Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 to zdradzisz nam wreszcie u którego psa odkryłaś wadę zgryzu ?
zachcianka Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Nie napisałam żadnej zagadki... Uderzyć w stół a nożyce się odezwą. Widać sprawa zgryzów wielu osobom na liście nie jest obojętna, co pozostawia mi nadzieję na poprawę stanu rzeczy. Każdy wie co jego pies ma w paszczy, i sprawa pozostaje w sumieniu każdego hodowcy. nIe miałam na myśli konkretnego psa bo nie zaglądam w paszcze, ale mojej dyskusji o sprawie z sędzią.
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 zaczełaś temat, musiałaś mieć konkretnie jakiegoś psa na myśli skoro napisałas po wystawie, nie będę pytać Markety ani to co ona mi mówi nie powinno Cie interesować natomiast jak zaczynasz, siejesz podejrzenia i zarzuty to wypada skończyć a oczywiście, że nas hodowców to interesuje bo to sprawa "naszej" rasy
sylv Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='Dzidtka']ja wieloma też ale przyzwyczaiłam się.. oj ponosi jak się przegra...[/quote] W tym układzie, jesteś ostatnią osobą, którą temat tej wystawy powinien ponosić. :lol:
kasia_frodo Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='zachcianka']Są wady które obniżają ocenę i wady tzw [B]dyskwalifikujące[/B] Wady zgryzu należą do tych drugich, Tu kłania się umiejętność czytania i znajomość standardu. Sędzia i hodowca winien go znać, i choćby pies był najpiekniejszy w każdym niemal calu, wada zgryzu nie jest bez znaczenia.[/quote] we wzorcu lhasa apso opublikowanym na stronie FCI zarówno w wersji angielskiej [URL="http://www.fci.be/uploaded_files/227A2004_en.doc"]http://www.fci.be/uploaded_files/227A2004_en.doc[/URL] jak i niemieckiej [URL="http://www.fci.be/uploaded_files/227d04_de.doc"]http://www.fci.be/uploaded_files/227d04_de.doc[/URL] nie ma wymienionych wad dyskwalifikujących. Jest formułka dotycząca wad, którą w tłumaczeniu na polski brzmi: "Wszelkie rozbieżności z powyższym wzorcem powinny być uważane za wady powodujące obniżenie oceny w zależności od stopnia wyrażenia i wpływu na zdrowie i dobrostan psa. Psy wykazujące anomalia fizyczne lub związane z zachowaniem będą zdyskwalifikowane." i jest ona identyczna jak we wzorcu np. charta afgańskiego. Dla porównania we wzorcu charcika włoskiego [URL="http://www.fci.be/uploaded_files/200GB98_en.doc"]http://www.fci.be/uploaded_files/200GB98_en.doc[/URL] wymienione są zarówno wady "FAULTS" jak i wady dyskwalifikujące "ELIMINATING FAULTS" nie wiem jak jest we wzorcu w j.francuskim, bo nie znam tego języka, ale chyba należy uznać, że wzorzec LHASA APSO nie przewiduje wad DYSKWALIFIKUJĄCYCH i w związku z tym zgryz inny niż ścisły przodozgryz jest wadą, ale [B]nie[/B] wadą dyskwalifikującą.
