zdała :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karilka Posted April 18, 2011 Author Share Posted April 18, 2011 My się szykujemy na 7 maja w Łodzi ale nie wiem co z tego wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabelkowa Posted April 19, 2011 Share Posted April 19, 2011 na 1 czy na 2 juz ? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karilka Posted April 20, 2011 Author Share Posted April 20, 2011 chcialam 1 i 2 zrobić ale niestety tylko w 1 dzien są egzaminy a nie da sie tego zrobić w tym samym dniu... ALE wpisowe i opłaty w Zkwp mnie przerażają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabelkowa Posted April 20, 2011 Share Posted April 20, 2011 ja planuje w tym roku 2 zrobic, ale nawet nie mam zaplaconej skladki na ten rok, zobaczymy jak to bedzie ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts