Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Olusia994']mam małe doświadczenie. To jest mój pierwszy piesek, bardzo bym chciała, żeby miał długą szatę. Ile się zapuszcza i czy trzeba wtedy chodzić do fryzjera?[/QUOTE]

Trzeba strzyc uszy ;) ale mozna to robic samem jezeli sie umie :)

Posted

dokładnie-uszka przycinać,żeby włoski nie spowodowały oklapnięcie ich...i zapuszczać włos.ile rośnie?róznie-psom tak jak ludziom:jednemu szybciej innemu wolniej

Posted

[quote name='Nati28']Trzeba strzyc uszy ;) ale mozna to robic samem jezeli sie umie :)[/QUOTE]
I jeszcze "kocią łapkę" żeby pies nie wyglądał jak w papciach, przy doopce też podcinać, pazurków pilnować i włosów w uszach jeżeli ma dużo. Jak sama potrafisz zadbać, żeby nie było kołtunów to możesz sobie fryzjera odpuścić.
Przy długiej szacie cotygodniowe kąpiele to raczej standard. ;)

• 10 months later...
  • 1 year later...
Posted

Bondzik miał zapuszczany długi włos ale, że w końcu nie zaczęliśmy chodzić na wystawy to i został ostrzyżony na "łyso". Moja mama w pierwszym momencie myślała, że to inny pies, tak się zmienił. Zupełnie inaczej wyglądał. Teraz czekamy do wiosny aby znów ostrzyc.

• 6 months later...
Posted

Ostrzyżone yorki według mnie wyglądają o wiele ładniej niż te z długim włosem, i co ważniejsze nie muszą (jak w większości przypadków) chodzić w papilotach.

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='Olusia994']mam małe doświadczenie. To jest mój pierwszy piesek, bardzo bym chciała, żeby miał długą szatę. Ile się zapuszcza i czy trzeba wtedy chodzić do fryzjera?[/QUOTE]

Jeśli piesek nie bedzie wystawiany, to papiloty są zbędne. Wystarczy codzienne czesanie i cotygodniowa kąpil plus dobre kosmetyki, zwłaszcza natłuszczająca odżywka i coś do rozczesywania.
Ze strzyżeniem uszek i łapek oraz okolic intymnych poradzisz sobie sama.

Włos by dorosnąć o ziemi potrzebuje ok roku w zaleności od wysokości psa i jakości włosa.