Xantia72 Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 [CENTER][SIZE=3][I][B]Elo!..[/B][/I][/SIZE] [/CENTER] [B]Mam 19 miesięcznego Spaniela Angielskiego. Co zrobić aby w przyszłości nie zachorował na uszy...?? Proszę o szybka Odpowiedź Xantia72[/B][I] ;)[/I] Quote
Daga&Maks Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 przede wszystkim nie grzebać w uchu i nie czyścić co chwilę jak wielu właścicieli robi. Najważniejsze regularnie usuwać włosy zarastające otwór słuchowy, bo bardzo często przyczyną rozwoju bakterii w uszach jest to że nie dochodzi tam tlen Quote
Cockermaniaczka Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Dokladnie.Poza tym wycinac maszynka wlosy po wewnetrznej stronie aby malzowina byla golutka:D I wietrzyc uszyka;p Quote
Grey Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Dokładnie wyczesuje się obie strony ucha , można użyć trymera , skraca się włos z obu stron maszynką , ale nigdy nie skraca się na "goło" tak jak pisze Cockermaniaczka . A usuwanie włosów w różnym stopniu z otworu słuchowego , dotyczy wszystkich psów . Quote
narisowa Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 [quote name='Grey']Dokładnie wyczesuje się obie strony ucha , można użyć trymera , skraca się włos z obu stron maszynką , ale nigdy nie skraca się na "goło" tak jak pisze Cockermaniaczka . A usuwanie włosów w różnym stopniu z otworu słuchowego , dotyczy wszystkich psów .[/QUOTE] Xantia pytała konkretnie o spaniela ;) i niby czemu nie strzyże się "na goło" ? moje kłapciuchy tak własnie mają strzyżone maszynką, do skóry i nigdy nie miały problemów z uszami. czyszczenie - w zalezności od potrzeby, wietrzenie codziennie, za każdym razem jak śpią, to wywijam im uszy, po każdej kapieli wycieram płatkami kosmetycznymi do sucha u springerki z problemami usznymi po czyszczeniu przecierałam jeszcze wacikiem z kredą - odpukać od lipca spokój z uszami. Quote
Grey Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Narisowa i ja o spanielu pisałem , dla mnie min. długość na ucho to 3 mm. z włosem i bardzo nie chętnie bym na taką długość strzygł. A odnośnie strzyżenia " na goło " dla mnie jest to nie prawidłowe i tego nie stosuję . Zamiast kredy są lepsze środki obsuszające i czyszczące. Quote
Cockermaniaczka Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Grey w srodku ucha ma nie byc wlosow...Ona tam za zbedne...Wiec pytam po co tam maja byc wlosy?? Poczytaj o zdrowiu spanieli i pogadamy albo przerob zapalenie uszu u takiego psa... Ja wogole w uszach nie grzebie jesli sie nic nie dzieje. Quote
Grey Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 [quote name='Grey']Dokładnie wyczesuje się obie strony ucha , można użyć trymera , skraca się włos z obu stron maszynką , ale nigdy nie skraca się na "goło" tak jak pisze Cockermaniaczka . A usuwanie włosów w różnym stopniu z otworu słuchowego , dotyczy wszystkich psów .[/QUOTE] Cockermaniaczko j.w dokładnie wyjaśniłem , a uszy spanieli to bardzo dobrze umiem zrobić , więc po co taka uwaga , chodziło o twoje strzyżenie , ' na goło '. pozdrawiam. Quote
Izuuus Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Ja mam 6 letniego spaniela, który nigdy w życiu nie miał nic z uszami. Czyścimy tylko wtedy, gdy wet uzna to za słuszne, uważamy przy kąpielach oraz tak jak inni pisali - wietrzymy. Quote
cockermanka Posted February 11, 2010 Posted February 11, 2010 [quote name='Grey']Narisowa i ja o spanielu pisałem , dla mnie min. długość na ucho to 3 mm. z włosem i bardzo nie chętnie bym na taką długość strzygł.[/QUOTE] 3 mm z włosem,to zdecydowanie za długo na wewnętrzną część ucha.:roll: szczególnie w okolicach kanału :roll: Quote
gryf80 Posted February 11, 2010 Posted February 11, 2010 cocermanka ma rację.im mniej włosów tym lepiej. Quote
ROOFI Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 [quote name='gryf80']cocermanka ma rację.im mniej włosów tym lepiej.[/QUOTE] Oczywiście,że ma rację,doświadczenie i piękne cocker spaniele. Quote
amensalizm Posted February 13, 2010 Posted February 13, 2010 Kurde, ja mam spaniele i mi wetci zawsze mowili, zeby czyścić przynajmniej raz w tygodniu, fatkt, faktem, że na uszy chłopaki nie chorowały, włosów nigdy nie wycinałam- choć rezerwowo zawsze mam Surolan gdy pojawi się jakieś zaczerwienienie. Quote
Daga&Maks Posted February 13, 2010 Posted February 13, 2010 [quote name='amensalizm']Kurde, ja mam spaniele i mi wetci zawsze mowili, zeby czyścić przynajmniej raz w tygodniu, fatkt, faktem, że na uszy chłopaki nie chorowały, włosów nigdy nie wycinałam- choć rezerwowo zawsze mam Surolan gdy pojawi się jakieś zaczerwienienie.[/QUOTE] raz w tygodniu :crazyeye: zupełnie nie ma takiej potrzeby. Jeśli na zewnątrz ucho nie jest brudne to czyścić nie trzeba. A nie czyszczę nawet przez kilka miesięcy i jest czysto w uchu. Za to wycinanie włosów jest ważne, żeby nie rozwijały się bakterie. No i oczywiście regularne wietrzenie ucha. Quote
cockermanka Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='ROOFI']Oczywiście,że ma rację,doświadczenie i piękne cocker spaniele.[/QUOTE] Dzięki w imieniu moich piesów :-D Quote
spanielkowaa Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 Czym czyścić uszy u spaniela i kiedy zacząć to robić? Quote
Recommended Posts