Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Co dajecie swoim psom, żeby ścierały sobie kamień na zębach i ile im tego dajecie?
Mój pies nie może jeść kości więc to odpada. Czasem kupuję mu w zoologu takie gryzaki twarde co sobie zjada, tylko zapomniałam z jakiej firmy, czasem też ma takie sztuczne kości co są w sklepach robione z suszonej skóry.

• 3 weeks later...
Posted

jako, ze jakies trzy miesiace temu nagle mojemu psu zaczal sie robic kamien i osad na tylnych zebach, zaczelismy stosowac, nastepujaco:
* kosci wolowe/cielece raz w tygodniu (w dany dzien nie dostaje zwyklej karmy, a wlasnie odpowiednik gramowy kosci obgotowanej wczesniej)
* dentastixy 1x dziennie
* mycie zabkow pasta Petosan o smaku kurczakowym (naprawde polecam - najpierw byla wojna, zeby sie pies nauczyl o co chodzi, a teraz uwielbia i sie strasznie cieszy na mycie zabkow a potem lizanie szczoteczki. szkotke tez uzywamy firmy Petosan - maja w ofercie rozne wielkosci szczoteczek w zaleznosci od wielkosci psa)
* plyn do dolewania do wody firmy Virbac - vet aquadent.
Zestaw spory, ale bardzo - w przypadku mojego psa - skuteczny. Kamien i osad, ktory juz mial (malutko, ale jednak) powoli schodzi (szczegolnie po kosciach), a co najwazniejsze nie tworzy sie nowy.

Z koscmi to jest tak, ze pies moze potrzebowac czasu, zeby sie na nie przestawic. Na poczatku moga pojawiac sie w kale niedotrawione kawalki kosci, albo moze miec problemy z gazami/tawieniem, moj maluch swoja pierwsza kosc zjadl tak lapczywie, ze zaraz zwymiotowal; ale teraz nie ma najmniejszego problemu - a za to jest duzo radosci i zajecie na jakies pol godziny ;)

No i jeszcze sa specjalne karmy na kamien (maja podobno specjalny ksztalt krokiecika) - ale nie probowalam, wiec sie nie wypowiadam o skutecznosci.

• 6 months later...
  • 4 months later...
Posted

lilia1983 napisał(a):
Ja słyszałam o przemywaniu zębów wodą utlenioną, sokiem z cytryny i przecieraniu ich rozkruszoną witaminą C.

Sok z cytryny jest podobno dosyć skuteczny, ale o wodzie utlenionej i rozkruszonej witaminie C nie słyszałam. Osobiście nie wybrałabym żadnej z tych metod. Ja szczotkuję mojemu psu zęby kilka razy w tygoniu, a do tego 3 razy w tygodniu daję mu przysmak greenies lub dentastix. Możesz też zakupić karmę na świeży oddech i zdrowe zęby np. firmy Royal Canin, którą osobiście cenię.

Posted

lilia1983 napisał(a):
Ja słyszałam o przemywaniu zębów wodą utlenioną, sokiem z cytryny i przecieraniu ich rozkruszoną witaminą C.

A słyszałam to osobiście od weta:).