fredzia123 Posted February 28, 2006 Posted February 28, 2006 [FONT=Arial Black] Moja suka ON-ka urodziła tydzień temu 7 szczeniaczkow, wszystkie rosna i rozwijaja sie w równym tępie ale jedno od poczatku jest mniejsze od pozostałych.Równiez proporcjonalnie przybywa na wadze, ssie ale pozostaje mniejsze .Czy tak już zostanie czy ten piesek będzie mniejszy ,czy moze nadrobić i dorównać do pozostałych.Może powinnam go dokarmiać czy przystawiac częściej do cyca mamy ,żeby więcej possał?Czy macie doświadczenia ztakimi szczeniakami, czy wyrastają na wymiarowe psy czy pozostaja drobniejszej budowy?Podzielcie :plzdie: sie swoimi doświadczeniami.[/FONT] Quote
serencza Posted March 1, 2006 Posted March 1, 2006 Mniejsze szczeniątko trzeba obserwować i przystawiać do najbardziej mlecznego sutka. Są szanse,ze dorówna rodzeństwu jeśli nie teraz, to póżniej, w trakcie dalszego rozwoju już po odłączeniu od matki. Czasami zdarza się i tak,że najmniejsze szczeniaki wyrastają na dorodne egzemplarze :loveu: pod warunkiem,ze jest zdrowy i nie ma wad. Tak że głowa do góry i nie martwić się na zapas ;) Quote
Elitesse Posted March 1, 2006 Posted March 1, 2006 ja podam dwa pzyklady z wlasnego doswiadczenia hodowlanego : 1) w miocie z ktorego pochodzi moj lancelot urodzilo sie 5 szczeniat, 4 bardzo wyrownane i jedna bardzo malenka suczka, jeszcze w wieku 8 tygodni odstawala od reszty - w czasie dojrzewania dogonila pozostale szczeniaki a od niektorych jest nawet wieksza 2) w miocie po mojej Tess tez urodzila sie malutka suczka, myslelismy ze nie przezyje bo sie troszke poddusila ale przez kilka dni siedzialam nad nia przystawiajac ja do sutkow no i majac ok 6 tygodni byla juz taka sama jak reszta miotu Quote
Magik Posted March 1, 2006 Posted March 1, 2006 Staraj się przykładać to małe do sutka zanim dorwie się reszta miotu... i pilnuj, żeby nie zostało odepchnięte. Bywa tak, że to mniejsze jest po prostu brutalnie odpychane i nie może się najeść, a może po prostu je mniej lapczywie i zanim się naje, to już mleko sie kończy. Jeśli maluch jest zdrowy, to później, jak już nie będzie miał konkurencji do baru mlecznego - nadrobi zaległości i może nawet przegonić rodzeństwo. Jak zaczniesz dokarmiać szczeniaki - temu maluchowi dawaj jeść w pierwszej kolejności i jak możesz to oddzielnie, żeby nikt mu nie wyjadł z miski. Quote
JinnyAl Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Bardzo podoba mi się określenie "bar mleczny" :loveu: Pozdrawiam! Quote
daga10011 Posted March 15, 2006 Posted March 15, 2006 no ja tez znam kilka przypadkow kiedy duzo mniejsze szczenie dogonilo a nawet przegonilo swoje rodzenstwo:evil_lol: .Widzialam kiedys miot leonkow i byla malenka sunieczka-zazartowalam,ze bym ja wlasnie kupila (gdybym wybierala)-smieli sie ze mnie:lol: .Dzis jest bardzo dorodna sunia-nie moja,ale widzialam ja:loveu: nastepny przyklad-moja suka-malenka byla strasznie na swoj wiek,dzis jest rowna wzrostem z moim psem i potezniejsza od niego-a mlodsza:evil_lol: .Wiec jesli szczeniaczek jest zdrowy i nic mu nie dolega,sa duze chyba szanse na to ze za jakis czas w niczym nie bedzie ustepowac swojemu rodzenstwu:loveu: Quote
arima Posted March 19, 2006 Posted March 19, 2006 Ta sunia o której Daga pisze, to córka mojego psa:lol: Była malutka rzeczywiście, jeszcze w wieku 12 tygodni była drobniejsza od reszty, a wyrosła na najpiękniejszą i chyba najpotężniejszą suke z miotu. Jest na mojej stronie w potomstwie Alexa (Zefira) Quote
Patka Posted March 19, 2006 Posted March 19, 2006 maluch moze dogonić rodzeństwo ale trzeba tak jak pisza przedmówcy troskliwe go doglądac dostwiac do najlepszego mleczka potem przy dokarmianu tez pilnowac zeby zjadł ile trzeba i będzie dobrze :multi: Quote
daga10011 Posted March 19, 2006 Posted March 19, 2006 [quote name='arima']Ta sunia o której Daga pisze, to córka mojego psa:lol: Była malutka rzeczywiście, jeszcze w wieku 12 tygodni była drobniejsza od reszty, a wyrosła na najpiękniejszą i chyba najpotężniejszą suke z miotu. Jest na mojej stronie w potomstwie Alexa (Zefira)[/quote] a swego czasu mieliscie ze mnie ubaw:lol: ..Alexio daje ladne dzieci:multi: Quote
Recommended Posts