zebra12 Posted February 24, 2006 Posted February 24, 2006 Witam! Moja suczka westi ma 4,5 roku. Po ostatnim porodzie, który był ciężki i z udziałem weterynarza, Astra dostaje cieczkę co 4 miesiące. Do tego próbowałam ja już dwukrotnie kryć i nie zachodzi w ciąże. Podczas cieczki jest niespokojna i wyje, wcześniej tak nie robiła. Co jej może być? Do tej pory rodziła dwa razy i miała po dwa szczeniaczki. Za drugim razem szczenie się zaklinowało w pochwie i musiało być z powrotem wepchnięte ręcznie do macicy, po czym ponownie się wstawiło i urodziło się przyduszone. Teraz jednak te cieczki mnie niepokoją i puste krycia. Czy ona jest chora? Quote
Patka Posted February 24, 2006 Posted February 24, 2006 czy była badana - usg wymaz z pochwy czy wogóle następuje owulacja jesli nie planujszesz kryć skor dwa razy były tak ciezkie to nie lepiej zdecydować sie na sterylizację?? Quote
julita104 Posted February 24, 2006 Posted February 24, 2006 Tez uwazam ze tak ciezki porod i teraz takie zjawiska jakie obserwujesz nie rokuja zbyt dobrze. Czy warto narazac az tak sunie? :( Quote
zebra12 Posted February 24, 2006 Author Posted February 24, 2006 Myślę o USG. Mój osiedlowy wet nie widzi nic niepokojącego, choć badań nie robiła. Twierdzi, że suka może tak mieć cieczkę, ale ja widzę, ze coś jest nie tak! Bo czemu się nie pokrywa? Quote
saJo Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Zbyt czeste cieczki moga byc spowodowane hormonalnie czynna cysta lub torbiela. Proponuje dokladnie przebadac sunie. Quote
zebra12 Posted February 25, 2006 Author Posted February 25, 2006 Wyjdzie na USG? Czy jakoś inaczej? Quote
Alicja Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 [quote name='Zebrrra']Wyjdzie na USG? Czy jakoś inaczej?[/quote]USG powinno pokazać , ale dobrze by było gdyby był zrobiony wymaz Quote
Katerinas Posted March 1, 2006 Posted March 1, 2006 Jedna z naszych suk miała właśnie częste, później już nieregularne cieczki (normalnie powinny być raz na 6 miesięcy; były raz na 4, póżniej nagle przerwa 8 miesięcy). Miała dużego torbiela na jajniku. PS. Suka jest już wysterylizowana Quote
Recommended Posts