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 tu masz racje :) ale wiesz... drażnią niedokończone zarzuty/aluzje , kiedy ja jestem ironiczna zaraz wychwytujecue, piszecie o "zdegustowaniu" itd... ale przeciez to działa w obie strony :) to nie jest tak, że Wy jesteście Ci "cacy" a my "be" :)
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 [quote name='Dzidtka']tu masz racje :) ale wiesz... drażnią niedokończone zarzuty/aluzje , kiedy ja jestem ironiczna zaraz wychwytujecue, piszecie o "zdegustowaniu" itd... ale przeciez to działa w obie strony :) to nie jest tak, że Wy jesteście Ci "cacy" a my "be" :)[/quote] to było do Sylwi ale Kasia mi się "wrypała" Kasia... daj spokój, one wiedza lepiej :) poza tym i tak Asi to nie dotyczy więc po co tracić czas na udowadnanie wzorca itd
zachcianka Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Nie interesuje mnie co mówi prywatnie, ale to co mówi publicznie na forum jest do wszytskich. Ja npisałam ogólnie a wy wysnuliście reszte, Widać ze jest coś na rzeczy skoro taką wrzawę podniosłaś. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem co napisałam, Rozmowy z sędzią nie będe przytaczać gdyż to moja sprawa, To była refleksja po wymianie zdań. Reszte sami sobie dopisaliście :( Dla mnie temat zamknięty.
kasia_frodo Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='kasia_frodo']"Wszelkie rozbieżności z powyższym wzorcem powinny być uważane za wady powodujące obniżenie oceny w zależności od stopnia wyrażenia i wpływu na zdrowie i dobrostan psa. Psy wykazujące anomalia fizyczne lub związane z zachowaniem będą zdyskwalifikowane." [/quote] oczywiście nasuwa się pytanie kiedy wada zgryzu zaczyna być "anomalią fizyczną" uniemożliwiającą zdrowe funkcjonowanie psa..... no ale zgryz nożycowy trudno chyba uznać za wadę utrudniającą normalne życie psu :cool3:
kasia_frodo Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='Dzidtka']to było do Sylwi ale Kasia mi się "wrypała" Kasia... daj spokój, one wiedza lepiej :) poza tym i tak Asi to nie dotyczy więc po co tracić czas na udowadnanie wzorca itd[/quote] ja go nie udowadniam..... ja go tylko analizuje, bo to ciekawe jest.... takie hobby mam :evil_lol:
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 Ty chyba nie pamiętasz co piszesz, i nikt sobie nic nie wymyslił.... [quote name='zachcianka']Mimo sukcesów jestem zmartwiona... [B]Lhasa mamy piekne, ale w paszczach mają bardzo różnie... [/B] [B]można przebierać do koloru do wyboru... [/B] [B]z tego powodu moje małe rozczarownie na wystawie, [/B] ale mam nadzieje ze w miarę upływu czasu i w tej kwestii coś się zmieni.. Że hodowcy zaczną zwracać baczniejszą uwagę na to jak i na czym hodują, a sędziowie bardziej konsekwentnie to oceniać.[/quote] pisałas o konkretnej wystawie (a nie ogólnie jak teraz twierdzisz), zreszta jak sama napisałaś od dawna nie wystawiałąś lhasa itd... i nikt sobie nic nie dopisał, sprowokowałaś nas do wymiany zdań a teraz kiedy wyszło, że to głupia dziecinna prowokacja to EOT...
sylv Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='Dzidtka']tu masz racje :) ale wiesz... drażnią niedokończone zarzuty/aluzje , kiedy ja jestem ironiczna zaraz wychwytujecue, piszecie o "zdegustowaniu" itd... ale przeciez to działa w obie strony :) to nie jest tak, że Wy jesteście Ci "cacy" a my "be" :)[/quote] Już kiedyś pisałam,że wykazujesz przewrażliwienie.:lol: Zdegustował mnie napad na debiutantkę, która nic nikomu nie zrobiła, nikogo nie zaatakowała. "My" , "wy" ????????????? Czy w tym wszystkim chodzi o "my" i "wy" ?
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 ale ja teraz chyba rozumiem.. "mimo sukcesu" czyli wygranej samej z sobą jesteś zmartwiona/rozczarowana bo Twój pies wygrał a ma wade ??? tak to mamy rozumieć czy jak ??? to tylko moje spekulacje oczywiście bo dalej nie wiem "co poeta miał na myśli"
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 [quote name='sylv']Już kiedyś pisałam,że wykazujesz przewrażliwienie.:lol: Zdegustował mnie napad na debiutantkę, która nic nikomu nie zrobiła, nikogo nie zaatakowała. "My" , "wy" ????????????? Czy w tym wszystkim chodzi o "my" i "wy" ?[/quote] a nie czujesz tego ? hmmm faktycznie chyba zmienie nick na Przewrazliwiona Dzidtka :) debiutanka jest mało obiektywna bo jest debiutanką, chociaż jej opinie sa bardzo dosadne...
nefesza Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Poniewaz dopiero wrocilam z dluuugiego weekendu i moglam usiasc do komputera WSZYSTKIM wygrywajacym psom i ich wlascicielom gratuluje! :klacz: :klacz: :klacz: Jedne mi sie bardziej podobaja, inne mniej - ale to tylko fotki i moje osobiste preferencje (co do koloru na przyklad ;)) [SIZE=1]Az mi troche zal, ze nie wybralam sie do Opola... ech, na to i kasy za malo, i tesciow bym nie odwiedzila, bo to drugi koniec Polski....[/SIZE]
zachcianka Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Mój pies ma świetny zgryz, mówiłam o sukcesach wszytskich psów - wszytskie dostały doskonałe i wo. Mimo iż jak się okazało wszystkie nie miały dobrego zgryzu. Nie napisałam że wygrałam z samą sobą, Zreszta uzyskanie tytułu Zwycięzca Rasy nawet bez konkurencji uważam za wygrananą, są to wyrazy bliskoznaczne, Tytuł przyznawany przez sedziego wg uznania, sama obecność nie oznacza Zwycięztwa rasy, ale tytuł jest jednoznaczny. Tu kłania się czytanie ze zrozumieniem... Przykro mi że nie potrafisz zrozumieć tego co napisałam, wiecej wyjaśnieć nie będę, nie widzę potrzeby.
sylv Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='Dzidtka']a nie czujesz tego ? hmmm faktycznie chyba zmienie nick na Przewrazliwiona Dzidtka :) debiutanka jest mało obiektywna bo jest debiutanką, chociaż jej opinie sa bardzo dosadne...[/quote] Odczucia to jedna sprawa, odczuć może nie mam najlepszych, ale uparcie twierdzę, że w tym wszystkim nie powinno chodzić o "my", "wy". Ja uważam,że stwierdzenia nie były dosadne tylko idealistyczne. ;)
sylv Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Tak dla zmiany tematu : mój "pies z odzysku" - AKIS po pięciomiesięcznym pobycie w normalnych warunkach. [url]http://www.album.com.pl/zWy384aAbzYQg/203470.jpg[/url] [COLOR="Red"][B]sylv, Czy tak trudno zastosowac sie do regulaminowej wielkosci zdjec! Mod.[/B][/COLOR]
sylv Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='nefesza']Akis Pibaro?[/quote] Nie, AKIS ŚNIEŻNY LEW :mad:
magnum sal Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='sylv']Tak dla zmiany tematu : mój "pies z odzysku" - AKIS po pięciomiesięcznym pobycie w normalnych warunkach. quote]hej sylvia gratulacje z uratowania psa .superrrrrrrrrrrr.a dla najmłodszej chendlerki w lasa gratulacje za wystep i zapamietaj na wystawie liczy sie pies nie człowiek bo pies zawsze merda na dobrego człeka a co do sedziego nikt nie wie co nas z jego paktu czeka
nefesza Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='sylv']Nie, AKIS ŚNIEŻNY LEW :mad:[/quote] :oops: :oops: :oops:
sylv Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='magnum sal']hej sylvia gratulacje z uratowania psa .superrrrrrrrrrrr.[/quote] Dzięki, właśnie chłopak wygrzewa mi nogi.:lol: Jest kochany i cieszę się, że jest gdzie jest.
sylv Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='nefesza']:oops: :oops: :oops:[/quote] Wszystko gra, błądzić jest rzeczą ludzką:lol: .
Recommended Posts